Как да премахнеш всмукателния колектор, EGR и клапата на газта: CJAA / CBEA Audi, VW 2.0L TDI двигател

Тази статия показва как да извадиш всмукателния колектор, вентила за рециркулация на отработилите газове и линията под високо налягане, както и дроселните клапи и въртящите клапани на 2.0 TDI двигател за VW Bora, Golf или Sportwagen (голф комби) и Audi A3 с CJAA / CBEA двигатели.

0
1360
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Въведение

За разлика от двигателите mk3 и mk4, всмукателния колектор на новите двигатели не страда от натрупване на въглерод. Най-големите причини за това са по-ефективното измерване на рециркулацията на отработените газове и по-чистото гориво за дизелите с ултра-ниско съдържание на сяра (ULSD), което все по-често зареждаме на бензиностанциите у нас.

Системата EGR има страна с високо налягане, която преминава директно от всмукателния колектор към вентила на EGR, и страна с ниско налягане, която преминава през EGR охладителя и филтрира и се връща към входа на турбото.

Двигателите, които сме засегнали днес са CJAA / CBEA. Те се монтират често в Bora / Golf / Audi A3, но по-голямата част от тази статия може да се отнася и за двигателите при Passat TDI. Най-голямата разлика е, че двигателят на Passat използва въздушно-воден междинен охладител (intercooler) като част от всмукателния колектор.

Части

M8 и M10 тройни квадратни (12-точкoви) битове
T30 отвертка тип Torx
17 mm отворен ключ

Резервен вентил на EGR (ако е необходимо)

Процедура за демонтажа на всмукателния колектор на твоя VW Golf 2010, BSW, GSW или Bora (или по-нов).

Извади тръбата за охлаждащата течност през смукателния колектор (2x T30 болтове, черните стрелки отдолу на изображението) и свали маркуча на единия край. Внимателно завърти единия край и свържи краищата. Постави останалите маркучи на охлаждащата течност отстрани. Не трябва да губип много охладител, тъй като линията е издигната и е напълно възможно да засмуче въздух.

Изключи инжекторите за гориво, сензора за налягане на горивото на common rail системата и накалните (подгревните) свещи. (Стрелка 1 по-долу). Куплунзите на подгревните свещи са натиснати здраво, така че внимавай да не повредиш окабеляването! Издърпвай винаги от куплунга, а не от кабела! Освободи скобите за маркучите, T30 torx и гайка 10 мм, задържащи връщащата линия на горивото (жълтата стрелка 2, по-долу).

Разхлаби, но не разединявай твърдите маркучи за гориво (17 мм) достатъчно, за да можеш да преместиш горивната релса извън обсега на действия. Тя блокира болтовете на горния всмукателен колектор. Не е нужно да изваждаш помпата за високо налягане, просто измести common rail системата достатъчно, за да стигнеш до болтовете на всмукателния колектор. Ще изглежда подобно на това. Двата болта, задържащи горивната релса към капака на клапана, са 10mm 12-точкови (M10 тройни квадрати).

Изключи EGR линията за високо налягане (2x 10мм 12-точкови болта) и извади куплунгаа на всмукателната клапа.

Изключи куплунзите на EGR и всмукателния клапан. Развий 10-милиметровия болт, който държи измервателната пръчка, както и 2x T30 torx болтовете за скобата на всмукателния колектор.

Извади болтовете на всмукателния колектор (10x 8mm 12-точкови).

Премахване на клапата на дросела, всмукателния EGR на двигател TDI

Ако трябва само да извадиш клапата за газта, тя се задържа от 3x T30 torx болтове. 2 от тях са за гнездото на всмукателния колектор. Дроселът не регулира въздуха, за да контролира натоварването на двигателя или оборотите в минута, както при бензинов двигател. Дроселът се използва само за регулиране на дебита на EGR, намаляване на въздуха при DPF регенерацията и при изключване на двигателя, за да се успокои разтърсването, когато дизеловият двигател се изключи.

За да премахнеш клапана за рециркулацията на отработените газове или вентил на EGR, премахни 2x T30 винтовете , показани по-долу.

Ето как изглежда отделно

Ако някога трябва да смениш въртящите се клапи на всмукателния колектор, в горните снимки се виждат болтовете на въртящите се клапи. Моторчето е отдясно на снимката. Въртящите се клапи са в черния адаптер за всмукателния колектор. При неактивни и ниски скорости клапите се затварят така, че въздухът преминава през отворите за пълнене и създава много високо въртене. При стартиране на двигателя и над 3000 оборота в минута, клапите са напълно отворени.

При затягане на линиите за гориво за високо налягане се увери, че те не са огънати или под напрежение при затягане на съединенията.

Увери се, че си заредил изцяло горивните тръби, защото е възможно горивната система да се повреди! Горивната помпа за високо налягане разчита на дизелово гориво за смазване и задвижването й без гориво може да доведе до затруднение в запалването и евентуално блокиране на компонентите в нея.

Изпразни линията за връщане на горивото в чист контейнер, докато използваш VCDS за задвижване на електрическите горивни помпи. Това ще извлече по-голямата част от въздуха извън системата и особено извън горивната релса. Постави отново тръбата за връщане на горивото на релсата. След като системата бъде затворена, използвай VCDS, за да заредиш линиите най-малко 60 секунди. Повтори тази стъпка поне 3 пъти.

Всеки път, когато горивната система е отваряна, тя трябва да бъде заредена и обезвъздушена!

Спецификации на въртящия момент

• 8мм болтове на всмукателния колектор: 6 ft-lb (8 Nm)

• метални линии за гориво: 18 ft-lb (25 Nm) Nm)

•2x EGR болтове: 15 ft-lb (20 Nm)

• 1x болт за измерване на маслото: 6 ft-lb (8 Nm)

• T30 дроселни и EGR болтове: 6 ft-lb (8 Nm)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here