Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Тази статия има за цел да ти даде полезни съвети за това как да се демонтира и монтира скоростна кутия в MK3 Jetta и Passat TDI. Обикновено такава интервенция се изисква при отстраняване на съединител или смяна на маховик, както и за поправка на различни течове и проблеми в скоростните кутии.


Скоростната кутия при Jetta и Passat е почти еднаква, като тази на Jetta има малко повече място около себе си, но сме се постарали да изнесем разликите и да ги отбележим по-долу. Трябва да се премахне скоростната кутия, ако искаш да смениш съединителя или маховика (повече за тях в нашата топ-статия Съединителят на твоя TDi – пълно ръководство )

Ако искаш да замениш 5-та предавка с по-дълга предавка, което ще помогне за подобряване на пробега и шумът при ниски обороти, това ще бъде един много добър момент да го направиш. Също така е добър момент да смениш трансмисионното масло.

Ще ти трябва подпора на двигателя, защото за освобождаването на твоята скоростна кутия ще бъде нужно премахването на 2 от 3-те моторни опори. Сега е добър момент да се заменят тампоните на двигателя или маншоните, ако са износени или напукани.

Части

Повдигач за скоростна кутия (по желание, но горещо препоръчваме);
Комплект камъни и гаечни ключове;
ножица жак
8mm тройноквадратен (12 точки) бит за болтовете на скоростната кутия;
12-точкови звездовидни камъни (по избор, за подмяна на съединителя и маховик)
Трансмисионни уплънители 2x VW # 084 409 189B (увери се, че уплътненията са 62 милиметра във външен диаметър, 48 милиметра вътрешен диаметър и 7 милиметра  във височина.
12x болтове за скоростна кутия (по желание) VW # 893 407 237 (8x 50 mm)
нови хартиени гарнитури на скоростната кутия / уплтнение на фланеца (по желание) VW # 8d0 407 309
Клещи за скоби (по желание)


Как да го направим

• Премахни жилата на скоростния лост, стартера, съединителния вторичен (slave) цилиндър и др.

• Повдигни двигателя и демонтирай страничния и предния двигателни тампони.

• Развий болтовете на трансмисията и я спусни надолу.

Подробни стъпки

Закрепи колата и повдигни предница на крикове,  като задължително използвай дървени блокчета. Използването на дървени блокове ще ти даде малко повече просвет под колата, който ще ти е необходим за крика за скоростната кутия. Най-добре е да работиш в канал, но ако нямаш такъв, винаги можеш да импровизираш.

Ще се наложи да поразклатиш малко возилото си, така че се увери, че колата е стабилна и подсигурена на равна, твърда земя. Подпри колелата и опъни ръчната спирачка.

Премахни акумулатора и скобата, която го държи (1x 13mm болт). Можеш да завинтиш скобата обратно на място, за да се избегне загубата на болта (повярвай, случвало се е много пъти).

Опционална стъпка: Ако ще правиш тунинг на 5-та предавка (което има своите плюсове, както и минуси) докато твоята скоростна кутия е на замята, махни крайния капак и разхлаби големите Торкс болтове сега. Можете да стъпиш на спирачките и да включиш на скорост, за да държиш тези Торск болтове намясто. След като скоростната кутия е вън, ще бъде много по-трудно да се законтрят болтовете.

Следващата стъпка е премахване на двете тръби – тази от интеркулера (повече за него и как да го почистиш – тук: [9] лесни стъпки за почистване на интеркулера!) към смукателния колектор и от турбо изхода към интеркулера, които са точно над скоростната кутия. Така ще можеш много по-лесно да работиш .

Клещи за скоби като тези на снимката вършат много по-добра работа при премахване на маркучните скоби, отколкото обикновените клещи. Препоръчваме облепването на тръбите с отворени краища, отколкото използването на хартиени кърпи за ръце, тъй като салфетките, както и всеки друг материал, могат да бъдат напъхани в тръбите и забравени.

Извади датчика за задната скорост (при краищата на жилата за скоростите) и сензорът за скорост (при по-близката към предпазната стена на купето, точно отгоре). Сложи малко ярка лента върху тях, така че да можеш да си спомниш къде са те. На снимката заземителната шина е премахната. Можеш да премахнеш по всяко време шината (1x 13 милиметра гайка с резба завита на 17мм болт), но ти препоръчваме да поставиш гайката обратно, за да не я изгубиш.

Отстрани вторичния съединителен цилиндър (2x 13mm болтове) и развий / премахни механизма за превключване на кабелите. Едното жило ще се плъзне навън, ако се вдигне пластмасовата щипка, а другият е завит под противотежестта. Можеш също така да получиш достъп до някои болтове на каретата, така че се възползвай от възможността да ги разхлабиш.

Предложение: извадеи корпуса на сензора за задна скорост, за да не се повреди. Има 2×10мм болтове, държащи сензора. Покрий дупката с тиксо.

Премахни скобата на превключвателния механизъм (3x 13mm болтове) и я премахни, заедно с вторичния (slave) цилиндър.


Отиди под колата и премахни “тухлата” (така жаргонно се нарича противотежестта. Държат я 4x 14мм болтове, 4x 13мм гайки). На снимката по-долу е представена противотежест в Passat. В Jetta има 2 болта / гайки, държащи противотежестта. Ролята на противотежестта при скоростните кутии на MK3 e за да се балансират вибрациите, достигащи до каросерията на автомобила.

Също така на снимката по-долу (червената линия) е фланеца, където наръчника за обслужване предполага, че можеш да побутнеш двигателя (не забравяй, че той се крепи само на единия си тампон, което му дава доста свобода на движението), за да го преместиш за отстраняване на скоростната кутия.

Както можеш да видиш, фланецът на скоростната кутия е блокиран от фланеца на двигателя по-долу, маркиран с червена линия. Премахването на фланеца по-късно ще ти даде повече пространство, което ще ти бъде нужно за да изкараш скоростната кутия

Премахни маркуча за серво управлението на волана от конзолата на скоростната кутия. (1х 10 милиметра). Конзолата може и да не бъде премахвана – ако разхлабиш болта, конзолата ще се завърти и няма да пречи.

Идва ред на една от най-важните части – премахване на двете полуоски от фланците на скоростната кутия. Ще се наложи да завъртиш колелата за да получиш достъп до 12-точковите тройни квадратни болтовете. Не използвай шестограм или торксовия бит, защото те ще се съблекат главите на болтовете, а това, повярвай ни, не искаш да ти се случва!

Можеш да получиш достъп до болтовете от страната на шофьора отгоре. За най-добри резултати маркирай подравняването на фланеца към полуоските с боя или лента. Също така можеш да използваш фолио или чиста пластмаса за покриване на откритите вътрешни карета. Увери се се, че хартиеното уплътнение, което запечатва полуоските към фланеца е премахнато напълно. Ако е сълзяло трансмисионно масло от тези уплътнения, подмяната им идва точно навреме. Също така, премахни 2х 11-милиметрови болтовете, които държат долната плоча за инспекция на съединителя. Има 1x 10 мм болт, който поддържа горната инспекционна плоча. Премахни кабелите от стартера и от скобата. Скобата се държи от 13 мм гайка.

Идва веселата част – демонтиране на трансмисията

Не забравяй да подкрепиш двигателя отгоре, както и да подкрепиш трансмисията отдолу с крик за скоростни кутии. Премахни шината за заземяването (1x 13 милиметра гайка, която държи кабела). Гайката седи на върха на по-голям 17мм болт, който се държи на скоростната кутия.

Откачи връзките на стартера и и го премахни. (2х дълги 16мм болтове). Отстрани предния моторен тампон. Има един малък болт и един голям болт на страна и 1x 17 мм болт, който държи скобата на тампона. Премахни тампона от страната на шофьора. Има 2 дълги болта и един къс болт в средата, който държи скобата към предаването. Също така премахнете 1x 17 милиметра болт държи скобата на тампона. По-долу е снимка след отстраняване на скоростната кутия.

Ръководството ни подсказва, че ще имаме нужда от ножичен крик, поставен между рамката и фланеца на двигателя (където се срещат долната част на блока и картера) за да преместиш двигателя (нужно ти е повече място!).

Обикновено сервизните книжки не качват обстойна информация за подобни дейности, така че може би преоктрихме топлата вода. По-долу е снимка на това как би трябвало да се позиционира ножичният крик. Когато се прави правилно, това упражнение ще ти даде повече пространство за маневриране на скоростната кутия извън колата.

ВНИМАНИЕ! Никога не стой в близост до крика. Възможно е да се изхлъзне и да ти причини сериозни щети!

Следва премахване на болтовете, задържащи скоростната кутия. По-долу е снимка след отстраняване. Има (3x 17мм) болтове, които държат скоростната кутия (с изключение на 16-милиметровите болтове на стартера и тампона на мотора): 2 в горната част и 1 на задния край. Сложи малко боя върху болтовете за бърза идентификация по време на монтажа.

Изтегли скоростната кутия далеч от двигателя. Тя трябва да излезе лесно. Ако това не стане, провери за опиране в рамката, висящи телчета / кабели, или най-предния болт (този, която се крие под 13 мм гайката). В този момент, ще имаш много много повече място, ако си премахнал полуоската от страната на шофьора.

Внимателно спусни скоростната кутия. Може да откриеш, че въртейки диференциалния край (края с фланците) нагоре, ще ти помогне да прекараш скоростната кутия покрай тампона на двигателя.

Докато скоростната кутия е свалена от колата, би било удобно време да се направи обслужване на съединител или задна основна гарнитура, смяна на 5-та предавка, или подмяна на входните и изходни уплътнения на скоростната кутия.

ВНИМАНИЕ: Уплътненията на полуоските на скоростната кутия често биват бъркани в магазините! Правилните уплътнения са 62 мм външен диаметър, 48 милиметра вътрешен, 7 мм височина, VW # 084 409 189 b. 

Съветваме те да оцветиш TDC щампата на маховика в червено, както се вижда по-долу. Това го прави по-лесен да се види в бъдеще. Червените точки върху болтовете са трик, с който да запомниш тяхната позиция, за да не се налага да се чудиш какво да правиш с толкова “резервни части” в края на проекта!

Инсталацията е на обратна на премахването. Можеш леко да смажеш входните канали и да инспектираш / замениш изхвърлящия лагер на съединителя. Не мий лагера, просто го избърши. По-малко масло е по-добре, отколкото прекалено много масло. При инсталиране на скоростната кутия, започни със страната на полуоските и завърти надолу. След като скоростната кутия е на позиция, можеш да замениш тампона и скобата на шофьорската страна.

Смажи фланеца от пасажерската страна преди да го сложиш в уплътнението. Използвай нови хартиени гарнитури (VW # 8d0 407 309) за фланците / полуоските. Ако някой от 12-точковите болтове се нарани по време на демонтаж, използвай нов (VW # 893 407 237 (8x 50 мм). Винаги прави проверка на въртящия момент на затягане върху полуоските на ротационен принцип. Може да откриеш, че полуоската е била леко встрани или е имало някаква друга причина, която е предизвикала болтовете да бъдат малко по-хлабави.

Поради тази причина, предлагаме отново затягане на болтовете на полуоските след ден  шофиране.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here