Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Тази статия ще ти покаже как да направиш промивка охлаждащата течност на твоя TDI. Тук засягаме по-старите модели, но принципите на промивката важат за всички двигатели на Volkswagen.

Охлаждащата течност на двигателя е това, което ние грешно наричаме антифриз. Антифризът е основната съставка на охлаждащата течност, но по-новите такива използват смес от вещества за постигане на охлаждащ ефект през лятото, както и да предотврати замръзване на охладителната система.

Въпреки че от VW твърдят, че колите им излизат от завода с течност, която ще запази своите качества “за цял живот”, разумният предложен интервал за смяна на охладителната течност е около 150 000 километра, или при нужда, в зависимост от употребата.

Много автомобили с висок километраж показват чисти охлаждащи проходи с G12 дори след 300 000 километра! Твоята охлаждаща течност трябва да е розова или светло лилава на цвят.

Предупреждение: Не смесвай охладител с червено, розово или лилаво оцветяване VW G12 със зелена или синя охлаждаща течност или друг охлаждащ агент, несъвместим с VW / Audi OEM! Има 3 основни типа охладител: G12, G12 + и G12 ++. G12 (VW # g012-a8f-a4) е съвместима с G12 + (VW # g012-a8f-m1). Замяната на G12 + е G12 ++ (VW # g012-a8g-m1). Пентозинът е оригинален OEM съвместим охладител, съвместим с G12. Бъди сигурен да споменеш в магазина доставчик, че имаш нужда от охладител G12, защото всички те са съвместими.

Ако охлаждащата течност е кафява, има няколко неща, които може да ти съдадат проблеми в бъдеще. Може да има изтичане в охладителя на EGR клапана, охладителя на маслото или уплътнението на главата. Ако тя изглежда като боза, тогава може да е остатък от маслото или EGR охладителя. Ако това е охладителят на EGR, тогава трябва да видиш остатъците от охлаждащата течност в отработените газове и да замериш нивото, с което охлаждащата течност намалява.

Ако маслото и охладителят са смесени ще видиш млечнообразно масло за двигателя. Не шофирай в това състояние, незабавно смени маслото и промий кухините, съдържащи маслото и охлаждащата течност (картер, филтри, радиатор). Ако проблемът идва от главната гарнитура, ще забележиш по-трудно палене, изгаряне на охлаждащата течност и ниска компресия.

Трябва също така да забележиш незабавно налягане в резервоара за охлаждаща течност при студен двигател. (Налягането на резервоара на охладителната течност трябва да се покачва при топъл двигател).

Ако маслото е замърсено, замърсеното масло може да причини повреда на двигателя. Ако имаш незначително замърсяване с охладител, не се притеснявай за шофирането на колата в това си състояние. Ако забележите различни натрупвания във вътрешността на резервоара за охлаждане, не шофирайте, тъй като замърсяването може да доведе до прегряване и повреда на двигателя.

Замърсената охлаждаща течност може да не изглежда тъмна, ако вземеш малка проба, но ако не е розова / червена, тогава вероятно е кафява. На снимката по-долу сме показали замърсена охлаждащата течност.

Също така имай предвид, че никога не трябва да използваш продукти за запушване на течове от радиатора. Въпреки че TDI турбото се охлажда с масло, продуктите за спиране на течове могат да преминат по линиите на турбото и вероятно да причинят повреда на турбото и двигателя.
Никога не изхвърляй използваната охладителна течност на земята или във водата! Токсичността му може да доведе до много повече от неприятни моменти за теб, а може да разруши цели мини екосистеми!

Части
Капацитет на охлаждащата течност: 6,0 литра охлаждаща течност / дестилирана вода
Съотношение: между 60% охлаждаща течност / 40% дестилирана вода и 50% охлаждаща течност / 50 дестилирана вода, по-високото съотношение на охлаждащата течност осигурява по-добра защита от замръзване
Тип охладител: VW G-012-A8F-M1 (ZVW 237 G12) или Pentosin G12 (розов цвят).
VW G-012-A8F-A4 или Пентозин g12 + (G12 плюс, лилав цвят)

Сложи достатъчно концентрирана охлаждаща течност и дестилирана вода, за да покриеш необходимите 6 литра. Увери се, че си направил сместа с още малко излишък, за да отчетеш неизбежните забуги от разлива на течност.

Предупреждение: Охлаждащата течност е отровна. Носи водоустойчиви ръкавици и вземи всички предпазни мерки, за да избегнеш контакт с кожата или очите. Ако има разливи по асфалта или мястото, което си избрал за наливане, изплакни обилно с вода, защото животните могат да отпият от охлаждащата течност и да причиниш тяхната смърт. Също така имай предвид всички предупреждения и предпазни мерки за охлаждащата течност и в ръководството за експлоатация от завода производител.

Процедура

Изпускане на охлаждащата течност
Ако скобите за маркучите, които искаш да извадиш, са на правилното място, паркирай безопасно автомобила. Ако маркучите са на странни места, които изискват от теб да влезнеш под колата, дръпни ръчната (ако не знаеш доколко държи ръчната ти, прочети тази статия: Как да смениш жилата на ръчната спирачка ), повдигни предната част на колата, използвайки точките на фабричните гнезда, постави колата да легне здраво на стойките за повдигане, застопори задните колела и се увери, че колата е безопасна и сигурна, преди да направиш каквото и да било. Извади пластмасовия капак на двигателя.
Тъй като някои модели са малко по-различни, можеш спокойно да променяш това кратко ръководство, за да отговаря то на твоята кола. Идеята е, че е необходимо да отвориш най-ниското място на охладителната система за да оставиш охлаждащата течност и да я напълниш, ако е необходимо. Ако течността ти все още е розова и чиста, можеш просто да отвориш долния маркуч на радиатора и маркуча на охладителя на маслото и да допълниш с течност, ако е необходимо. Ако течността ти е замърсена и/или искаш да преминеш от розово към зелено охлаждащо средство или обратно, виж раздела по-долу за цялостно промиване на охлаждащата система, което ние силно препоръчваме на всеки 100 000 километра.

Ако твоят радиатор няма изпускателен вентил, свали долния маркуч на радиатора, за да го източиш.

Отвори капака на резервоара за охлаждане (виж по-долу). Това е много важна стъпка, тъй като ако решиш да източваш течност без да си отвил входната точка, рискуваш образуването на вакуум и последващото почти невъзможно отвиване на капачката.

Прикрепи маркуч за оттичане към изпускателния отвор на радиатора. Отвор клапана или извади долния маркуч на радиатора, за да го източиш. Пробката е пластмасова, затова бъди внимателен. Можеш да подадете въздух с ниско налягане в преливника на охлаждащата течност, за да получиш допълнително прочистване. Това отвежда охлаждащата течност от радиатора и резервоара за преливане на охлаждащата течност.


За да източиш охлаждащата течност от блока на двигателя, свали маркучите на охладителя на маслото, очертани в зелено по-долу. Тези маркучи са достъпни отгоре и са достатъчно ниски, за да позволят изтичането на по-голяма част от охлаждащата течност. За да отстраниш маркучите, не ги издърпвай или освобождавай с отвертка. Опитай се да използваш клещи, за да завъртиш маркуча и първо да разлепиш уплътнението, след което той ще излвзе много по-лесно. Ако трябва да промиеш добре системата, виж секцията по-долу.

Задължително промиване на охлаждащата система, поради замърсяване

Ако желаеш да направиш цялостно промиване на охладителната система, остави долните маркучи отворени и подай сгъстен въздух с ниско налягане към маркучите на резервоара за охлаждаща течност, за да изтласкаш охлаждащата течност. Използвай пръста си за да блокираш другия край на маркуча, за да изтласкаш ефективно въздуха от отворения маркуч.

Винаги ще има ъгли, където има остатъчна охладителна течност, но докато охлаждащата течност не е замърсена, нямаш причина да се притесняваш за малко стара охладителна течност. Просто източваш и зареждаш отново.

Ако охлаждащата течност е замърсена, трябва да изплакнеш няколко пъти с вода, след това с почистващ препарат за радиатори, след това с дестилирана вода за да се разнесе добре почистващото средство. Също така покарай колата с вода / почистваща смес за да отвориш термостата и да разнесеш почистващите препарати. Ако след това положенито е наистина лошо, просто приеми, че ще трябва да направиш прочистването отново, когато имаш време, или отиди при професионалисти. Те имат достъп до по-добри радиаторни почистващи машини и химикали, за тях е лесно да се разпореждат с използваните течности и освен това, тази процедура е сравнително евтина. Просто се увери, че им даваш G12 охлаждащ агент / вода и се увери, че няма да използват нищо друго.

Първо притисни градински маркуч срещу отстранения маркуч на охладителя на маслото и пусни водата. Това ще отстрани по-голямата част от старата охлаждаща течност. Не забравяй, първо да обърнете маркучите на фланеца, за да разлепиш уплътнението.

Това ще ти позволи да го издърпаш много по-лесно. Отстрани маркуча от резервоара за охлаждаща течност и промий с градинския маркуч там. Също така, извади един от маркучите на нагревателя на защитната стена и притисни градинския маркуч към отворите, за да изчистиш сърцевината на нагревателя. Също така, извади фланеца на охлаждащата течност от главата на цилиндъра на мястото на водача и го промий.

Все още е възможно да има някаква стара охладителна течност, която да остане в системата, така че процедурата се повтаря няколко пъти, а след това, на последния флъш, да се използва дестилирана вода. Ако се нуждаеш от почистване на масло и мазнотии, които са се натрупвали в системата, опитай с препарати за почистване на радиатори. Не използвай сапун за миене на съдове или обикновен зелен почистващ препарат, тъй като те ще образуват пяна или корозия на алуминиевите части.

Зареждане на охлаждащата течност на двигателя

За нормално зареждане с охладителна течност, първо смеси охлаждащата течност само с дестилирана вода. Водата от чешмата съдържа минерали, които се събират в охладителната система, увреждайки метала и намалявайки ефективността на охлаждащата течност. (Всички сме виждали перални, обвити в котлен камък, нали?)

Също така имай предвид, че не можеш да смесваш зелена, оранжева или синя охлаждаща течност с охлаждаща течност G12 VW! Това ще доведе до “пресичане” на охлаждащата течност – кафява течност и много утайка. Увери се, че смесваш охлаждащата течност в съотношение между 40-50% вода и останалата част от охлаждащата течност в разтвора.

Постави обратно и прикрепи маркучите или дренажите, които си разхлабил по-рано. Докато добавяш охладител / вода към резервоара за охлаждаща течност, въздухът бавно излиза от изпускателния маркуч, който се свързва с резервоара в горната му част. По време на този етап двигателят не трябва да работи.

Защо просто да не добавиш охладител в резервоара на празната система за охлаждане, да стартираш двигателя и да го оставиш да изпомпва за да успее постепенно да се обезвъздуши?

Защото това ще отнеме повече време и водната помпа ще започне своята работа на суха система. По време на старта помпата ще бъде суха, което в последствие ще доведе до много въздушни мехурчета и кавитация (въздушни възглавници), което ще те накара да прецениш неправилно нивото на охлаждащата течност и да съсипеш помпата.

Вярвай или не, въздушните мехурчета във водната помпа могат да я разрушат и да причинят излишни вибрации с течение на времето, така че поддържането на подходящо ниво на охлаждащата течност предотвратява повреждането на водната помпа, наред с други неприятни проблеми. След като системата е пълна, стартирай двигателя.

Системата трябва да изчисти останалия въздух. Поставянето на парното на високи градуси няма да изкара охлаждащата течност от сърцевината на нагревателя, тъй като винаги минава през него. Увери се, че всички маркучи или канали, които си разхлабил по-рано са защитени и добре затегнати. Остави маркуча, очертан в зелено на снимката по-долу, и го издърпай назад.

Предлагаме ти да използваш този маркуч, тъй като той е малък и лесен за премахване, а и е на висока точка на радиатора и двигателя. Можеш да използваш всяко високо място, но за улеснение използвай този маркуч, защото е много лесно да бъде достигнат и е високо в охладителната верига.

Докато добавяш охладител / вода към резервоара за охлаждаща течност, въздухът ще излезе бавно от този маркуч, докато течността достигне това ниво. Очевидно, когато течността започне да излиза от маркуча, отново прикрепи и захвани маркуча.

По време на този етап двигателят не трябва да работи! Ако бързаш, можеш да махнеш маркуча по-близо до теб, горния маркуч на радиатора, и да напълниш радиатора с фуния, докато е почти пълен, след това използвай по-малкия маркуч.

 

Провери отново дали изпускателната тръба на радиатора и всички скоби са затегнати. Провери нивото на охлаждащата течност. Изпробвай нормалната работна температура и отново провери нивото на охлаждащата течност. Ако нивото не спадне, значи че си изкарал цялото количество въздух от системата. Ако нивото се понижи, изчакай, докато колата се охлади, след което добави охладител / вода, докато не достигне нивото между минимум и максимум.

Ако отвориш резервоара, докато охладителната система е гореща, охлаждащата течност може да изкипи, така че внимателно отваряй охлаждащата система, докато е гореща и под налягане! Провери за течове, както и  нивото след по-продължително нормално пътуване.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here