Измиване, почистване, полирание и вакса на твоя автомобил – виж как!

0
3349
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Много собственици на леки автомобили си мислят, че миенето на колата означава да изтрият мръсотията с вода и парцал. Затова често колите им имат толкова много микроскопични драскотини в боята. Неправилното измиване или превеждането на автомобила през автоматична автомивка са сред най-честите причини за надраскване на боята. Тази статия ще ти покаже как да се избегне надраскване на боята, когато измиваш колата си.

 

Ако погледнеш отражението на светлината в боята, вероятно ще видиш ореол от фини линии в боята. Това са драскотини от измиване. Добрата техника ще намали количеството на надраскване и ще предотврати големи драскотини. Ако отидеш на автоматизирана автомивка, четките ще поставят много микроскопични надрасквания в боята, така че ако искаш да използваш автоматична автомивка, отидо само на такива, предлагащи безконтакни измивания на автомобили.

 

Тези паяжинообразни драскотини могат да бъдат премахнати чрез полиране на боята. Ето един пример за такива драскотини, причинени от лоша техника на миене и автоматични автомивки

 

Следващата снимка е след измиване, пастиране и вакса. Виждаш ли разликата?

Процедура

 

Материали и подготовка

За да измиеш колата си първо да си набавиш две кофи и мека почистваща гъба или кърпа, за да почистиш успешно микроскопичните отлагания на частици по колата си. Миещата ти гъба трябва да е от материя, която задържа много вода и сапун, намалявайки шансовете на малките парченца мръсотия да достигнат до лак и да надраскат боята.

Не бихме препоръчали използването на четка, тъй като четките не задържат достатъчно вода и сапун за предотвратяване на драскотини. Едната от кофите трябва да съдържа чист сапун и вода, другата кофа трябва да се използва за изплакване на гъбата за почистване.

Ако трябва да използваш една и съща кофа за да изплакнеш гъбата, замърсяванията и прашинките ще останат върху нея и ще надраскат боята. Ако искаш да бъдеш много внимателен към детайлите, постави няколко слоя мрежест плат или друг капан за нечистотиите /става отлично и с чорапогащник, колкото и смешно да е това/ в долната част на кофата за изплакване за да предотвратиш връщането на мръсотията върху гъбата за миене.

За сапун не използвай препарат за миене на съдове, тъй като е предназначен за почистване на мазнини и петна от хранителни продукти, което ще премахне всички предишни вакси и допълтнители материали от повърхността на автомобила.

 

Също така се увери, че колата не е подложена на силна директна слънчева светлина, защото може да причини неравномерно засъхване. Ако паркираш на лек наклон, ще помогнеш на водата да се стече от колата по-бързо.

 

Материали

За най-добри резултати можеш да се снабдиш с машина за полиране с произволна оргита, 1 кофа за миене, 1 шенилна гъба, 2 полиращи подложки и 1 микрофибърна кърпа. Предлагаме ти да се запасиш с още няколко микрофибърни кърпи и една кофа за изплакване.

 

 

Съвети за измиване

След като сте готови всички материали:

Първо, а може би и най-важно – изплакни автомобила, за да отстраниш по-голямата част от  мръсотията и да намокриш автомобила. Не използвай топла вода, защото се отстранява ваксата.

Винаги движи почистващата гъба в посоката, в която въздухът се движи над автомобила, като се започне от горната част на автомобила – покрива. Движението в посока напред и назад, вместо с  кръгообразни движения, изглежда намалява появата на микронадрасквания. Започването от върха и движението около колата, преди да се стигне до най-ниската част, предпазва от една много честа грешка – грубата и пясъчната част от дъното на праговете на вратите, обикновено най-мръсната част от колата да се качи върху боята. Започвайки отгоре също така помага да се запази влажността на колата и предварително накисва долната част на колата.

Ако искаш да инвестираш в добри инструменти за почистване, вземи си пистолет за създаване на пяна. По този начин препаратите се залепват върху автомобила и попиват мръсотията преди почистване.

Сушене на колата

Можеш да използваш кърпа за подсушаване, силиконова шпакла /водно острие/ или микрофибърна кърпа, за да изсушиш колата си. Препоръчваме ти вафлена кърпа от микрофибърна материя, тъй като дори една песъчинка, полепнала по колата ти, може да накара силиконовата шпакла да я забие дълбоко в лака, създавайки драскотина. Още повече – кърпите от микрофибър улавят подобни прашинки в дълбоките си влакна.

Почистване на джантите и гумите

В този момент можеш да използваш остатъците от сапунената вода за да почистиш джантите. Почистващите препарати за джанти са склонни да са корозивни към боята и гумите, така че ги използвай само ако имаш катранени или асфалтови натрупвания, които не могат да бъдат отстранени с обикновен сапун и вода.

Съществуват и много почистващи средства за почистване на джанти, които вещаят “лесно изплакване” или ти казват, че можеш да минеш и “без търкане”. Всички те работят 100% по-добре, ако вложиш малко енергия и ги разтъркаш по колелата.

Ако все още имаш залепнал катран или асфалт, свойствата на почистващата глина могат да ги премахнат. Увери се, че си направил всичко възможно да почистиш джантите преди да използваш глината, в противен случай може да има твърде много мръсотия, за да може глината да улави всичко, което ще предизвика драскотини.

Почистване на стъклото

За стъклата просто използвай същата сапунена вода, която използваш върху боята. Някои собственици използват специализирани продукти за измиване на стъклата, но резултатите са уклончиви.

След измиване на стъклото силно препоръчваме да използваш Rain-X или подобен продукт, за да накараш водата да бяха от стъклото. Това е единственият продукт за почистване, който подобрява и безопасността. Нанеси го с кухненска хартия на предните прозорци, огледалата за обратно виждане и предните и задните стъкла. Тази процедура ще ти помогне много по-лесно да виждаш в дъжда.
За съжаление, това нанасяне не е постоянно. Rain-X трябва да се повтори на всеки няколко месеца поне по предното стъкло и по прозореца на водача, тъй като чистачките и отварянето / затварянето на прозореца на водача изтриват филма, оставен от Rain-X.

Полиране и вакса за колата ти

Преди да нанесеш какъвто и да е допълнителен продукт върху колата, задръж ръката си върху боята. Ако ти се стори, че е гладко, премини към полиране и вакса. Ако повърхността е груба и зърнеста, можеш да измиеш отново колата си или да опиташ използването на почистваща глина, за да премахнеш замърсителя. Нанасянето на вакса ще запечата тези замърсители, ако те не са предварително премахнати.

Полирането и на автомобила също помага за запазването на покритието на боята. Първо се увери, че колата е суха, след това нанеси полиращата паста и ваксата според указанията на опаковката.

Приложи, остави да изсъхне, изтъркай!

Ако имаш черна пластмасови декоративни елементи, избягвай поставянето на вакса върху тях, тъй като ваксата върху черно покритие ще обезцвети детайлите и ще ги направи мъгляви. Хартиеното тиксо работи чудесно за защита на черните детайли.

За да спестиш време използвай електрическа полираща машина върху големите площи и след това покрий по-малките площи на ръка.

Как да полираш и запечаташ цвета на твоя автомобил?

Работи върху един детайл, нанеси полиращо вещество върху полиращата подложка и я разнеси върху сухата (или почти суха) кола, за да предотвратиш пръскане, когато включиш машината за полиране.

Трябва да използваш достатъчно количество паста, за да покриеш този участък с лек слой, който не е достатъчно голям, за да се размаже, когато включиш полиращата машина. Не забравяй, че колата трябва да бъде прясно измита и суха, но и няколко капки вода са приемливи. Ако има много вода бъди в готовност да имаш много пръски и да изхвърлиш много полиращи продукти.

Винаги използвай повече препарат за полиране, отколкото по-малко. Недостатъчното полиране причинява изсъхване на нанесения продукт и износване на подложката. Веднъж изсъхнал, полиращият продукт не е ефективен и може да причини проблеми. С течение на времето ще научиш колко паста е необходима. Количеството паста, показано по-долу, е достатъчно за двете врати и малко за покрива.

Ако имаш някои по-дълбоки драскотини, използвай Powerball за лечение на тези драскотини преди да минеш цялата кола.

Ако току-що си измил колата си, което и предполагаме че е трябвало да направиш, земята също ще бъде влажна. Удължителният кабел, който използваш ще лежи на земята и ще бъде покрит с частици от мърсотия. Не позволявай този мръсен кабел да докосва боята, иначе ще предизвика много драскотини, когато се опиташ да полираш лака! Мръсотията, също така, може да бъде уловена върху подложката за полиране и да причини повече драскотини.

Предлагаме ти да поставиш кабела над рамото си. Бъди в готовност за много мръсна работа, така че носи работно облекло, което няма да имаш нищо против да замърсиш.

Движенията ти трябва да бъдат напред и назад в припокриващ модел, който да покрива равномерно цялата част. Опитай наляво-надясно, после диагонално един път, а след това следващия диагонал.

Не е необходимо да натискаш върху главата на полиращата машина, тъй като е необходим само много лек натиск, за да се може подложката да изпълнява задачата си. Ако подложката спира да се върти, обикновено означава, че прилагаш твърде голяма сила на натиск или си настроил машината на твърде малка скорост.

Регулирането на скоростта е от 1 до 6. Установихме, че 5 е максималната скорост, която наистина трябва да използвате. Максималната скорост ще доведе до излишни вибрации, ще затрудни контрола на инструмента и ще създаде прекомерна топлина.

Ако установиш, че пастата изсъхва прекалено бързо, добави още ако проблемът е недостатъчно количество паста, или напръскай няколко капки вода върху боята, за да намокриш повърхността.

Снимката по-долу е в момент на първоначално приложение. Полирайте, докато пастата започне да изсъхва като мъгла. Не искаш тя да изсъхне до точката, където започва да се лющи.

Когато включваш или изключваш машината за полиране ти предлагаме да я държиш леко върху повърхността на боята. Това предотвратява прекомерната скорост на подложката. По-малко стресиращо е върху лагерите и помага да се предотврати изхвърлянето на съставки, които са вече на подложката, без съпротивление и висока скорост.

За ъглите или под дръжката на вратата използвай малка гъбичка за да нанесеш политурата.
Внимавай да не спираш машината на ръбове или ъгли, тъй като това ще доведе до отстраняване на повече материал от тези места.

Много коли имат ръбове или повдигнати участъци на предния капак. Тъй като те са повдигнати, полиращата подложка ще прилага повече сила в тези области и ще премахне материала много по-бързо, отколкото от плоските участъци.

Ако възнамеряваш да гледаш колата си добре, ще се нуждаеш от време на време да отделяш от вниманието си за полиране. То няма да мине през боята, стига да си много внимателе, но не забравяй, че високите точки ще предотвратят полирането на ниските точки.

По-агресивните подложки и полиращи пасти могат да преминат през боята, ако има много остри гънки или повдигнати участъци, върху които може да се задържиш по-дълго от необходимото.
След като приключиш изтрий пастата с микрофибърна кърпа и намокри леко повърхностите, за да може остатъка от пастата да се измие. Финална бележка за полиране

Не се опитвай да правиш чудеса на надраскана кола – надали ще я направиш 100% перфектна при първото полиране. Ако има леки драскотини, може би просто трябва да бъдеш щастлив, че пастирането може да ги оправи. Когато дойде време да полираш колата отново, можеш да третираш тези драскотини на място, след което да полираш колата отново.

Винаги действай на принципа „по-малко сега, в противен случай няма да остане нищо, което по-късно да се полира!“. Ако драскотините не се забелязват от около метър, значи си си свършил работата.

След като си използвал подложката я постави в кофа с чиста сапунена вода. Остави я да се накисне за известно време, след това я измий. Остави я да изсъхне напълно, преди да я използваш отново.

Използване на триещо съединение за възстановяване на по-тежки бои

Ако имаш сериозни драскотини или проблеми по боята, трябва да определиш дали пастирането е подходящо и дали не е по-удачно да се положи съвсем ново лаково покритие. За повечето хора лекото пастиране, предназначено за машината, би било подходящо за първа политура

Избор на вакса

Нанасянето на вакса върху колата ти е толкова необходимо, колкото и измиването, защото поставя защитен слой върху боята и може да направи колата ти по-блестяща. Ако не държиш автомобила с вакса, солите и киселинните дъждове могат да повредят боята.

Някои хора предпочитат естествени вакси, а някои предпочитат синтетичните. Предпочитаме използването на синтетична вакса, защото трае по-дълго, между 4-6 месеца. Естествената вакса може да издържи само 1-2 месеца.
За да спестиш време, можеш да използваш чудесното средство за нанасяне на полираща паста, описано по-горе – машина с произволна орбитала. За разлика от ротационния полиращ инструмент, който се върти на една ос, произволната орбитална машина за полиране се движи върху свободна плаваща глава, която се завърта на движеща се ос. Поради това, че движението е произволно, значително намалява шанса за изгаряне на лака или достигането до боята.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here