Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Попитай всеки ентусиаст на тема автомобили, роден през 70-те, каква е била тяхната първа бърза кола. Гарантираме ти, че по-голямата част от тях ще ти отговорят с модел, който е базиран на спортния хечбек. Скосената задница и близостта в конструкцията със седаните, но имайки по-ниско тегло, хетчбек моделите бързо набират популярност сред състезателските общества. Тук идва момента една нова звезда да заблести – тази на Volkswagen Golf GTI

Самата мисъл за масов хечбек е рядкост през 70-те. Изборът е бил между Реното 4 и 16, както и Austin Maxi – чудатата приумица на британците, но представянето на Golf от Volkswagen през 1974 г., е магията, която стартира революцията. Проектиран да замени Beetle, които кръстосват улиците в продължение на повече от 35 години, Golf едва ли би бил по-различен от предшественика си. Сурова външност, предноразположен двигател. Възможностите за избор на агрегат са две – 1093cc и 1471cc. четирицилиндрови агрегати, с 50 и 75bhp съответно), с предно предаване и с уникална визия. Дизайнът тип “прегъната хартия” е единственият възможен вариант, след като икономическата криза на пазара на металите изправя концерна от Волфсбург пред почти сигурен фалит. С цел икономичност и бързина на производството, от VW решават да използват възможно най-малко криви за своите Golf, Passat и Scirocco.

Но Golf никога не е замислян като автомобил, който да носи в себе си състезателен дух. Той е трябвало да бъде по-малък, по-икономичен модел – това, което хората ще търсят при задълбочаващата се икономическа обстановка и в състояние на петролна криза. За всеобщо щастие на автомобилната история, инженер Алфонс Льовенберг вижда потенциала в малкото зайче и събира малка група от съмишленици и колеги във Волфсбург, за да започне работа, в свободното си време, за това, което по-късно групата ще нарече спортен голф.

Техният първи прототип в действителност се основава на Scirocco, а не на Golf (двете коли имат едни и същи основи), но с версия на 1588cc двигател на Audi 80 GT, “напомпан” до 100 конски сили, леко заглушена изпускателна система и достойно за състезателен автомобил твърдо окачване. Това със сигурност показа на какво е способен спортният Голф, но екипът решава, че е твърде радикална стъпка да представи на управата на Volkswagen този модел като потенциален за производство, така че, когато прототипът е демонстриран на “големите риби” във Volkswagen в тестовото съоръжение Ehra-Lessien, първите тунинговчици на Волфсбургския концерн правят версията далеч по-питомна. Въпреки това, версията на Голф с една идея повече мускули се оказва брилиянтна идея за управниците на Volkswagen. Разбирайки факта, че рецесията скоро ще приключи, за Golf GTI бива дадена зелена светлина, която променя завинаги автомобилостроенето.

Volkswagen Golf GTI накрая на свобода!

“Най-бързият Volkswagen някога” прави своя публичен дебют на автомобилното изложение във Франкфурт през 1975 година. Сред детайлите, които го различават от базовите версии на Golf са долният спойлер (единственият аеродинамичен придатък на колата, необходим за повишаване на притискането на предницата при висока скорост), черни странични ивици, черни пластмасови разширения на калниците и станалата абсолютна икона червена линия, опасваща предната решетк. Интериорът също преминава през лека корекция – спортни седалки с тапицерия от тартан, черна тапицерия на тавана и топка на скоростния лост, приличаща на топка за голф, въпреки че Golf е не кръстен на спорта, а следва тематичната серия на Volkswagen с ветровете, в този случай Golfstrom или Гълфстрийм.

Автомобилът също носи нови инициали, съставени от три букви, които в момента са се превърнали в пиедестал на субкултурата на Volskwagen – GTI, “GT” е абревиатура на Gran Turismo и “I” за инжектиране (или, продължаване на италиански, iniezione). Последната буква се отнася до промяната на досегашния начин на впръскване с Bosch K-Jetronic горивна система на мястото на карбуратора, първоначално монтиран на Audi двигателя. Заедно с допълнителни модификации, сред които са включени по-големи всмукателни клапани и по-висока степен на сгъстяване, иначе скромния 1.6-литровия двигател вече е в състояние да настъпва пътищата със 108 конски сили при 6100 оборота в минута, както и 140 нютонметра въртящ момент при 5000 оборота в минута. Прибавяйки и съвсем добрия показател на собствено тегло от само 810 кг, GTI може да ускорява от 0 до 100 километра в час само за 9 секунди, а максималната скорост е 177 километра в час.

Кошницата за ягоди – Volkswagen Golf GTI cabriolette

Така с насмешка наричат най-интересната приумица след появата на GTI – кабриолетът. Названието “Кошница за ягоди” идва от подпорната греда на централната колонка, която придава на малкия заек още един прекрасен завършек. Представен е на пазара през 1979 година, с което става абсолютен любимец на тогавашното пост-хипи поколение, защото позволява едновременно свободата на откритото небе с възможността през вече големия отвор да се разположат сърфове.

Малката машинка става любимец на редица поколения и с още една отличителна черта – независимо от модификацията, независимо хетчбек или кабрио, Golf остава един от най-надеждните автомобили произвеждани някога. Причината за това са изключително опростените системи на задвижване, окачване и спиране. Именно това кара производството на Golf Mk1 да продължи до 1993 година, въпреки че на пазара е третата генерация на най-успешния немски автомобил.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here