Отстраняване и подмяна на лагер на задното колело

Тази статия показва как да премахнеш лагера на задните колела и да го замениш с нов при mk4 VW Golf, но също работи върху Bora и New Beetle между 1998 и 2006 г.

0
741
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Отказ от отговорност:
Преди да извършиш каквото и да е работа по твоя автомобил, направи справка в ръководството за експлоатация от завода и спазвай всички предпазни мерки. Всяка информация, представена на този сайт, следва да бъде заменена от официалния наръчник за услуги и не е заместител на услугите или съветите на сертифициран професионален механик. Ако инсталирането на лагерите не е извършено правилно, това може да доведе до инцидент или загуба на контрол.

Въведение

Тази статия показва как да се заменят само задните лагери.
Предните лагери се различават съвсем малко от задните. Предните са притиснати директно към главините, докато задните са част от ​комплектa на главината.

Вътрешният и външният лагер на задните колела, роторът на сензора за скорост на въртене (не бъркай със сензора на ABS) и главината се съчетават в един цялостен комплект. Роторът на сензора за скорост е мрежовидната част, заобикаляща задната част на главината.

Спирачният прах ще се полепил по всички части, които ще премахнеш. Препоръчително е да използваш обикновен почистващ продукт, за да почистиш всички повърхности и части, когато ги демонтираш.

Части за подмяна на лагерите на Golf, Bora, New Beetle

Голяма плоска отвертка;
Phillips P3 отвертка;
Чук;
5мм гаечен ключ;
8 мм шестограм;
30 мм 12-точков бит;
30 мм 12-точкова гайка VW # n 905 545 01 (може да се доставя с нов комплект лагери, което си е удобство)
3-челюстен изрърпвач на лагери
1 главина VW # 1j0 598 477 (кликнете върху линка, за да проверите текущите цени)
Прахова капачка VW # 1j0 501 249 c
Болт за карето VW # n 907 589 01

Процедура за замяна на задния лагер

Закрепи предните колела, постави автомобила на скорост и се увери, че ръната спирачка не е включена, в противен случай няма да можеш да махнеш спирачния апарат. Закачете края на колата, на която искате да работите (използвайки точките на фабричните крикове), така че гумата едва докосва земята.

Извади централната капачка, за да стигнеш до болтовете на гумите и разхлаби, но не изваждай болтовете. Правим това, така че пълното тегло на автомобила да не почива на колелото. По този начин се улеснява разхлабването на болтовете. Не разхлабвай напълно болтовете, докато колата не е закрепена към стойки.

Ако не можеш да извадиш болтовете, опитай да използваш лост или крак, за да увеличиш силата, оказана върху болтовете. Краката ти винаги ще са по-силни от ръцете ти. Увери се, че колата е закрепена, преди да извадиш болтовете или колелата.

 

Извади гумата. След като гумата е излязла от автомобила, извади капачката за прах от ротора. Ръководството на VW заявява, че трябва да се подменя всеки път. Ние смеем да възразим, но капачките са пренебрежимо евтини, за да жалим средства. Използвай плоска отвертка и чук. Няколко леки почуквания около болта на главината трябва да успеят да извадят капачката.

Въпреки че ръководството на VW не споменава да се извади аварийния кабел, установихме, че е по-лесно да го махнеш, тъй като ако кабелът бъде свален, ще има повече маневреност. За да направиш това, извади клипса, оцветен в жълто, като държиш кабела и след това го извади.

Въз основа на нашия опит, е по-добре да махнеш задния долен болт на амортисьора и да го извадиш от долната основа. По този начин ще имаш лесен достъп до 8-милиметровите шестограмни болтове. Използвай 8-милиметровия шестограм, за да извадиш сирачния апарат. Двата болта, оцветени в червено, са тези, които трябва да бъдат премахнати. След като излязат, извади апарата и го закрепи с въже или го закачи със дълга свинска опашка към пружината. Никога не оставяйте апарата да виси на спирачната линия.

Щом апарата е демонтиран, използвай отвертка с бит Phillips P3, за да извадиш винта, задържащ диска на място, и извади диска от оста.

Сега е време да премахнеш главината. Използвай 30 мм 12-стенен камък, за да премахнеш централната гайка в центъра на модула на главината. Лост или удължител на камъка ще ти бъдат полезни, тъй като гайката е завита при 175 нютонметра.

След като развиеш гайката, използвай 3-челюстния издърпвач, за да изтеглиш целия комплект.

Сега, когато монтажът е излязъл, можете да видиш, че вътрешния лагер ще остане на оста.

За да го премахнеш, имаш 3 опции:
Първият е да се използваш дремеш и да разрязваш много леко, за да се освободи лагера от оста. Ние лично не харесваме този метод, тъй като може да унищожи самия мост, ако е неправилно изчислен.

Вторият вариант е да използваш издърпвача Kukko 204-2, като закачиш вътрешната стена на лагера. Увери се, че издърпвача е закрепен здраво, за да не се изплъзне.

Напръскай проникваща течност (WD40) и остави лагера да се накисва за 10 минути, преди да се опиташ да го издърпаш. Това ще му помогне да се плъзга по-гладко.

Третият вариант е да махнеш оста, като извадиш четирите винта, които я държат към носача на оста, да премахнеш сензора на ABS, като премахнете 5mm шестостенната гайка, както и предпазителя на диска. Щом отстраниш оста и лагера, можеш да закачишш оста обърната надолу и с помощта на ацетиленова горелка да загрееш лагера, за да го разшириш, докато падне сам. За нас това е най-безопасният и лесен вариант.

Ако избереш третия вариант, повърхността между гредата и оста трябва да е без ръжда; Болтовете трябва да бъдат подменени и затегнати на 60 нютонметра. Не забравяй да следваш инструкциите на завода-производител. Сега, когато вътрешния лагер е излязъл, е време да инсталираш новата осова главина.

Първо инсталирай оста и предпазителя против пръски и затегни на въртящия момент 66 нютонметра. Сега монтирай обратно сензора на ABS с помощта на 5 mm шестограм. Сега постави лагера на главината на колелото. Ако поставиш малко смазка, той трябва да се плъзне докрай. Увери се, че е прав и не трябва да имаш никакъв проблем.

Сега е време да поставиш новата гайка на оста обратно и да я стегнеш до 175 нютонметра. След като това бъде направено, можеш да поставиш обратно спирачния апарат и да стегнеш 8-милиметровите шестограмни болтове на 60 нютонметра.

Ако си извадил долния болт на амортесьора, постави го обратно на мястото си. Не забравяй отново да прикрепи кабела на ръчната спирачка и скобата, за да го закрепиш. Постави новия капак върху болта.

Постави гумата обратно, затегни гайките на 180 нютонметра и покрий с централния капак, ако имаш такъв.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here