Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Тази статия ще ти покаже как да отстраниш подгряващите свещи и подмяната им на VW TDI  или Audi TDI двигател.

Ако искаш да направиш тестване на компресията на цилиндрите, да смениш изгоряла подгревна свещ и т.н., подгревните свещи трябва да се демонтират. Ако мислиш, че имаш нужда от нови подгревни свещи, първо провери кабелите, защото дефектни или корозирали кабели може да доведат до погрешна диагноза. Релето на подгревните свещи е често срещана погрешна диагноза, за това преди да решиш, че проблемът идва от релето, първо провери с диагностичен прибор за евентуални грешки.

Един трик, който много малко хора знаят, е да изключиш сензора за температурата на охлаждащата течност, излизащ от фланеца за охладителна течност на цилиндровата глава. По този начин ще подведеш компютъра да мисли, че е студено и да включи подгревните свещи за максимално продължително време.

Подгревните свещи се използват само преди стартиране на двигателя, когато е студено. Те се включват и остават в рабоетен режим секунди след всяко стартиране на двигателя, за да помогнат работата на колата до около 2500 оборота в минута или докато двигателят загрее.

Подгряващите свещи не са части, които “или работят, или не “. Когато подгряващите свещи остареят и се използват по-дълго и при по-тежки зимни условия, те стават по-слаби и може да допринесат за това студения старт да е трудно изпълним. Можеш да удължиш времето на работа на подгряващите свещи чрез VCDS кабел. Aвтомобилите с ръчна скоростна кутия използват 3 подгряващи свещи във фланеца на охладителната течност на главата на двигателя за по-бързо загряване на двигателя, но те не са същите като тези при двигателя. При автомобилите с автоматична предавателна кутия, охладителната ATF течност постига тази цел, така че не е нужно да има подгревни свещи на антифриза.

TDI двигателите от 2004-2006 употребяват керамични подгревни свещи, които светват по-бързо, но са по-крехки. Керамични подгревни свещи на Bosch са заменени със стоманени свещи под натиск на регулаторите за вредни емисии, но причиняват проблеми при студено стартиране. В края на 2010 г. VW удължава гаранцията на превозните средства, които са били засегнати от регулацията. Сервизите правят софтуерен ъпдейт и подменят подгревните свещи Bosch с такива на NGK. Те не могат да бъдат заменени със стоманени без компютърна промяна, поради разлики в напреженията и продължителността. Увери се, че има напрежение върху подгревните свещи, когато ги заменяш, което лесно се разбира с използването на мултицет.

Двигателите, монтирани в автомобилите, произведени през 2009 и 2010 г. използват е подгревни свещи с измерване на налягането в общата горивна релса /common rail/.
TDI до около 2002 приемат всички подгревни свещи като една единица, тъй като имат обща електропроводна система. TDI след около 2002 година могат да “видят” всяка подгревна свещ отделно. Подгревните свещи са номерирани обратно на цилиндрите на двигателя. #1 цилиндър има отговаряща #4 подгревна свещ. #2 цилиндър има отговаряща #3 подгревна свещ и т.н. Това е така, защото по Европейския стандарт за окомплектоване на кабелни комплекти, окабеляването, където #1 подгряваща свещ (която се пада на цилиндър #4), е най-близо до 12-волтов проводник.

Как да премахнем подгревните свещи на своя TDI?

Премахни капака на двигателя. По-старите автомобили използват 3x10mm гайки, по-новите автомобили имат лесно премахващи се пластмасови капаци.

След това извади кабелите на подгревните свещи. Внимателно ги поклащай, за да ги измъкнеш навън. Ако се наложи, можеш да премахнеш твърдите горивни линии към инжекторите, за да получиш повече пространство за работа /при по-старите двигатели/. Просто бъди готови за евентуални течове на гориво от твърдите линии. Увери се, че има достатъчно вентилация, няма източник на запалване или искра в близост, както и че горивните изпарения са напълно изчистени от въздуха преди да работш върху колата /повярвай ни, няма нищо по-грозно от това да съсипеш автомобила си , само защото си бил немарлив. Боли!/.

Ако не си сигуре кои са подгревни свещи, по-долу ще видиш снимка на по-стар двигател с отстранени кабели към подгревните свещи и маркирани # 4 и # 3 подгревни свещи. Те са номерирани по противоположен на цилиндрите на двигателя начин.

Преди да премахнеш подгревните свещи, почисти района около подгревните срещи. Използвай спрей за почистване карбуратори или спирачки, за да почистиш около свещите. След това използвай сгъстен въздух, за да почистиш района около подгревните свещи от твърди замърсители. Увери се, че си сложил предпазни очила, защото сгъстен въздух ще изпрати мръсотия във въздуха. Ако има много корозия, напръскай малко спрей против ръжда около резбите и остави да се пропие. Това ще разхлаби резбите и ще направи много по-лесно да се премахнат свещите.

Използвай 10 mm дълбок камък и кардани за премахване на подгряващи свещи, или ако имаш под ръка специалния инструмент VW 3220, макар да не е необходимо.

Внимание: Подгревните светощи могат да се счупят, ако се напънат повече от обичайното по време на инсталацията или отстраняване! Те може да се счупят при изключително ниски стойности на напън, за това ако не се развиват, можеш да позагрееш двигатели и да използваш повече проникваща в ръждата течност.


Почисти хубаво резбите от натрупванията на въглерод.


Пасзи се от грешка при гледането към резбите /паралакс ефект/. Резбите на подгревните свещи не са перпендикулярни на главата! Всяка от тях е под малко по-различен ъгъл. Ако завиването на подгревните свещи не върви безпроблемно в продължение на поне няколко витки, може да се нарушава цялостта на резбите. Един трик е да завъртиш подгревната свещ обратно на часовниковата стрелка един пълен оборот, за да се усетиш резбите, а след това завърти по часовниковата стрелка за затягане след като веднъж свещите и резбите са попаднали с точност. Главата е от алуминий, така че не пренатягай подгревните свещи! Силата за затягане е само 13-16 нютонметра.

Ето някои TDI подгревни свещи след отстраняване. Черното и бялото оцветяване на върха е нормално. Сравни старите и новите подгревни свещи, за да се проверят общата дължина, партидните номера и дължината на резбата.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here