Спирачките – митове и легенди [Mега статия + книга!]

0
1460
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Много хора искат ъпгрейди на спирачните челюсти на колата си, но наистина ли е нужно да се извърши подобрение на спирачките? Много състезателни подобрения като специални спирачни апарати и дискове не са от полза за представянето на уличната кола и често влошават спирачната работа – виж по-долу за дългото обяснение и доказателство.
Какво точно искаме да кажем с термина улична кола? Обикновеният автомобил в разпъна на живота си едва ли прави повече от две паник-спирания (100-0 км/ч) по време на нормалното шофиране. Спирането в трафика се счита за леко спиране, тъй като скоростите не са много високи и не скачаш на спирачките. Карането на писта или тежките, повторни спирания не са нормални за улично шофиране.
Спортният автомобил, който се движи през извити пътища или камионът, който тегли лодка по наклон надолу също не се слагат в графата нормално улично шофиране. Базовият икономичен автомобил не е проектиран така, че да издържа на един и същи вид “нормално” шофиране, на което трябва да издържа спортната кола, нито пък автомобил с 350 000 километра върху оригиналното окачване може да се сравнява със съвсем нова кола с ново окачване.

Обикновени оплаквания от спиране

Спирачките скърцат

Това е общо оплакване. Шумът от спирачките обикновено се дължи на комбинация от няколко фактора: студените накладки, формата на накладки те и материалите на диска / накладката. Понякога шумът прилича на свирене или шлайфане предизвиква вибрации, които преминават във висок шум в купето, тъй като свойствата на накладките и дисковете се променят леко, когато се нагреят, докато шофираш. Те се затоплят и понякога свиренето изчезва.

Нормално е някои видове накладки да изскърцат, когато са студени, което се дължи на различната формула на покритието им.
Ако си с оригинални накладки и дискове, опитай от време на време да прилагаш по-твърда спирачка за да преместиш товара отпред и да загрееш предните накладки. Общо правило е, че предните накладки се износват 33% по-бързо от задните, но независимо от начина на шофиране, винаги сменяй накладките и на двата моста.
Ако все пак си монтирал спортни накладки и дискове, опитай да натискаш педала на спирачките по-малко агресивно. Може да забележиш и ръжда на повърхностите на диска на кола, особено ако не се движи често. Това може да причини шум, но след няколко спирания бързо ще се изгуби.

Спирачният педал не е твърд или няма спирачен отговор

Във всяка аварийна ситуация, касаеща проблем със спирането, твоите най-важни приоритети трябва да бъдат да контролираш автомобила, да помпаш спирачките и да спреш, когато е възможно. Също така се постарай да насочваш колата към безопасно място и да дърпаш ръчната спирачка колкото е възможно по-силно (без да законтриш гумите).

Жилото на ръчната спирачка на твоя автомобили задейства задните спирачки с лостче, монтирано на спирачния апарат. Естествено, не е толкова ефективна, колкото използването на спирачния педал, но все пак е нещо. Някои от най-новите VW модели използват електронна ръчна спирачка за паркиране, но за жалост не е толкова ефективна в извънредна ситуация. По-старите автомобили използват задните барабанни спирачки като ръчна спирачка
Можеш да опиташ да забавиш колата, използвайки по-ниска предавка, но когато се опитваш да отстраниш проблема със спирането, първият ти приоритет е да запазиш контрола върху колата! Ако забележиш изтичане на спирачна течност около колелата, или в кракатати в бизост до педала на спирачките, или пък теч от главния спирачен цилиндър, ремонтирай автомобила преди шофиране!
Ако нямаш спирачна способност и педалът се забива направо на пода или почти на пода, колата е загубила налягането на спирачната течност. Помпай спирачките и ако предната или задната спирачна верига все още е добра, трябва да получиш известно спиране на добрата верига. Също така придърпвай ръчната спирачка, когато е необходимо.
Често срещана причина за загуба на спирачно усилие е повредена спирачна линия близо до спирачния апарат.


Ако нямаш спирачна сила, но усещаш съпротивление на педала, помпай спирачките и се опитай да качиш налягането във веригата, както и да приложиш ръчната спирачка, ако е необходимо. Възможни причини са повредени спирачни апарати, главен цилиндър или спирачни накладки. Ако спирачката бавно отива на пода, това обикновено е признак за повреден главен цилиндър.
Погледни под таблото и при защитната стена на двигателния отсек за изтичане на течности или петна. Ако спирачният педал е много твърд, но все още имаш спирачно усилие, натисни по-силно педала или напомпай спирачката. Това обикновено е следствие от повреден спирачен усилвател, причинен от изтичане на вакуум.

Разтърсване чрез спирачния педал или вибрация при натискане на спирачния педал

Това означава, че нещо вибрира и силата се предава чрез спирачния педал. Ако шофираш много усилено или често скачаш на спирачките, може да е от работата на ABS помпата. Обикновено можеш да чуеш работата на помпата.
Вибрациите могат да бъдат причинени от накладките, спирачния апарат или главината, но най-често главният виновник за този тип шумове е спирачния диск. Провери за неравномерни натоварвания на спирачките (петна върху лицевата страна на диска), износване на диска и повреда на главината. Направи замерване на диска, докато е закрепен към главината. Ако дискът трябва да се шлайфа (обработва се върху специален спирачен струг), това е лесен изход от ситуацията, стига да не пада под минималната дебелина на диска и спецификациите. Тъй като дисковете на VW са толкова евтини, може би е по-добре да си купиш нови дискове.
Дисковете на VW също така са предназначени да се износват малко след накладките. Ако причината за вибрациите се дължи на лоша главина, трябва да имаш диск, обработен върху колата или да смениш главината. Този процес струва повече, но плоския диск на лоша главина няма да реши проблемите с вибрациите.

Компоненти на спирачките и увеличаване на спирачната ефективност

Гуми:

Гумите с добро сцепления трябва да бъдат първата основна или поддържаща стъпка за подобряване на спирачната сила и управлението. Всяко увеличаване на спирачната сила е безсмислено, ако нямаш достатъчно сцепление на гумата. В противен случай това ще доведе само до блокиране и приплъзване на гумите (при автомобили, които не са ABS), увеличавайки спирачния път чрез загуба на контрол. Отново, колата никога не може да спре по-бързо, отколкото позволяват гумите (освен ако нямаш обратни тласкачи или просто удариш тухлена стена)!
Обикновената кола тежи 1000-1500 килограма, а действителната контактна площ за една гума с пътя не е много по-голяма от ръката ти.


Другата половина на тягата е спирачната повърхност. Снегът или чакълът не ги е грижа колко са добри спирачките, а по-скоро колко добри са твоите гуми. Дори чистият и сух асфалт ще има различни спирачни свойства в зависимост от конструкцията, възрастта, износването и температурата.
Гумата с по-агресивна смес / шарка на протектора ще увеличи коефициента на спирачната сила, която може да се приложи към земята. Не купувай супер евтините гуми по магазините – те са по-шумни и по-малко здрави – получаваш това, за което плащаш! Твоята кола и твоята безопасност разчитат на гумите, така че преди да надградиш спирачките, помисли дали гумите могат или не да се справят с тях.
Използвай гуми, отговарящи на сезонните изисквания. Има и така наречени  “всесезонни гуми‘’, но летните гуми ще имат по-добри спирачни качества през лятото, а зимните гуми ще осигуряват по-добро сцепление на сняг.
Можеш също така да избереш по-широка гума на по-широка джанта и / или да регулирате налягането на въздуха в гумите. Това увеличава и променя размера и формата на отпечатъка на гумата. Недостатъкът е, че по-ниското налягане на въздуха и по-широките / по-агресивни гуми ще намалят икономията на гориво. Поради това е най-добре да си закупиш гуми, които могат да се справят с цялата спирачна сила, която твоята идеална спирачна система ще има. За някои хора това е настройката на спирачната система. Някои хора ще изберат голям комплект спирачки.
Като груба теория всяка гума трябва да достигне границата на сцепление приблизително по едно и също време, за да увеличи максимално правилното спиране. Това правило използва всички възможни сцепления на четирите гуми. В действителност, задните спирачки дават жертват известна спирачна сила за да не се блокират и да се приплъзват. Също така трябва да отчетем разликите в теглото и баланса на автомобилите при различните товари и натоварвания, преместванията на центъра на тежестта, отклонението отпред / отзад на спирачките и промените в настройките на гумите / спирачките.
В света на автомобилизма се правят тестове, един от които е дали всяка кола има “достатъчно спирачки, за да може системата [ABS] да задържи гумите си на ръба на приплъзване за най-малко едно пълно спиране”. Тестовете показват, че Passat дори има постоянно спиране при повече от 25 паник-стопа от 100 до 0 километра в час, което превъзхожда около 14 пъти реалната нужда от истинско аварийно спиране.

Oкачване

Окачването е друг важен фактор при спирането. Износеното окачване променя начина, по който се предполага, че спирачките се държат, като оставя центъра на тежестта да се движи повече по време на спирането и променя баланса на автомобила. Окачването на VW-Audi има тенденция да бъде по-меко и след известно износване и възраст, става още по-меко.

Обикновено VW окачването изглежда по-стегнато в автомобилите от 5-то поколение. Новите опори, лагери, втулки на рамото за управление и втулките в предната част на автомобила ще направят много, за да възстановят управлението и спирането на твоя VW.
Ако колата ти се чувства като лодка в буря, тогава големия комплект спирачки няма да направи много. Също така имай предвид, че някои от спирачните елементи на задния мост на mk3 VW имат тенденция да ръждясват и може да не работят. Всички модели mk4, както и по-новите, използват електронно разпределение на спирачното усилие, вградено в ABS модул.

Избор на спирачни накладки

Има твърде много марки, които да бъдат изброени, така че ще ти предложим да се спреш на нормални накладки за улично шофиране. Повечето водачи на TDI биха предпочели накладки на ниво OEM, тъй като накладките с нормално ниво на използване би трябвало да правят по-малко шум.
Въпреки това, накладките тип OEM могат да се ронят малко повече или да са по-малко агресивни от състезателните накладки, но всичко напълно варира според марката и модела. По принцип металните накладки на VW продължават живота си по-дълго, но са по-шумни от органичните накладки. Виж по-долу обяснение за керамичните накладки.
Въпреки че по-агресивните накладки за писта могат да спират по-силно (поради коефициента на триене) и да издържат на по-високи температури, това обикновено не се усеща на по-къси спирачни разстояния на улицата. Това ще промени начина на зацепване и усещането, но в повечето автомобили накладките не са ограничаващият фактор при спирането.
С други думи, спортните накладки на кола, която иначе е напълно оригинална, може да те накара да почувстваш, че спирачките са по-добри, защото натискат по-силно, с по-малко движение на педала на спирачките. Накладките с по-висок коефициент на триене може да упражняват същия натиск върху спирачния диск, при това с по-малка сила на педала, но тази първоначална захапка не спира непременно колата на по-кратко разстояние.
С по-малко агресивни накладки просто трябва да натиснеш по-силно педала на спирачката, за да упражниш същия натиск върху диска.
Доброто спирачно усещане е комбинация от устойчивостта на колата при натискане на спирачния педал и разстоянието, което педалът пропътува. Различните видове и модели накладки могат да променят и двата фактора.
Може да ти хареса как се чувстват агресивните накладки, така че преди да купиш голям комплект спирачки, опитай да смениш спирачните накладки. Ако имаш евтини накладки, които можеш да сложиш на колата, това може да доведе до значително подобряване на спирачното усещане.
Това не трябва да кара колата да спре по-бързо, а трябва да зацепва диска по-силно, с по-малко движение на педала и да промени усещането за спиране.

Накладки за писта или състезания

Никога не използвай накладки за висока температура, създадени за писта или състезания. Състезателните накладки са предназначени само за използване на пистата и трябва да бъдат горещи, за да функционират добре. Освен това спирачният прах може да стане твърд, ако се намокри и не се измие, което може да увреди покритието на джантата.
Винаги е добре да използваш отделни улични накладки и да ги смениш със състезателни на пистата. Подобно на гумите за всички сезони, трябва да си наясно, че накладките за писта, използвани в градска среда, задоволяват противоречиви цели, но не са способни на нищо.

Спирачно напасване

Това е начин за напасване на повърхностите на накладките и дисковете, за да се увеличи максимално спирачната сила. Основната идея е да се загреят спирачките и след това да се прехвърли начален слой материал от накладките към дисковете и топлината да ги отпусне. Това увеличава спирачната ефективност и живота на спирачната система.
След като спирачките са поставени правилно, накладките се допират до тънък слой от прехвърлен от тях материал вместо до грубата повърхност на диска. Тази адхезия между накладките и прехвърления материал върху дисковете е основен източник на спирачна сила в допълнение към триенето на накладките по дисковете.
Новите гуми имат също така и хлъзгава повърхност, която трябва да се износва при нормално шофиране, така че нови спирачки и нови гуми = по-малко спирачна сила. Без значение от метода на изготвяне на накладките и дисковете, всички те минават тежък процес по качествен контрол. Някои дискове за следпродажбено обслужване са по-добри, а някои са по-лоши. Някои дискове от  ebay използват нискокачествено желязо и няма да работят добре в сравнение с висококачествените дискове. Разликата е в теглото, равновесието, обработката, дълголетието и устойчивостта на напукване. Поради това препоръчваме заводски дискове.

Криогенната обработка няма да направи нищо на чугунен диск, защото той е изложен на диви цикли на отопление и охлаждане. Това е маркетинг. Цинковите или кадмиеви покрития могат да подобрят външния вид и охлаждането на ротора, като намалят ръждата върху дисковата шапка и лопатките.

Керамични или въглеродни дискове и накладки

Въглеродните керамични композитни дискове са изработени от материал от керамична смола. Не ги бъркай с керамични накладки или покрития. Те представляват въглеродни влакна, свързани със смола, която се пече до получаване на силициев карбид. Силициевият карбид е именно съединението, откъдето идва въглеродното или керамичното наименование.
Може да чуеш митове за керамични покрития върху железни дискове – това са маркетинг трикове. Истинските въглеродни керамични дискове са много скъпи: около 30 000 лева за набор от “масово произведени” дискове на Porsche и 50 000 лева за някои висококачествени луксозни автомобили.
Те не карат колата да спре по-бързо на улицата в сравнение с чугунените дискове, въпреки че имат и своите предимства за използване на улицата. За 13 хиляди лева (фабричната цена) можеш да получиш много по-дълъг живот, по-малко прах от спирачките, 50% по-малко тегло (по-малкото тегло увеличава манипулацията и комфорта) и изглеждат много готини.
Porsche изчислява, че техните PCCB дискове могат да издържат над 250 000 километра при нормалното улично шофиране. Повечето шофьори могат да очакват около 2500 състезателни километри от PCCB. Инвестицията, поне за нас, е напълно излишна.

Пробити и прорязани дискове

Препоръчваме гладки дискове за всички улични коли. Те струват по-малко, представят се по-добре и са по-малко склонни да се изкривят / разбият.
Не препоръчваме дискове с отвори или нарези, защото те не са определящ фактор за максимална спирачна ефективност. Преди да отхвърлиш това твърдение, ще се съгласим, че прорязаните и пробитите дискове променят коефициента на триене и силата на спирачния педал, но това не означава непременно, че колата ще спре по-бързо. Прорязаните и пробитите дискове спомагат за  чистенето на прегряващи и глазирани спирачни накладки, но това по никакъв начин не е фактор за уличните коли.
Докато те наистина ще променят начина, по който се чувства педалът, компромисът е колко ефективно те превръщат спирачните накладки в спирачен прах без да увеличават спирачната ефективност. (При повечето модерни автомобили прегряващите подложки са по-често срещани и биха могли да бъдат полезни).
Дупките в пробитите дискове първоначално са били използвани за изпускане на газ, натрупан от горещите спирачни накладки по време на състезания – проблем, който няма да видите с материалите, използвани в модерните спирачни накладки. Пробитите отвори също нямат забележим ефект върху теглото на диска. Използването на диск с 2 части е много по-ефективен начин за намаляване на въртящата се маса от пробиването на дупки. Ако просто искаш да промениш външния вид на ротора, Прорязаните дискове са по-малко податливи на напукване отколкото пробитите.
Локализираното неравномерно нагряване на материала по ръба на отворите спрямо останалата част на ротора също предизвиква пукнатини от топлинно натоварване. Въпреки че отворите могат да бъдат скосени (ръбът на отвора да е изгладен) по външната повърхност на ротора, те не са скосени по вътрешната повърхност. Ако някой казва, че купува само пробити дискове, на които отворите са излети, това е погрешна информация. Всички отвори в дисковете са изрязани чрез CNC сонда и машинна обработка. Леенето и прецизното обработване на малките дупки създават трудности и разходи, които не се отразяват в цената на диска, за това е и икономически неефективно.
На последно място, обработването на дупките след отливане би намалило ползата от отливането на дупките. Аргументът, че те са за състезания, също е фалшив – продавачът на големи комплекти спирачки не препоръчва пробити дискове за тежка употреба. Отиди на състезателна писта и виж какво използват състезателните автомобили. В зависимост от вида на събитието, което посещаваш, може да видиш автомобили с пробити дискове, но един състезателен отбор може да си позволи да премине през няколко комплекта всеки сезон и може да има определени части на колата си поради спонсорство или регулации.
Ако дисковете са били толкова добри, очаквай да ги видиш на колесника на самолетите, където теглото и производителността са критични, но те също използват дискове с гладка повърхност. Ако дисковете са видели екстремна топлина, да речем,  току-що са излезли от пистата, а не просто от магистралата, продължи да шофираш известно време, за да получиш малко охлаждащ въздушен поток по време на охлаждащата обиколка. Това ще ти помогне да избегнеш бавното охлаждане и изкривяване.
Никога не трябва да виждаш границата на качествен диск при нормална употреба на улицата, така че просто се придържай към това, което имаш на твоята кола.
Ако твоята кола все пак помирисва асфалта на пистата, спирачните въздуховоди са добра втора стъпка (пистовите накладки ще бъдат първата стъпка), а не пробиване на дупки в дисковете. Използвай температурно-чувствителна боя, за да провериш температурите на дисковете, за да определиш нуждите от въздуховоди и подобрения на спирачната система. Не се занимавай с използването на инфрачервен термометър, освен ако не можеш да го насочиш през прозореца при спиране.
Ето един пример за обикновени спирачни канали на фирма за спирачки, различна от VW. Каналът се прикрепя към долното управляващо рамо и води въздух в спирачния диск. Някои по-спортни автомобили дори имат пластмасови канали, прикрепени още при производството.
Някои джанти от края на 80-те години и през 90-те години дори са проектирани да извличат въздух и да охлаждат спирачките. Формата на колелата са проектирани като вентилатори. Когато колелото се завърта, спиците с формата на вентилатор изваждат въздуха. Те вече не се използват, защото колелата са насочени (не могат да бъдат заменяни вляво и вдясно) и модерните стилове на дизайна на джантите клони към по-отворени проекти, които показват повече от спирачките.

В каква посока трябва да са разположени отворите или нарезите по дисковете?

Няма значение дали дупките или нарезите сочат напред или назад. В зависимост от производителя дупките / нарезите може да са насочени напред или назад, да бъдат прави или извити, няма значение. Не бъркай нарезите, които са машинно струговани на лицевата страна на диска с вътрешните лопатки, защото при лопатките има значение за посоката!

В каква посока трябва да са насочени вътрешните лопатки?

Почти всички съвременни автомобили използват вентилирани предни дискове. Повечето оригинални части използват прави лопатки, за да могат да използват намалените производствени разходи и да използват същия ротор както от лявата, така и от дясната страна.
По-добрите ротори използват лостове за вътрешно насочване за по-добро охлаждане. Не забравяй, че пробитите отвори или процепи на външната повърхност
на диска не са насочени, но вътрешните лопатки, поставени между повърхностите на диска, винаги трябва да изкарват въздуха. С други думи, отчитайки посоката на въртене, перките трябва винаги да изтласкват въздуха от главината и да “ги извеждат” към задната част на колата.
Отново, спирачните канали са основен фактор при охлаждането на спирачките, така че помисли и за тях. По-долу е даден пример за посоката на вътрешните лопатки спрямо външната посока на слота.
Ако лопатките са прави, те са всеобхватни и могат да бъдат монтирани както от страната на водата, така и от страната на пасажера.

Защо някои спирачни апарати са пред диска, а някои са отзад?

Позицията на спирачните апарати спрямо диска е резултат от безопасното направляване на спирачните линии, геометрията на управлението и окачването, както и дизайна на главината. Други фактори са замърсяването на пътищата, производствените разходи и охлаждането. Няма разлика в спирачната сила, защото дискът е кръгъл!
Ферари и Ламборгини използват по два задни спирачни апарата – един неподвижен 4-бутален апарат за главно спиране и плаващ апарат за ръчната спирачка. Има дори няколко коли, чиито задни апарати са и от едната и от другата страна на диска. Предните челюсти обикновено са от една и съща страна заради кормилната рейка.

Опънати спирачни линии от неръждаема стомана

Те могат да допринесат за усещането за спиране, но не трябва да променят спирачното разстояние на улицата. Причината, поради която неръждаемите стоманени линии се използват в състезателна среда, е защото предпазва вътрешната линия от остатъците от коловозите на пистата и помага да се контролира разширяването на линията. Това стяга усещането на педала като премахва съпротивлението, но вероятно няма да направи колата да спира по-бързо.
Препоръчваме оставянето на линиите за спирачни натоварвания на уличната ти кола, защото те трябва да издържат живота на колата, като приемат редовни промени в спирачната течност. Докато западните “гумени” спирачни линии се разширяват много слабо, стоманените спирачни линии се разширяват много по-малко – близо до нулево. Разликата не се забелязва при улична кола.
Някои твърди линии могат да имат малко по-кратък живот в сравнение с гумените линии. Въпреки че разликата е незначителна, неправилното монтиране, завъртането на линията или вкарването на мръсотия в стоманените оплетки може да повреди спирачната линия. Пистова кола, чиито линии на спирачките се сменят на всеки 2 години и не вижда много километри, няма да види проблеми с твърдите линии, докато 16-годишната улична кола с 400 000 километра зад гърба си може и да причини проблеми.
Забележка – каучуковите спирачни линии трябва да бъдат заменени и при навъртане на много километри или при стари автомобили, а ако наистина следиш колата, трябва да имаш сравнително нови спирачни линии! Счупените метални намотки могат да разкъсат вътрешната тръба и да причинят прекъсване на линията и загуба на спирачна сила. Пластмасовите покрития или капаците върху намотките могат да помогнат за предотвратяване на износването.
Винаги използвай спираловидни линии от неръждаема стомана и се увери, че оплетките или линиите не са усукани и никога не купувай спирачни линии в eBay. Много от тях са известни като не-одобрени (или фалшиви) и склонни към провал. Неизправността може да е внезапна и ще доведе до загуба на спирачна сила, която вероятно ще доведе до произшествие.

Твоята безопасност, твоят живот и живота на минувачите струват повече от спестяванията от закупуването на евтини спирачни линии. Stoptech, BF Goodrich, Willwood, Brembo, Baer, ATE или друга марка спираловидни спирачни линии са по-надеждни от евтините спирачни линии.
При някои автомобили защитната стена (където е монтиран главният цилиндър на спирачката) се огъва при силно спиране. Опората на главния цилиндър спира това движение, но неговата полезност зависи от колата и предназначението. Съвременната кола не трябва да се нуждае от такава опора при нормално улично шофиране и не би трябвало да има ефект върху спирачното разстояние, а само при хода и усещането на педала.

Защо трябва да смениш спирачната течност?

Трябва да сменяш спирачната течност на всеки 2 години или когато е необходимо, защото с течението на времето и от топлината се разпада, остарява и абсорбира вода. Съвременните VW използват DOT 4 течност. Винаги използвай прясно отворени бутилки течност вместо стари бутилки, защото може би вече са абсорбирали влагата от въздуха в бутилката.
Влагата може да се кондензира и в линиите и в апаратите. DOT 3 и DOT 4 спирачните течности са проектирани да абсорбира вода, така че тя да не се събира в ниските места и да причини ръжда. Старата течност може дори да причини повреда на апарата и да причини ръжда по линииите, причинявайки внезапна повреда на спирачките.
Водата в спирачната течност значително намалява и точката на кипене на спирачната течност. Пистовите автомобили трябва да използват състезателна спирачна течност и да се обезвъздушават спирачните линии преди (ако не е направено през последните 2 седмици) и / или след всяка пистова сесия. Неизползването на спортна спирачна течност и неточността на настройката на спирачките, пригодени за състезателна среда, могат да доведат до пълна загуба на спирачен контрол!

Истината за големите комплекти спирачки за улицата

За използване на улицата, някои автомобили биха могли да спрат по-бързо с добавянето на по-голям комплект спирачки, но много от тях всъщност ще загубят спирачната си ефективност! Инженерите, които са проектирали твоя автомобил, са направили спирачната система в зависимост от теглото и баланса на автомобила (гориво, пасажери и товари и т.н.), настройките на окачването и оригиналните гуми. И докато можеш да спреш по-кратко, ако четирите гуми използват всички налични сцепление, задните гуми ще пожертват малко спирачно действие, за да не блокират и да подхлъзнат колата. Спирачното усилие също така отчита разликите в теглото и баланса на автомобилите при различни натоварвания на гориво и товари, центъра на тежестта и неговото преместване и други.
При всички модели mk4 и по-новите VW, електронното разпределение на спирачките в ABS модула предполага прилагане на задни спирачки първо при леко спиране, за да се намали гмуркането на предницата. Предните спирачки са по-големи от задните, защото при по-тежко спиране теглото на автомобила се премества напред към предните гуми, което им придава по-голяма сцепителна сила.
Смяната на всяка съставка на спирачките / гумите / окачването ще промени начина на действие на спирачките. Например, голям комплект спирачки отпред ще увеличи спирането на предните гуми, но това отклонение и преместване на тежестта няма да ти позволяват да се възползваш от нереализираното сцепление на задните гуми. Това може да доведе до по-дълги спирачни разстояния. В някои случаи средно голям комплект спирачки ще ти даде по-добра спирачна уредба, отколкото големият комплект спирачки, което се дължи само и единствено на баланса!
Всички добри комплекти спирачки увеличават спирачната сила, без да оказват отрицателно влияние върху баланса на сцепление. Добрите комплекти спирачки трябва да поддържат движението на педала и да съответстват на главния цилиндър на спирачната система. Изместването на баланса на автомобила също променя спирачното поведение при завоите.
В комбинация с това колко добре инженерите са проектирали спирачната система и като се отчетат икономическите съображения за масово произвеждан автомобил, може да получиш ефективност, или пък да загубиш производителност с комплект по-големи спирачки. Спортният автомобил може да бъде вече настроен от завода за оптимална спирачна ефективност. Леко настроената кола може да има значително място за подобрение в сравнение с фабричните настройки.
Това не означава, че усещането за спиране ще бъде непроменено, защото както спирачните накладки, така и промяната на настройките на спирачките променя усещането на педала, модулацията, движението му и намалява температурите на дисковете, апаратите, накладките и  главините. За съжаление, усещането за спиране не е равно на по-късо спирачно разстояние – промяна на теглото, притискането на спирачките и т.н. се извършват чрез промяна на настройката на спирачките.
Това означава ли, че големите спирачни комплекти са измама? Абсолютно не! Различните модели автомобили имат различни спирачни фактори. Ако не направиш нищо друго освен добавяне на голям комплект спирачки, можеш да съкратиш спирачните разстояния, ако спирачките са ограничителният фактор. По-добрите и прилепващи гуми, промените на окачването, настройките на теглото и баланса на автомобила променят поведението на спирачната система.
Някои автомобили имат по-малки дискове с минимален топлинен капацитет. Когато автомобилът остарее или когато заменяш износените части, сменяйки настройката, можеш да се възползваш от голям комплект спирачки. Големият комплект спирачки всъщност е необходим при много автомобили, ако бъдат отведени до пистата!
Големият комплект спирачки има по-голяма маса на диска и накладките, за да абсорбира допълнителната топлина. Материалите, вложени в накладките, които могат да се справят с висока топлина и т.н. също са специални.
Оригиналните части на Volkswagen и Audi спирачните системи са подходящи за улицата или автокроса, но могат да се затоплят доста бързо, когато наистина се натиснат здраво. Тук също играе техника за спиране на водача. Така че дали колата ти ще се възползва от по-голям комплект спирачки? Това се променя с модела на автомобила, индивидуалната настройка на автомобила и предназначението на колата, така че правилният отговор е “зависи”.
Например, Eurocar направи тест за спиране на New Beetle. След 5 пълни спирания от 100 до 0 км/ч спирачките прегряваха. Преминаването към спирачките на mk4 Golf R32 запази спирачките след много повече такива. Спирачното охлаждане всъщност може да помогне, но ако си решил да използваш колата си за пистата, то по-голям спирачен комплект е силно необходим.
В крайна сметка, ако направиш 5 пълни паник-спирания подред при нормално шофиране на улицата, проблемът е 100% в поведението на шофьора. Отново, това не включва теглене на тежки товари (New Beetle не е проектиран да тегли тежки товари) или да се движи надолу по дългите склонове (трябва да спираш с двигателя) и т.н.
За да ти покажем  в перспектива по-големите комплекти за улицата, да речем, че добре конструирания голям комплект спирачки може да намали разстоянието на паническото спиране (единично твърдо спиране, а не многократно натискане на спирачките докрай) с около 3 метра. 3 метра може да не са много, но точно те могат да бъдат разликата между инцидент и избягване на инцидент.
За уличното шофиране, увеличаването на разстоянието между трафика, както и поведението на водача, ако всички останали фактори са еднакви, са основните фактори за избягване на злополуки. По-голямото време и разстоянието между автомобилите също намалява камъните, стресът на шофьора и увеличава пробега, тъй като не е нужно да натискаш спирачките често.
Освен това поведението на шофьора по време на аварийно спиране не означава незабавно скачане върху спирачките. Повечето шофьори ще натиснат спирачките леко, след което ще си помислят “По дяволите, трябва наистина да спра!”, след което скачат на спирачките. В този случай, големия комплект спирачки няма да те спаси, ако не си натиснал усилено спирачките още в началото.
И ако току-що си спрял, не забравяй, че човекът зад теб може и да не успее да реагира като теб и да те удари отзад! В каквато и да е ситуация, не трябва да следваш толкова близо колата отпред. Ако си пропуснал първата част, където гумите често са ограничителният фактор, прочети я отново. Пакетът спирачки на mk5 успява да направи 25 паник-стопа от 100 до 0 км/ч с постоянно представяне. Отново, това не означава, че спирачната ефективност не би могла да се подобри или да се влоши, което показва, че гумите отново са най-важният фактор при спирането.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here