Премахване на стартера при Passat B5 TDI

Тази статия показва как да тестваш дефектен стартер и да го демонтираш. Процедурата проведохме на 4-то поколение VW Passat TDI (B5-2005).

0
2957
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Тази статия показва как да тестваш дефектен стартер и да го демонтираш. Процедурата проведохме на 4-то поколение VW Passat TDI (B5-2005).

Стартовият механизъм се състои от стартерния двигател и соленоида. Когато включиш ключа за запалването, соленоидът изтласква стартера, за да захване стартерния пръстен на маховика и подава на стартерния двигател 12V, който завърта двигателя.

Ако чуеш шум от шлайфане на метал, дори и след като освободиш ключа, стартовото зъбно колело се е зацепило и стърже срещу пръстена на стартера. Това може да бъде причинено от прекомерно натрупване на мръсотия върху стартерния вал или лош лагер в стартера.

Винаги изключвай както положителните, така и отрицателните клеми на акумулаторната батерия и се увери, че няма запалими изпарения или източници на запалване в близост! Следвай всички предпазни мерки, изброени в ръководството за експлоатация от завода. Внимавай да не докосваш заедно клемите на батерията или да ги докосваш с метален предмет като гаечен ключ, часовник или ланец!

Части (сравни цените преди да закупиш)

10, 13, 16-милиметрови камъни
6-милиметров allen камък за ремъка на компресора на климатика
различни удължения
(по избор) четка за почистване на терминала на акумулатора, показана по-долу

Стартер за BHW двигател: VW #068 911 024 g или 068 911 024 f (в ​​каталога на частите се показват и двете) Забележка – ако номерът показва “X” суфикс, той показва възстановена единица и може да изисква подмяна на ядрото. Стартерът в оригиналното си изпълнение е дело на Bosch. Поради високата цена на оригиналната част от VW, бихме те посъветвали да намериш част за следпродажбено обслужване, която може да е по-евтина.

Соленоид – VW #012 911 287 или 068 911 287 h, достъпен чрез представителствата на Volkswagen или в оторизирани магазини.

Процедура

Защо колата ми не пали?

Проблемът може да е свързан с ниско ниво на заряд в батерията. Обикновено трябва да чуеш щракване на соленоида на стартера и да откриеш други симптоми на изтощена батерия. Изпробвай с волтметър или мултицет дали в акумулатора има най-малко 12V при изключен двигател, или около 14V при работещ двигател. Ако стартерът се върти, но колата не стартира, това не е проблем на стартера, вероятно е проблем с въздуха или горивото, или пък проблем със сензора, предизвикващ стартиране.

Батерията не трябва да пада под 9V при работа. Въпреки това е възможно батерия с добро напрежение да не успее да задържи големината на тока (ампеража). Много магазини за авточасти ще тестват акумулатора ти безплатно. Увери се също, че клемите на акумулатора са чисти в допълнение към стълбовете на батерията.

Ако напрежението на акумулатора спадне прекалено ниско, това е лошо. Например, ако той падне до 4V, когато стартера и акумулатора са добри, ще се пръсне някой предпазител или кабелите на акумулатора ще бъдат наистина горещи.

За да провериш за повреден ключ за запалване, завърти ключа и го задръж в позиция за запалване. Трябва да видиш най-малко 8V на куплунга на стартера (клема 50, показана на снимката по-горе). Също така опитай да размърдаш ключа в ключалката за запалване. Ако капакът за прах на върха на отвора на ключа е заседнал, дръпни го, докато го буташ.

 Провери за лоши проводници, корозия, окъсявания на кабелите до стартера. Ще видиш плетена едроквадратна жица, която преминава от соленоида към стартера, точно там трябва да провериш за повреда. Стартовият пластмасов екраниран кабел на стартера трябва да излиза от стартера, през батерията, около трансмисията, към алтернатора. 

Изтичанията на маслото могат да се разпространят с въздуха, който се издухва около  двигателя. Увери се, че не са блокирали соленоидния контакт.

Всички B5.5 Passat имат имобилайзер 3. Имобилайзерът 4 започва с B6 Passat. Ако е активирана тази функция, двигателят все още ще може да запали отлично, но след около секунда ще се изключи. Друга улика за проблем с имобилайзера е блестящата светлина на имобилайзера на таблото. Така че, ако двигателят стартира добре, но бързо се изключва, това не е стартер. Може да има нещо нередно с ключа за запалването или бобината.

Доказахме чрез тестове, че алармената система може да попречи на сигнала за запалване да достигне стартовия соленоид. За повече подробности вижте диаграмата на електрическата инсталация на ръководството за обслужване.

За Passat TDI от 2004-2005 г. релетата са малко по-различни от по-ранните автомобили. Номерата могат да бъдат различни, но позициите са еднакви.

Стартовото реле за блокиране може да е повредено, за това е нужно да го тестваш. Няма реле на горивната помпа на TDI, но ако имаш бензинов модел, то ще отиде там, където е белия етикет. Нашата кола нямаше мултифункционален волан, но ако ти имаш, то релето ще отиде там, където е белият етикет.

Релето за намаляване на натоварването изключва захранването на неща като чистачките и вентилатора на вътрешната кабина, за да се осигури максимална мощност на стартера при манипулиране на двигателя. Ако те не се изключват при стартиране или ако не работят по време на нормална работа, релето си е заминало.

Изпробвай следващия тест, само ако се чувстваш комфортно, работейки по електрическите системи на автомобила! Можеш да поставиш 12V напрежене към кабелите на стартера директно, което ще заобиколи соленоида, за да провериш стартера, докато той все още е на колата. Увери се, че ще издърпаш кръглия съединител на главата на цилиндъра, за да изключиш инжекторите на горивото! Това е само за TDI!

Увери се, че знаеш какво правите, защото двигателят може да стартира! Премахни положителните и отрицателните куплунги на стартера и приложете 12V директно към стартера, като заобикаляш соленоида. Ако стартерът се завърти, проблемът е в окабеляването, управлението или соленоида. Ако стартерът не се върти, проблемът е в соленоида или окабеляването.

След като извадиш стартера от колата, можеш също така да направиш същия тест, за да определиш дали трябва само да смениш соленоида.

Отстраняване на стартера

Увери се, че в близост няма източници на запалване, включително запалими пари или течности! Когато извадиш клемите на акумулатора, може да има искра и това може да възпламени запалимите горива. Винаги махай първо отрицателния терминал и го връщай последен.

Повдигни безопасно автомобила, както е указано в ръководството за експлоатация на завода, и извади кората под двигателя.

Разкачи както положителния, така и отрицателния терминал на батерията и се увери, че те не се докосват един друг. (2x 10 мм гайки). Предлагаме да ги обвиеш със сухи парцали или ръкавици, така че да не могат да докоснат терминалите на акумулатора. Сега би било подходящо време за почистване на кабелите, клемите и терминалите на акумулатора с четката за почистване на акумулатор или нанасянето на антикорозионно покритие.

Свали ремъка на климатика (2x 6mm allen болтове)

Отстрани трите 13-милиметрови болта, пренебрегвайки 13-милиметровата гайка, която държи скобата. Просто трябва да извадиш компресора, за да го изместиш от пътя, а не цялата система.

Извади кабела на акумулатора от скобата на стартера. Премахни двете 10-милиметрови гайки.

Свало болтовете на стартера (2x 16 мм). Лапата за мотора и блокът на турбината блокират достъп до гайките, които държат кабелите, така че първо премахни двата 16-милиметрови болта, които държат стартера. След това можеш да махнеш 13-милиметровата гайка, която държи кабела акумулатор-стартер-алтернатор и електрическата щекерка на терминал 50. На снимката по-долу е разположението на стартера на двигател извън автомобила за илюстрация.

Късият долен 16-милиметров болт отпред се достига лесно. Премахни го първи.

Дългият 16-милиметров болт отзад е по-труден за достигане. Той може да бъде разхлабен като се достигне отпред с гаечен ключ, но няма да има достатъчно опора или място. Предлагаме ти да използваш удължители и универсална шарнирна връзка отзад в близост до изпускателната тръба – ще имаш добър ъгъл и много възможности за развиване. Докато държиш разширенията отзад с лявата си ръка, закачи дясната си ръка в предната част, за да насочиш гнездото към болта. Ако нямаш достатъчно разширения (използвахме изключително голямо удължение), премахни предното дясно колело и предпазната кора около полуоската. Възможно е да се наложи да премахнеш щита на карето.

След като стартерът вече е разхлабен, наклони го надолу. Вече имаш достъп, за да премахнеш 13-милимметровата гайка, която държи кабела акумулатор-стартер-алтернатор и електрическата щекерка на терминал 50. Разкачи куплунга, за да не го счупиш.

Вече можеш да премахнеш стартера. Монтирането е обратното на отстраняването.

Спецификации на въртящия момент на затягане на болтовете:
по-къс долен болт на предния стартер: 33 ft-lb
по-дълъг горен заден болт на стартера: 48 ft-lb

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here