Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

През последните години усилията на автомоблната индустрия, особено на немския концерн Volkswagen, към по-екологични и ефективни решения (пряко свързани с големия скандал в света на дизеловите автомобили) отваря съвсем нова страница в автомобилостроенето. В резултат, концернът Volkswagen реши да спре разработката на считания от мнозина за наследник на 1,9 и 2,0 TDi 1,5-литров дизелов агрегат. Той ще бъде изцяло заменен от селекция от бензин-хибридни системи. Според Франк Велш, ръководител на разработките в германския концерн, по-стриктните изисквания към емисиите на въглероден двуокис и азотни окиси на Европейския съюз, комбинирани с високите разходи за инженеринг и производство, принуждават компанията да вложи все повече ресурси и усилия към така наречените меки хибридни задвижвания и да остави в историята производството на малолитрени дизели.

Ключов фактор за това решение, според Велш, е високата цена на разработките. Германският концерн искаше да представи заместник на настоящия си 1,6 TDI, първоначално планиран да дебютира през 2018 година с новото поколение Volkswagen Polo, като агрегатът е трябвало да бъде с много по-ниски нива на вредни емисии.

“Допълнителната цена е някъде между 600 и 800 евро само за материалите в системите за пречистване на газовете. Самата система е скъпа колкото двигателя и да се монтира дизелово мотор на Polo е около 25% от стойността на самия автомобил”, заявява Франк Велш.

По всичко личи, че бъдещето на автомобилизма принадлежи на хибридизацията. Това е единствената технология, която би могла да отговори на по-стриктните регулации за вредни емисии и горивна ефективност.

“В не много далечно бъдеще, хората ще търсят бензинов двигател в комбинация с мек хибрид. А тази технология, в края на краищата, е по-евтина и има същите емисии на СО² (като на малолитражен дизел), с много по-малко емисии на азотни окиси”.

В близките години, Volkswagen ще инвестира в нова електрическа система, която да се използва в бъдещите хибридни трансмисии. “в повечето случаи, това би могло да е 48-волтова система за рекуперация. Последната ни система може да получи 4 пъти повече енергия от този процес”.

След като е взето решение за прекратяването на 1,5-литровия дизелов мотор, Volkswagen ще трябва да обнови и да продължи да предлага 1,6 TDI. Но дните на този агрегат са преброени – “три или четири години, може би пет”, прогнозира мениджърът. Междувременно, VW ще прекрати производството и на по-малкия, 1,4-литров 3-цилиндров дизел, който все още се предлага в настоящото Polo. От друга страна, най-популярният в Европа 2.0 TDI определено има “велико бъдеще”, като новото му поколение ще дойде “след година, година и половина”.

Този ход на един от най-големите автомобилни производители ни показва, че овладяването на вредните емисии, както и предлагането на модели, чиято технология може да се използва по-дълго и по-ефективно, е сред приоритетите на компанията. В Япония този модел отдавна е завладял претъпканите улици на японските мегаполиси. Моделите на Toyota и Nissan, задвижвани от хибридни мотори, показват нагледно как технологиите могат да се използват за повишаване на ефективността на автомобилния свят.

От VW вече пуснаха новия Passat GTE хибрид, с което освен малките представители на немския концерн, се обръща внимание и на големите лимузими.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here