Как да почистиш всмукателния колектор на твоя TDI

Смукателният колектор трябва редовно да се почиства от натрупване на въглерод в двигателя на твоя TDI. Тази статия показва как да премахнеш запушеният всмукателен колектор на твоя TDI двигател.

0
4495
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.


Принципно няма интервал за подмяна на оригиналната част, но въпреки това всмукателния колектор трябва да бъде почистван, когато има значително натрупване на въглерод. Това натрупване на въглерод се дължи на редица фактори, като EGR-газове, смесващи се с маслени изпарения от вентилацията на картера (CCV) и саждите
.

По-новите автомобили използват по-фини EGR измервания и, като цяло, дизеловото гориво, продавано в България, сега е с ниско съдържание на сяра, така че проблемите със запушването трябва да са много по-малко.

Тънък филм или натрупване около 2-3 милиметра в дебелина е нещо съвсем нормално и не е проблем, който се нуждае от незабавно почистване. Ако дебелината на слоя нагар е по-голяма от 5-10 милиметра, скоро ще се наложи да го почисиш. Някои снимки в долната част на статията показват лошо запушване.

Това също е подходящо време за почистване на охладителя на EGR газовете, кръглия цилиндър зад всмукателния колектор.

Някои хора използват затапваща плоча за EGR за да намалят значително бъдещото натрупване на въглерод в смукателния колектор. Деактивирането или намаляването на циркулацията на EGR газове ще увеличи емисиите и може да доведе до появата на светлина за проверка на двигателя /нашият добър приятел Check Engine/.

Можеш също така да използваш ограничител на EGR газовете – плоча с отвор, пробит в средата. Все още може да се появи досадната светлина за проверка на двигателя, но частичното затапване може да бъде компромис между запушването на колектора и количеството на емисиите.

Прекомерното натрупване може също така да доведе до залепване на клапана за меко спиране на двигателя в затворено положение, което блокира въздуха към двигателя и води до състояние, в което не можеш да го запалиш. Малко вероятно е да се залепи по време на шофиране, тъй като клапанът за меко гасене на двигателя се използва само при изключване на двигателя с ключа за запалване. Също така, прекомерното натрупване на сажди може да намали ефективността на колата.

Някои хора предпочитат да закупят нов всмукателен колектор, някои чисят стария си колектор за всмукване, защото това е много по-евтино. Нов всмукателен колектор би бил по-чист и по-бързо да предава въздуха към горивните камери, но всмукателните колектори са чисто и просто отляти метали, така че са практически вечни. Най-добрият начин да използваш повторно стар колектор е да закупиш ядрото ​​(използван колектор от някой друг) предварително и да го почистиш химически или ултразвуково. Това ще ти спести време и много бъркотия в деня, в който ще рещиш да разкачиш своя колектор. Или пък, можеш да си купиш нов колектор и да продадеш твоя на човек в нужда.

Ако все пак решиш да използваш твоя стар колектор, трябва да използваш водоструйка и / или четка, за да го почистиш. Носи защитно облекло или стари дрехи, защото задължително ще се омажеш до ушите след почистването на смукателния колектор.

Винаги носи ръкавици и защита на очите, когато почистваш колектора. Въглеродът е много лепкав и разчитането само на пароструйка или четка няма да може да ти свърши работао. Почистването на колектора с почистващи препарати за карбуратори или биодизел ще разтвори ефективно въглерода.

Увери се, че колектора е добре почистен, включително и вътрешните ъгли. Ако извадиш EGR охладителя, провери цвета на охлаждащата течност. Не смесвай зелена / синя охлаждаща течност с VW червена / пурпурна течност за охлаждане.

 

Инструменти


6 mm ключ или накрайник;
Клещи
Клещи за захващане на маркучи (не е задължително, но се препоръчва)
Огледало, за да видиш задната част на двигателя;
Четка, обезмаслител и водоструйка, ако искаш да почистиш колектора;

Части

EGR уплътнения (от клапана до тръбите, поне 2) VW # 069-131-547-d
EGR уплътнение VW # 038-131-547-A
O-пръстен за уплътнение EGR N-905-216-04
Всмукателни колектори VW # 028-129-717-D
Нов всмукателен колектор (по избор) VW # 038-129-713-K
Нови болтове на всмукателния колектор (6 броя, по избор) VW # N-904-242-01
Нов EGR (по желание) VW # 045-131-501-L

Процедура

Извади маркуча от изхода на интеркулера (ограден на снимката в жълто) и тази от  входа за въздух до турбото (отново оградена в жълто). Държат се на по 2 лентови скоби. Залепи хартиено тиксо или PVC лента (някои от нас все още наричат PVC лентата “Изолирбанд”) над откритите тръби, така че нищо да не попадне в тях.


Изключи куплунга на PCV нагревателния елемент (очертан в зелено по-горе). Откачи соленоидът, контролиращ клапана за меко гасене (зад всмукателния колектор, държи се на 2 шестограмни болта, отбелязани с червени кръгове по-долу). Разкачи клапата за меко гасене и вакуумните линии на EGR (в лилаво). Пластмасата най-вероятно е станала изключително крехка с нарастване на възрастта на колата и отделената топлин, затова внимавай!

Предлагаме ти да маркираш различните тръби и куплунги, така че да могат лесно да бъдат идентифицирани по време на инсталирането. Внимание: увери се, че линията на вакуума е насочена към черната вакуумна тръба на клапана за меко гасене, а пътищата към EGR клапана са навързани правилно. Размяната им ще накара електромагнита на EGR клапана да затвори клапата за меко гасене и да доведе до невъзможност за стартиране.

Извади твърдата тръба от въздушния филтър към турбото (в розово, зад двигателя, закрепена с 1 скоба при турбото и 1 болт, ограден в червено).


Освободеи 3-те болта, които държат EGR охладителя (монтажните отвори са очертани с червените кръгове по-долу). Използвай огледало, за да ги разпознаеш. Демонтирай входа на охладителя на EGR (2 шестограмни болта, маркирани със зелено) и изхода (2 шестограмни болта, маркирани със зелено). Ако решиш да почистиш EGR клапана, отстрани маркучите на охлаждащата течност (3 маркуча, маркирани със синьо). Сега охладителят на EGR може да бъде премахнат. Ако не искаш да го почистиш, което не ти препоръчваме, просто го остави настрани и работи около него. Ето и двете страни на охладителя на EGR.


За да завършиш разединяването на всмукателния колектор, отстрани останалата част от шестограмните болтове (6x 6 mm болтове, в червено). Те могат да бъдат трудни за  премахване, така че ти предлагаме предварително да накиснеш болтовете с проникваща смазка. Увери се, че си поставил шестограма докрай за да избегнеш прескачане и оголване на главите на болтовете. Ако те все пак се оголят, използвай инструмент за външно захващане на главите на болтовете. Това дава по-голям диаметър на повърхността и по-голямо лостово рамо за завъртане на сваления болт.

Почистване

EGR по естествен начин вкарва обработени газове във всмукателния отвор, а целта му е да доизгори излишното количество неизгорял дизел. Тези газове се смесват с маслени изпарения от вентилацията на картера (CCV) и може да образуват натрупване.

Въвеждането на дизелово гориво с ултра ниско съдържание на сяра намалява количеството на натрупване на сажди. Малко количество натрупване е нормално. НЕ използвай разтварящ химикал или прахосмукачка, за да изсмучеш въглерода, докато всмукателния колектор все още е прикрепен към главата на двигателя. Твърди частици от въглерод (люспи) може да попаднат в двигателя и евентуално да повредят клапаните или турбото. Всмукателят, EGR клапанът и EGR охладителят трябва да бъдат извадени от главата за почистване.

По-долу сме сложили няколко  снимки, показващи умерено запушен всмукателен колектор. Това ограничение на въздушния поток застрашава производителността и ефективността на двигателя. Имай предвид, че не изглежда твърде лошо преди EGR клапана, но гледайки надолу по течението на EGR, гледката става страшна.

EGR клапанът и клапанът за меко гасене събират сажди и въглеродът може да задръсти клапата за меко гасене. Ако това се случи, просто натисни лостчето от външната страна на клапана, свързано с черна пластмасова вакуумна кутия, за да отвориш клапана.


Трябва да погледнеш надолу по течението на EGR клапана, за да видиш наистина лошото запушване. Очевидно предполагаме, че няма да стигнеш до тази точка. До 2 мм натрупване е нормално. След 5-ия милиметър е моментът, в който трябва да се замислиш за почистване на колектора.


В този момент можеш просто да си купиш нов всмукателен колектор, защото не са твърде скъпи. Купуването на нов колектор ще ти позволи да го монтираш веднага и да спестиш времето, в което колата ти е неактивна. Можеш да продадеш стария колектор на някой, който иска ядро, което да почисти предварително за следващия му сблъсък със задръстени колектори.

 

Използвай водоструйка, накисни я в обезмаслител, изтъркай и отново използвай водоструйката. Маркучът няма да се справи със задачата. Приготви се голяма бъркотия, затова носи дрехи, които нямаш нищо против да изцапаш. 

Увери се, че са почистени вътрешните ъгли и задната част. На снимката по-долу е клапанът за EGR в своя почистен вид – много по-добре, но все пак може да претърпи още едно измиване под налягане. Можеш да видиш връзката между клапата за меко гасене (черна пластмасова крушка) и “дроселова плоча”.

Използвай масивна маса и скоби, за да предотвратиш издухването на колектора от налягането на водоструйката. Водоструйка за измиване на автомобили ще свърши работа, но тя не е толкова мощна, колкото тези с бензиново задвижване, тъй като биха увредили колите. Уредите за почистване с налягане не са играчки – внимавай изключително много за водната струя, която правят.

Инсталация

Инсталацията на всмукателния колектор е обратна на отстраняването. Използвай всички нови уплътнения за EGR клапана, EGR охладителя и всмукателния колектор. Металните уплътнения могат да се използват отново, ако са в добра форма, но трябва да се смени о-пръстенът. Може да откриеш, че твоят динамометричен ключ няма да се побере в ограниченото пространство зад главата на цилиндъра. Цилиндърната глава е алуминиева, така че не пренатягай шестограмните болтове.

Спецификации на стойностите на завиване: болтове на всмукателния колектор: 25 Nm (18 ft-lbs) EGR гайки / болтове: 25 Nm Ft-lbs); 3-те по-малки болта на клапана EGR: 10 Nm (7 ft-lb)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here