DPF – всичко за филтъра за твърди частици

Tази страница описва как работи филтърът за твърди частици (DPF) за по-новите VW Jetta, Golf TDI и Audi A3 TDI (2008-2014), често срещани проблеми с DPF като запушване на филтъра на DPF, как да активираш ръчно активен цикъл за регенериране на DPF, защо не можеш да го премахнеш или да го заобиколиш с комплект за премахване на DPF и още често задавани въпроси.

0
6747
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

По-ранните дизелови двигатели имат само оксидиращ каталитичен конвертор за емисии. С въвеждането на по-чисто дизелово гориво, както и с повишаване на изискванията за емисии, филтрите за твърди частици (DPF) вече са стандартни. По-големите двигатели или по-тежките автомобили използват течност за изгорели газове (DEF или марката Adblue), която се впръсква в отработените газове, за да намали емисиите на NOx с до 80%. Сегашното поколение дизелови автомобили с DPF са толкова чисти, че ще преминат теста с бялата кърпа (на която не би трябвало да останат никакви сажди от изгоряло дизелово гориво) при изпитването на изпускателната тръба.

С изключение на Pump Duse Touareg V10, DPF последва въвеждането на Common Rail горивната система. Виж основните видове горивни системи при TDI тук!

След 2015 г. Golf, Sportwagen и Jetta използват нов двигател, който изисква Adblue. Ако намериш информацията на тази страница полезна, моля, използвай бутона за споделяне.

Дизелово гориво с изключително ниско съдържание на сяра (ULSD), което се изисква за новите чисти дизелови двигатели Common Rail

Първата стъпка в предоставянето на чиста дизелова технология е промяната в стандартите за емисии и преминаването от дизелово гориво с ниско съдържание на сяра до дизелово гориво с ултраниско съдържание на сяра, което съдържа едва 0,001% сяра (ULSD). Ето защо вече не виждаш големи облаци черен дим от големите камиони. Намаляването на сярата е от 500 части на милион до 10-15 части на милион, което е намаление от с 97%. Новите технологии за вредни емисии не биха работили с дизелово гориво с ниско съдържание на сяра, което предизвика забавяне в тяхното приемане – производителите на автомобили не можаха да използват технологията без по-чисто гориво и рафинериите не искаха да правят по-чисто гориво без оправдание, така че с Европейска директива от 2005 г. сярата в дизелово гориво трябва да варира между 50 и 10 части на милион.

Неизползването на ULSD ще доведе до запушване на DPF и катализатора с недоизгорели частици. По-долу сме дали подробно обяснение защо.

Докато TDI двигателят ще работи напълно и на 100% биодизел B100, проблемът е, че той не е съвместим със системата за емисии или настройките на двигателя.

Оборудването с DPF или Adblue на изпускателната система на леки дизелови двигатели

Съществуват 2 основни вида модерни чисти дизелови системи за изгорели газове на леки дизелови двигатели – тези, които използват Adblue и тези, които не го правят. Разликата е в количеството емисии на NOx, които отделят и как се обработват тези емисии. По-големите и тежки автомобили с V6 двигатели се нуждаят от Adblue, за да отговарят на регулациите на Европейската комисия. В 2015+ TDI има и нов двигател с по-добра настройка на двигателя, който изисква Adblue.

Всички съвременни чисти дизелови двигатели имат 3 основни компонента на емисиите: катализатор на окисляването, DPF и NOx катализатор. Всеки от тях е описан подробно по-долу. Има и множество сензори за кислород, температура и противоналягане. Поради тези сензори, ако изхвърлиш DPF или направиш байпас на DPF без презапис на компютъра за управление на двигателя, той ще активира лампата за проблем с  двигателя и колата може да не работи правилно. В един от случаите, изтриването на DPF преди корекцията на ECU е разтопило рефлектора поради излишното впръскано гориво по време на опит за регенериране на DPF.

През 2008 г. VW публикува Ръководство за самооценка за техниците, съсредоточено върху новия дизайн на двигателя, включително тези компоненти за контрол на емисиите. “Програма за самообучение 826803” включва подробности за DPF и други подробности, свързани с 2.0 литровия TDI Common Rail BIN5 ULEV двигател.

Системата DPF при VW Jetta 2009+ е показана по-горе. DPF при Golf и Audi A3 TDI са в общи линии едни и същи. Разликата е, че този модел комбинира окислителния катализатор и DPF в 1 блок и има изпускателен клапан за увеличаване на обратното налягане за подходящ поток на EGR при ниско налягане по време на регенериране на NOx. Тъй като няма Adblue, системата използва каталитичен конвертор на сероводород. През 2010 г. изпускателната система на Jetta разделя дългия катализатор / DPF-NOx (VW # 1k0 254 706 L) на 2 отделни части (катализатор / DPF: VW # 1k0 254 705 g и NOx филтър: VW # 1k0 254 401 t) . VW вече продава възстановени катализатори DPF / NOX, част 1K0-254-708-GX, които струват много по-малко от нови части.

Устройството от 2 части е по-лесно за отстраняване и по-евтино, ако е необходимо такова. Това е показано по-долу.

Окислителен катализатор на TDI двигател

Окислителният каталитичен преобразувател е първата стъпка в контрола на емисиите след впръскване на двигателя. Той превръща и окислява въглеводородите и СО във вода и СО2, като използва катализатори платина и паладий. Той трябва да е близо до двигателя, за да използва енергията от горещите отработени газове. Точно такава система имат по-старите TDI. В Jetta / Golf / Audi A3 с DPF, катализаторът и DPF са едно цяло.

Дизеловият филтър за твърди частици (DPF) на двигателите на VW Jetta TDI и Audi A3 TDI

DPF е катализационен филтър на всички TDI от 2008 нататък, за да отговарят на строгите стандарти за емисии. Частиците са главният причинител дизеловите газове да са черни и кафяви. DPF е изработен от силициев карбид, покрит с платина и алуминиев оксид като катализатор, който прави NOx и въглерода в NO2 и CO2. Филтърът улавя частиците и ги изгаря пасивно по време на нормално шофиране или активно по време на цикъл на самопочистване. Окислителният каталитичен конвертор и DPF могат да се видят по-долу на гърба на демонстрационния двигател. На двигателя 2.0 TDI двата се комбинират в един модул. DPF е винаги по-надолу по веригата от първия катализатор.

Защо DPF може да се запуши и как да почистиш DPF при VW или Audi

За разлика от обикновения каталитичен конвертор, който има проходна структура, подобна на пчелна пита, DPF наистина е блокиращ филтър. Ако държиш обикновен каталитичен конвертор към светлина, ще можеш да я видиш. Не такъв е случаят с DPF, защото всяка пчелна пита е блокирана (показано по-долу). Неговото конструиране и фактът, че той улавя частици между циклите на самопочистване, означава, че той също така увеличава обратния натиск спрямо по-старите системи. Това леко намалява енергийната разлика, която турбото използва за въртене и икономия на гориво, за сметка на по-добри емисии. Филтърът улавя твърдите частици в далечния край, като същевременно позволява на отработените газове да преминават през филтъра преди потока от частици.

По време на регенерирането на автоматичния филтър, частиците се окисляват в пепел, който се натрупва във филтъра и го запълва през целия живот на системата. VW и Audi предлагат проверка на DPF на около 200 000 километра. Въпреки че средната продължителност на живота на DPF преди да се предаде все още не е известна, възможно е да го премахнеш, ако компютърът на автомобила ти е рефлашнат.

Промяната на системите за контрол на емисиите на автомобили, използвани на обществени пътища, е против законодателството и повечето държави имат закони, регулиращи тези дейности.

За да провериш натоварването и замърсяването на филтъра, трябва да използваш VCDS кабел и софтуер. Компютърът ще подаде сигнал за стойността за DPF замърсяване. Тази стойност се увеличава около веднъж на всеки 15 000 километра и е около 10 милилитра за този период. Накрая, някъде около 300 000 до 400 000 километра, светлината на таблото за DPF филтъра ще остане светеща, въпреки успешните регенерации. Налага се да се извади от колата и да се смени или почисти с помощта на машина за почистване на DPF. Някои производители осигуряват почистване на DPF за TDI.

DPF трябва да бъде премахнат от теб или от твоя механик и изпратен до съоръжението. Там се използва топлинни цикли и сгъстен въздух за отстраняване на остатъчната пепел и излишните сажди, ако е необходимо. Техниците тестват правилно и връщат почистения филтър с прикрепени катализатори за повторно инсталиране на автомобила. Ти или твоя механик имате за цел да нулирате компютъра, за да се приведе в съответствие с почистените филтри.

Тъй като е толкова трудно да се почисти DPF в домашни условия, предлагаме ти да закупиш възстановен DPF. Освен ако нямаш усъвършенствани умения, това не е проект за събота следобед.

DPF филтърът отвътре
DPF филтърът отвътре

Според ръководството за експлоатация премахването на DPF в Audi A3 TDI, VW Jetta TDI или VW Golf TDI е трудно, тъй като се казва, че предните магарета трябва да бъдат свалени за достъп до катализаторите. Според нас, които сме демонтирали DPF, можеш просто да разкачиш  дясната полуоска и да работиш от там.

По-долу са дадени снимки на DPF и гърба на 2.0L TDI двигател, който е изваден от колата. Както можеш да видиш, наистина е трудно дело. Също така има някои други снимки на системата. За разлика от демонстрационния двигател, показан по-рано, действителното устройство за катализатори / DPF има термичен щит и сензори навсякъде. Demo-двигателят също така е с премахнат EGR клапан.

Европейските брошури за TDI включват предупреждението: “Моля, имайте предвид, че условията за шофиране в рамките на може да не осигуряи оптимални условия за използване на технологията DPF. Поради това е препоръчително да разгледате технологията, преди да поръчате автомобила си с DPF”. Катализаторите обикновено се затоплят до работна температура за около 5 минути, така че не виждаме причина DPF да бъде много по-различна система и да има проблем при кратки градски пътувания. Повечето съвременни турбо двигатели обикновено имат предварителен катализатор близо до турбото. Турбото и изпускателният колектор са много голяма чугунена част, която абсорбира топлина. Това означава, че се увеличава основното време на катализатора. Тъй като повечето от емисиите са отчетени на студени двигатели, предварителните катализатори значително намалява общите нива на емисиите. На TDI основния катализатор / DPF е точно срещу двигателя, където ще бъде предварителният катализатор на други двигатели.

Многото кратки пътувания като цяло не са оптимални за никой двигател, тъй като влагата в двигателя и отработените газове няма да имат време да се изпарят напълно. Ето защо някои коли имат бяла смес на масло и вода на долната страна на капачката за пълнене на масло. Стига да  шофирате повече от 15-20 минути от време на време, DPF ще има достатъчно време да се нагрее, за да се регенерира. Повечето шофьори на TDI, които редовно извършват само кратки пътувания, не са съобщили за необичайни неизправности.

507.00 моторно масло, необходимо за VW TDI и Audi TDI с филтри DPF

DPF запушването е главната причина VW Audi Group (VAG) да препоръчва 507.00 моторно за автомобили с DPF. И естествено, ако си спазил всички правила при гаранцията, то от VW винаги могат да изтъкнат, че причината за запушването е “защото не сте използвали правилното масло”. Маслото VW 507.00 е с ниско съдържание на пепел и ще увеличи максимално живота на DPF. Докато регенерирането изчиства почти всички натрупвания на сажди, има неща като метали от нормалното износване на двигателя и добавки в маслото на двигателя, които не могат да бъдат изгорени от филтъра. С течение на времето това ще продължи. Въпреки че е възможно да се премахне и почисти запушен DPF филтър, той не е лесно достъпен на Audi A3, VW Golf или Jetta.

Номерът на детайла за 507.00 моторно масло е VW # gvw 052 195 м2. Някои марки, които отговарят на тази спецификация са:

Castrol SLX Professional LL03, Motul специфичен VW 507.00, Total Quartz Ineo 5w30 507.00 и Mobil 1 ESP Formula 5W-30. Номерата на детайли за 5w-30 507.00 моторно масло са:

VW # g v52 195 a1 (gv52195a1) за 0.5 литра

VW # g vw 052 195 м2 (gvw052195 м2) за 1 литър

VW # g 052 195 m4 (gvw052195 m4) за 5 литра

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here