Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

В тази статия сме се постарали да съберем някои от най-полезните съвети за всички любители автомеханици, на които сме се натъкнали през годините, както и други основни знания, за които може да са интересни и полезни.


В долната част на статията сме поместили съвети как да поддържаш организация в гаража си. Това ще направи всяка работа по-бърза и по-малко разочароваща. Ако имаш някакви добри съвети, сподели ги с нас на нашата електронна поща – office@tdibg.net


БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪРВО МЯСТО!

Всяка информация на този сайт не е заместител на общите практики за безопасност, професионалното мнение на сертифициран механик, правилното обучение, както и на здравия разум! Ако в даден момент имаш някакви съмнения за своята безопасност или имущество, или пък безопасността на някой друг, спри да работиш върху колата си и се консултирай с професионалист. Никога не излагай открит пламък или други източници на искра или запалими предмети около колата си. Винаги проверявай дали има подходяща вентилация и че опасните изпарения или запалимите течности са напълно евакуирани, преди да работиш върху своята кола!

Носи подходящи ръкавици при работа по колата си, защото ръцете ти могат да бъдат изложени на опасни химикали.


Съвети за механика


Винаги чети листовките за безопасност на материалите при работа с химикали! – Това не са безопасни субстанции, с които всеки може да се подиграва. Преди да започнеш работа с каквито и да е химикали, направи търсене в интернет за повече информация!

Знаеш ли, че когато са изложени на MIG / TIG заваряване, много от течностите за почистване на спирачните апарати или карбураторите много лесно могат да отделят силно отровния фосген газ? Той е толкова отровен, че една дори малка част от невидимите пари е достатъчно за фатална доза. Все още има случаи на хора, които умират от отравяне с фосген газ, въпреки широкото познаване на опасностите.

R12 фреон освободен близо до работеща кола (или запален в близост до хора) също може да отдели фосген газ. Цигарите около някои химикали също имат способността да произвеждат отровни газове. Заваряването на поцинковани детайли изпуска токсичен цинков газ. Ако не знаеш детайли за химикалите, с които работиш, попитам някой, който знае и е работил поне веднъж с тях!

Закрепи колата възможно най-сигурно – когато си под колата, животът ти зависи от това колата ти да е подсигурена колкото е възможно. Постави крика да стои по подходящ начин и на безопасно място – на твърда, равна повърхност, както е посочено в наръчника. Не позволявай на малолетни и непълнолетни лица да работят без надзор по колата, независимо от тяхното желание и роднинска връзка. Ако имаш някакви съмнения, че колата не е защитена, няма да навреди ако приемеш допълнителни мерки за обезопасяването ѝ. Винаги се уверявай, че колата е сигурно закрепена и безопасна преди да се пъхнеш под колата достатъчно навътре, за да се нараниш. Никога не се навирай под колата, ако не е напълно сигурно и стабилно, никога не влизай под колата, ако е повдигната на хидравличен крик.

След повдигане на колата и поставянето ѝ на подпори, можеш да използваш хидравлични крикове за добавяне на допълнителни места за закрепване, но само като резервен метод за закрепване. Лошо е за крика, ако задържа колата във въздуха за дълго време, така че просто го имай като резервен вариан, в случай че стойката на колата поддаде. Стойките, на които си качил колата може да се счупят или колата да се прекатури от стойките!

Клиновете за колела (клинове от дърво или друг материал) около колелата могат да помогнат за предотвратяване от придвижване на колата напред или назад.

Ние винаги залагаме на сигурността, за това използването само на 2 стоки не е достатъчно безопасно, защото ако едната стойка не издържи, подхлъзне ли се, преобърне ли се, или асфалта под стойките пропадне, колата може да падне надолу и можеш да бъдеш сериозно ранен или убит, или да доведе до увреждане на лица и / или имущество. Винаги използвай резервна стойка, която да подкрепя колата и да носи неговото тегло. Най-често това може да бъде направено чрез втори чифт стойки.

Ние съветваме също да използваш колесни рампи, подкрепящи предната част на автомобила, както и да използваш стойки като резервнен вариант. Винаги се уверявай, че стойките или рампите са оценени за тежестта, която им е необходима да подкрепят. Също така е хубаво да опънеш ръчната спирачка и да включиш на скорост в зависимост от случая. Можеш да поставиш дъски под стойките, което ще помогне да се разпредели тежестта, особено в горещ ден, когато краката на стойките имат гадния навик да хлътват в асфалта. Никога не се навирай под колата, ако теглото на колата е разпределено само на хидравлични крикове.

Те биха могли да изпуснат от уплътненията и да колабират, да се избият или да приплъзнат и т.н.! Ако някога си бил свидетел на това как хидравличен крик се поврежда, знаеш колко бързо можеш да умреш, ако си под колата! Никога не се навирай под колата, докато колата е на хидравличен крик или разчита на крик тип “Крокодил”, който отдавна е забучен в багажника. Те са за аварийно отстраняване на колело и не трябва да се използват за редовна поддръжка или за подкрепа на колата, докато сте под нея! Много хора са загинали, защото са се навряли под колата само за секунди и са били смачкани, когато колата падне от крика. Разклати колата малко да се тества доколко надеждна е, преди да се промушиш и никога не влизай отдолу освен ако не е сигурно!

Счупен крик, който почти сигурно води до фатален край
Счупен крик, който почти сигурно води до фатален край

Отново, винаги проверявай дали подкрепящите стойки са поставени в препоръчителните от завода производител точки за повдигане на колата, както и дали са поставени върху твърда и равна повърхност. Провери още веднъж тяхната позиция, след като теглото на автомобила се разположи върху тях. Ако не успееш да ги поставиш на правилното място или си прекалено уверен в тяхното позициониране, може да си създадеш куп главоболия и да доведеш ремонта до инцидент, както е показано по-долу.

Онзи един път, когато си казваш “така е достатъчно добре” може да бъде онзи път, в който настъпва нещастната случка, която е показано по-долу. Собственикът на снимката ни разказа, че за щастие никой не е пострадал при този случай, но този натрошен картер може да бъдат гърдите ти, а това масло може спокойно да го сравниш с мозък. Надяваме се, че VAG-аджиите можем да бъдем дисциплинирани и страхът от подобни случки ще попречи на самонадеяността.
НИКОГА не използвай газобетонни блокове (О, да! И това се използва!) като заместител на подходящи стойки за закрепване на кола във въздуха. Не можеш да видите с просто око началните стадии на гниене, пукнатините, дефектите и др. Те са по-силни, когато са подредени в една ориентация и по-слаби в другата – знаеш ли коя посока е по-силната? Ако видиш някой твой приятел да прави неописуемата глупост, качвайки колата си на такива блокове, знай, че рискува както собствения си, така и живота на другите около него.

По-добрата алтернатива е да си изградиш собствени повдигащи блокове като тези, показани по-долу. Използвай големи винтове за дърво за да закрепиш две парчета дърво с размери 5х10 сантиметра под твърда дъска от дърво с дебелина поне 5 сантиметра. Позиционирай крайните парчета по начин, който пречи на гумата да се изхлъзне. Нашият съвет е да не се използват греди, които не са здраво завинтени заедно или мека дървесина. В противен случай тя може да се пропукат или изметнат, което да доведе до сериозни наранявания или смърт. Височината може да се контролира чрез добавянето на доълнителен панел под текущия. По-долу са показани примери за домашно приготвени блокове. Последната картина показва също рампи, които могат да бъдат закупени във всеки авто магазин. 
Дървени блокове за повдигане на автомобил
Дървени блокове за повдигане на автомобил

Как да освободиш запечени и ръждясали болтове и гайки


На първо място, използвайте шестоъгълни ключове с 6-точково гнездо, вместо гнездо с 12 точки – Използването на ключове с 6-точкови гнезда ще помогне за предотвратяване на изпиляването на главите на болтовете и гайките, в сравнение с използване на звездовиден ключ с 12 гнезда. 12 гнезда точки са по-добри за гайки / болтове, завинтени на места, където не разполагаш с добър обхват на движение, за да ги разхлабиш. Някои VW / Audi болтове са “тройни квадрати” и използват само този бит за развиване. Това са специални VW / Audi битове и не се водят в класификацията Torx, въпреки някои прилики.

Вземи PB Blaster или подобна проникваща смазка – това са подобни на WD-40 смазки, защото те са смазочни материали, но с онази екстра, че могат да проникнат между резбите на запечени болтове, както и разяжда ръждата. Въпреки, че PB Blaster е също толкова мазен като WD-40, PB Blaster яде ръжда и прониква много по-добре – WD-40 е само лубрикант. Ако имаш проблеми с разхлабване на болт, напръскай проникваща смазка (ние сме доволни от Rost off на Wurth) около ръбовете болта и остави да попие в продължение на една минута. Течността ще се промъкне в резбите и ще ти помогне да се разхлабят запечените болтове.

Удари леко с чук и след това повтори отново напръскването. Ще откриеш, че болтовете спирачките или окачването винаги ще се нуждаят от предварително накисване, тъй като те са изложени на вода и мръсотия, което прави демонтирането им по-трудно от очакваното.

Ако положението е на живот и смърт можеш да използваш пропанова горелка, която да разшири металите и по този начин да се разхлабят заялите крепежни елементи – Но никога не използвай горелката в близост до запалими предмети или изпарения. Заялите гайки или болтове могат да се разхлабят от горещината на пропановата горелка достатъчно за да ги премахнеш. Също така трябва да се внимава за всички линии на горивото, запалими течности или запалими пари, когато се използва открит пламък. Винаги поддържай необходимата вентилация при използване на пламък и се увери, че всички запалими пари или течности са напълно евакуирани.


Винаги отваряй капачката за пълнене преди да отвориш пробката за източване

 

Не можеш да си представиш колко ентусиасти, решили сами да сменят маслото на колата си, например, остават изумени от факта, че маслото не потича. Ако не можеш да отвориш отвора за пълнене на течността, след това тази за източване, просто признай поражението си и извикай някой, който може да отвори пробката за пълнене. В противен случай рискуваш да направиш едно от най-глупавите действия на пишман-монтьора – вакуум в двигателя. Колата просто ще остане така. Понякога се налага да се заварят прът или да се използва пневматичен пистолет за развиване на пробките, но въпреки това винаги се водим по едно-единствено правило – първо отваряме там, откъдето сипваме, а чак тогава там, откъдето източваме. Това важи за всички течности.


Използвай тръба!

Предполагаме всеки се е борил поне веднъж с ръждясали или  болтове / гайки, за които се изисква висок въртящ момент. Съветът ни е да използвате тръба! Често в домашните ни работилници липсват бижута в инструментите като така наречения “breaker bar”(която представлява голям квадрат за камък и перпендикулярно заварено парче метал), но ние, българите, сме известни със своята изобретателност. Да, просто дебела тръба. Просто се увери, че контактът между болта и камъка е достатъчно добър, в противен случай ще го нараниш.

Използвай само първокласни инструменти, защото този метод не е препоръчителен за евтини тресчотки, които обикновено използваме за всичко около нас.

Да, просто тръба! Е, и здрава тресчотка
Да, просто тръба! Е, и здрава тресчотка

Избягвайте паралакс с подходящи ъгли на гледане


Погледни място близо до лицето си и затвори едното си око, а после другото. Виж как изглежда, че точката да се движи? Това е вид грешка при гледане, наречена паралакс, и подобен тип грешка може да доведе до оголени болтове, неправилно зацепване на двигателя и други проблеми. Винаги се опитвайте да виждаш болтовете, точките за синхронизация, маркировките на кодовете на таймера и т.н., под перпендикулярен ъгъл. Ако не можеш да го видиш или визуализираш, използвай огледало, за да имаш правилен ъгъл. Резбите, маркировките, ролките и т.н. не са винаги под 90 ° ъгъл спрямо повърхността. Например, подгревните свещи на 4-цилиндровите дизелови двигатели на VW (за които можеш да прочетеш в статията ни Как да смениш подгревните свещи на своя TDI )не се завиват на 90 ° към главата – те са резбовани под различни ъгли. Ако не можеш да видите болта, опитай се да го визуализираш под правилния ъгъл, за да го направиш правилно и опитай да го завъртиш обратно на часовниковата стрелка 1 пълен оборот преди да го стегнеш – това може да ти помогне да “усетиш” резбите.

Когато настройваш маркерите на индекса на таймера на инжекционната помпа или използваш пистолет за зацепването на бензинов двигател, за да провериш предварението, винаги гледай маркерите под ъгъл, който ще пресича оста им, за да избегнеш грешно разчитане на маркировката на индекса. Друг пример е затягането на обтегача на ремъка на TDI. Някои автомобили имат маркировка на обтегача, която трябва да бъде напасната със знак върху блока на двигателя. Тъй като опъващият механизъм не се вижда лесно отгоре, препоръчваме да използваш огледало, за да видиш маркерите на обтегачите и да провериш дали са правилно настроени, в противен случай това може да доведе до повреда на ремъка.

Снимка, показваща правилния или неправилен ъгъл на гледане, когато гледаш към зелената марка.

Не сме опитни художници
Не сме опитни художници

Използвай ръкавици 

Използвай винилови / нитрилни ръкавици или такива за механици. Ръкавиците ти помагат да поддържаш гаража чист, автомобилът ти чист, както и твоите инструменти.  Добрите ръкавици са сините или лилави винилови ръкавици, които можете да намериш във всеки автомобилен магазин. Избягвай гумените ръкавици на художника, защото се разпадат при най-малката драскотина. През зимата можеш да поставиш памучна ръкавица под работната ръкавица, което ще ти гарантира топлина и чистота.


Винаги използвайте динамометричен гаечен ключ на гайките / болтовете, опитайте да ги обвиете в маскираща лента, за да избегнете издраскване на колелата.

Напоследък в специализираните магазини за авточасти продават пластмасови обвивки за гайките, за да се избегнат драскотини, но можеш да ги увиеш в маскираща лента за да избегнеш издраскване на колелата. Излишният въртящ момент от пневматичните гайковерти може да увредят гайките и дори да напукат колелото. Винаги изваждай и инсталирай ръчно гайките с тресчотка, при необходимост и с тръба, и ги завъртай на ръка. Излишният въртящ момент не само ще повреди колелото и гайките, но и може да предизвика вибрации на колелата.

Вземи си добра “лагерна количка”

Повечето от нас са виждали самоделните изпълнения на майсторите, който се хващат на всяко камъче. Най-добрия вариант, ако прекарваш повече време под колата си, е да си закупиш шейна със 6 колела. Моделите с четири колела могат да зацепят на малки понижения и налагат по-голям натиск върху по-малко колела.

Как да следите проводниците, болтовете и т.н.?

Ако твоят проект включва много части в продължение на много дни, маркирай всичко с парче лента / хартия, етикет и др. Времето е пари, а някои не мислят, че това спестява време. Това наистина спестява време по време на сглобяването. Никога не използвай молив, за да правиш етикети, тъй като графитът може да бъде изтрит.

След изваждането на даден елемент завивай болтовете обратно. Така е невъзможно да се изгубят. Тези, които не могат да бъдат върнати, се залепват върху голямо парче картон и се етикетират с бележки, написани директно върху картона. Ако извадиш маркуч или куплунг, маркирай двете му страни, за да можеш лесно да идентифицираш и двете страни. Можеш също да използваш space bag торбички, на които да напишеш какво има в тях с перманентни маркери.

Направи тест за да откриеш изтичане на въздух – (при турбинирани автомобили)

Това ще доведе до загуба на мощност и неправилно функциониране на двигателя поради загуба на количество измерен въздух. Изгубеният въздух прави завъртането на турбото по-трудно и изстрелва по-горещ въздух, отколкото би трябвало.

Съхранявайте терминалите на акумулаторите чисти 

Това е нещо, което всеки собственик на автомобил трябва да знае. С течение на времето терминалите на акумулаторите ще корозират. Почиствай ги с почистващи препарати за батерии, както е показано по-долу. Когато издърпваш терминалите, просто ги разклати, не ги дърпайте здраво! Малко сода и вода е добър избор за почистване на киселинните отлгания. Ако не шофираш много често, зарядно устройство ще ти помогне батерията на твоята кола да поддържа заряд. Можеш също така да поставитеш малко уплътнител за терминалите на батериите за да предотвратиш бъдеща корозия.

А TDI двигателите може да имат проблеми при стартиране, ако нивото на ток в батерията е ниско (говорим за ток на товарна вилка, а не за волтаж). Ако батерията е слаба или има прекалено много корозия, горивната помпа няма да впръсква гориво, скоростта на завтртане на стартера ще бъде твърде ниска или имобилайзерът може да се обърка.

Левият терминал е непочистен, десният - чист.
Левият терминал е непочистен, десният – чист.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here