Как да смениш изпусналите тампони на мотора на VW Passat B5 TDI

Тази статия показва как да подмениш изпускащия или повреден тампон на мотора при VW Passat B5 TDI. Сигурен знак за дефект е наличието на червени петна от хидравличната течност на тампоните.

0
3971
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Тази статия показва как да подмениш изпускащия или повреден тампон на мотора при VW Passat B5 TDI. Сигурен знак за дефект е наличието на червени петна от хидравличната течност на тампоните.

Двата предни тампона са пълни с хидравлична течност, за да намалят вибрациите и да повишат комфорта. Те бяха преработени от VW, за да отстраня проблемите с тяхното изпускане. Двата задни тампона се намират на трансмисията и са с гумени опори – те трябва да изкарат дълго време.

Макар и трудно технически, трябва да поддържаш двигателя, докато заменяш тампоните. Поради това оценяваме действието като 3/5 по скалата на трудност. По каквато и да е причина, тампонът от страната на водача има тенденция да дефектира повече от този от страната на пътника.

Ако имаш автоматична скоростна кутия и усетиш видима вибрация при празен ход, това може да бъде и следствие на проблем с каретата. Докато си спрял, постави скоростната кутия в неутрално положение, в позиция D и на задна. Ако вибрациите се променят, може да имаш дефектирали карета.

Също така опитай този тест, докато си в движение. Ако каретата стават шумни при завъртане на волана рязко по време на шофиране, те са определено дефектирали. Евтините оси за смяна могат също да причинят тромавост поради лошото качество на компоненитите в тях.

По-долу е даден пример за изтичане на тампон на мотора. Червените петна са хидравличната течност вътре в тампона, която изтича. Течността е мазна, а не водна.

Ето още един пример в контекста (показана е автоматична скоростна кутия). Тампонът на двигателя се намира отпред на двигателя, точно пред магаретата, захванат върху алуминиева монтажна скоба.

Части

(само за TDI двигател!) десен тампон: 8d0 199 382 ar
(само за TDI двигател!) ляв тампон: 8d0 199 379 ar

Крик за трансмисии, или поддържаща греда

Допълнителни части, ако спуснеш подрамката на двигателя

Внимание!
Забележка – 18-милиметровите болтове на подрамката са монтажни болтове за еднократна употреба! Някои от тях използват повторно болтовете на подпората и техните коли са се разпадали. Нашият съвет е никога да не ги използваш повече от веднъж. 

(Общо 2) дълги 18-милиметрови болтове на предната рамка VW # n 908 235 01
(2 на страната, 4 общо) по-къси 18 мм болтове за предната монтажна скоба за тампона на мотора  VW # n 906 630 02

Приспособление за подравняване на подрамката за VW – инструмент # 3393

Процедура

Внимание: Тази процедура изисква теглото на двигателя да се прехвърли от тампоните на двигателя към спомагателно средство. Можеш да използваш хидравличен крик отдолу, за да поддържаш или повдигаш двигателя, но също така използвай подпора на двигателя или подемник за двигател отгоре като резервен вариант!

Хидравличният крик може да дефектира (най-често да изпусне уплътнение), а това може да счупи ръцете ти или да причини други сериозни наранявания, ако двигателят се движи или жакът се изплъзне. Никога не поставяй себе си в позиция, в която би могъл да бъдеш ранен, защото двигателят може да се отмести или внезапно да се повреди единия крик.

Процедура за смяна на тампоните на мотора

Има два начина за смяна на тампоните на мотора. Първият метод включва повдигането на двигателя, като същевременно се поддържа отдолу. Вторият изисква разхлабване на предната подрамка, за да се свалят скобите за тампоните на двигателя. Не спускай подрамката, освен ако двигателят, трансмисията и подрамката не са поддържани чрез помощни средства, защото те могат да паднат и да причинят сериозни наранявания или повреди, ако разхлабиш болтовете! Ако премахнете конзолите за тампоните на двигателя, използвай щифтовете за подравняване на подрамката, за да се увериш, че тя няма да се измести.

Ако спускаш подрамката по някаква друга причина, всичко опира до отстраняване на 13-милиметровите болтове, които държат тампоните на мотора и отстраняването им.

Първо повдигни колата на стойки, които са захванали в точките от завода, като се увериш, че колата е безопасна и здраво повдигната, преди да легнеш под нея. Затисни задните колела и провери всички съоръжения за безопасност и повдигане.

Свали кората под двигателя.  По-долу е представена снимка на предната част на двигателя (предната броня е отстранена за илюстрация), което подчертава местоположението на тампоните. Обърни внимание и на предния тампон. Ако искаш да смениш и предния тампон, първо маркирай оригиналната позиция на отворите на болтовете с някаква боя и след това свали скобата, за да извадиш тампона. Доста често именно той е причина за лекото притрисане, което се усеща в двигателния отсек.

Постави широка, плоска греда от дървесината между хидравличния крик и алуминиевия картер за повдигане на двигателя. Не поставяй гнездото на крика директно върху картера или използвай малко парче дърво, защото лесно можеш да пробиеш мекия метал! Едва ли би искал да сменяш и картер, освен тампоните.

Както се вижда във въведението, има 13-милиметрова гайка, която държи скоба за кабел от страната на водача. Отстрани я и 13-милиметровата гайка под нея, която държи тампона. Също така извади държача за 13-милиметровата гайка и хидравличните кормилни пътища, намиращи се над тампона от страната на водача (оградени в жълто по-долу, някои елементи са премахнати за илюстрацията).

Дългите шипове ще предотвратят отстраняването на тампоните, без да повдигнеш двигателя или да спуснеш подрамката, или и двете. Ако имаш повдигач на двигателя и сменяш и двата предни тампона, което ние силно препоръчваме, можеш леко да вдигнеш двигателя с помощта на повдигателна уредба и хидравличен крик. След това ще е лесно да отстраниш тампоните.

Ако имаш греда за поддръжка на двигателя, можеш да използваш винтовете, за да повдигнеш предната част на двигателя и да го поддържаш като предпазна мярка.

Сваляне / спускане на конзолата за тампона на мотора – само ако не можеш да повдигнеш двигателя

Ако трябва да свалиш или спуснеш скобата за тампоните на двигателя, първо отбележи 3-те отвора за подравняване на релсите на рамката на автомобила, подрамката и конзолата на тампона на двигателя. По-долу има снимка с премахнати колело, подкалник и броня за демонстрация. Инструментът # 3393 за подравняване на подрамката се пъха през отворите и се застопорява на място. Той трябва да се плъзга лесно и да стои във вертикално положение. Ако развиваш само по един ъгъл, то не би трябвало подрамката да излиза от подравняване, но няма гаранции. Най-малкото трябва да използваш гнездо с подходящ диаметър като заместител на инструмента VW, за да провериш подравняването.

Ето един поглед отдолу, гледайки към конзолата, със закачени колелото и т.н. на място. Дупките трябва да се подравнят (снимката е направена нарочно леко встрани от центъра). Ако не са подравнени отворите, тогава подрамката е крива. Ако те са перфектно подравнени и инструментът влиза и излиза по същия начин както преди, няма да се нуждаеш от подравняване на колелата (окачването е свързано към подрамката – разхлабването й може да премести позицията на окачването и да измени подравняването на колелата).

Първо развий гайките (2х13 милиметра) на скобите на предната стабилизираща щанга. Отново, двигателят трябва да се подпира, преди да се разхлаби болтовете на скобата на тампона на мотора или болта на подрамката! Прави само по една страна наведнъж, за да предотвратиш преместването на подрамката!

След това разхлаби двата 18-милиметрови болтове на тампона и 18-милиметровия болт на подрамката. Разхлаби ги с по едно завъртане, преди да ги премахнеш. Това помага да се избегне натоварването на резбите. Болтовете на тампоните вероятно ще трябва да излезят. Предният болт е достатъчно дълъг, така че най-вероятно няма да го свалиш, ако двигателят не се повдигне малко за освобождаване. Трябва да можеш да повдигнеш двигателя и да спуснете достатъчно тампона, за да го извадиш.

Сега ще имаш достатъчно място да поставиш нова тампон на място. Обърни внимание на шайбата между тампона и скобата, прикрепена към двигателя. В горната част на всеки тампон има и 2 езичета, които се заклинват в скобата на двигателя.

Първо обезопаси всяка страна, преди да направиш другата страна или в противен случай подрамката може да падне!

По-долу е показана пътническата страна, виж въведението за снимка от страната на шофьора – те са почти еднакви. От страната на водача има монтажна стойка за окачване на кормилната уредба в горната част на стойката. От страната на пътниците ще трябва да извадиш изходния маркуч към турбото.

От страната на пътниците има също и кабел, отиващ към стартера – премахни го, ако искаш да свалиш скобата на тампона на двигателя. След като премахнеш маркуча, ще имаш достъп до страничната стойка за пътника. По-долу сме поместили по-ясен изглед. Също така можеш да видиш инструмента за настройка на подрамката на място.

Отново, обърни внимание на шайбата между тампона и скобата, прикрепена към двигателя. В горната част на всеки тампон има 2 подложки, които се вместват в монтажната скоба на тампона на двигателя. Увери се, че са поставени при спускането на двигателя. Очевидно, използвай отвертка или малко лостче, ако има нужда от регулиране, когато спускате. Не използвай пръстите си. Също така обърни внимание на кръглото копче на дъното на стойката.

По време на подмяната на скобата и тампона на двигателя, използвай щифта за подравняване, за да подравниш конзолите за монтаж на мотора, рамковата релса и подрамките. С щифта на място, затегни здраво болтовете. Провери дали щифтът все още се движи плавно. След това затегни до окончателния въртящ момент на болтовете. Повтори от другата страна, ако е необходимо.

Ако болтовете не могат да влязат, не ги насилвай. Повдигни / спускай / премести подрамката, докато те започнат да преминават гладко. Ако те се износят, можеш да използваш спирала за ремонт на резбите.

Спецификации на въртящия момент:
(2 на всяка страна) Болтове от 18 мм за алуминиевите моторни скоби: 74 nm
(1 на страна, само за еднократна употреба) 18-милиметров помощен болт (за предните и за задните): 110 nm + 1/4 оборот
13-милиметрови гайки за тампоните на двигателя: около 23 nm

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here