Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Често се сучва ръчната спирачка да откаже да функционира, особено при студено време. Причината е проста – пукнатина в изолационния слой на жилото води до навлизане на вода и замърсители, което от своя страна води до задържане на жилото в обтегнато положение. Ако забележиш, че колата ти губи много мощност и придръпва на една страна (може би), или пък мирише на изхабен феродов слой (може би), спирай колата и излез. Ако стигнеш до момент, в който можеш да почувстваш, че топлината идва от задните спирачки и миризмата на изпилени накладки, остави спирачките да се охладят в продължение на поне 10 минути и виж дали са добре.

Единственото решение е да се подмени жилото, отговорно за работата на ръчната спирачка. Когато издърпаш лоста на ръчната спирачка, той задвижва именно това жило, което от своя страна механично задейства задните спирачки.

Възможно е също така ръчната спирачка да остане в зацепено положение, тъй като скобите на задвижващия механизъм на задния акутатор (лост) на спирачката корозират и следователно не се връщат докрай. Вижте долната част на статията за повече информация.

Части за смяна на ръчната спирачка

Жило на ръчната спирачка VW # 1J0 609 721 E ИЛИ 1J0 609 721 AC ИЛИ 1J0 609 721 K (ПРОЧЕТИ ЗАБЕЛЕЖКАТА ПО-ДОЛУ!)

Забележка: Преди да поръчаш жилата на своята ръчна спирачка, провери дали си избрал точните жила, защото има няколко вида, което в много случаи води до грешни покупки. Можеш да ги поръчате според VIN номера, но има случаи, в които каталога на магазина е сгрешен. Обичаме да даваме примери със запалителните свещи при Мерцедес W203, които по каталога на една фирма са с доста по-къси резби от стандартните за модела свещи. Резултатите могат да бъдат плачевни!

Трябва да провериш жилото на ръчната спирачка на автомобила си и да видиш кой номер на частта е монтиран при теб. В противен случай рискуваш да получиш грешно жило. Жилата “AC” и “K” са малко по-различни в дължина от жилото “E” и имат различен край на “топката” в края на страната, захващаща се към спирачния апарат.

Допълнителни инструменти: Спирачка за задържане на задната ос VW # 1H0 609 734 C или 1H0 609 734 F (взаимозаменяеми са); Torx 15 отвертка за централната конзола
10мм гаечен ключ, за предпочитане тресчотков (камъните няма да ти свършат работа, с изключение на тези с кух център); Отвертка с плоска глава; Диагонални ножици; Клещи; Стягащи клещи с дълъг нос; Крикове и стойки (задължително подпирай колата на стойки и не я оставяй на хидравлични повдигачи. Защо? Прочети в Съвети за всеки механик и гараж).

Процедура

За да регулираш или отстраниш жилото на ръчната спирачка, първо свали централната конзола. За да регулираш силата на опън на ръчната спирачка затегни или разхлаби гайката, маркирана в червено.

За да смениш жилата на ръчната спирачка просто развий докрай гайката.

Натисни спирачките здраво три-четири пъти. Това ще ти помогне със свалянето, тъй като накладките ще бъдат притиснати до спирачния диск, следователно лостът на ръчната спирачка ще бъде освободен от напрежение

Дръпни ръчната спирачката, повдигни задната част на автомобила, като използваш точките, предоставени от завода на Volkswagen. Закрепи здраво колата на стойките и се увери, че колата е безопасна и сигурна, преди да правиш каквото и да е по нея.

Демонтирай задното колело, свали кабелната скоба на ръчната спирачка, която сме маркирали в зелено, и разкачи жилото на ръчната спирачка.

Освободи жилото от закрепващите скоби и трябва просто да излезе само. Понякога, вследствие на занемарена поддръжка, жилото излиза по-трудно, така че флакон с проникваща течност може да ти бъде много полезен.

Сравни новите жила със старите, за да забележиш местата на захващане и извивките. Горната снимка ти показва току-що извадени от кола жила на ръчната спирачка и монтажните скоби. Можете да видиш къде жилата не са толкова мръсни – обикновено това е посоката, отиваща към колата.

Монтирането е обратното на премахването.

За да регулираш ръчната сприрачка, когато задницата е все още във въздуха, дръпни ръчната спирачка до четвъртия зъб.

Затягай гайката за регулиране, докато задните колела започнат да спират движението си, след това затегни с още половин оборот, за да обереш евентуални луфтове и допуски при жилата и монтирането им.

Така и така си разглобил колата, можеш да погледнеш и Ремонт на повреден ABS модул на Volkswagen

Друг чест проблем е, че механизмът за регулиране на ръчната спирачка не се връща докрай, което бива бъркано с проблем в жилата на ръчната спирачка.

Възможно е кабелите на ръчната спирачка да са правилно регулирани и да не са подлежащи на смяна все още, но въпреки това накладките не освобождават диска напълно, когато смъкнеш лоста на ръчната спирачка.

Неизправността на акутатора на ръчната спирачка (представлява лостче, което свързва жилото и спирачния апарат) може да бъде причинена от съпротивление на задвижващия механизъм на ръчната спирачка, дължащо се на корозия върху вала на задействащата ръчна спирачка система, както е показано на снимката по-долу:

За да го почистиш извади механизма за самонастройване от апарата. За да го почистиш, без да го изваждаш от апарата (което ние силно НЕ препоръчваме), свали лостчето на ръчната спирачка и гуменото уплътнение, за да отвориш вала, както е показано на снимката по-долу. Напръскай обилно с проникваща течност върху лоста и акутатора. Това ще задейства механизма за регулиране на ръчната спирачка, така че може да се наложи буталото на накладките да се натисне отново с горепосочения инструмент за натиск на буталото 3272 или подобен. Повтаряй, докато не бъдеш доволен от “възвратното действие”, което механизмът придобива.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here