Алтернатор, отстраняване на макара на алтернатора и отстраняване на проблеми с алтернатора за VW и Audi

Тази статия показва как да премахнете алтернатора, шайбата на алтернатора, регулатора на напрежението, както и да отстраните неизправността на системата за зареждане.

0
5271
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Електрониката на твоя автомобил разчита на система с постоянен ток от 12 волта и се зарежда от алтернатора, докато двигателят работи. Алтернаторът преобразува променливия ток, създаден от ротора в постоянен ток, използван от автомобила. Алтернаторът се задвижва от ремък, свързан с шайба от коляновия вал (няма такова нещо като безплатна енергия). Ако има проблем с алтернатора, акумулаторът ще се източи, което може да доведе до невъзможност за стартиране или внезапно изгасване на автомобила. Ако имаш проблем с акумулаора по време на шофиране, намери безопасно място, за да отбиеш и да се обадиш за помощ.

В зависимост от това колко време остава до пълното зареждане на акумулаторът и колко лош е проблемът със зареждането, колата може да продължи да се движи още известно време или да се изключи в рамките на няколко минути. Акумулаторите и алтернаторите са износващи се части и трябва да се подменят, когато това е нужно. Някои съвети тук са специфични за Volkswagen и Audi, но основните принципи за отстраняване на неизправности се отнасят за повечето модерни автомобили.

НИКОГА не изваждай кабелите на акумулатора и не се опитвай да стартираш двигателя от алтернатора без акумулатор. Това ще издуха алтернатора или електрониката на твоя автомобил, защото ще произведе много високо напрежение (в повечето случаи 14.3-14.7 волта, което си е достатъчно за изпържен компютър).

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Премахни всички метални пръстени, бижута или часовници, когато работиш върху алтернатора, стартера или акумулаторната система! Увери се, че инструментите, с които работиш не се допират до проводници и земя, защото е напълно вероятно да се образува волтова дъга.

Акумулаторът съдържа опасни химикали и може да генерира експлозивен водороден газ! Винаги носи очила, когато работиш върху автомобила. Пази се от ремъците или вентилаторните перки, особено когато работиш на запален двигател.

Лоши симптоми на алтернатора, проверки и тестове

Използвай волтметър или мултицет за да тестваш дали към акумулатора пристигат най-малко 13,8 волта при работещ двигател и 12,6 V при изключен двигател. Ако напрежението е под 14 при работещ двигател, алтернаторът не зарежда акумулаторът. Остави автомобила за няколко часа и провери напрежението на акумулатора. Ако е спаднало, акумулаторът си е заминал или нещо го източва (консуматори или пробив в системата). Акумулаторите обикновено живеят около 5 години, в зависимост от употребата и условията на околната среда. В екстремна топлина те могат да продължат да живеят само 3 години.
Ако автомобилът може да бъде шофиран, повечето авто-магазини за електрически части ще тестват безплатно акумулатора и алтернатора на колата. Не можеш да тестваш изходната стойност на ампеража без да тестваш товара чрез товарна вилка. VW-Audi алтернаторите обикновено са 90 или 120 ампера, в зависимост от модела. Обозначени са с етикет на гърба, посочващ номера на частта и ампеража.

Ако автомобилът е на празен ход и лампата за предупреждение за акумулатора се включи, опитай да изфорсираш двигателя. Ако предупредителната лампичка изгасне по време на това изпитване или по време на движение при по-високи обороти на двигателя, това означава, че нещо в алтернатора не зарежда акумулаторът при ниски обороти на двигателя. Може да забележиш и затъмняване на фаровете при включване на по-тежък консуматор.

Измери спада на напрежението между клемата на алтернатора и положителния полюс на акумулатора. Провери заземяването между корпуса на алтернатора и отрицателния полюс на акумулатора. И двете стойности трябва да са под 0.2 волта.

Провери за добър контакт на акумулатора. Увери се, че скобите на клемите на акумулаторната батерия са стегнати, напълно поставени върху терминалите и не са напукани. Провери заземителния проводник и другия край, който се свързва към шасито. Ако терминалите на акумулатора са покрити със зелена корозия, това означава, че там не се получава добър контакт.

Процедура за отстраняване на алтернатора

Премахни отрицателния (-) кабел на акумулатора. Отдели го на сигурно място като го увиеш в PVC лента (изолирбанд).

Освободи напрежението на алтернатора с помощта на гаечен ключ, за да преместиш лоста на обтегата. В сервизното ръководство е описано, че можеш да използваш болтовете на ролката, за да придвижиш обтегача, но по най-трудния начин открихме, че това оказва стрес върху болта и може да го затегне. Свали ремъка на алтернатора.

Извади двата 6-милиметрови болта (оградени в червено), които държат пружината на обтегача, за да получиш достъп до долния болт на алтернатора. Най-напред е свалянето на ремъка, така че пружината да не е под напрежение. Това ще направи по-лесно отстраняването на тези болтове.

Отстрани 2-та болта, които държат алтернатора на място, маркирани с червени кръгове долу. Можеш да използваш камък, който е по-голям от металната втулка, натисната в алтернатора, за да причукаш алтернатора далеч от конзолата, маркирана с червената стрелка. Това ще разхлаби напрежението на втулките, което ще доведе до разхлабване на алтернаторъа. Можеш да опиташ да го измъкнеш и без да освободиш това напрежение, но ще ти бъде по-трудно.

Извади и двата болта, които държат алтернаторния кабел на място. Алтернаторът трябва  да се отстрани лесно. Почисти всички места, на които алтернаторът ляга.

Ако току-що си подменил алтернатора с възстановен модул от местния магазин за авточасти, възможно е подменената част да е повредена. Имаме случаи с няколко евтини резервни алтернатори, които бяха с вграден дефект или се счупваха за един месец. По тази причина препоръчваме фабрични или еквивалентни части (като алтернатор на марката Bosch).

Пистовият ремък, който върти и алтернатора, може да се разхлаби. Това е малко вероятно, но е възможно, ако обтегачът не успее да свърши своята работа или демферната шайба на коляновия вал се е разбила. (Повярвай ми, случва се, особено на недобре гледани коли!)

Всички Mk4 и по-новите VW-Audi (около 1998 г. и по-нови) използват зацепваща алтернаторна ролка. Това намалява износването на алтернатора, но ако по някаква причина се повреди, ролката няма да завърти вала на алтернатора. За да тестваш ролката, свали серпентинния ремък. Използвай дървен или пластмасов щифт (за да избегнеш повреда на алтернатора), за да задържиш вентилатора на алтернатора вътре в него. Завърти шайбата на алтернатора с ръка – трябва да почувстваш съпротивление в едната посока, а в другата да не се усеща. Ако се върти свободно и в двете посоки, ролката си е заминала.


Може да има и още една причина за проблеми с алтернатора – лош регулатор на напрежението. Регулаторът на напрежението ограничава максималното напрежение, излизащо от алтернатора. Също така съдържа въглеродните четки, които влизат в контакт с въртящата се част на вала на алтернатора (ротора) към невъртящата се част на алтернатора (статора). Докато цените на новите регулатори на напрежението може да са доста високи в сравнение с евтиния възстановен алтернатор, оригиналните части ще бъдат с много по-високо качество, отколкото това, което всички локални гаражчета ще ти предложат. Следователно, препоръчваме да замениш само регулатора на напрежението, ако това е главната причина. Той може да бъде заменен и без да се премахва алтернатора от колата.

Четките трябва да имат поне 5 мм движение (за предпочитане е 6 мм). Докато четките могат да бъдат заменени много евтино, това не изключва друг проблем с регулатора на напрежението.

Виж по-долу за подробности относно ремонта на регулатора на напрежението.

Когато включиш автомобила, трябва да видиш, че светлината за ниско напрежение се включва и след това се изключва в рамките на секунда от стартирането на двигателя. Ако въобще не се включи, това означава, че веригата на възбудителя е деактивирана. На VW-Audi, апаратът на таблото изпраща електричество с ниско напрежение към алтернатора, за да го стартира. Алтернаторът не може да започне да произвежда сам електричество.

След като алтернаторът изведе достатъчно напрежение, което е равно на светлината за ниско напрежение, лампата се изключва. Ако кабелът от светлината към алтернатора е повреден или ако светлината никога не се включва, провери този проводник. Тъй като електрическата крушка с ниско напрежение е светодиодна е много малко вероятно тя да се повреди.

По-долу е показан кабелът на акумулатора и куплунга за предупредителната лампичка на акумулатора. Алтернаторът се заземява към блока на двигателя чрез монтажните си отвори.

Лагерите на алтернатора са доста надеждни и не би трябвало да причиняват проблеми със зареждането. Също така би трябвало да успееш да чуеш повредени лагери. Ако акумулаторът е напълно зареден и развърта стартера добре, но не се зарежда, няма проблем при преминаването на кабела от алтернатора към стартера. Този кабел отива към положителния извод на акумулатора. Ако акумулаторът е слаб, оборотите на двигателя при стартиране могат да бъдат твърде ниски. Компютърът на двигателя вижда това и не впръсква гориво, което може да причини състояние на невъзможност за запалване. В повечето случаи двигателят въобще няма да се развърти и ще чуеш само стартерния соленоид да прищраква, но без да запали. Ако диодите в изправителния блок започват да се скапват (точно те са отговорни за преобразуването на променливото напрежение в право), можеш да загубиш и амперажен изход, въпреки, че алтернатора отдава 14V напрежение.

Ако намотките са лоши, алтернаторът няма да се зарежда. В тези случаи бихме те посъветвали да замениш целия алтернатор. Също така, в много редки случаи е възможно стартера да се заклини и да захване зъбното колело на маховика, докато двигателят работи. В този случай стартерът ще действа като генератор и може да предизвика фаровете да светят без да са пуснати. Причината – прекалено много напрежение. Трябва да чуеш силен шум като от духалка за листа.

Смяна и ремонт на регулатора на напрежението

Ако твоят алтернатор просто се нуждае от нов регулатор на напрежението, извади 2 гайки (1x 13mm, 1x 15mm) и 1 винт (може да варира, в зависимост от това дали имаш регулатор Valeo или Bosch), задържайки задния пластмасов капак.

Отстрани 3-те винта, които държат регулатора на напрежението. (Показан на Bosch)

Извади регулатора на напрежението. Сменяемите пръстени (медни контакти) също се износват, но замяната изисква отстраняване на алтернатора, което означава, че така и така щом ще махаш алтернатора, можеш да си го възстановиш сам или да го замениш с качествено възстановена единица. Съпротивлението между плъзгащите пръстени трябва да бъде около 3-5 ома.

Измери дължината на въглеродните четки (частта, която е в контакт с вала). Ограничението на износването е 5 мм. Новите четки са 12 мм. Ако установиш, че регулаторът на напрежението е лош, но останалата част от алтернатора е добра, замени само регулатора. Ако четките са под 6 мм, бихме предложили и тяхната замяна. Регулаторът на напрежението на Bosch е показан по-долу и не е взаимозаменяем с Valeo. Останалата част от регулатора е транзистор и не подлежи на ремонт.

Valeo регулаторът на напрежение често е по-скъп, но ако имаш нужда само от регулатора, не мислим, че допълнителният труд за премахване на алтернатора е равносилен като стойност на  спестената ценовата разлика за преминаване към алтернатор на Bosch. По-долу е Valeo с извадена една от четките. Четките поддържат контакт чрез помощта на вътрешната пружина, като ги натискат срещу хлъзгащия пръстен.

Подмяна на четките на алтернатора

Ако регулаторът на напрежението се нуждае само от четки и не искаш да чакаш за части, просто замени четките. Четките са много евтини (около 10 лева) и съвместими с твоя модел на регулатор части могат да бъдат намерени във всеки местен магазин за електрически мотори. Отстрани всички покрития и разкачи чрез разпояване края на четката. Дължината на проводника на четката определя колко далеч може да излезе, докато е извън кожуха на алтернатора (обикновено четките са натиснати срещу хлъзгащите пръстени). Пружините изтласкват четките срещу пръстените за приплъзване. Закрепи отново четката чрез запояване и вкарай новия проводник през отвора на четката. Ще трябва да разшириш дупката, за да прекараш проводника, както е показано по-долу. Запои стабилно четката и след това отрежи стърчащия отзад меден проводник. Използвай силиконов уплътнител, за да покриеш точките на запояване, които току-що си направил.

По-долу е износена четка в сравнение с нова четка

Сподели тази статия на приятел!
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here