Корекция на скоростомера и километража на твоя TDI

0
2804
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Скоромерът на твоя TDi понякога може да отчита малко по-бърза скорост от тази, с която се движиш. Това води до някои изключително неприятни, но за наше щастие напълно ненужни притеснения при преминаване с превишена скорост.

Промяната на честотата на импулса за разстояние /стойността, която компютърът на колата ти приема от датчика за скорост/ с тази лесна и проста процедура, описана по-долу, променя както точността на скоростомера, така и точността на показателя за изминати километри.

Типичният сценарий за подобен бъг в системата на отчитане на скоростта се появява с гуми, с различен от препоръчания размер. Разликата в отчитането е около 3 – 5% по-висока висока скорост. Понякога скоростта се различава дори при официалния размер на използваните гуми, за това е необходима такава интервенция.

Промяната на номера на импулса за определяне на разстояние се прави, за да се коригира грешката на скоростта. Тя въвежда същата процентна корекция и на показателя за изминати километри, така че да завършиш с точна скорост и изминати километри, а не с 3 – 5% разлика между скоростомер и километраж.

Първоначалното намерение на тази адаптация е да се калибрират показателите на таблото за различните размери на гумите, които можеш да ползваш, а не да се коригира типичното увеличение в проследяване на скоростта, което може да ти даде няколко километра в час повече увереност.

Алтернативен метод за корекция на показателите на таблото е ръчният. Това става чрез преместване на позицията на скоростомерната стрелка, когато колата е в покой, което запазва точност на километража при коригиране на грешката в скоростта, но само в тесен диапазон от избрани скорости (поради особеността че правиш линейна корекция на нелинейно скоростно отчитане).

Това може да е по-добър вариант за теб, ако не възразяваш да загубиш точността на километража и нямаш нищо против стрелката на скоростомера да стои под нулата в покой, или в тесния диапазон на скоростта, при която скоростта е точна.

Ние се спряхме на първата опция, за която ти трябва VCDS кабел и софтуер. Такива кабели вече са леснодостъпни, а софтуерът е напълно безплатен. Не забравяй, че това е многофункционален инструмент, който може да ти каже много за твоя автомобил, така че инвестицията си заслужава.

Информацията, която сме генерирали е от кола с оригинален размер на гуми/джанти  195-65-R15.

Процедура

Първо и най-важно: За да работим сигурно с VCDS е необходимо да закачим лаптопа към източник на захранване, а автомобила задължително да бъде закачен на зарядно устройство. Включи компютъра и стартирай програматаVCDS. Трябва да ти излезе подобен прозорец:

След като цъкнеш на оградения по-горе бутон, програмата ще те отведе до следващия екран, който ти дава куп опции, сред които зануляване на сервизен интервал, за което сме писали тук, сканиране на всички контроленри за грешки, функциите на твоя OBD – II протокол за комуникация с компютър и други. За теб е важна фунцията Select Control Module, защото натискането на този бутон ще ти даде възможност да редактираш стойностите на настройките, които желаеш.

В следващото меню ще видиш много, ама много бутончета. За целите на нашето задание ще използваме бутон номер 17 – Instruments, в меню Common.

Отивайки на менюто, оградено в червено (Coding – 07) ще отвориш панела за пренаписване на основните величини, изграждащи сърцето на твоя ТDi – модула за компютърно управление на автомобила, или накратко – ECU.

Ще ти се покаже един много странен прозорец, който ще ти изведе неразбираеми, поне на пръв поглед, данни за колата ти. От теб е необходимо да запомниш само последната цифра, тъй като именно тя казва на компютъра колко импулса да отчете, за да затвори километъра. Ако са твърде малко, това значи че гумите реално ще изминават повече път, отколкото е отчетено, следователно скоростта ще бъде по-ниска, отколкото е всъщност.

Което не е готино, особено за портфейла.

 

Коригирайки последната цифра от 2 на 4 (при 90% от автомобилите), позволяваш на колата да отчита с по-голяма точност скоростта с която се движиш, както и изминатите километри, без да имаш проблем с точността, защото вместо да наместваш стрелките на таблото, тук променяш само условието на изчисляването на една проста задача.

Остана само да цъкнеш на Do It! и да се надяваш че с новата, по-точна измервателна система на твоя TDI, ще знаеш с колко точно километра в час караш. Един съвет от нас – карай по-бавно от максимално допустимата скорост и бъди толерантен водач на моторно превозно средство!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here