Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ако не си се запознал до сега с функцията на интеркулера, той охлажда горещия атмосферен въздух до температура, подходяща за работа на дизеловия турбо двигател.

С времето обаче, всмукателната система се зацапва от фини частици, преминали през филтъра. Първото място, в което попадат е именно интеркулера! Почистването му може да окаже изключително благоприятно влияние на работата на двигателя, както и на икономията на гориво, вследствие по-пълноценното изгаряне на дизела.

За почистване на интеркулера ще се нуждаеш от чифт заключващи се клещи, или нещо подобно, възможно най-голямата разфасовка на спрей за почистване на карбуратори, малък контейнер в който ще се оттича мръсотията от интеркулера, празна пластмасова съдинка (с размер около 5 литра), както и някакъв препарат за почистване (препарат за миене на съдове действа отлично).

1. Увери се, че двигателят е хладен, защото има шанс да станат неприятни последствия при горещ двигател. Ще трябва да се премахне тръбичката в горната част на двигателя, от коляното точно зад предната решетка, обратно към EGR клапана. Можеш да премахнеш декоративния капак на двигателя, ако е необходимо.

2. Като използваш клещите, разхлаби скобите на маркучите за закрепване на връзките на хоризонталната част на всмукателния тракт (намират се отгоре на двигателя), и ги премести далеч от връзките. Трябва да премахнеш пластмасовото парче от тръбата, заедно с гумените колена, които го свързват с останалата част от системата. Не се опитвай да премахваш тръбата с EGR клапана! Това е твърде трудно начинание, а и не е необходимо.

3. След като е отстранена пластмасовата част, заедно с колената, напръскай обилно с спрей за почистване на карбуратори в участъка от тръбата, която премахна, за да се изчистият маслото и полепналите частици в нея. Използвай кофата за оттичане, за да събереш течността, заедно с нечистотиите. Отдели тръбата настрана, за да изсъхне и да не се пречка в следващите стъпки. Можете също така да впръскаш малко количество от спрея за почистване карбуратори в отворения край на маркуча към EGR клапана, след което да изтриеш вътрешната страна на маркуча с парцал. Внимавай да не впръскваш прекалено много спрей точно там! Едва ли искаш да взривиш колата си, когато стартираш двигателя!

До тук трябва да имаме една почистена тръба, относително чист EGR клапан (ако клапанът е изолиран, то точка три може спокойно да се пропусне) и свободен достъп до интеркулера. Сега започва същинското почистване на охладителя.

4. Под колата би трябвало да можеш лесно да намериш интеркулера. Увери се, че е междинния охладител, а не е радиатора! В противен случай ще направиш голяма бъркотия там, където чистиш интеркулера, а и ще загубиш доста ценно време. Има късо парче от гумена тръба, прикрепена към междинния охладител със скоба за маркуч, както и пластмасов маркуч, който стига назад към турбото от другия край на гумената част. Плъзни скобите на двата маркуча от гумените съединители обратно върху пластмасовите маркучи. Можеш да демонтираш гумената част и да я изчистиш, повтаряйки процедурата с тръбата към интеркулера. Напръскай малко спрей за почистване на карбуратори в пластмасовия маркуч към турбото, но не прекалено много! Избърши края на пластмасовия маркуч с парцал.

Същинската част на почистването на интеркулера

5. Позиционирай кофата за източване под интеркулера, така че спреят за почистване на карбуратори и нечистотиите да се оттичат в него. Започвайки от върха, изпръскай цялата останалата част от спрея за почистване на карбуратори в горната част на изходния маркуч на интеркулера. Идва веселата част! Пръскай смело! Просто остави спрея да се стича свободно. Можеш дори да запечаташ интеркулера и да го наапълниш с разтворителя. Нека седи там и да си свърши работата в продължение на няколко минути. В крайна сметка, спреят ще свърши. (Това ще отнеме известно време, ако имаш голяма разфасовка.) В края на операцията не би трябвало да имаме нищо друго, освен чист разтворител, който се изтича от долния край!

6. Сега настъпва една много важна и съществена част. Трябва да се премахнат останалите капки разтворител и изпаренията му от интеркулера. Ако не го направиш, лесно ще съсипеш колата си. Може да се наложи да се сложи по-голяма кофа за източване под кулера, освен ако не искаш цял куп мръсна вода и сапунени мехури, спускащи се по улицата. Изсипи малко количество препарат за миене на съдове в празната 5-литрова съдинка (отрязана туба от вода върши отлична работа) и я напълни с вода. Работейки бързо, изсипи съдържанието ѝ в горната част на маркуча на изхода на интеркулера и го остави да се отцеди надолу през интеркулера. След като това бъде направено, изплакни съдинката старателно и изсипи около 10 литра чиста вода. (Може би не искаш сапунени мехури, изтичащи от ауспуха, нали?)

7. Погрижи се да отцедиш цялата вода през дъното на интеркулера. Благодарение на ъгъла на монтирането на дъното, за жалост може да остане малко вода, заклещена в долния край. Можеш да премахнеш голяма част от водата, като напъхаш чист парцал във входа на монтирането, който да попие водата, събрала се там. Поставеи долната тръба и гумените съединителя, и сложи скобите на маркуча. Постави горната тръба на всумактелния тракт. Увери се, че всички скоби на маркучите, които са били отстранени са върнати по местата си!

8. Запали колата, и я остави да работи на празен ход в продължение на 15 минути. Това ще даде време на двигателя да се загрее добре и да се изпари по-голямата част от остатъчната вода в системата. Не форсирай двигателя през това време, за да се избегне принудително вкрарване на вода в двигателя!

9. Отиди на разходка и се порадвай на новооткритите чувства на мир и удовлетвореност! Процесът прави забележим разлика. 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here