Как да караш икономично своя TDI?

0
1973
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ако до този момент нашата главна цел бе да направим твоя TDI най-мощното животно в квартала, то сега искаме да те занимаем с икономията. Да, в свят на непрестанно обезценяваща се валута и все по-скъпи горива, нормално е да погледнем и от този ъгъл.

Най-често караме 1,9-литровата версия на дизеловите агрегати на Volkswagen-Audi Group. Те далеч не са съвършени, но с леки промени по стила ти на шофиране, можеш да постигнеш значителни икономии както на гориво, така и на резервни части, а пък и с това ще удължиш живота на своя TDI

Икономия на гориво

• Спускане по хълмове
Молим те, не гаси колата или не превключвай на свободна скорост, когато се спускаш по хълмове, за да спестиш гориво, защото спускането по хълмове за TDI-тата е „безплатно”. Да, това е вярно.

Когато не се иска гориво от двигателя, то не се впръсква в него! Както повечето модерни коли с горивна инжекция, не се изисква гориво когато двигателя е задвижван от колелата, движени от инерцията на автомобила на включена предавка. Превключването на свободна скорост принуждава двигателя да изразходва гориво при работата на свободен ход (и може да бъде опасно, защото няма да имаш възможността да намалиш скоростта с двигателя), а гасенето на двигателя е опасно, защото когато е изгасен, това спира притока на сила към помпата за серво-управление и спирачките.

• Максималната тяга настъпва при 1800 оборота в минута

Това означава огромна икономия на гориво. Това са оборотите, при които трябва да караш на която и да било предавка, ако желаете по-нисък разход на гориво. Максимумът в конските сили означава по-малко икономия на гориво.

TDi двигателите са способни да приложат върху асфалта 30 к.с. при 1300 оборота в минута (при 1,9 TDI ALH), повече от достатъчно колата да потегли при равен път. При този начин на каране обаче, EGR системата е максимално задействана и има голяма вероятност въглеродните налепи да затиснат входящия колектор (често срещано при TDI-тата ).

Запомни, че TDI моторите са проектирани за магистрали или дълъг път. Имат страхотно турбо, но то не е ефективно при ниски обороти на двигателя. Това може да доведе до повреда в турбокомпресора, тъй като той се чувства най-добре при постоянно налягане и при плавното му натрупване и освобождаване.

Най-добрият метод за употреба : относително бързо ускорение до желаната скорост и поддържане на постоянно турбо налягане. Когато желаната скорост е достигната, просто я поддържай и разбира се, използвай пътните условия, както и спазвай ограниченията.

• Карай по обособен от теб маршрут.


Карай отговорно, споделяй пътя. Избягвай бавни улици или улици, по които има задръствания. Карай по пътища с добра пътна настилка. Карайте в тази част на деня, в която няма задръствания. Спазвай ограниченията и дистанцията.

• Предавки


Използвай 5-та скорост където можеш. Използвай най-голямата предавка през цялото време. Не се страхувай да сменяш предавки. Най-доброто време за превключване на предавка е когато усетиш, че моторът звучи неестествено (твърде ниската скорост ще доведе до придърпване и притрисане, а твърде високата скорост – до шум и неефективност на двигателя). При 65 км/ч. двигателя използва 20% по-малко гориво на 5-та скорост от колкото на 4-та скорост за да възпроизведе 6-те конски сили, необходими да движат колата по равен път. Факт е, че двигателя използва 20% повече гориво за да произведе същите конските сили при която и да е скорост при 4-та предавка, от колкото при 5-та предавка. 5-та предавка е най-подходящата предавка за пестене на гориво.

• Спирачки
Добър начин да се преобразува гориво в топлина и прах. Избягвай употребата им. Нагласи скоростта на колата използвайки само десния си крак. Това означава, че трябва да “виждаш” пътя напред и да караш спокойно. Използвай спирачките единствено в края на твоето пътуване, на знак СТОП, на червен светофар, на полицай, пешеходец и на идиоти. Избягвай всички излишни натискания на спирачките. Прекалената употреба на спирачки ти струва гориво, накладки, дискове и време, за да смениш тези части.

Повече за спирачките виж в долната статия!

Спирачките – митове и легенди [Mега статия + книга!]

• RPM ( обороти на двигателя )


Дръж оборотите на двителя ниски, но бъди внимателен да не започне притрисане на двигателя, което ще рече, че по някаква незнайна за нас причина си под 1300 rpm. Това се получава когато изискваната мощност е повече от наличната на двигателя. Нормално е при бензиновите двигатели това състояние да се получава под 2000 rpm. Повечето 2-литрови бензинови двигатели произвеждат 30к.с.при 2000rpm.

При TDI двигателите 30к.с. се достигат при 1300 rpm. Когато намаляш скорост от 5-та предавка, не я сменяй, докато не падне, под 1300 rpm, тогава смени с по-ниска предавка. Не забравяй да „упражняваш” двигателя си от време на време в целия диапазон на обортомера. Да речем един път в седмицата, на магистралата, на втора скорост, ускори поне до 4000rpm. Това ще продуха двигателя ти от боклуци и ще го поддържа „свеж”.

Между другото TDI 90к.с. (ALH) може да произведе 20к.с. при 1000 rpm, 30к.с. при 1300 rpm, 41к.с. при 1500 rpm, 56к.с. при 1900 rpm, 71к.с. при 2500 rpm, 82к.с. при 3000 rpm, 87к.с. при 3500 rpm и 90к.с. при 4000 rpm.

• Студен старт


Наблюдавайки икономичноста, когато се връщаме от пътувания от около 300 километра, в сравнение с 10 пътувания по 30 километра, показва, че има загуба от порядъка на 5км само от студения старт. Предполагаме, че ефекта от студения старт оказва влияние при първите 15км. За първите 15км от пътуването TDI двигателите трябва да достигнат оптимална температура (не само на охладителната течност ) на работата на скоростната кутия, лагери на главините, гуми, спирачки и т.н.

Обикновео са необходими 15 километра, но разбира се това зависи как шофираш. Единственото нещо което можеш да направиш е да намалиш загубите по време на студения старт, загубите могат да се намалят от 30% на 20%.

Казано с други думи, карай внимателно през първите 15км. Не форсирай двигателя при студен старт, защото това води до засилване наотрицателния ефект, а и рискуваш да останеш без турбокомпресор. Подгряващите свещи помогат на колата да загрее, но единствено ако държите оборотите до 2200. Ако превишиш 2400 rpm, те се изключват.

Така че карай колата под 2200 rpm докато стрелката на термостата не премине трите бели черти и не застане в нейната обичайна позиция.

• Палене и потегляне
Качваш се в колата, слагаш обезопасителния колан, стартираш двигателя и потегляш. Просто, нали? Не оставяй двигателя да работи на едно място, за да загрее. Двигателят загрява по-бързо когато е под натоварване и това оказва влияние върху икономичноста на колата. На маслото са му нужни 5 секунди или по-малко за да достигне работно налягане и да се разпръсне по двигателя.

• Достигане до желаната скорост
5-та скорост е най-икономичната предавка. Твоята цел е да достигнеш 5-тата предавка колкото се може по-бързо ( разбира се в границите на разумното ). Използвай 1-ва скорост за да потеглиш, но никога със състезателен стил, защото това може да доведе до приплъзване на съединителя. Предавките трябва да се сменят до 3000 rpm, така че превключвай предавките от 1800 rpm до 3000 rpm.

Целта ти е 1800 rpm на 5-та скорост по равен път. Разбира се, ще са ти нужни по-високи обороти при изкачане и по-ниски обороти при спускане. Когато ти потрябва да ускориш подобаващо, направи го натискайки педала до долу на възможно най-високата предавка, а не връщай предавка. Това допълнително стресира маховика и съединителя.

Скорост
Оптималната скорост на равен път е около 1800 rpm на 5-та предавка. Колкото е по-висока скороста, толкова по-голямо усилие е нужно за да се отмести въздуха от пътя, поради нарастващото челно съпротивление. Оптималната скорост в много случай е невъзможна за поддържане, поради факта, че е прекалено висока за шофиране в градски условия.

Пътувай на такава скорост, на която може продължително да се използва 5-та предавка. Бъди внимателен, но не задръствайте движението зад вас. Карайки зад камион може значително да намали съпротивлението на въздушната маса, но разликата в икономичноста на двигателя не е осезаема.

• Намалянето
Не използвай спирачки. Спирачките са много добри за спиране на автомобила ( до 0км/ч.) и превръщането на горивото в топлина и прах. Избягвай да ги използваш за намаляне на скороста. „Over-run” метода е въпрос на избор, той е най-безопасният. На ниските обороти ефекта от „моторната спирачка” е най-малък.

“Over-run” : автомобилът е на скорост, не се подава гориво, няма спирачки, колата се движи като самостоятелен обект използващ единствено ефекта на „моторната спирачка”. Двигателя не консумира гориво.

“Coasting”: автомобилът е на свободна скорост, двигателя работи на свободен ход, колата се движи по пътя без никакво спирачно усилие, но двигателя консумира гориво за да работи на свободен ход.

“Free-wheeling” : автомобилът не е на скорост и двигателя е изгасен. Но как завиваш, когато серво управлението не функционира? Колко време ще имаш услужливи спирачки? Този метод не е добра идея. “Coasting” е метод който е удачен при определени условия ( с 80км/ч. Или по-малко).

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here