Смяна на термостат и отстраняване и смяна на сензора за температурата на охлаждащата течност при mk4 VW

Тази статия показва как да смениш сензора за температурата на охлаждащата течност и термостата при дизеловите двигатели от четвъртото поколение на Volkswagen

0
4287
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Термостатът е биметален елемент, който се разширява и свива въз основа на температурата. Когато се отваря, той пропуска охлаждащата течност в радиатора, където се охлажда и се връща към двигателя. Това контролира температурата на двигателя.

Ако възникне неизправност в температурата на охлаждащата течност без прегряване на двигателя или други симптоми, вероятно е проблемът е със сензора за температурата на охлаждащата течност. Те са по-склонни към откази от термостатите. Ако имаш дефектен сензор, стрелката на охлаждащата течност на таблото ще е ниско, като често ще подскача до оптимална температура. Това се е случвало неведнъж и смяната на сензора за температурата на охлаждащата течност често решава проблема.

Когато сензорът за температурата на охлаждащата течност започне да дефектира, често колебанията в показаната от стрелката температура са големи. Когато термостатът започне да дефектира, той остава в позицията, при която е дефектирал. (обикновено малко преди първата чертичка в ляво от идеалната температура)

Ето някои съвети за подмяната на сензора за температурата на охлаждащата течност.

Симптомите на лош температурен сензор за охлаждащата течност са показателите за температурата на водата, които не се покачват, или грешката в ECU за сензора за температурата на охлаждащата течност. Той трябва да има 2 изхода, един за клъстера и един за ECU. Ако сензорът е лош, двигателят може да мисли, че е топъл и ще даде прекалено къса продължителност на подгрева на свещите, което може да причини трудно стартиране при студено време. Ако смяташ, че имаш проблем с подгревните свещи, който се разрешава чрез изключване на сензора за температурата на охлаждащата течност, вероятно сензорът е дефектирал. Можеш да провериш това, като го прочетеш чрез блоковете за измерване на двигатели във VCDS, група 7. Ето екранна снимка на нормален загрят двигател. При студен двигател тези температури трябва да показват температурата на околната среда.

За да смениш сензора, погледни главата на цилиндърите от страната на водача. Този изглед е на един двигател извън колата, гледайки го от лявата страна на автомобила. Извади щипката и издърпай сензора. Бързо сложи новия и гледай да не губиш прекалено много охладителна течност. Ако не разполагаш с G12 охладителна течност, можеш просто да долееш резервоара с дестилирана вода.

Увери се, че двигателят е студен, защото системата на охлаждащата течност ще бъде гореща и под налягане и ще те изпръска и изгори. Също така, охладителната течност разяжда боята, така че бъди изключително предпазлив, когато наливаш нова охладителна течност или поставяш термостат.

Ако имаш квадратна букса, използвайте синия сензор VW # 078 919 501 b (078919501b), ако имаш кръгла букса (зелена или черна пластмаса), използвай зелен сензор, 059 919 501 a (059919501a).

Части

• термостат за ALH и BEW двигател VW # 044 121 113
• o-пръстен VW # 038 121 119 b (размер 50 х 4)
• термостатен фланцов адаптер за двигател ALH VW # 038 121 121
• термостатен фланец адаптер за двигател BEW VW # 038 121 121 d
• 50/50 смес от G12 (розов) охлаждащ агент и дестилирана вода, но не смесвай G12 с обикновена зелена охлаждаща течност
• съд за улавяне на охладителна течност
• 10мм гнездо за капачките на капака на двигателя
• T-25 отвертка или бит за демонтаж на кората под двигаеля
• 6 мм гнездо за скобата на фланеца на долния радиаторен маркуч
• 5-милиметров шестоъгълен бит (алън-бит) на 15-сантиметров удължител за фланцовите болтове
• динамометричен ключ
• пневматични клещи за скобите на маркучите (по избор, но препоръчително)

Това е сравнение между термостата от представителство на VW (120 лева) и термостата за следпродажбени услуги (36 лева от http://www.partsbandit.eu). Неоригиналният сензор няма да се прикрепи към фланеца (на снимката по-долу). Горният край не е достатъчно голям, за да хване 2-та щифта за монтаж. Препоръчваме ти да използваш оригиналния термостат на VW, защото не изисква модификации. В комплекта на aftermarket термостатите се предлага нов O-пръстен. В VW-ския комплект не е наличен нав О-пръстен, за това ще трябва да си закупиш такъв пръстен отделно.

Процедура

Свали капака на двигателя (3x 10 mm гайки). Можете също да модернизираш изходните гнезда, така че да можеш да го издърпаш. Свали капачката на резервоара за охлаждащата течност, за да оставиш въздух в охладителната система.

Повдигни колата, задръж я здраво на стойки или дървени блокове и се увери, че колата е безопасна и осигурена, преди да се настаниш под нея!

Изцеди охлаждащата течност на двигателя, като разхлабиш изпускателния отвор на радиатора в долния ъгъл на радиатора. Можеш да използваш маркуч, за да пренасочи течността в кофа. Това ще източи само радиатора. Можеш да използваш сгъстен въздух в резервоара за охлаждаща течност или да извадиш един от маркучите за охлаждане на маслото, за да източиш охлаждащата течност от двигателя. Това ще ти спести кашата, когато извадиш термостата.

Свали маркучната скоба от долния маркуч на радиатора на фланеца, при термостата. Тя се намира точно под помпата за впръскване на гориво.

Отстрани 2-та болта, задържащи фланеца на термостата към блока, 5-милиметрови allen битове на около 15-сантиметрово удължение и тресчотка. Покрий алтернатора с фолио или пластмасова торба, за да избегнеш разливането на охлаждащата течност.

Извади фланеца на термостата. Термостатът е под него и вероятно ще бъде залепен за двигателя. Ръководството за обслужване на VW казва, че трябва да завъртиш фланеца на 90 градуса по посока обратна на часовниковата стрелка, но това е невъзможно предвид диамантения отвор на скобата, която заобикаля фланеца. Единственото нещо, което можеш да направиш, е да го издърпаш назад, което ще повреди фланеца. Можеш да опиташ и с метална кука, за да издърпаш термостата, но тази интервенция също ще издърпа фланеца навън.

Ето как стои термостатът върху фланеца и какво може да се случи, ако издърпаш право назад. За подпомагане на монтажа, термостатът се задържа върху 2 щифта, които са монтирани във фланеца. Обърни внимание на о-пръстена и използвай нов по време на инсталирането. Ако случайно фланецът е счупен, извий меден проводник около металния връх на термостата и през фланеца, за да го държите на място по време на монтажа. Когато е инсталиран, разхлаби примката и издърпай телта.

Почисти свързващата повърхност на термостата. Не използвай силикон на уплътнението. Смажи новия О-пръстен с охладител.

Постави отново болтовете и притегни до 15 Nm (11 ft-lb.). Не ги затягай на ръка, защото може да пробиеш пластмасовия фланец.

Затегни отново долния маркуч на радиатора и затегни скобата му. Провери дали клапанът за изпускане на радиатора е затворен.

Напълни системата с охлаждаща течност. Запали двигателя и провери за течове. Разгледай внимателно разширителния резервоар и добави охлаждаща течност, ако нивото на охлаждащата течност спадне. Ако няма течове, останалата част от инсталацията е обратна на отстраняването.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here