Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Сензорът за въздушен поток с горещ проводник (MAF) определя масата на въздуха, вливащ се в смукателните колектори на въздушната система на двигателя. Принципът на работа на MAF сензора е подобен на този на анемометъра (който определя скоростта на въздуха).

В най-общи линии, MAF сензорът е изграден от загряваща се жичка, висяща във въздушния поток на двигателя, като в зависимост от модификациите MAF сензорите бива или с постоянно напрежение през проводника, или постоянен ток през проводника. Електрическото съпротивление на проводника нараства с повишаването на температурата на жицата, което променя електрическия ток, протичащ през веригата, в съответствие със закона на Ом. Когато въздухът преминава покрай жичката, тя се  охлажда, намалява съпротивлението, което от своя страна позволява протичането на по-голям волтаж или ампераж през веригата, тъй като захранващото напрежение е константа.

Но тъй като през веригата преминава повече ток, неминуемо се повишава температурата на жичката, докато съпротивлението достигне ново равновесно състояние. Настоящото увеличение или намаление е пропорционално на масата на въздуха, преминаваща покрай проводник. Интегрираната електронна схема преобразува пропорционалното измерване в калибриран сигнал, който се изпраща на компютъра в колата – ECU.

Ако се увеличи плътността на въздуха, (дължаща се на увеличаване на налягането или спад на температурата), но обемът на въздуха остава постоянн, по-плътния въздух ще премахне повече топлина от жицата, което ще покаже по-висока маса на въздушния поток.

Как да разберем ако имаме проблем с MAF сензора?

Обикновено проблемите с MAF сензора не се усещат веднага, но ще се постараем да ти дадем най-лесната справка за проблем по всмукателната система.

1. Работи с по-богата смес на празен ход или губи мощност при товар

MAF сензор в добро здраве.


Тези симптоми показват, че има замърсен проводник на MAF сензора. Замърсяването може да бъде под формата на паяжини, мърсотия от самия дебитомер, мръсотия от масла, които се впръскват във въздушните филтри за по-добро улавяне на прахови частици и много други. Всичко, което действа като изолация на горещата жица ще предизвика този вид проблем. Решението на проблема е да се почисти сензора. Задължително, обаче, е да се използват качествени продукти, за да не се нарянят проводника и корпуса на сензора.


2. Постоянно работи богато или постно

MAF сензор, който се нуждае от подмяна

 

MAF сензор, който непрекъснато дава сигнали за богат или постен резултат на въздушния поток в двигателя, ще доведе до това съотношението на горивно-въздушната смес да се измени. Ако системата за управление на двигателя работи правилно, най-вероятно никога няма да забележиш това, с изключение на промяна в разхода на гориво. Но задължително, особено при по-стари автомобили, е минаването на диагностика, която да покаже всички грешки, свързани със състоянието на колата. MAF сензор, който се държи така неадекватно, със сигурност ще се нуждае от подмяна. Преди смяна на сензора, обаче, останалата част от веригата трябва да се провери за правилното функциониране. Ако веригата има проблем, смяната на сензора няма да реши проблема си.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here