Как да обезвъздушиш и смениш течността на спирачките и съединителя?

0
4574
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Въведение

Важно!
Преди да извършиш каквато и да е работа по спирачките на твоя автомобил, моля прочети ръководството за експлоатация от завода-производител и спазвай всички предпазни мерки.

Всяка информация, представена на този уебсайт, не е заместител на услугите или съветите на сертифициран професионален механик. Ако спирачките са повредени или не работят правилно, изтегли колата до механик и не се опитвай да шофираш. Неизправните спирачки могат да доведат до злополука или загуба на контрол, така че остави специалистите в местния гараж да свършат своята работа, особено ако не си квалифициран да работиш върху спирачките.

Тази статия показва няколко различни начина за обезвъздушаване на предните / задните спирачки и течността на съединителя. Снимките са от mk4 VW TDI, но при mk3 VW са подобни.

Процедурата може да се използва и за не-VW автомобили, с изключение на тези, които имат отделни резервоари за съединител и спирачна течност. Твооят TDI използва същия резервоар както за течността на цилиндъра на съединителя, така и за спирачната течност. Ако имаш автоматична скоростна кутия, всъщност нямаш редовен съединител или съединителна течност.


Препоръчваният метод в ръководството за експлоатация е да източиш течността под налягане. Обезвъздушаването под налягане е най-лесната задача, така че, ако никога преди не си обезвъздушавал спирачките, просто купи уред за повишаване налягането в системата на спирачките.

Недостатъкът на използването на такива системи за домашно използване е, че въздушното налягане и влагата са в контакт с чистата течност. Професионалните обезвъздушители използват диафрагма, за да отделят въздуха и спирачната течност, но също така трябва да държат десетки литри течност за много работни цикли и за дълъг период от време.

Спирачната течност DOT 4, използвана в твоя TDI, абсорбира влагата, така че водата да не се концентрира в ъглите на тръбите и да образува ръжда. Ако не смениш спирачната течност, може да настъпи корозия в спирачните цилиндри, в цилиндъра на съединителя или в главния цилиндър, причинявайки течове или лошо действие. При повторно тежко спиране спирачната течност може да заври, което води до загуба на спирачна сила.

Спирачната / съединителната течност е отровна и силно корозивна за боята! Ако капка от течността попадне върху боята, спри и попий капката, след това избърши мястото с влажна кърпа. След това измий със сапунена вода. Ако не изтриеш мястото на капката на момента, тя ще прояде дупка в боята чак до метала.

Винаги носи ръкавици и спазвай всички предпазни мерки за безопасност, посочени в ръководството за експлоатация на завода, особено когато боравиш с течности. Предлагаме ти да поставиш хартиени кърпи около резервоара на главния цилиндър и да използваш фуния, за да налееш течност.

Някои често срещани проблеми, които могат да бъдат решени чрез обезвъздушаването на спирачките, са мекият или неадеакватен спирачен педал, както и лошото спиране. Ако имаш нужда от две припомпвания, за да задействаш по-здраво спирачните апарати, вероятно имаш въздушни мехурчета в спирачните линии.

Въздушният балон предотвратява преминаването на силата на педала към вторичния цилиндър на съединителя, което води до неговото ненапълно освобождаване. Тъй като въздушните мехурчета могат да бъдат компресирани, а хидравличната спирачна течност не може, дори малките въздушни мехурчета ще намалят усещането на педалите и ще предотвратят плавното действие на спирачката или съединителя. Ако току-що си сменил спирачните линии или си оставили нивото на течността в резервоара за да е под линията “минимум”, ще трябва да обезвъздушиш добре спирачките, тъй като може да са засмукали въздух.

Ако въздухът попадне в линиите, изпусни и ABS помпата, ако има такава. Включи диагностичния кабел за VCDS и избери модул 3 – ABS спирачки. Отиди на Основни настройки и избери група 1. Натисни “Go!” Това задейства помпата на ABS модула, през което време трябва да обезвъздушиш системата.

За да създадеш по-високо налягане от това, което е възможно с инструмент за обезвъздушаване, направи схемата “Приятел помпа спирачките по време на обезвъздушаване”. Направи това няколко пъти, докато в спирачните линии и системата няма въздух. Това не трябва да отнеме повече от 1 минута на движение на помпата на колело, но ситуацията ти може да варира, така че се консултирай с професионалист, ако не си сигурен.

Винаги трябва да използваш ръчната спирачка. Това е добра практика във всяка кола, но при твоя TDI, той блокира механизма за самонастройване на задните спирачни апарати. Ако не дръпнеш ръчната спирачка, това може да доведе до лошо спиране в последствие.

Необходими части

DOT 3, 4, супер DOT 4 и спирачните течности DOT 5.1 са напълно съвместими. DOT 3 има по-ниска точка на кипене, DOT 4 има по-висока точка на кипене, а при супер DOT 4 се очаква да бъде още по-висока. Отново, DOT 5.1 е напълно различен вид спирачна течност от DOT 5 силиконовата течност!
• DOT 3 минимална суха точка на кипене 205 ° C (401 ° F) минимална влажна точка на кипене 140 ° C (284 ° F)
• DOT 4 минимална суха точка на кипене 230 ° C (446 ° F) минимална мокра точка на кипене 155 ° C (311 ° F)
• DOT 5.1 минимална суха точка на кипене 270 ° C (518 ° F) минимална точка на кипене 191 ° C (376 ° F)

VW препоръчва спирачната течност FMVSS 116 DOT 4. Твоят сервизен наръчник и капачката на течността вероятно казват супер DOT 4. За моделите автомобили след 2006 година се препоръчва спирачна течност по VW спецификация 501 14.

Спецификацията на VW 501 14 трябва да има по-нисък студен вискозитет в сравнение с DOT 4, което води до по-бърза реакция на течността през малките отвори на ESP / ABS спирачната система. Проблемът е, че тази течност все още е рядкост из нашите пазари и ако отидеш в някой сервиз, най-вероятно ще ти дадат бутилка течност DOT 4, но на двойна цена. ATE SL.6 и Pentosin DOT4 LV (нисък вискозитет) вероятно са най-близо до VW спецификацията, защото се рекламират като тънки специално за ABS / ESP системи. Ако имаш по-ранен автомобил без контрол на стабилността – ESP, не би трябвало да има някаква разлика и течността на VW 501 14 ще е напълно съвместима с DOT 3/4.

Процедура за обезвъздушаване на спирачките за VW

Може да се наложи да повдигнеш колата и да свалиш колелата, за да стигнеш до пробките на спирачките. Закрепи колата сигурно на стойки, преди да легнеш под нея.

Ако имаш рампи или повдигач, процедурата би трябвало да е по-лесна. Поне по-лесно е да стигнеш до пробката на спирачката, без да сваляш колелото. Ето снимки на 11-милиметровите изпускателни пробки. Всяка от тях е покрита с гумена капачка. При всички спирачни апарати пробката е в горната част на апарата. Това е така, защото помага да се отделят въздушните мехурчета и да се предотврати навлизането на въздух.

Извади гумената капачка и провери размера на гаечния ключ около обезвъздушителя. Той трябва да бъде 11 мм, но нефабричните апарати или подменените клапани понякога имат различни по размер пробки. Ако гайката на пробката се повреди, може да бъде закупена нова в почти всеки магазин за авточасти.

Първи метод за източване на течността (ръчно)

Ако нямаш вакуум или обезвъздушител с налягане, накарай някой друг да натисне спирачния педал няколко пъти, след това да натисне и задръжи спирачния педал надолу. Това натоварва системата. След това отвори винта на обезвъздушителя, за да изтече течността. Това ще облекчи натиска на педала.

Накарай помагачът ти да държи педала надолу, докато затвориш обезвъздушителя. Ппомпането на спирачките, когато се обезвъздушават е напълно нормално, но не се препоръчва помпане на педала на съединителя, още за това – в следващата секция.

След като течността почти изтече, затвори винта на обезвъздушителя. Повтори.

Виждаш, че е по-добре да се използва вакуум или обезвъздушител под налягане. Другият проблем е, че главните уплътнения на цилиндрите никога не стигат до дъното на цилиндъра – натискането на педала надолу (извън нормалния диапазон на движение) ги износва.

Предимството на ръчното педално обезвъздушаване е, че й изгражда много по-високо налягане в спирачната система, което помага за изтласкване на старата течност. Ако обезвъздушаваш ABS помпата, препоръчваме да използваш метода на ръчното обезвъздушаване заедно с обезвъздушител под налягане.

При натискане на спирачния педал надолу, бутало в металния цилиндър (показано на снимката по-долу) се изтласква напред и херметизира течността в спирачните линии. Ако въздухът стигне до нивото на отвора на цилиндъра, ще чуеш смучещ звук от въздуха, постъпващ в цилиндъра. Ако чуваш смучене ясно и отчетливо, отново ще се наложи да обезвъздушиш цялата система, защото въздухът вероятно е в спирачните линии!

За да предотвратиш това, докато обезвъздушаваш, поддържай нивото на течността в резервоара за спирачни течности над линията “min”. Всеки 2-3 пълни обезвъздушавания с педала на спирачката са напълно достатъчни нивото на течността да премине от максималната черта до минималната. Ако течността не слиза лесно, тогава филтърът на резервоара е запушен – спри, извади филтъра и го почисти, преди да продължиш.

При автомобили, които не са ABS, препоръчваме действията да се развиват първо към предните спирачки, след това към задни спирачки, а чак след това да дойде ред на съединителя.

При автомобилите с ABS, ръководството за експлоатация от завода препоръчва обезвъздушаване в следващия ред:


1998-2001 автомобили:
Дясна задна, лява задна, дясна предна, лява предна

2002-2005 автомобили:
Лява предна, дясна предна, лява задна, дясна задна

Друг ръчен метод е да се използват източващи маркучи (но не ги препоръчваме поради евентуална повреда на пружините или запушването на тръбите) или с примка от маркуч. Примката от маркуч е техника, при която свързваш прозрачен маркуч във вертикална линия с достатъчна височина и задвижваш педала бавно. Ако педалът бъде помпен бързо, всички въздушни мехурчета няма да се “плъзнат” назад. На снимката по-долу е даден пример за примка от маркуч.

Обезвъздушаване на течността на съединителя

Тъй като спирачките и съединителят имат един и същ резервоар за течност, трябва едновременно да обезвъздушиш и съединителя (само при ръчна трансмисия). Въпреки това, трябва да се обезвъзушава по различен начин, ако го правиш ръчно.

Когато натискаш спирачния педал, спирачните челюсти се притискат към спирачния диск и не продължават хода си. Течността в линиите създава натиск, но не се движи твърде много. Когато натиснеш педала на съединителя, буталото на съединителя излиза напред и се връща, когато освободиш педала. Помпането на педала на съединителя не създава налягане като при помпането на спирачния педал и ще доведе до разбиването на големите въздушни мехурчета в малки въздушни мехурчета, които са по-трудни за изкарване и забелязване.

Сигнализирай на помощника си да натисне и задържи педала на съединителя, след което можеш да отвориш обезвъздушителя (очертан долу в червено), за да изтеглиш течността. Това ще облекчи натиска на педала.

Затегни пробката и след това помощникът ще може да вдигне крака си от педала на съединителя. В противен случай може да бъде всмукана старата течност или въздушните мехурчета.

Ако педалът падне на пода, просто го издърпай нагоре. Отново накарайте помощника си да натисне педала на съединителя, отвори обезвъздушителя, остави течността да изтече, затвори обезвъздушителя и след това вече може да бъде повдигнат крака от педала на съединителя.

На твоя TDI обезвъздушителният клапан е близо до върха на цилиндъра на съединителя, но на много коли той е на дъното на трансмисията.

Ето защо предпочитаме да използваме другите методи за смяна и обезвъздушаване на течността – те са по-бързи и имат по-малък шанс въздухът да влезе обратно.

На снимката по-надолу вторичният цилиндър е в зелено, а обезвъздушителят – в червено. Това е на върха на скоростната кутия. Пробката трябва да се развие с 11 mm гаечен ключ.

Втори метод за смяна на течността (с помощта на вакуумна помпа)

Обезвъздушаването с вакуумна помпа е по-лесно от ръчната интервенция. Основният недостатък на използването на ръчна вакуумна помпа е, че тя може да не е достатъчно силна, за да изхвърли всяка последна част от старата течност от линиите.

Също така е по-трудно да се види дали от вътрешността на системата идват мехурчета или се изтеглят отвън поради вакуума. Ето защо смятаме, че използването на устройство тип mity-vac за обезвъздушаване на спирачките не е чудесно средство.

Ръчната вакуумна помпа е страхотен инструмент за всеки гараж, но не и за обезвъздушаване на спирачки. Ако пробката е запушена, това може да доведе до блокиране на вакуумната помпа.

Можеш да накараш някой да помпа на спирачката и да изцедиш системата ръчно, за да почистиш възможно най-добре блокираните пътища. Ръководството за експлоатация на завода препоръчва обезвъздушаване под налягането, тъй като може да помогне да се изцеди въздухът от помпата на ABS модула.

Използвай електрическа вакуумна помпа с достатъчно сила, за да изсмуква бързо течността. Това е много подобно на ръчния метод, само че не се нуждаеш от помощник, който да помпа педалите и да мрънка за бира.

Първо, създай смукателно налягане върху обеззвъздушителя. Това е показано по-долу. Увери се, че имаш вакуум преди да отвориш пробката! Разхлаби пробката, докато изтече течността.

Задръж засмукването при отваряне на отвора за оттичане, така че да няма връщане назад. Провери нивото на течността в резервоара на главния цилиндър, за да си сигурен, че в линиите няма въздух. Ако имаш помощник, накарай го да допълва резервоара за течности.

Когато видиш, че течността е свежа и чиста, затвори пробката. Единственият проблем с това е, че ако маркучът не е плътно прилепнал около пробката, мехурчетата ще навлязат по маркуча, така че да не можеш да разбереш дали това е въздухът от спирачките или въздух, който е влязал около маркуча.

Трети метод за смяна на течността (налягане)

Последният метод включва използването на захранващо устройство, което прилага течност в резервоара под налягане. Това е почти една и съща идея като при последните два метода, но инструкциите за твоя специфичен модел на обезвъздушител заменят всички съвети тук.

Ръководството за експлоатация в завода посочва, че не трябва да надвишавате налягане от 14,5 psi, което се дължи на промивния вентил в системата ABS, който предотвратява добро промиване. Съветваме те да ограничиш налягането до около 10-12 psi.

Това е най-лесният и най-бърз метод, тъй като обезвъздушителят доставя прясна течност и не е нужно да се тревожиш за това, че резервоарът е с изчерпано количество.

Всичко, което трябва да направиш, е да отвориш пробката и да насочиш маркуча от нея към контейнер за отпадъци. Най-голямото предимство на този метод е, че за разлика от вакуумната помпа, няма да видип въздушни мехурчета в линията, освен ако не излязат от линиите. Това също е препоръчителният метод от ръководството за експлоатация на завода, тъй като може да помогне да изгони въздуха от помпата на ABS модула.

Можеш да използваш прозрачна туба, за да събереш течността – кухата дръжка държи края на тръбата добре.

Изпускане на въздух от спирачките или съединителните линии

Ако си получил въздушно мехурче в линиите, докато си обезвъздушавал спирачките, трябва да го извадиш. Ако автомобилът ти е оборудван с ABS, трябва да използваш диагностичен кабел VCDS или еквивалентен такъв, настроен на цикъл на помпата за ABS.

След като включиш кабела и стартираш софтуера, кликни върху “помпа ABS”. След това изпробвай резултатите. Мини през всички тестове и следвай инструкциите на софтуера. Това ще циркулира ABS помпата и това е единственият начин да изгони въздуха от помпата на ABS.

Ръководството за сервизно обслужване не посочва колко дълго да се стартира помпата, но стига да няма въздух в линиите, 30 секунди на спирачен апарат трябва да са достатъчни.

Ако имаш прясна течност и искаш да изгониш въздуха, опитайте отново да циркулирате течността. Това е най-добре за съединителя, тъй като маркучът е къс и течността е по-вероятно да бъде чиста, след като имаш прясна течност. Използването на повторно циркулиращо очистване на спирачките не е добра идея, тъй като спирачните линии / обезвъздушителите са много по-склонни да бъдат замърсени, а маркучите, необходими за целта, ще са дълги. Замърсяванията, които навлизат в главния цилиндър, са с по-голяма вероятност да достигнат спирачките, но е слаба при съединителя.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here