Как да премахнеш ръждата по калниците на твоя Volkswagen TDI

0
2428
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Една кола рано или късно показва своята лоша страна, обикновено с кафяви, люспести симптоми.
Общ проблем при колите над 10 години е ръждата на калниците. Особено осезаем е проблемът при VW Bora TDI, VW Golf TDI и други модели. Това се дължи на триене и задържане на вода по ръбовете.

Трудност: 1/5, ако не е прекалено лошо положението

Volkswagen пуска в серийно производство шумоизолация в подкалниците на предните колела на mk3 (тройки, трето поколение VW), mk4 и mk5 TDI, които помагат да се абсорбира шума. За съжаление това добро дело също така абсорбира влага и пътни соли и може да причини ръжда в горната част на калника. От Volkswagen издадоха бюлетин за техническо обслужване за mk4, защото изглежда, че това е общ проблем. Mk3 и mk5 също така имат тази шумоизолация на същото място, но изглежда не е толкова обичайно.

Официалното решение е да се отреже пяната или да се пребоядиса / замени фланеца, ако вече е ръждясал. Ако искаш да отрежеш пяната, това е действие с трудност 1/5. .

За да поправиш миниатюрни ръждички, дръпни обратно колелото, отрежи част от пяната, напръскай с ръждопреобразувател и нанеси боя в района. Често ръждите се появяват най-напред от страната на шофьора. Това се случва поради един простичък факт – колата се накланя наляво от теглото на водача, което води до по-голямо събиране на капки от дъжд и конденз, а и че водата, солта и химическите препарати, с които се третират пътищата, се повдигат една идея по-силно от по-натоварената гума.

Ако калникът е ръждясал повече от само повърхностната ръжда, то задължително трябва да бъде занесен за ремонт. Не се доверявай на неоргигинални части, защото никога не изглеждат правилно. По-добър избор би било да купиш употребявани оригинални калници от автомобил на части и да ги боядисаш. Фланец, който е съвместим с цвета на колата ти, също е добра идея – можеш просто да го сложиш върху калника, но това, естествено не решава проблема. С други думи, ако се нуждаш от нещо повече от малко точково третиране на боята, остави боята и работата по купето на професионалист.

Процедура за проверка за ръжда и ремонт

За да предотвратиш бъдещи проблеми, трябва да отрежеш долния край на шумоизолационната пяна, така че водата и солите / пясъците да не се накисват в пяната и да се търкат срещу металния калник. Пяната е показана по-долу, без калника (не е нужно да отстраняваш калника за ремонт). Отстрани винтовете T25 Torx и другите крепежни елементи, които държат добре пластмасовата облицовка на колелото, издърпай го от калника и отрежи върха.

Ето някои изгледи отдолу с монтиран калник. Долният ръб на пяната се търка в калника. Обърни внимание на позицията на светлината на мигача при mk4.

Ако калника се отстранява или сменя, провери за правилното монтиране на панелите, пропуските и качеството на боята. Отвори и затвори вратата, за да се увериш, че не се докосва, а фугите между вратата, калниците и капака на автомобила са равни.

Докато си под колата, изтрий и целия пясък, който се събира зад колелото. Влагата и солта, събрани там, също могат да причинят ръжда. Не нанасяй покритие и не  запушвай тази част, тъй като искаш водата да се източи правилно. Ако прилагаш шумоизолация, прилагай я откъм задната, невидимата част на пластмасовата облицовка, а не към метала в тази област. Това ще помогне за правилното отводняване.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here