Смяна на 5-та предавка на твоя TDI

Тази статия показва как да подмениш 5-та предавка или да я смениш за по-висока 5-та предавка на твоята VW трансмисия.

0
2383
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Трудност: 2/5 за mk4 и mk5 VW
Трудност: 4/5 за mk3, поради близостта на защитната стена и необходимостта от специални инструменти.

Процедурата е много подобна за всички модели mk3, mk4 и ранните mk5 VW или Audi с 5-степенна скоростна кутия, 1996-2006 New Beetle, Golf, Jetta и Passat. Те използват различни трансмисии с различни зъбни колела, но процедурата е подобна. Тази процедура не се прилага за автоматичните предавателни кутии, тъй като не използват същите предавки или предавателни отношения като при ръчната трансмисия. Тази модификация няма да проработи за TDI 2009+, тъй като ръчната им трансмисия е с 6 скорости.

По-високата предавка ще намали оборотите на двигателя при 5-та предавка. Това намалява шума на двигателя и леко намалява разхода на гориво. След като направихме тази модификация бях изненадани от всички нови шумове, които чухме заради по-тихата работа на двигатея! Той вече е по-спокоен при нормални скорости на движение по магистралата. Пътната настилка и гумите са другия основен фактор за това, колко “спокойна” е колата в шумово отношение.

Натоварването на двигателя ще се намали при същата скорост на движение поради промяната в механичното предимство и оборотите на двигателя. При средни скорости на магистралата, намаляването на оборотите на двигателя го поставя в малко по-ефективна област на действие спрямо преди. Може да очакваш около 4% увеличение на икономията на гориво, но повечето хора усешат едва 2% или изобщо не виждат разлика. Това е така, защото най-вероятно прекарваш повече време на 4-та предавка, в зависимост от навиците ти за шофиране, а и факта че малко хора карат на качествени магистрали.

Също така ще забележиш по-малко налично ускорение на 5-та предавка. Не би трябвало да се налага да смъкваш скорост надолу, освен при изпреварване на стръмен склон, което е нормално за всички TDI.

В крайна сметка не бихme препоръчали да направиш тази подмяна, ако шофираш най-вече в градски условия или рутинно правиш 10-минутни пътувания до работа, защото няма да прекараш много време на 5-та предавка и няма да усетиш ползата. 

Ако възнамеряваш да продадеш колата си скоро, не бихме препоръчали ровене по скоростната кутия. След като покараш колата си с новата 5-та предавка, ще разбереш, че това е начинът, по който VW е трябвало да направи скоростните кутии на своите дизелови автомобили, особено mk3.

Извършването на модификацията на 5-та предавка е почти като загуба на 5-та предавка, но придобиване на 6-та предавка с overdrive (overdrive означава предавателно число, по-ниско от 1, при което мощността на двигателя се прехвърля по-ефективно и плавно на пътя, но със загуба на общ въртящ момент).

Това е сравнимо с двойния overdrive, а не с традиционната 6-та предавка, тъй като повечето шестстепенни предавателни кутии задвижват 6-та предавка с предавателно число, близо до нормалната 5-та предавка. С други думи, повечето 6-ти предавки са по-близко разположени и по-подходящи за двигатели с нисък въртящ момент.

Подобна модификация е шанс да смениш маслото на скоростната кутия – нещо, което трябва да се направи на всеки 100 000-150 000 километра така или иначе. Не се залъгвай по обещанията на VW за масло, което ще изкара “целия живот на колата”, тъй като вследствие металното износване и недоброто смазване, можеш да навредиш повече, отколкото да помогнеш на своя автомобил.

ТРИК ОТ TDIBG.NET: След като премахнеш старата си пета предавка, можеш да я продадеш на собственик на бензинов VW, за да намалиш крайната цена на проекта. Техните автомобили използват трансмисията 020, 02J или 02A, но с по-къса предавка и окончателно предавателно. Твоята стара 5-та предавка ще намали оборотите в минута при пета предавка с около 400 оборота в минута! Така че, въпреки че първоначалната цена на комплекта за инструменти, трансмисионното масло и доставката е около 500 лева, можеш да продадеш инструментите, както и предавката за около 200 лева. 

 Забележка: Ако имаш mk3 passat TDI до 97, няма много място за работа, тъй като купето е в близост до релсите на рамката и блокира края на скоростната кутия. Необходимо е да намериш издърпващо устройство с нисък просвет, защото зъбните колела са машинно поставени и ако ги дърпаш с ръка или се опитваш да ги измъкнеш с подръчни средства, няма да направиш нищо, освен да причиниш щети. Моделите mk3 Golf, Jetta и всички mk4 и по-нови автомобили имат подвижна пластмасова обшивка на кухините в края на кутията и много място за работа.   

 Забележка: Ако имаш mk4 Pumpe Duse (2004-2006), трансмисията е малко по-различна и круиз контролът може да не работи, ако смениш петата предавка. Механично новото съоръжение ще работи чудесно, но настройките на круиз контролът се разместват и може понякога да откаже или да спре да работи изцяло. Може да работи добре, но повечето хора съобщават, че не е така. Това е проблем само на mk4 TDI с Pumpe Duse горивна система. Повече за видовете горивни системи за TDI – тук!  

Данни за предавателните числа на твоя TDI


Ето списък на съотношенията на предавките спрямо въртящия момент, които са станали по-известни в света на автомобилизма като предавателни числа.

Тяхната проста функция е да предават силата на въртящия момент върху асфалта. Представи си смяната на скоростите при велосипедите. Принципът е напълно идентичен – когато колата е под голямо напрежение (голям наклон, тръгване от покой), се използва зъбно колело с голям диаметър, което предава мощността по-лесно, но не може да развие голяма скорост. И обратното, когато се изисква висока скорост, зъбното колело е малко, върти се доста бързо и предава мощността по-бавно, но по-силно.

Тъй като ще променяш само 5-та предавка, скоростната кутия на твоя автомобил няма да се промени в зъбните колела от 1 до 4. Това би станало само ако си променил крайното задвижване или си увеличил размера на гумата / джантата.

Съществуват няколко възможности за промяна на предавателното число на 5-та предавка. Повечето хора ще бъдат най-щастливи с .681, защото намаляват оборотите, струва си разходите и времето, както и не създава прекомерна разлика между 4та и 5та предавка.

Загубата на въртящ момент с по-висока .658 5-та предавка е твърде голяма за някои хора, така че ако не си сигурен кое съотношение да избереш, предлагаме ти да поръчаш .681.

MK3


Съотношението на 5-та предавка на оригиналната 02A скоростна кутия е .755.
Крайното предавателно число е 3.157
Тази кутия използва изцяло синтетично трансмисионно масло 75W / 90 на VW g50.

MK4 VE – не Pumpe Duse (1999.5-2003)


Съотношението на 5-та предавка на оригиналната 02J скоростна кутия е .756.
Крайнoто предавателно число е 3.389
Тази кутия използва изцяло синтетично трансмисионно масло 75W / 90 на VW g50.

Mk4 pumpe duse (2004-2005, 2006)


Съотношението на 5-та предавка на оригиналната 02J скоростна кутия е .744.
Крайнoто предавателно число е 3.389
Използва се предавателно масло g 052 726 a2.

Mk5 (2005.5-2006)

Коефициентът на 5-та предавка в скоростната кутия OA4 (GQQ) е .769
Крайнoто предавателно число е 3.389

Нови зъбчатки за промяна на предавателните числа

Можеш да закупиш .658, .681 или .717. Имай предвид, че .658 изисква промяна на пружинната пластина, която е извън обхвата на тази статия, но ще я засегнем скоро. Тази предавка също така намалява оборотите с 13%, което е твърде голямо за повечето хора. Ако имаш каквито и да е съмнения, не поръчвай .658. Обикновено тя се използва в Passat и Superb за намаляване разхода на гориво при автомобили, редовно пътуващи на дълги растояния.

.681 смъква оборотите при равни други условия с 11%, което е достатъчно като цифра, за да си струва усилието. .717 е добър избор за комбиниране с големи гуми и най-вече за обикновени автомобили.

По-долу е даден пример за промяна на скоростта в mk4 TDI при различни скорости и обороти в минута.

 

Забележка: изобразените скорости са в мили/ч. Умножи по 1.6 за да ги превърнеш в км/ч.

.658 (за Synchro на Transporter (eurovan) 93-2003)
02Z 311 158A (голяма предавка)
02Z 311 361A (малка предавка)

0.681
02D 311 158 (голяма предавка)
02D 311 361 (малка предавка)

0.717
02A 311 158 R (голяма предавка)
02A 311 361 М (малка предавка)

Гарнитура: 02A 301 215 A

 

 

 

 

 

 

Забележка: Малката предавка трябва да изглежда по подобен начин на старата, но с тази разлика, че е по-малка. Получихме оплаквания от наши приятели за поръчка на  грешни зъбни колела, при които броят на зъбите е неправилен, а и са с допълнителен жлеб в предавката. По-долу сме дали снимка как трябва да изглеждат правилните зъбни колела, нови спрямо стари.

Части


Комплект за 5-та предавка – имаш нужда от общо 2 предавки – малка и голяма. Можеш да си купиш ново съотношение на петата предавка от официалните представителства на VW в България. Това е най-сигурният начин за сдобиване с оригинални части.
Затваряне на краищата на трансмисията  (Стига да е за твоята кутия и да е качествена, марката, както и мястото за пазаруване не са от значение)
Масло за предавки – 2 литра.

ПРОВЕРИ СПЕЦИФИКАЦИИТЕ НА МАСЛОТО ПО СЕРВИЗНАТА КНИЖКА НА ТВОЯТА КОЛА!

Супер нископрофилен изваждач на зъбни колела (за mk3 passat) или обикновен изваждач
Метричен набор от инструменти
10мм камък
17мм гаечен ключ
8 мм 12-точков бит “троен квадрат” (VW / Audi)
14мм 12-точков бит “троен квадрат” (VW / Audi) (за mk5 2005.5-2006 Jetta и късните mk4)
T60 torx бит (за всички mk3 и почти всички mk4)
T40 и T45 (или подобни инструменти за сваляне на пластмасовия капак на калника и на двигателя под капака)

Пропанова горелка
Проникваща течност
Динамометричен ключ
Съд за маслото

Процедура за смяна на предавките


Първо, увери се, че разполагаш с всички необходими инструменти и провери частите. Демонтирай предното колело към шофьорската позиция, повдигни колата, постави стойки под нея и застопори задните колела, ако е необходимо.

Увери се, че колата е на скорост и ръчната спирачка е задействана ( Повече за нея – тук! ). Спазвай всички предписания за безопасност, посочени в ръководството за експлоатация от завода. Увери се, че колата е безопасна и сигурна, преди да легнеш под нея! 

Отстрани черния пластмасов капак под двигателя и пластмасата до шофьора (на снимката се вижда тази на пасажера ). Тя се държи на място с “мързеливи” гайки и 1 винт тип torx. (1996-7 passat имат структура unibody ( така нареченото цяло шаси или моноблок). Ако имаш mk3 Pasсat, трябва да определиш още от сега дали твоето устройство за изтегляне на предавки ще се побере в ограниченото пространство. Ако не се побира, спри и опитай отново тази дейност, когато имаш подходящите инструменти.

Извади трансмисионното масло като развиеш пробката със 17-милиметровия гаечен ключ. Както винаги, увери се, че първо можеш да отвориш пробката за пълнене! 

Премахни марчука на серво кормилното управление, ако е на пътя ти, и отстрани капака на трансмисията (10 mm х 5 винта, отбелявани в червено по-долу). Останалата част от трансмисионното масло ще излезе, затова препоръчваме първо да свалиш болтовете отгоре. Когато извадиш болтовете отдолу, приготви си хартиени кърпи и съда за оттичане на маслото. Мръсна работа е, но си заслужава

Ето снимка на това, което се вижда при mk4. Маркучът на силовото управление ни се е изпречил на пътя. Пластмасовият страничен панел е премахнат. 

Отляво сме сложили снимка на Passat mk3, гледан отдолу. Тук нямаме маркуч на хидравличното управление, но има много малко свобода поради рамката. Твоят издърпващ механизъм трябва да е с нисък профил и да пасва между червените знаци. Може да изрежеш неструктурната част на автомобила, да я наведеш назад временно и да я завариш обратно след манипулацията, но предпочитаме да използваме издърпващо устройство с нисък профил, нали?.

 

 

 

Сега трябва да видиш 5-та предавка (очертана в зелено, под селекторната кутия), селекторното колело (очертано в червено), селекторният лост (очертан в синьо) и малката предавка, която трябва да извадиш.

Предупреждение: Провери свободното място на твоето устройство за изтегляне на предавки! Това е последната стъпка, в която все още можеш да спреш работа без да останеш без кола за известно време. Ако продължиш, можете да преминеш точката, след която няма връщане: премахването на който и да е от основните компоненти може да изисква да премахнеш останалите компоненти за да сглобиш всичко обратно, или поне да го направиш много по-лесно!

Премахни тройните квадратни болтове – 8 мм, оградени в лилаво. След това извади щифтовете на скоростите и скоростния лост на скоростната кутия. Ето една снимка на частите, извадени от колата. Имай предвид, че горният щифт е отстранен, долният щифт е на място с неговия 8 mm “троен квадрат” болт.

След това премахни болтовете T60, които държат всичко. (Оградени в лилаво по-долу). Болтовете ти може да са с малко по-големи размери. Над болта има специална шайба. Обърни внимание на посоката и формата ѝ – не е плоска! Можеш да използваш перманентен маркер, за да маркираш лицата. За да има сила, противопоставяща се на скоростната кутия, някой трябва да стъпи на спирачките и да сложи колата на скорост, докато сваляш болтовете. Може да се движи малко, но това не е проблем. Ако поставиш колата върху дървени блокове и си сигурен, че колелата са закрепени, теглото на колата ще бъде върху колелата, така че включването на скорост и натискането на спирачките трябва да бъдат достатъчни, за да противодейства. Наличието на колата на стойки, с предните колела във въздуха означава, че само спирачките ще са контриращ елемент.

Обърни внимание, колко плътно лежат шайбите и зъбните колела срещу валовете.

Забележи, че при най-късните автомобили mk4 са използвани болтове “троен квадрат” M14 вместо болт T60. Всички автомобили mk5 използват “троен квадрат” M14. Това е показано по-долу (малката предавка е повредена). Тройният квадрат е общ за VW / Audi 12-точков бит, а не торкс, така че не се опитвай да използваш torx върху него!

Селекторната предавка има 2 пръстеновидни извода – един отпред и един отзад. Те не държат предавката на място. Препоръчваме да извадиш горния пръстен за да монтираш раменете на изтласкващия механизъм в гнездата.

Трябва да използваш издърпващ механизъм за зъбни колела, за да свалиш селекторното колело (оградено в червено на снимките по-горе), което е монтирано на преса. Ако не можеш да поставиш раменете на дръжките на предавките на място, може да ги изпилиш докато се поберат.

Ето някои съвети, за да извадиш предавката: Тя е монтирана с преса, затова не се опитвай да я издърпаш с подръчни инструменти! Опитай да напръскаш центъра на колелото с проникваща течност. Също така опитай да извадиш шайбата, но остави болта частично навит, за да помогнеш на буталото за изтегляне на предавката. Можете също така да използваш топлина от пропанова горелка, за да нагрееш селекторния пръстен, но нека това да ти е последен избор.


Това е селектора на скоростната кутия с инсталирана пружина. Забележи как зъбците се вместват в тесните отвори. Широките отвори са празни.

Щом селекторното зъбно колело бъде отстранено, петата предавка просто излиза сама. Трябва да махнеш голямата предавка и селекторното колело ПРЕДИ да премахнеш малката предавка. Малката предавка в скоростната кутия няма да излезе преди да излезе голямата предавка.

Почисти всичко.

Сега го почисти отново!


Лагерът трябва да излезе изключително лесно. В горната снимка трябва да можеш да видиш как предавката се завърта свободно , докато не бъде заключена от селекторната предавка.

Ето едно сравнение на старата и новата предавка. Старата голяма предавка все още е с лагер върху вътрешния ръб.

Ето една снимка на селекторния пръстен. Обърни внимание на зъбния канал (в центъра на изображението), където се намират заключващите зъби.

Ето селекторна предавка. Бронзовият синхронизатор се намира между 5-та предавка и селекторното зъбно колело със зъбите, насочени настрани от скоростната кутия. Заключващите зъби се държат от пружини – една над пръстена и една под селекторния пръстен.

За повторното сглобяване почисти всичко отново. Не забравяй да поставиш малката предавка на първо място, а след това и голямата предавка с лагера. След това селекторната предавка. Натисни ги с чист блок от дърво и чук.

Незадължително, но предложено: подгряването на зъбните колела ще ги разшири и ще улесни натискането им. Поставянето им в пещ в продължение на 20 минути при около 120-160 °C трябва да ги затопли добре. Горелката няма да помогне много. Можеш да използваш клещи и топлоустойчиви ръкавици за да се справиш с горещите зъбни колела.

Шайбите не са плоски! Възможно е да видиш износване на канали по вътрешния или външния ръб на шайбата. Те са шайби тип belleville и са оформени като конус за натиск върху зъбното колело и болта T60. Ако шайбата не прилегне плътно, значи е на обратно. На снимката по-долу, шайбата на голямата предавка е обърната – можеш да видиш износващия пръстен на външния ръб – той трябва да бъде на вътрешния ръб. Въртящият момент на затягане на болта трябва да е по спецификицации. Това трябва да притисне скоростите, ако не са на 100% наместени.

Постави отново селектора и щифтовете. Почисти уплътнението и повърхностите и отново постави капака. Напълни с трансмисионно масло, като не забравяй да завиеш източващата пробка.

 


Спецификации на въртящия момент:


T60 болтове: 59 ft/lbs (80 Nm)
8 мм тройни квадратни болтове: 18 ft/lbs (25 Nm)
Болтове на капака на трансмисията: 9 ft/lbs (13 Nm

Идва веселата част! Отиди за тест-драйв и провери за течове. Ако всичко е наред, отиди да продадеш твоята 5-та предавка на VW бензинджия! Всички автомобили VW mk3 и mk4, които са с 5 скорости, могат да използват тази предавка. (без 6-степенни скоростни кутии или автоматици)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here