Ниска мощност при TDI – проблеми и решения

0
14404
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Тази статия показва възможните причини за ниска мощност, без изпадане в авариен режим при Volkswagen и Audi TDI.

Прочети цялата статия, ако имаш проблеми с ниската мощност на твоя TDI двигател. Въпреки че е напълно възможно да попаднеш в режим на постоянно ниска мощност, или т.нар. „авариен режим“, трябва да е съвсем очевидно, тъй като ще се натрупат кодове за грешки на двигателя и може да видиш индикатора за неизправност на двигателя (на жаргон – „да ти светне чек-а“.

Тъй като в конкретния случай е възможна каквато и да е причина за ниска мощност, тази статия е разделена на по-чести, по-рядко срещани и редки причини. Номерата не са в определен ред, а само за организация. Разбира се, ако имаш някакви кодове за грешки, или имаш някаква представа за причината за ниската мощност на твоя TDI двигател, първо трябва да обърнеш внимание на тези причини, така че първата стъпка е колата да бъде сканирана за кодове за грешки преди да хвърлиш време и пари в нея. Това може да се направи безплатно в много магазини за авточасти.

Ако имаш проблем, който не е причинен от нещо очевидно, ти е необходим кабел VCDS на Ross tech. Това е диагностичен кабел за преносим компютър, който да „разговаря“ с компютъра на автомобила. Без него не можеш да правиш по-напредналите тестове.

Забележка за генерациите на TDI – някои поколения имат подобни двигатели. Задължително провери точната абревиатура на двигателя, както и каква горивна система използва. За повече информация относно горивната система – Горивната система на твоя TDI

Mk3 = 1996-1997 трето поколение Passat TDI или 1996-1999 трето поколение Golf и Jetta TDI

Mk4 = 1998-2006 New Beetle, 1999-2005 Jetta, 1999-2006 Golf

B5 и B5.5 = 2004-2005 Passat TDI,

Mk5 = 2005.5-2010 Jetta TDI, 2009 Sportwagen, Audi A3 2010-2014

Mk6 = 2010-2014 Golf TDI, 2011+ Jetta, 2010+ Sportwagen

NMS = 2012+ Passat

Mk7 = 2013/2014 + Golf TDI, 2015+ Sportwagen

Процедура

Не забравяй, че двигателят се нуждае от гориво, въздух и компресия. Ниската мощност е свързана с липсата на един от тези фактори или сензорен проблем, което кара компютъра да си мисли, че липсват такива. Всеки проблем със сензорите може да бъде причинен и от лошо заземяване или счупен / оголен проводник, така че трябва да провериш и всяка част от окабеляването на заподозрения датчик за евентуални порведи.

По-чести причини за ниска мощност на TDI

  1. Лош MAF сензор – много вероятно причина за mk4 TDI. Какво представлява MAF сензора можеш да прочетеш тук: Повреден MAF сензор? Eто какво не знаем за него!

Не е обичайно за mk3 TDI (1996-1999 Jetta / Passat). Ранните mk4 MAF често дефектират заради конструкционни неточности при производствот. Кодовете за грешки обикновено не се показват при повреден MAF, тъй като сигналът отслабва, но присъства, вместо да изчезне напълно. Проверката на MAF чрез VCDS ще покаже действителното състояние на дебитомера спрямо определените при празен ход, високи обороти и високо натоварване. Това бързо ще покаже лош MAF или друг проблем, предизвикващ ниско отчитане на MAF. Стартирай двигателя и кликни върху “engine”, след което кликни върху “measuring blocks” на екрана по-долу.

Трябва да видиш екрана по-долу. Натискай “нагоре”, докато не видиш “група 3”. По-долу сме поместили снимка на лош MAF – зададената стойност и действителните стойности са с огромна разлика. Лошите MAF не надвишават 400-500 милиграма на такт, защото сигналът на сензора се „разгражда“ до достигането си до електронния контролен модул и не изпраща правилната стойност на въздуха. Също така провери за повреда на кабелите или лош контакт.

По-долу сме поместили снимка на добър MAF – зададената стойност и действителната стойност са близки и двете могат да достигнат 800+ милиграма на такт.

  1. Запушен всмукателен колектор – натрупването на въглерод задушава всмукателния колектор и кара двигателя да гладува за въздух. Главната причина са пращинки, преминали през всмукателните пътища, озоваващи се най-накрая в колектора. Винаги използвай синтетично масло за двигатели с добро качество на твоя TDI. Следи книжката с инструкции за точния визкозитет.
  2. Предпазния клапан за меко гасене (не важи за mk3 TDI, повече за mk4 TDI) – има клапан с пружина точно пред всмукателния колектор. По-новите TDI използват електронна клапа и не са толкова податливи на залепване. Ако има излишък на въглерод, може да се затвори в частично затворена позиция.
  3. Запушена решетка / въздушен филтър – задръстеният въздушен филтър ще измъчи двигателя за въздух. Запушеният „снежен екран“ (голям въздушен предфилтър за отломки) не трябва да блокира целия въздух, освен ако допълнителната клапа за всмукване на въздух не е запушена.
  4. Запушен горивен филтър – интервалът за смяна е 35 000 километра, но използването на биодизел (почиства старото натрупване) или лошо гориво може да го задръстят много по-рано, което води до гладуване за гориво. Бактериален растеж в резервоара за гориво (да, точно така. Бактерии в резервоара, създаващи колинии. Виждали сме го.) също могат да запушат линиите. Цедката, от която се засмуква горивото в резервоара е често срещано място за запушване. Ние препоръчваме смяната на горивния филтър да се прави заедно със смяната на маслото и масления филтър.
  5. Изпускане на нагнетен от турбото въздух – пукнатият маркуч или откачилото се съединение позволява измереният въздух да избяга. Липса на въздух или големи течове = лошо движение на двигателя или притрисане на мотора. Визуалната проверка не може да разкрие всички възможни или трудно забележими места, където могат да се образуват течове на въздух. Обикновените места за пропукване могат да се появят на краищата на маркучите (маркучите се откопчават поради липсващо съединение или износено заключващо ухо), ъглите или местата, където се протриват срещу нещо друго. Mk3 Jetta TDI има тенденцията да износва гумения маркуч преди всмукателния колектор, защото е близо до горещата тръба за отработени газове. Mk4 Passat TDI са склонни да износват един от долните маркучи за всмукване, защото се търкат в заземителен кабел.

 

От 2004 г. насам по-новите двигатели използват връзка за бързо свързване с палче и пружина. Ако е заключена само отгоре, може да се разкопчае наполовина. По някаква причина двигателите на mk4 са склонни да износват ушите на всмукателния колектор (вероятно поради по-свободно прилепване), което прави възможно разкопчаването на маркуча, което пък от своя страна води до загуба на въздух. Ако това е причината, можеш да използваш притягаща каишка, за да го закопчаеш на място или да смениш маркуча. Маркучът на двигателя BEW е VW # 1j0 145 838 t. Другите двигатели имат и бързи връзки за свързване на други места, което значи повече възможности за износване.

  1. Маркучът, който стои вътре в ECU модула (само Mk3 TDI, не се отнася за mk4 или по-нови TDI) – този маркуч се износва с времето и е нормално този проблем да включва светлината за проблем с двигателя. Причината, поради която има маркуч в компютъра на колата, е че този маркуч е свързан към сензор за въздух, вътре в компютъра. Тази грешка бързо е отстранена и от MK4 TDI двигателите работят с изместен сензор.

8а. Вакуум линии към / от турбо и n75 соленоид – те изсъхват с течение на времето и могат да се пропукат или да се протрият. Възможно е и да са запушени. N75 соленоидът контролира клапанът на изгорелите газове (wastegate) или VNT лопатките с вакуум или налягане. По-долу са разположени диаграми на вакуумните линии за двигателите mk4 ALH и BEW

8b. Проблем със соленоид n75, задвижващия механизъм на VNT, VNT лопатките или вакуумните линии. Само mk4 и по-нови имат VNT. Ако до сега не си проверил вакуумните линии, следният тест ще провери цялата система. Стартирай двигателя и през VCDS кликни върху “двигател” -> “измервателни блокове” -> натисни “нагоре”, докато достигнеш “група 11”. Сравни специфицираното спрямо действителното ниво на MAP. Това ще сравни реалната ситуация, която се случва и се наблюдава от сензора за нагнетяване (освен при блокиране на сензор / повреда в куплунг или проводник), с това от какво се нуждае компютъра (какво трябва да се случи). Стойностите трябва да са относително близки. Ако те са далеч една от друга, това нормално води до неприятно въздействие, но може и да допринесе за проблема. Ако имаш mk3, то имаш конвенционално турбо с твърда геометрия, но все пак можеш да използваш този тест за да провериш n75 соленоида, wastegate клапана и вакуумните линии. Wastegate клапаните са много по-малко податливи на залепване срещу VNT лопатките.

По-долу сме поместили диаграма  на турбо, което наскоро е било почистено. Някои първоначални скокове са нормални, но тласъкът трябва да бъде изравнен. Ако бързо натискаш педала на газта, очаквай повече покове. Ако гладко натискаш педала на газта, трябва да има по-малко пикове. Аномалиите в отчитането може също да показват повреден задвижващ механизъм, вакуумни линии или соленоид n75.

8c. Ако тестът показва слаба реакция или никакъв отговор, може да се касае за зацепващи VNT лопатки / акутатор (mk4 и по-нови TDI). Лопатките или задвижващите механизми могат да се задържат или да не функционират, което да води до липса на мощност. Лостът трябва да се движи свободно.

 

8d. Ако задвижването е добре, провери и n75 соленоида и вакуумните линии. N75 соленоидът контролира вакуума или нагнетяването към вакуумната линия, отиваща към задвижващия механизъм на wastegate клапана или лопатките на VNT. За да тестваш, подай напрежение към соленоида или смени устройството с такова, за което знаеш, че работи. Ако имаш mk4 TDI, можеш да го смениш със соленоида на EGR клапана за тестване. Също така, проверявай куплунга за корозия и кабелните снопове за износване. Ако те са добре, разкачи  VNT акутатора и ръчно премести лопатките лопатките на турбината с лоста. Ако лопатките са залепнали, следва да извадиш турбото и да почистиш вътрешността на корпуса на отработените газове, за да освободиш останалата част от турбината.

Ето как изглежда соленоидът n75 и как работи: соленоидът прави възвратно-постъпателни движения, за да позволи създаването на вакуума през него.

  1. Регулатор на количеството на горивото, впръсквано от дюзите – те понякога са дефектни още от завода или се повреждат след смяна на гарнитура. Също така е възможно вътрешният регулатор на количеството в горивната помпа да е повреден. Отнася се само за 1996-2003 TDI или TDI, които използват инжекционна помпа Bosch VE (не с pumpe duse или common rail).
  2. Изтичане на отработените газове. Възможно е изпускателният колектор или маркучите на EGR клапана да изпускат обработените газове, които трябва да захранват турбото. Това би трябвало да причини замърсяване около изпускащия участък. EGR рециркулира отработените газове в смукателния колектор, за да намали емисиите на NOx. Маркучите на EGR са метални, но е възможно те да изпускат от уплътненията или пукнатините в тях.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here