Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ако мислиш за закупуване на mk4 Volkswagen TDI или вече си си купил нова кола (поне нова за теб), с радост ще ти дадем един чудесен списък за поддръжка, за да приведеш колата си в добро състояние, често срещаните проблеми, често задавани въпроси и други неща, които трябва да знаеш при покупката.

Защо би искал по-стар TDI вместо чисто нов TDI? TDI от периода 1998-2003 постига най-добра икономия на гориво сред продадените в глобален мащаб TDI, защото автомобилите са по-леки, двигателят е много ефективен и имат по-леки емисионни изисквания от новите автомобили. По-късно TDI пожертваха горивната ефективност, за да отговорят на емисиите и нараснаха по размер / тегло / характеристики / мощност (което би могло да бъде и причината, поради която да пожелаеш по-нов TDI).

Този стил / поколение на моделите на Volkswagen има два типа двигатели, “pump duse” и редовно директно впръскване. Моделите от периода 1998-2003 mk4 VW TDI са с редовно директно впръскване, като се използва помпа за впръскване на горивото Bosch VE. В периода 2004-2006 са модели с впръскване тип pumpe duse.

2004-2005 VW Passat TDI са също така и с pumpe duse, но тъй като използват различен двигател и тяло, при тях нещата са малко по-различни.

Има две основни нива на подреждане. GL = основно оборудване. Общо казано, GLS = електрически прозорци, люк, лети джанти. През годините има известни промени, така че ранните автомобили обикновено нямат контрол на стабилността /ESP/ или контрол на сцеплението /Traction control/. И докато можеш да модернизираш управлението на сцеплението – traction control (спиране на колелата при ниски скорости, за да ти помогнат да се движиш при загуба на сцеплението), е почти невъзможно да добавиш контрол на стабилността – ESP (което представлява контрол на завиването при по-високи скорости, за да изправиш подхлъзване или да превъзмогнеш недозавиването). Част от другите опции, вграждани серийно в mk4 TDI са кожен салона, радиосистема на Monsoon, 6-дисков чейнджър, автоматична скоростна кутия и шибедах.

1999: При Beetle се добавя страничен мигач зад предната броня. Стандартно ABS започва да се монтира на New Beetle

2000: От Volkswagen монтират стандартно устройство против кражба /имобилайзер/ в ключа за запалване , някои модели получават кристални мигачи, ръчка за аварийно отваряне на багажника отвътре, индикаторно осветление на таблото за управление за износване на накладките и др.

От средата на 2001 г. стават стандартни страничните въздушни възглавници в Jetta/Bora, предни въздушни завеси за главата по избор в Jetta/Bora, стандартни в Golf, стандарт става и лостът за оключване на багажника отвътре.

2002: Jetta/Bora се предлага като комби TDI, нова 2-din стерео система с опция за избор на CD чейнджър, CD стандарт за GLS, Golf GL вече се предлага в 4 врати.

2002-2003: Контролът на стабилността ESP става опция за всички модели

2003: Новите модели на джанти, базираните на GL автомобили вече включват електрически прозорци / ключалки, CD плейър и стандартно инсталиран темпомат на всички базови автомобили, GLS включва алуминиеви джанти и стъклен шибедах.

2004: Въвежда се използването на нов тип горивна система, за да отговори на изискванията на Европейския съюз за емисиите – Pumpe duse, Passat също се сдобива с нови двигатели. Jetta/Bora е леко модифицирана, налагайки стила на масовото производство за САШ, Monsoon premium стерео системата става стандарт на GLS.

За незабавна проверка и приоритетно обслужване на VW TDI

 

Дали колата има постоянна ниска мощност, работи неравномерно или внезапно губи мощност?

Провери за кодове за грешки:

Повечето уважаващи себе си сервизи дават възможност за безплатни сканирания на грешки. Провери дали има кодове за грешка в паметта на компютъра на автомобила. Не всички грешки ще включат индикатора за проверка на двигателя (CEL, или казано на жаргон – „Чек-а“) или индикатора за неизправност (MIL). Това ще ти подскаже за каквито и да било големи проблеми. Ако имаш намерение да работиш сам върху автомобила, вземи си VW / Audi специфичен VCDS автомобилен диагностичен кабел. Старите VAG-аджии все още го наричат vag-com.

Внимание: Първите версии на софтуерът VCDS причиняват конфликт с модула на въздушната възглавница на моделите mk4, появили се през 2000-2001 г. и вероятно и през други години. Ако имаш VAG-COM или VCDS, надстрой до най-новата версия.

Ако автоматизираш сканирането или опиташ да сканираш модула на въздушната възглавница с по-ранен софтуер, това може да доведе до грешка в модула на въздушната възглавница, което да доведе до постоянно светеща предупредителна лампа на таблото за въздушната възглавница! Когато използваш кабел, увери се, че зеленият светодиод на кабела свети, за да потвърди връзката между автомобил и компютър, особено ако колата е оборудвана с различно от оригиналното радио.

Някои от най-честите кодове са свързани с износени вакуумни линии или подгревните свещи. Ако кабелите за свещите имат лоша връзка, това ще изведе CEL. Провери за корозия на кабелите или прекъсвания.

Забележка: номерът на бобината е противоположен на номера на цилиндъра, тъй като той е най-близо до ангренажния ремък. За цилиндър 1 отговаря подгревна свещ №3, цилиндър 2 има подопечна свещ №3 и т.н. Само автомобили от 2002 г. и по-нови разпознават свещите като четири отделни елемента, по-старите автомобили разпознават само всички свещи или никакви, така че ако умре една свещ – всички спират да работят.

Ангренажен ремък

Различава се според годината / двигателя, така че провери ръководството за потребителя за интервала за смяна. Ранните автомобили обикновено са с части, подлежащи на смяна при пробег 100 000 километра, но могат да имат модернизирания ремък с дължина на живота от 160 000 километра. (Трябва също да смениш обтегача, валяците и водната помпа.) Ако ангренажният ремък се скъса, главата на цилиндъра ще бъде повредена и в тежки случаи ще ти е необходим нов двигател. Всички двигатели, които използват ремъци, ще повредят двигателя, ако ремъкът или обтегачът предадат Богу дух, защото клапаните ще ударят буталата.

Ако току-що си закупил такава кола, много продавачи ще са сменили ремъка, за да добавят стойност към колата. Много от тях не знаят как правилно да индексират допуските, от които дизеловият двигател се нуждае, или процедурите за подмяна на ангренажния ремък на TDI. Някои използват механик, който е запознат с бензиновите автомобили и разваля иначе добре работещи TDI.

Най-малкото нещо, което можеш да направиш е да премахнеш капака на ремъка и да провериш частите, за да видите дали те изглеждат нови, тъй като някои продавачи имат навика да лъжат най-нагло. Ако имаш някакви съмнения относно ангренажа, подмени го колкото е възможно по-скоро!

Смяна на двигателното масло

Интервалът за смяна на маслото е 15 000 километра, ако използваш синтетично моторно масло за дизелови двигатели. Най-общо казано, дългите интервали за смяна на маслото са добри за двигателя, ако приемем, че използваш правилното моторно масло. Нормално е маслото да е черно, дори когато е ново.

Пластмасов долен предпазител на двигателя, известен още като “кора”

Докато си под капака, провери дали има щит против пръски, камъчета и други отломки – това е черен пластмасов щит, който покрива долната част на отделението за двигателя. Ако можеш да видиш асфалта през двигателния отсек, някой я е загубил. Тя трябва да бъде заменена, за да се предотвратява достигането на вода и мръсотия към дъното на двигателя и ремъците.

Излагането на ремъците на външни условия ще скъси живота им, ще намали икономията на гориво, увеличавайки теглото, което ще трябва двигателя да преодолее заради мокри ремъци и ще направи ръждата още по-лоша. Ако видиш метален щит, той е по-добрата опция, защото защитава и алуминиевия картер от камъчета и неравности.

Налягане на въздуха в гумите

Налягането на въздуха в гумите е от критична важност за стабилността на един автомобил. Винаги използвай стойностите, посочени от производителя. Върху вратата на резервоара, вътрешната страна на страничната врата на шофьора или в багажника трябва има стикер, който указва подходящо въздушно налягане на студената гума. Провери налягането на гумите, когато гумата е с околна температура или не си се движил с него най-малко 5 часа. Общият натиск на гумите за средно тежки леки пътнически автомобили е 2,4 атмосфери. Никога не надвишавай налягането на студената гума, посочено върху нея.

Охлаждаща течност на двигателя

Volkswagen-Audi Group въведоха един термин – lifetime fluids, който в превод означава течности, които не се налага да сменяш, докато си собственик на автомобила. Знаем, обаче, че е истински късмет да намериш автомобил на реалните си километри, а охлаждащата течност и маслото на скоростната кутия все пак изискват смяна. VW / Audi G12 (G12 +) или базираният на пентозин охладител е червен, розов или лилав. НЕ смесвай G12 с други цветове (зелено, синьо, оранжево), в противен случай ще се утаи охлаждащата течност и ще запушиш двигателя. Ако трябва да се долее известно количество течност, използвай дестилирана вода. Ако доливаш  повече от веднъж, първо трябва да откриеш къде изчезва охлаждащата течност. Обикновено става дума за проблем с гарнитурата, при което и димът от колата трябва да е бяло-сив.

Горивен филтър

При 15 хиляди километра е хубаво да се източи от водните отложения, а да се замени на 30 000 километра. Ако възнамеряваш да използваш високи проценти биодизел, трябва да смениш филтъра възможно най-скоро, тъй като биодизелът може да разложи налепите и да ги вкара в горивната система, което почти винаги води до запушени дюзи.

Провери за миграция на охлаждащата течност

Това е рядко, но странно състояние, при което охлаждащата течност прониква в електрическата мрежа, поради неизправен резервоар за охлаждаща течност. Течността преминава през кабелната система и уврежда електрическите компоненти. Това може да доведе до пълна повреда на автомобила, защото в екстремни случаи охлаждащата течност може да проникне до задните светлини и да корозира всички електрически контакти.

Замяна на реле 109 (само за 1998-2003 г.)

Автомобилите, произведени през периода 98-03 имат реле с надпис 109, което обикновено прегрява и изгаря, като внезапно изключва двигателя без предупреждение. Реле 109 захранва ECU (компютъра на автомобила), така че, когато няма ECU – няма и гориво и внезапното изключване на двигателя е неизбежно. Старото реле е черно, отбелязано с “109” (601, ако гледаш от огледалната страна и е под таблото в кутията с релетата. Преработеното реле с означение “109” е сиво и поправя проблема. Ако имаш черно реле 109, замести го със сивото реле 109. Индикатор за лошо реле 109 е внезапно изключване на двигателя и невъзможност за включване на подгревните свещи по време на неуспешно рестартиране. Понякога релето се охлажда и ще ти позволи да стартираш автомобила след няколко минути.

Изтичане на гориво от помпата за дизелово гориво (само за 1998-2003 г.)

Поради проблемите на възрастта и качеството на горивото у нас, уплътненията на инжекционната помпа могат да просълзят. Изтичащото дизелово гориво може да корозира ангренажния ремък и маркучите на охлаждащата течност, така че дори и малкия теч трябва да се почисти възможно най-бързо, а проблемът да се отстрани. Горната капачка, средната секция за регулиране на количеството и о-пръстенът на главата могат да бъдат заменени намясто, но повечето от другите уплътнения трябва в идеалния случай да бъдат сменени извън колата. Помпата не трябва да се изважда, без да се блокира ангренажът с инструментите на VW, тъй като е на задвижващия механизъм на ремъка.

Предупреждение: само уплътнението на горния капак може лесно да бъде заменено, а другите уплътнения изискват VCDS и най-малкото основно механично усещане и подходящите инструменти, за това е по-добре при такъв проблем да потърсиш помощта на опитни механици.

Изтичане на тандемната помпа (само за 2004-2006 г.)

Тандемната помпата е двойна горивна и вакуумна помпа от страната на водача на главата на двигателя. Тя носи гориво към PD инжекторите и се намира при автомобилите, произведени в периода 2004-2005 г. (използва се също и за автомобили mk5). Горивната помпа на по-ранните автомобили е само за вакуум.

Спирачна и съединителна течност

Трябва да се променя на всеки 2 години, независимо от пробега с DOT 4 течност.

Невъзможност за спиране на двигателя (всички дизелови двигатели)

Ако двигателят някога внезапно се изфорсира и започне да ускорява сам, може да си имаш работа с т.нар двигател-беглец. Всички дизелови двигатели могат да претърпят неизправност на двигателя, която кара двигателя започне да гори собствено моторно масло. Тъй като дизелите се хранят с гориво, а не с въздух, това води до цикъл на обратна връзка, при който двигателят се форсира по-високо и по-високо. Ако колата е на скорост, тя също ще потегли. Първият приоритет е да запазиш управлението на автомобила и да изключиш запалването, веднага щом бъде безопасно и практично. Закарай колата на механик, преди да я стартираш отново. Всички ALH двигатели имат клапан против разклащане, който отрязва въздуха към двигателя. Някои хора го отстраняват и слагат т.нар прави тръби за увеличаване на мощността. Не ги използвай, защото премахват аварийната функцията за изключване на двигател.

Обслужващи области, които могат да изчакат и често срещани проблеми

Ако възнамеряваш да закупиш TDI около 2004-2006 г., направи проверка на разпределителния вал Това не е нещо, което повечето механици ще проверят, за това не е и включено в непосредствените проверки. Преди да извършиш следващата смяна на ангренажа (само за автомобили през 2004-2006 г.), свали капака на клапаните и провери разпределителния вал.

Задвижващият вал за 2004-2006 г. (двигатели „помпа-дюза) има тесни кобилици на вала, тъй като част от пространството се поема от допълнителните дюзи на инжекторите. VW също така посочва твърде тънко моторно масло. Много двигатели са изпитали прекомерно износване на кобилиците на разпределителните валове или повдигачите, което ще доведе до проблеми при движение и в крайни случаи може да доведе до прескачане на ангренажния ремък. Оглеждай се за изглаждане на кобилиците или вдлъбнатини на повдигачите. Отново, това е за двигатели, който са произведени от 2004 до 2006 година.

За по-старите коли, провери количеството на впръскване на горивото чрез VCDS. Някои автомобили са склонни да изпитват проблеми или да пушат поради лошо калибрирано количество инжектиране на гориво. Това също може да реши проблема с трептенето при падане на оборотите (като при преместване на скоростния лост в неутрално положение).

Крушки по централната конзола

Светлината на копчетата за климатичната система често изгаря. Просто издърпай централно копче направо, за да разкриеш крушката. Копчето и крушката са показани вдясно.

Изтичане от инжекционната помпа

Поради възрастта на колата и евентуалното преминаване към свръхнискосярно гориво, някои хора изпитват проблем с пропускащи уплътнения на помпата за впръскване на гориво (само за моделите от 1998-2003 г.). Това ще доведе до състояние на нулево или тежко стартиране, поради това, че горивната помпа ще загуби своята сила. Сервизите почти не се наемат да го поправят, единствената възможност е да замени цялата помпа, което си е голям разход.

Жила на ръчната спирачка

Винаги дърпай спирачката за паркиране! Това е добра практика с всяка кола, но това е особено  важно за VW, защото това действие помага на автоматичните обтегачи на ръчната спирачка. Най-добре е да приложиш спирачката, преди да включиш на Park (автоматична трансмисия) или на първа/задна предавка (ръчна трансмисия), за да задействаш спирачката вместо вътрешностите на трансмисията.

Докато си там, повдигни задното колело и го завърти. Може да забележиш, че накладките на спирачките докосват роторите и леко ги остъргват, но повече контак означава неправилно регулиране или зацепване на ръчната спирачка. Ръждясалите кабели на спирачката за паркиране могат също да заклинят задните апарати в студено и влажно време. Ако задните спирачки миришат като горещи и изгарящи спирачки, вероятно е залепването на накладка или повреден лагер на колелото.

Запушени дренажи на шибедаха

Каналите за оттичане на шибедаха може да се запушат и това да доведе до изтичане на вода в колата. Отвори люка и излей вода в каналите за вода в ъглите. Тя трябва лесно да изтича от канализацията на пантите на вратата. Ако колата е имала подобен проблем и преди, най-вероятно около шибедаха има следи от появила се ръжда, които също могат да се видят и на вратите. Тапицерията на тавана също може да е в една идея по-различен нюанс, поради намокрянето.

Окачване

Един от най-важните фактори за повредените картери е износеното окачване. Подмяната на макферосновите подпори, техните лапи и предните втулки против преобръщане / люлеене се препоръчва, ако автомобилът е навъртял над 150 000 километра или според нуждите. Ако макферсоните са износени /отслабена пружина, изпуснал амортисьор/, картера е по-вероятно да излезе надолу при твърди отскачания и да се повреди.

Също така, хората обикновено не забелязват механичното състояние на употребявана кола, но забелязват как се чувстват в нея. Доброто пътуване може да направи старата кола като нова. И накрая, освежаване на няколко компонента прави голяма разлика в възстановяването на загубените удобство и сигурност, както и добавя безопасност в случай на спешна маневра.

Проблеми с EGR клапана

EGR (охладител за рециркулация на отработените газове) има тенденция да изпуска при моделите от поколението 2004-2006. Това най-често се дължи на стари уплътнения или задръстен клапан, което ще се усети в поведението на автомобила.

Ако вратите изглежда не разпознават, когато са отворени, микроконтролерът на модула на вратата е счупен или има счупена точка на запояване в платката на модула. Модулът не може да бъде достъпен без отстраняване на вътрешността на вратата, прозореца и регулатора на прозорците. Честите симптоми включват пускане на вратата / алармата, дори когато отвориш вратата или светлината на интериора за “отворена врата” не се появи за поне една врата. Възможно е също така да се счупи кабелният сноп в гумената обувка на пантата на вратата.

Повреден спирачен прекъсвач

Ако светлинният индикатор за подгревните свещи свети, може да е лош спирачен прекъсвач (под педала на спирачката). Имаше многократни поправки от страна на VW на превключвателя на спирачните светлини под педала на спирачките, така че се обади на представителство на VW с твоя VIN номер или провери уеб сайта на VW, за да видиш дали твоят прекъсвач е актуален. Ако имаш автоматична трансмисия, лошият превключвател няма да ти позволи да излезеш от “Park”, тъй като трябва да спираш, за да освободиш превключвателя от тази позиция.

Изгорял подгрев на огледалата

Не оставяй селектора на електрическо огледало в средно положение, ако имаш отопляеми огледала и VW mk4 (1998-2005 и NewBeetle / Golf 2006), оставi селектора на огледалата наляво или надясно. Централното положение при повечето автомобили е “OFF”, но на твоя VW е “нагряване”. Оставянето му в “нагряване”, когато автомобилът е включен ще изгори отопляемите огледала. Няма таймер, който да го изключи, просто ще бъде винаги включено, докато изгори. В крайните модели от mk4 ерата на VW, от концерна най-сетне фиксираха дизайна на новите автомобили, като свързаха отоплението на стъклата със задния нагревател

Изчезнал вакуум

Подменяй вакуумни маркучи, защото краищата изсъхват, протриват се или се пукат. Те са най-вече 3,5 мм и 4 мм маркучи, можеш да си купиш и силиконов маркуч. Те могат да причинят ниска мощност на двигателя, сякаш се опитваш да използвате повече енергия, но внезапно двигателят губи мощност.

MAF (сензор за потока на въздухa)

MAF сензорът обикновено не работи. Симптомите включват постепенно намаляване на мощността, препъване, лошо движение на двигателя. Решението е замяната на MAF сензора. Това обикновено се случва около 75-150 000 километра. Не препоръчваме употребата на филтри за въздух с високо съдържание на мазнини, тъй като оригиналният TDI филтър има възможност да прекара изобилие от въздух през себе си, а маслото и мръсотията, смесени с мазнини може да повредят сензора MAF.

Автоматичната скоростна кутия

Насочил си се към автоматична скоростна кутия и модел 1998-2003? Той използва автоматичната скоростна кутия “01М”. Очаквай по-нисък пробег с единица гориво гориво. Също така е доказано, че е по-малко надеждна от ръчната трансмисия. Редовната смяна на течностите трябва да помогне, но мнозина смятат, че проблемът е проектирането на предаването на въртящия момент от двигателя към колелата.

01M има много общи части с автоматичната скоростна кутия от 1998 г. 096. Трансмисиите след 2004 г. изглеждат много по-добри и сравнително надеждни. Добрата новина е, че проблемите сякаш се промъкват, а не се провалят изведнъж. Ако изпитваш закъснение на заден ход или закъснение напред, това може да е началото на отказ на автоматична трансмисия.

Шумни мигачи

Мигачите и аварийните светлини доста често са по-шумни от нормалното. Копчето за аварийни светлини е и реле за мигачите. Трябва да се замени с ново от техник, или просто да издърпаш превключвателя и да го замениш. Проблемът, който се появява, е силен клик от релето, причинен от натрупване на прах, което замърсява превключвателя.

Разхлабена гайка на шайбата на климатичния компресор

Задържащата гайката върху шайбата на съединителя за компресора на климатичната инсталация понякога се разхлабва. Ако вече се е случило, отдели си малко време, за да я провериш и да я затегнеш с подходящия въртящ момент.

Смяна на разпределителния вал

Ако твоята кола има изключително много навъртяни километри, някои сервизи предлагат смяна на разпределителния вал и повдигачите на около 450 000 километра. Преди 500 000 километра се препоръчва да смениш веригата на маслената помпа и обтегача (под предния капак). Тя може да издържи и над 500 000, но колата вече е претърпяла повече от два пъти нормална продължителност на живота, така че смяната на веригата на маслената помпа и обтегача е разумна превантивна поддръжка.

Модернизации на мощта, като модификация на чип тунинг и резервни части

Както беше споменато по-горе, окачването вероятно е износено поради възрастта и пробега. Можеш да си караш с OEM окачване, но има много възможности за спортно ниво на окачване от компании за следпродажбени услуги.

Чип тунингът е много добре разработен за тези двигатели. Обикновения чип може да увеличи значително мощността с около 20-30 к.с. и да повиши въртящия момент с около 40-100 нютонметра! Разликата в производителността нараства, ако го комбинира с по-големи дюзи за гориво и използваш съединител, който може да издържи допълнителното натоварване. Ако увеличиш мощността твърде много, съединителят няма да може да задържи въртящия момент. Количеството мощност варира в зависимост от здравето на двигателя, настройките на параметрите и поддържащите модификации.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here