Как да смениш трансмисионното масло на скоростната си кутия

0
3893
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ако смяната на предавките става все по-трудна, това може да се дължи на ниско ниво на маслото или на замърсено масло. Предавателното масло трябва да се сменя редовно, въпреки митовете и легендите за това, че може да изкара живота на колата.

 Забележка – бензиновите VW се нуждаят от torx бит, докато VW TDI използват обикновен 17 mm камък за развиване на пробките. 

Части
• 17мм гаечен ключ
• Съд за маслото
• Гравитационна помпа (сифон), резервоар за сгъстен въздух или друга помпа
• 2 литра трансмисионно масло (трансмисията и диференциала използват същото масло)
• Силициев гел от котешка тоалетна или друг абсорбатор на течности (все пак има шанс да разлееш)
• Хартиени кърпи

Ако твоята кола е произведена между 99.5 и 2003 година, използвай 75w90 синтетично трансмисионно масло (VW # g 005 000 е .01 литров размер, VW # g 00500005 е с размери 0,5 литра).

Ако твоята кола е с горивна система Pumpe Duse и е произведена между 2004 и 2005 година, можеш да използваш 3 вида трансмисионно масло: (VW # g 060 726 a2 е текущото синтетично масло, # G 052 171 a2 е старото синтетично масло, a VW # g052 726 а2 е минералното масло).

Ако имаш избор, използвай синтетичното масло.

VW непрекъснато променя спецификациите на своите трансмисионни масла по някаква странна причина, която противоречи на здравия разум, така че просто използвай каквото и да е масло, стига да е GL-4. Номерът на частта за G70 е G 070 726 a2.

Повечето ръчни трансмисии на VW трябва да използват само трансмисионно масло GL-4, а не GL-5 трансмисионно масло като Mobil1 75-90. Много хора съобщават за добри резултати с Redline MTL или MT 90 или Royal Purple Max.

Опитвали сме няколко различни масла, включващи OEM VW синтетични и установихме, че Redline MTL се справя отлично, тъй като е малко по-тънк и прави превключването по-лесно, особено през зимата. За жалост, обаче, е изключително трудно да се намери в България.

От най-дебелите до най-тънките масла, направихме списък на вискозитета на трансмисионното масло при средни работни температури.

• VW G50 / G51 GL4 – може би едно от най-добрите универсални трансмисионни масла, особено за по-стари скоростни кутии.

• Redline MT-90 75-90 GL4 – една идея по-тънко от горното, но въпреки това достатъчно плътно за да се усети разликата през зимата.

• VW G052-911 – маслото, което слагат най-често в сервизите на VW, тъй като частично елиминира проблемите с трудното превключване през зимата, както и не тормози допълнително скоростната кутия.

• Redline MTL 70-80 GL4 – нашият фаворит за стари автомобили, защото е тънко, но същевременно притежава достатъчно смазочни свойства да предотврати прекомерното износване на частите в скоростната кутия.

• VW G-052-171-A2 – маслото, което най-често намира място в новите скоростни кутии на VW. Подходящо е и за масло, което ще сложиш след тотален ремонт на кутията.

Процедура

Задействай ръчната спирачка, закрепи колелата, повдигни колата, като използваш точките за повдигане, спусни автомобила здраво на стойки и се увери, че колата е безопасна и сигурна, преди да направиш нещо друго.

Имай предвид, че колата трябва да е относително нивелирана, в противен случай нивото на течността няма да бъде точно.

* Забележка за изравняването
Ако знаеш какъв капацитет побира твоята скоростна кутия, би трябвало да можеш да свършиш работа дори когато само предния край е повдигнат на стойки.

Повдигни колата на стойки, обикновено най-ниската им настройка върши прилична работа. Изцеди течността. (Дренажната тапа е към задната част на колата, така че височината трябва да помогне да изтече маслото). След това сипи 2 литра масло, пригодено за твоята кола. Спусни колата, но не завивай пробката, и сложи съд под автомобила. Ако всичко е минало успешно, би трябвало да имаш около 50-100 милилитра в съда.

Изцеждане на течността

Задействай ръчната спирачка и постави колата на скорост, повдигни колата с помощта на точките за повдигане, закрепи здраво колата на стойките, закрепи предните и / или задните колела според нуждите и се увери, че колата е безопасна и сигурна, преди да направиш нещо друго.

Извади пластмасовата тава под двигателя. Почисти зоната около отворите за пълнене и оттичане, защото замърсяването може да попадне в отвора за пълнене на трансмисията.

Използвай 17-милиметров гаечен ключ за разхлабване на пробката за пълнене, оградена в жълто. (Бензиновите модели използват torx бит) Винаги разхлабвай или махай пробката за пълнене, за да се увериш, че ще можеш да напълниш отново предавателната кутия след източването.

Разхлаби пробката за източване, оцветена в зелено. Постави съд за източване под пробката, развий я напълно и остави маслото да изтече.

Ето друг ъгъл.

По-долу има снимка с различен изглед на VW mk3. Технически това е абсолютно същата скоростна кутия, с тази разлика, че линиите на серво управлението са насочени по различен начин.

Зареждане на трансмисионно масло

Почисти изпускателната пробка и я поставете обратно. Въртящият момент на затягане е около 27-30 нютонметра.

Зареди с 2.1 литра чиста трансмисионна течност. След като си добавил достатъчно течност, тя трябва да започне да изтича от отвора за пълнене (при условие, че колата е нивелирана). Спри и постави отново почистената запълваща пробка. Завърти пробката на около 30 нютонметра, използвайки динамометричен ключ.

Понякога се случва маслото да се разпени. Ако това се случи, просто добави още малко течност, която да компенсира разпенването.

Има няколко начина да напълниш скoростната кутия на своя TDI. Можеш да използваш гравитационна помпа или сифон, където бутилката е по-високо от отвора за пълнене и е свързана с маркуч. Можеш също така да използваш ръчна помпа, предназначена да изтегля течности.

Най-лесният метод при TDI е да използваш фуния и маркуч и да изцедиш течността в отвора за пълнене на трансмисията. Опитът ни показва, че тази интервенция губи най-малко течност. По-долу има снимка на жълта тръба, която влиза в дупката за пълнене.

Друг метод е използването на сгъстен въздух за принуждаване на течността да влезне в отвора за пълнене. Не е възможно да използваш фуния на много коли, като установихме това на някои модели на Audi, както и за други автомобили.

За да използваш метода за сгъстен въздух за добавяне на течност, вземи резервоар за сгъстен въздух и регулирайте налягането до разумно количество, достатъчно, за да изтече течността. Ако налягането е твърде високо, бутилката може да се пукне, така че да започни с ниско налягане и след това увеличавай налягането, ако течността не се движи достатъчно бързо.

Използвай къса дължина на маркуча, малко по-дълго от разстоянието от долния ъгъл на бутилката до отвора за пълнене на трансмисията. Увери се, че маркучът е с диаметър поне 1/4 цол, в противен случай течността ще претърпи трудно изтичане през маркуча. Ако не можеш да дишаш през маркуча, той е твърде тънък.

Пробий дупка, малко по-малка от маркуча, в капачката (по-малката дупка е по-добра за въздушно уплътнение) и малък отвор (отново по-малък е по-добре) в горната част на бутилката, отбелязан със зелената стрелка на долната снимка. Очевидно маркучът за входящия въздух трябва да е над нивото на течността. В противен случай течността ще изтече.

Сега залепи маркуча в капачката, като се увериш, че маркучът стига до дъното. В противен случай ще получиш само пяна вместо течност. Твърде много пяна ще те заблуди в мисълта, че има повече течност, отколкото е всъщност в кутията. Ако това се случи, остави го да се успокои и леко препълни кутията. Също така се увери, че маркучът има достатъчно голям вътрешен диаметър, защото тънките маркучи ще прехвърлят течност с много бавно темпо. Тъй като една снимка струва колкото хиляда думи, ето:

Сега натисни дюзата за сгъстен въздух в отвора в горната част на бутилката, маркиран със зелената стрелка на изображението по-горе.

Внимание! Това трябва да е последна стъпка, защото може случайно да натиснеш спусъка на дюзата за сгъстен въздух, преди маркучът да е в отвора за пълнене. Ако това се случи, трансмисионната течност ще се разпръска навсякъде. Използвай постепенно увеличаващи се количества на налягането, докато течността изчезне. Ако бутилката се разшири малко, това е добре. Ако мислиш, че ще се спука, спри да упражняваш налягане. Носи ръкавици и сложи ръцете си около капачката на бутилката и дюзата, за да предотвратиш пръскането на всякакви течности по теб, в случай, че капачката на бутилката избухне. Както винаги, носи защитни очила.

След като видиш, че трансмисионното масло започва да изтича от изпускателния отвор (при положение, че колата е относително нивелирана), можеш да спреш и да поставиш отново почистената пробка.

Когато сменяш бутилките (което несъмнено ще ти се наложи), просто пробий друг отвор за всмукване на въздух в следващата бутилка и прехвърли капачката. Не оставяй маркуча да се докосва до земята, защото ще събере мръсотия. Ако се замърси, измий го обстойно.

Когато поставяш пробките за пълнене и изтичане, можеш да ги увиеш веднъж или два пъти с тефлонова лента, за да се избегнат течове.

След като приключиш, затвори двата края на маркуча с хартиена кърпа и го остави да изсъхне.

Ако по време на тази операция си разлял трансмисионно масло, избърши го с хартиени кърпи. След това поръси силициев гел от котешка тоалетна или специализиран хигроскопичен материал, който да попие по-голямата част от петната. След като се попие маслото, измий мястото.

Повечето местни автомобилни магазини или гаражи ще приемат безплатно използваното моторно или трансмисионно масло. Можеш също така да използваш голямо парче картон, за да действа като пластир, за да избегнеш малки петна от течове.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here