Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Първо, основният проблем със стартера на моделите от VAG групата е, че прах от феродовия диск на съединителя се натрупва около стартера и кара зъбчатото колело да прилепва за момент при стартиране. Това води до едно досадно скърцане или стържещ звук. За да решим проблема трябва да се премахне стартера, да се  почисти колелото и да се смаже.

Първото нещо е да се намери стартера. Колкото и смешно да звучи, доста хора, страдащи от този проблем, дори не знаят къде се намира виновника за шума и скърцането. Той се намира точно под отделението на акумулатора в предната част на трансмисията. Отделението се премахва относително лесно. За да се отстрани трябва да се развият два болта и да се премахнат два проводника, но  може да бъде доста трудно начинание за достъп, заради тесните пространства.

Това е стартера от неговата горна страна, в дясно е кутията на акумулатора.

Наистина е трудно за достъп. Това е страничен изглед на стартера, след демонтирането на кутията на акумуатора и прибиране на няколко кабела.

За жалост наистина трябва да се разкопчае поне главната линия с проводниците, за да се достигне до най-горния болт, крепящ стартера. Просто го повдигнете и като използвате 13 мм камък можете да го развиете.

Следващата стъпка е да изключите и освободите проводниците, свързани към стартера. Трябва да видите един дебел проводник, който идва директно от акумулатора, както и по-малък проводник, който да включи стартера, когато контакният ключ е завъртян в позиция “Запалване”. Този проводник е включен в соленоид, в непосредствена близост до главния захранващ проводник. Конекторът се откача лесно, като стиснете пружинните скоби и и изтеглите куплунга. Проводниците се демонтират с 13 mm камък. Ето и изглед отдолу:

Още една снимка, вече с демонтиран куплунг:

След като кабелът е демонтиран, внимателно го отместете от пътя, за да не се докосне до всички метални части в двигателния отсек. Ние съветваме преди всяка манипулация да откачате положителната клема на акумулатора, но ако внимавате и изолирате добре положителния терминал, може да минете и без премахване на клемата. Също така е от особено значение да бъдете внимателни, когато използвате тресчотката, за да отвиете гайките.

Така че сега, щом вече проводниците са отстранени и безопасно заделени, можете да премахнете горния стартерен болт. Той изисква дълбок камък, тъй като болта има допълнителен шип върху него, за да държи вързопа с проводници:

След като работата от горната част на колата е готова, трябва да пропълзите под колата, за да получите достъп до дъното на стартера. За да направите това, повдигнете предната част на колата на крик и я закрепете с твърда стойка, за безопасност:
Ще трябва да се развие и част на долната тава, за да имате достъп до долната част на двигателното отделение. След като сте вече под колата, ще трябва да се премахне скобата на климатичната инсталация, ако автомобилът е с такава. Подобно на кабелния комплект в горната част на двигателя, скобата на климатичната инсталация е закрепена към една шпилка на долния стартерен болт:

Развийте скобата с 13 mm камък и я изтеглете назад:

Then you can remove the lower starter bolt:

След като и скобата я нямя, няма нищо, което да задържа стартера, така че може да се наложи да повикате помощник за да ви помогне да го държи, докато се отстранява долния болт, или просто оставете най-горния болт, докато не се развият долните, след което премахнете горния. Следва най-важната част – премахване на стартера. Това изисква известно усукване и маневриране, но ще излезе.

Можете да видите натрупването на съединителен прах. Това е причината, която е причинила стартерната предавка да се заклещва в ангажирана позиция, което да прави всички тези ужасни шумове:

Ако имате спрей за почистване на части, може да наръскате зъбното колело, което ще успее да почисти по-едрите частици:

Ако имате някои части по-чист, даде го удар, преди да го разглобим:

Използвайки стеги или менгеме, започнете разглобяването, почистването и смазването на вътрешността на стартера. За да направите това, трябва да  отстраните корпуса:

Корпусът на стартера се държи на два дълги болта, закрепени в главата на стартерния отсек:

След като болтовете са развити, би трябвало без проблем да освободите главата на стартера, но понякога се налага нежно почукване с дървена летва. Никога не използвайте метални инструменти, тъй като може да нарушите формата и целостта на главата на стартера, което е предпоставка за ново замърсяване и евентуална смърт на стартера:

Не забравяйте да премахнете и заземителната лента. След като имате достъп до главата на стартера, напръскайте със силиконов лубрикант в края на предавката, отвътре. Най-добри резултати дава спрей за мотоциклетни вериги. Може да използвате и смазка за лагери за вътрешните предавки:

Щом всичко е почистено и смазано. Можете да започнете сглобавянето. Процесът е абсолютно обратния на сглобяването.

ЗАБЕЛЕЖКА: Тази работа не е за всеки, така че моля да прочетете горните редове внимателно, преди да се уверите, че задачата попада в нивото ви на комфорт. Тази процедура също не е непременно решение на всички проблеми по запалителната система. Някои стартери могат да бъдат в по-лошо състояние от другите, което означава, че написаното по-горе може и да не работи за вашия стартер. И накрая, tdibg.net не носи отговорност за всичко, което се случва, докато някой се опитва да направи някое от тези действия. Моля, използвайте здравия си разум и добрата преценка, когато се работи с инструменти и проводници под напрежение.

Успех!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here