Как да премахнеш главния цилиндър на спирачката или спирачния усилвател на VW Passat TDI и Аudi TDI

Тази статия показва как да премахнеш главния цилиндър на спирачката или спирачния усилвател на VW Passat TDI и Аudi TDI.

0
1089
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Тази статия показва как да премахнеш главния цилиндър на спирачката или спирачния усилвател на VW Passat TDI и Аudi TDI.
Когато натиснеш педала на спирачката надолу, той премества пръчка, която движи буталото в главния цилиндър на спирачната уредба. Това бутало премества спирачната хидравлична течност, която придвижва бутало в спирачните апарати. Това притиска спирачните накладки към дисковете. Силата на педала се подпомага от вакуумния аусилвател на  спирачка, големият кръгъл черен диск, който е под главния цилиндър.

Главният цилиндър има 2 линии, излизащи от него, тъй като разделя предните и задните вериги. Ако една верига не успее да се включи, може да успееш да напомпаш педала на спирачката, за да увеличиш налягането в другата верига.

Ако преживееш гадното усещане на загуба на спирачно действие, някои от твоите приоритети трябва да бъдат да държиш контрола върху колата, да помпаш спирачките и да спираш, когато е необходимо, с насочване на автомобила към безопасно място.

Можеш да използваш и спирачката за паркиране, за да забавиш возилото си. Кабелът на спирачката за паркиране на твоя TDI задейства задните спирачни апарати посредством лостче, монтирано на апарата. Това не е толкова ефективен метод, колкото използването на спирачния педал, но може да помогне за забавяне на автомобила.

Можеш да опиташ downshifting – включване на по-ниска предавка с цел да забавиш колата. Не се разсейвай от шофирането, когато се опитваш да отстраниш проблема с спирането, първият приоритет е да запазиш контрола върху колата! Ако забележиш изтичане на спирачна течност около колелата, или в краката ти, или пък около главния цилиндър, ремонтирай автомобила преди шофиране!

Ако нямаш спирачна способност и педалът потъва направо на пода или почти на пода, колата е загубила налягането на спирачната течност. Помпай спирачките и ако предната или задната част на колата прояви признаци на живот, трябва да получиш известно спиране от добрата верига. Също така дърпай спирачката за паркиране, когато е необходимо.

Често срещана причина за отказ на една от веригите е прекъсната спирачна линия близо до апарата. Друга възможна причина е замърсяването на системата с въздух. Ако си в състезателна среда, или в по-интензивен трафик с много стартове и спирания, спирачките са били претоварени и вероятно си прегрявал накладките / дисковете.

Ако нямаш спирачна сила, но чувстваш съпротива на педала, помпай спирачките и се опитай да настроиш налягането и да натискаш ръчната спирачка според нуждите. Възможните причини са проблемни апарати, главни цилиндри или спирачни накладки. Ако спирачката бавно отива на пода, това обикновено е признак за повреден главен цилиндър.

Погледни под таблото за управление и около защитната стена на двигателния отсек за изтичане на течности или петна. Ако спирачният педал се чувства много твърд, но все още имаш възможност за спиране, просто натисни здраво педала. Това обикновено е повреден спирачен усилвател, причинен от изтичане на вакуум.

Имай предвид, че има два различни вида комбинации от главни цилиндри и спирачни усилватели. Провери VIN номера, за да видиш коя от тях използваш. Главните цилиндри на ATE и TRW са с различен диаметър и не са съвместими. Използвай същия тип за подмяната си или замени цилиндъра и усилвателя като комплект.

Спирачен усилвател VW # 3b0 612 107 d
Главен цилиндър VW # 8e0 611 021 b

Части

Използвай само спирачна течност DOT 4 във твоя VW Passat. Не използвай DOT 5, защото не е съвместимо!

22 mm или 7/8 отворен ключ
Битовете T25 и T45 torx
16 и 19 мм отворени ключове
11, 12 или 13 мм отворени ключове за съединителите на спирачните линии
хартиени кърпи

Процедура

Спирачната течност разяжда боята, затова не забравяй да изтриеш и да измиеш разлятата спирачна течност.

Тъй като работиш с метални инструменти в непосредствена близост до положителния извод на акумулатора, преди да започнеш да работиш с него, първо извади и покрий всички метални пръстени, часовници или разхлабени колиета, тъй като докосването на терминала до заземител може да причини нараняване или повреда.

Извади скобата за закрепване на батерията (1x 13 мм болт). След това първо отстрани отрицателния извод, след това положителния извод. След това вече можеш да извадиш батерията. Това също ще ти даде и много повече място за работа.

Отвори страничната врата на шофьора и издърпайте капака на кутията за предпазители в края на таблото. Отстрани двата винта torx, задържащи страната на долния панел, който сочи към коляното.

Отстрани още 2 винта torx в предната част на панела. Има няколко пружинни клипса, които може да изскочат, когато издърпате панела, не забравяйте да ги запишеш и да ги върнеш при монтажа.

Изключи превключвателя на фаровете, превключвателя за димера на таблото и порта за комуникация от техните куплунзи. Вече имаш лесен достъп до спирачния педал.

Можеш също да извадиш превключвателя на фаровете (в положение “изключено”), като натиснеш превключващата част напред, след това завъртиш около 1/8 оборот, след което да го издърпаш навън.

Преди да разхлабиш педала на спирачките, обърни внимание на първоначалното му положение, така че пръчката да е с еднаква дължина по време на монтажа. Общата дължина трябва да бъде 158.5-159mm в зависимост от модела, който имаш. Също така имай предвид позицията на педала срещу превключвателя на спирачната лампа.

Премахване на усилвателя на спирачките

Разхлаби усилвателя на спирачката от педала, като разкачиш края на педала. Разхлаби 19-милиметровата гайка, докато противодействаш на края на 16-милиметровата пръчка. Щом гайката се разхлаби, развий края на пръта (16-милиметровата част), докато краят бъде изключен от пръта.

Не можете да го развиеш напълно, докато усилвателят на спирачките не се разхлаби, просто го разхлаби за сега и би трябвало да можете да играеш повече с усилвателя на спирачките.

Тук спирачният педал и усилвателят са свалени от автомобила. Дългият болт T45 се закрепва към комплекта на педала. Пръчката на педала може да се види от лявата страна на спирачния педал, влизайки в спирачния усилвател.

Премахване на главния цилиндър на спирачката

Отворi капака и почисти мястото около главния цилиндър на спирачката, спирачните линии и резервоара за спирачна течност. Искаш да избегнете замърсяване в хидравличната система, тъй като това може да увреди уплътненията. Изтегли колкото е възможно повече течност от резервоара с вакуум или друго устройство.

Отстрани винта 1x T25 torx, който държи резервоара към главния цилиндър. Постави хартиени кърпи около основата и издърпай резервоара. Избърши / измий всяка излята спирачна течност.

Отстрани вакуумната линия на спирачния усилвател.

Преди да махнеш цилиндъра, разхлаби всички гайки / болтове / спирачни връзки. Това ще го поддържа стабилен, докато разхлабваш другите гайки / болтове и др.

След това извади гайките /22 мм/, които държат главния цилиндър към спирачния усилвател. Можеш също да използваш 7/8 гаечен ключ. Също така извади болтовете 2x T45 torx, които държат усилвателя към комплекта на спирачния педал.

След като бъдат разхлабени, можете да наклониш допълнителния и главния цилиндър, за да ги издърпаш.

Клирънсът е по-добър върху горния болт, но свободното пространство е много малко при долния болт. Използвай един бит T45 torx с 1/4 6-стенен гаечен ключ, за да се побереш там. 12-степенен гаечен ключ може да изглади бита / гаечния ключ. Парченцата салфетка или хартиена кърпа се използват за заклинване на бита и предотвратяване падането му.

В горната снимка на монтажа и по-долу можеш да видиш как болтът и гайката на торкс са независими, както и тясното пространство при долния болт.

След като всички те бъдат извадени, трябва да можеш да накланяш основния цилиндър на спирачката и усилвателя на спирачката за последващо отстраняване.

Монтирането е обратното на премахването.

Увери се, че основният цилиндър на спирачката влиза направо в спирачния усилвател по време на монтажа. Леко и внимателно инсталирай всичко. Ако спирачният педал удари нещо и се забие, това означава, че пръчката е изкривена, така че не я затягай.

Не забравяй да инсталираш повторно вакуумната линия. Провери за разлятата спирачна течност.

Също така промийи линията за източване под спирачния усилвател. Ако водата се натрупва там, тя може да изтече във вътрешността и да повреди контролния модул под седалката на водача.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here