Как да спреш невъзможността за изгасване на твоя TDI?

0
1309
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Невъзможността за изгасване настъпва тогава когато оборотите на двигателя внезапно се увеличават, сякаш водачът е натиснал педала за газта или газта. Ако автомобилът е на скорост, той също ще ускори, което може да създаде извънредна ситуация.

Изгарянето на маслото на двигателя ще създаде и димна завеса от изпускателната тръба или около двигателя. Тази статия показва някои причини за неволното ускоряване от дизеловия двигател и предлага някои корективни действия.

Ако това или друго непредвидено или необяснимо ускорение се случат, особено по време на път, първите ти приоритети са да се съсредоточиш върху безопасната експлоатация на превозното средство, да го поддържаш под контрол чрез спиране и управление, както и да си възвърнеш контрола върху мощността на двигателя или да го изключиш веднага щом е безопасно и практично.

Издърпай колата настрани от пътя само след като е безопасно да го направиш. Не си струва да попаднеш в инцидент, опитвайки се да спасиш двигателя. По този начин можеш да изгубиш живота си и може би този на някой друг. Всяка информация на тази страница е просто предложение въз основа на опита ни, което по никакъв начин не трбва да е конкретно за точната ситуация при теб, защото не е възможно да се предвиди всяка причина или реакция при потенциално опасна ситуация.

Пълната отговорност за вземането на решения и реакцията при случай на двигател, който е изгубил възможността си да бъде загасен са специфични за всяка ситуация.

Основен технически фон

Дизеловото гориво е преработено масло, подобно на двигателното. Двигателното масло ще се възпламени чрез компресия в дизелов двигател точно както като редовно дизелово гориво. Повечето дизелови двигатели могат да работят дори с пропан, растително масло, въглищен прах или обкръжаващите газове във въздуха (ако, да речем, има пролука в тръба на газопровода за природен газ). По-старите дизелови двигатели имат общ проблем с нахлуването на масло в смукателните пътища, което води до тяхното възпламеняване и причиняване на невъзможност за гасене, но двигателите TDI са разработени по различен начин, така че техните проблеми обикновено се дължат на дефектни турбокомпресори. Бензиновите двигатели или старите дизели (преди появата на TDI) също могат да горят неконтролируемо вследствие на задържането на педала на газта или неизвестни предмети, които попадат в механизма на дросела.

Всички VW и Audi TDI използват електронно управление на мощността. Основният компонент при задвижването по жичен път е педалът на газта – той използва електрически сензор за позицията на педала (потенциометър). Пример за педал за газта при TDI и сензора са показани по-долу. Има само електрически проводници излизащи от сензора, които казват на компютъра на автомобила как да контролира горивното насищане на двигателя – няма механичен кабел за задвижване на въздушна дроселова клапа.

От първия TDI през 1993 г. , всички TDI компютри са програмирани така, че горивото да се намали на празен ход след около половин секунда, ако спирачките се натиснат, дори ако все още натискаш педала на газта. Ако сигналът за педала на газта бъде изгубен, компютърът на автомобила ти ще ограничи оборотите на двигателя до около 1200 оборота в минута. Това ще ти позволи да се придвижиш бавно към най-близкия пункт за ремонт.

Причини

Най-вероятната причина за неволно ускорение на двигател от VW TDI или Audi TDI са уплътненията на маслените пътища на турбината.
Износеното турбо може да изпрати капчици моторно масло в отвора за въздух, защото въздухът трябва да преминава през турбото по пътя към двигателя. Маслото може да изтече от уплътненията. С подходяща грижа и добро синтетично масло, уплътненията могат да издържат живота на турбото.

Въпреки това, прекомерното движение и налягането (причинени от производствени проблеми, некачествено масло или износени лагери) могат да причинят излишно износване и изтичане на масло. Кожусите на компресора и турбината на турбото може съответно да изпускат маслото от страната на всмукване или изпускане.

Маслото, което излиза от страната на изгорелите газове, се изгаря и причинява черно или “синьо” пушене от ауспуха, а това може да съкрати живота на каталитичния конвертор поради топене или запушване.

Маслото, което отива в смукателния колектор бива погълнато от двигателя. Двигателят преминава в режим на неконтролируемо горене, когато внезапно се покачат оборотите на двигателя, което води до изваждане на моторното масло от турбо уплътненията и ново горене, което повишава още повече оборотите, което пък извлича още повече масло.

Начинът, по който да спреш двигателя е елиминираш засмукването на въздук, или да оставиш двигателя да работи докато не изгори всичкото си масло и не заклини в главата на цилиндрите.

В ниските места, като интеркулера и дъното на маркучите (както при маркуча на изхода на турбокомпресора) е най-вероятно да се съберат маслени пари и капки масло. Нормално е да има малко масло, което да се събира в дъното на интеркулера, но прекалено много масло може да бъде резултат от изпускащо турбо.

Ако караш автомобила твърдо и развърташ двигателя на високи обороти, той може да издуха малко от това масло и да го изгори заедно с въглеродните отлагания. Това често създава малък дим, когато ускоряваш усилено. Възможно е да има кратък период на автономно ускорение, което спира само.

Разликата между малкото повишаване на ускорението и неконтролируемия двигател е в това колко масло е консумирано и дали води до цикъл на обратна връзка с по-високи обороти, което води до повече консумация на масло.

Някои по-редки причини за неконтролируемото ускорение са препълване с двигателно масло с до такава степен, че маслената мъгла, която обикновено се връща обратно в всмукателните пътища или износени бутални пръстени. Поради модерните циклонни маслени сепаратори на модерния TDI, маслената мъгла е по-вероятно да се настани обратно в двигателя.

Как да спреш невъзможността за изгасване на твоя TDI?

Твоят двигател се нуждае от гориво, въздух и компресия / искра, за да работи. Не можеш да контролираш компресията, а дизелът няма запалителни свещи. Затова трябва да спреш горивото или въздуха, за да спреш дизеловия двигател. Когато отделиш крака си напълно от педала на газта, той изпраща сигнал на компютъра да прекъсне подаването на гориво, но ако неконтролираното ускорение е силно, двигателят вече гори маслото на двигателя и няма да спре от само себе си. От друга страна, първият приоритет на водача е да поддържа управление и безопасна работа на превозното средство чрез спиране, кормилно управление и управление на мощността.

Първата ти реакция, стига трафикът и условията да го позволяват, е да натиснеш спирачките и да преместиш ключа за запалването в положение “OFF”. Както бе споменато по-горе, в задвижването на колата по електронен път има опция, която ще намали оборотите на двигателя до около 1200, ако стъпиш върху педала на спирачката и газта едновременно след около половин секунда.

Не удряй нищо с колата си, за да спреш двигателя или да спреш непредвиденото ускорение, защото можеш да причиниш нараняване на теб или на други хора. Двигателят ще продължи да работи, но не си заслужава да спасиш двигателя си, ако това означава, че можеш да нанесеш наранявания, смърт или повреда от умишлено удряне на нещо.

Независимо от причината за ускорението, преместването на трансмисията в неутрално положение (важи за всички трансмисии – автоматична, ръчна или DSG) ще предотврати пренасянето на мощността от двигателя през трансмисията и незабавно ще спре всяко допълнително ускорение от задвижването на двигателя.

При mk3 и mk4 TDI, които използват впръсквателната помпа Bosch VE изключването на ключа ще затвори соленоида за спиране на горивото и ще отреже горивото към инжекторите. (Соленоидът е основно електрически управляван вентил).

Mk3 TDI нямат клапи за меко гасене, така че ще си наясно дали соленоидът за прекъсване на горивото работи. В противен случай двигателят ти никога няма да се изключи. Ако имаш mk4 с инжекционна помпа, можеш да тестваш функцията на соленоида като повикаш помощник, който да включи запалването, но без да стартира двигателя. Това ще даде 12V напрежение на соленоида и ще чуеш малко щракване, което означава, че се е отворил. Изключи запалването и ще чуеш, как соленоида се затваря (по подразбиране). Местоположението на соленоида е показано по-долу. В дясната картина е показана подробна картина на соленоидния проводник.

В mk4 PD TDI и по-новите TDI инжекторите за гориво се управляват от компютъра на автомобила. Завъртането на ключа в изключена позиция ще спре компютъра от инжектиране на гориво през инжекторите и би трябвало да изгасят двигателя, ако не се е възпламенило маслото на двигателя.

Изключването на въздуха

Завъртането на ключа в положение “OFF” също ще затвори клапата за меко гасене или електронния “дросел”. Това затваря притока на въздух към двигателя, което трябва да спре двигателя, дори ако все още се зарежда с гориво чрез изгаряне на моторното масло. Mk3 VW TDI не разполагат с тези клапани, само mk4 и по-нови.

Ако имаш TDI 98-03 mk4, тествай работата на вентила, като го затвориш ръчно при празен ход на автомобила. Общото местоположение и лостът са изобразени по-долу (жълти стрелки). Положението по подразбиране на лоста / вентила е отворено. Лостчето и вентилът ще бъдат горещи, ако двигателят е заграял, така че използвай ръкавица или парцал, за да защитиш пръста и ръката си, докато затваряш вентила. Премести лоста срещу налягането на пружината и тя ще затвори вентила. Увери се, че си затворил клапата докрай. Двигателят трябва да изгансе. Ако това не стане, има теч надолу от клапана или вентилът не се затваря напълно. Няма да нараниш нищо, ако ръчно преместваш клапата, за да задушиш двигателя.

Соленоидът, който контролира вакуумно действащия клапан за меко гасене в двигателите от 1998-2003 г. mk4 TDI, получава 12-14V, докато двигателят се изключи или натиснеш педала на съединителя. Отчасти се базира на оборотите на двигателя. С други думи, когато изключиш двигателя с помощта на ключа, вентилът се затваря само за секунда, защото двигателят спира незабавно. Това може да се дължи на факта, че компютърът на автомобила знае, че двигателят е изключен или защото клапанът работи под вакуум и когато двигателят спре да работи, вече няма източник на вакуум.

Ако изключиш двигателя, докато се спускаш по наклон или по време на неконтролируемо горене, клапанът ще се затвори, докато двигателят се изключи или докато не натиснеш педала на съединителя. Силите, които действат върху вентила, трябва да са равномерни и от двете страни (защото се въртят в средата) и не изисква много сила за затваряне, но има случаи, при които вакуумът, контролиращ клапана за меко гасене не е успял да спре горящия масло двигател.

Това може да се дължи на прекалено силното изгаряне на маслото, натрупването на въглерод, което предотвратява пълно затваряне на клапана, счупена вакуумна линия или други неизвестни фактори. 1998-2003 двигателите използват вакуумно задействан вентил (показан по-долу). 2004 г. и по-новите двигатели използват по-здрав електрически задвижван вентил, който трябва да бъде по-добър при спиране на внезапно ускоряващ двигател. Тъй като по-късните модели използват електрически вентил, можете да го тестваш чрез изходен тест на инструмента VCDS. Стартирай софтуера и избери “Двигател”. Има бутон за изходни тестове, което ще накара компютъра да направи тест на този клапан, за да го тества.

Ръчно задушаване на въздуха към двигателя

Възможно е да затвориш клапана за меко гасене на 1998-2003 mk4 TDI, което ще накара двигателя да гладува за въздух. Отново посочените по-горе тестове показват, че нормално работещ вентил остава затворен, докато двигателят бъде спрян. Също така, трябва да бъдеш предпазлив за ръчното затваряне на този вентил по време на неконтролирано горене, защото ако двигателят се счупи по начин, който пукне цилиндровата глава (не е вероятно, но е възможно), метални парчета могат да бъдат изхвърлени насила от двигателя и да те наранят.

Ако двигателят наистина се отвори, нашето предложение е, че стоенето от страната на пътника (за леки автомобили) на двигателя и в близост до предното стъкло може да те предпази по-добре и да намали шанса за нараняване, отколкото ако стоиш пред двигателя (Пред колата). Това е така, защото си малко или много защитен от калника и колелото и не е нужно да достигнеш над двигателя, за да затвориш ръчно клапана.

Освен това, заставането настрани означава, че гледаш само към 1-ви цилиндър. Всичките четири цилиндъра са изправени пред теб, ако стоиш пред двигателя.

Възможно е да се елиминра присъствието кислород чрез напълването на въздушния всмукател с пожарогасител с CO2. Ако успееш за краткото време, което имаш и преодолееш пружинните скоби и издърпаш тръбата на въздушния филтър, можеш да задържиш парцал над всмукателния отвор, за да запушиш двигателя, но ние лично не бихме го направили.

Другите стъпки на тази страница са по-бързи и по-безопасни и трябва да работят и за други възможни причини за неконтролируемо горене. Ако решиш да носиш пожарогасител с CO2 в колата, увери се, че е здраво монтиран в автомобила, за да избегнеш опасност от катастрофа, или пък, да се плъзне под педалите и да затрудни задачата. Кърпата, нагъната във входния отвор за въздух, може да бъде засмукана и ще задръсти турбото. Тя ще повреди турбото, но то така или иначе вече е повредено, щом гори масло. Не се излагай на опасност от телесна повреда, като хващаш горещи маркучи или случайно се уловиш на изложените движещи се ремъци на двигателя.

Спиране на двигателя с ръчна трансмисия

Всички ръчни трансмисии на VW и Audi TDI могат да спрат двигателя, като превключиш на най-високата предавка и натиснеш спирачките. Това е много ефективен метод за блокиране на двигателя. Когато натискаш педала на съединителя или го поставиш в неутрално положение по време на неконтролируемо гасене, двигателят няма съпротивление. Следователно, двигателят ще продължи да се върти силно, докато най-накрая не умре. Превключването до най-високата предавка с твърдо натискане на спирачките ще спре двигателя, защото спирачките имат много, много по-голяма сила, отколкото двигателят може да направи, за да задвижи колата.

Отново, не рискувай да попаднеш в злополука, само за да запазиш двигателя. Ако при наложително спиране повредиш съединителя или маховика, това казано честно е за предпочитане пред това да рискуваш лични наранявания.

Опасности при изключване на двигателя, издърпване на ключа при движение или реакция на неволно ускоряване

Първата опасност от изключване на двигателя е отстраняването на ключа от гнездото за запалване и активиране на заключването на волана. Когато паркираш своя автомобил и премахнеш ключа за запалваневане, опитай да завъртиш волана наляво или надясно. Ще чуеш щракване в една определена точка и волана няма да се върне в центъра. Това е заключването на волана, което активира паркирането на автомобила. Заключването на волана е причината, поради която на някои автомобили трябва леко да завъртиш волана, за да освободиш ключа, който е заклещен в барабана за запалване – ключалката на волана е на ръба на механизма и захапва ключа. След като завъртиш ключа в положение OFF (ако преди това е бил включен), завъртането на волана не би трябвало да задейства заключването на кормилното управление.

Ако автомобилът е в средата на завоя и си извадил ключа по навик или от паника, това може да заключи волана и да доведе до загуба на кормилно управление и катастрофа. Ако случайно издърпаш ключа от гнездото за запалване, увери се, че воланът не се заключва, като поставиш ключа обратно в гнездото за запалване и го завъртиш в позиция ACC, а не в положение ON, RUN или START.

Спирачните светлини ще продължат да работят нормално. Фаровете могат да се изключат и сигналите на мигачите може да не работят. Ще светнат аварийните светлини. Ако автомобилът е в състояние на неконтролируемо горене, ще има голям облак дим от изгарящото масло зад теб, така че, ако е възможно, включи аварийните мигачи.

Може да чуеш звуков сигнал за ниско ниво на двигателното масло и предупредително съобщение или светлина на таблото. Нормалната реакция е да изключиш двигателя, но тъй като той работи неконтролируемо, твоят фокус трябва да бъде върху това да държиш колата под контрол и да я спреш възможно най-скоро, при това – безопасно.

Серво управлението на спирачките идва от вакуумната спирачна помпа. Ако двигателят не работи, защото си го изключил и предавката е в неутрално състояние, не се създава вакуум за спирачния усилвател, което води до по-трудно спиране. Обикновено разликата във вакуума е 1-2 помпи на спирачките. Спирачките ще продължат да работят, но педалът ще бъде много твърд и ще изисква много по-голяма сила, за да задействаш спирачните апарати, които да забавят автомобила.

Без серво усилване на спирачките се изискват много усилия, за да се забави автомобилът изобщо. Всички TDI взимат вакуум от вакуумна помпа, която е разположена от страната на водача. Всеки път, когато двигателят се върти, вакуумната помпа работи. Ако приемем, че всичко работи правилно, вакуумът към усилвателя на спирачките означава, че имаш нормална мощност на спирачките.

За да провериш как спирачките работят без вакуумно усилване, намери  малък хълм без трафик или хора наоколо, по който можеш да се спуснеш безопасно. Задължително трябва да има достатъчно място отстрани и равна част в края, в случай че не можеш да натиснеш спирачките. Изпитването при контролирани условия през деня и с инструктор за шофиране е най-безопасният начин да се тества нечувствителният спирачен удар.

При неутрална предавка, изключи двигателя, но не издърпвай ключа по гореописаните причини. Натисни спирачките. Ще откриеш, че първото, а може би и второто натискане ще се чувстват нормално. След това педалът на спирачките ще бъде много по-труден за натискане, но все пак е възможно да спреш автомобила. Просто трябва да натискаш педала много усилено и разстоянието на спирането ще бъде много по-дълго.

Много малко бензинови автомобили имат вакуумна помпа, защото те получават вакуум от всмукателния колектор. Разликата в налягането (вакуум) е налице, защото дроселната клапа е частично затворена при повечето бензинови автомобили по време на нормална работа. Ако бензиновият двигател по някаква причина започне да работи неконтролируемо (например от натиснат педал на газта), дроселната клапа е широко отворена и във всмукателния колектор има малко количество вакуум. Това означава, че спирачките ще имат само директно захранване, докато вакуумният резервоар бъде изчерпан.

След като двигателят е спрян

След като двигателят е изключен и спрял, няма да се рестартира на собствен ход. Ако колата все още има инерция, тя трябва да може да се движи напред в неутрална предавка отстрани на пътя – издърпай я извън пътя веднага щом е безопасно. Ако си спрял неконтролируемото горене, не стартирай двигателя, докато не бъде проверен от специалист по дизел. Сериозно. Много хора преживяват неконтролируемо горене веднага след спирането на малък подобен проблем, само защото продължават да карат колата си.

Закарай колата на дизел специалист и обясни, че дизеловият двигател е имал неконтролируемо горене. Ако автомобилът не е спрян на безопасно място, остави колата, където е възможно и безопасно и изчакай помощ от движещите се автомобили, или се обади на пътна помощ.

След това – не рестартирай колата!

Ако незабавно си спрял двигателя и нивото на моторното масло не е паднало под чертата MIN на щеката, възможно е двигателят да работи добре след смяна на турбото. В най-добрия случай може да е имало малко количество масло, което е било събрано в интеркулера, което е засмукано в двигателя и е било консумирано, но без капка разлика в нивото на маслото. Ако случаят е такъв, това реално не е неконтролируемо горене, защото двигателят не не попаднал в порочния цикъл на черпене на масло от уплътненията на турбото. Трябва да направиш по-нататъшна диагноза, за да се увериш, че турбото не изпуска масло в пътя на всмукване и че нищо друго не е повредено.

Ако двигателят се е развъртял далеч над червената линия на оборотите, възможно е клапаните да са разбити и повредени. Ако двигателят се е развъртял за известно време и след това е спрял сам, твърде вероятно е нещо да е повредено.

Ниското ниво на маслото на двигателя и високите обороти може да са повредили лагерите на турбото, разпределителния вал или коляновия вал. Необходима е по-нататъшна диагноза. Винаги почиствай и интеркулера. Ако излезе много масло от него, много вероятно е турбо уплътненията да са си заминали.

Не забравяй, че можеш да замениш двигател, но не можеш да замениш себе си или другите.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here