Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Тази статия ще ти покаже трите основни вида директно впръскване на дизеловото гориво, използвани в TDI двигателите: тип Bosch VE инжекционна помпа; така наречената помпа-дюза (PD) – инжектор, заедно със самостоятелна помка; комън рейл дизелово впръскване (CRD).

Поколенията на двигателите при Volkswagen TDI не винаги се сменят с поколенията при каросериите. Директните системи за впръскване на гориво инжектират директно в горивната камера, вместо в предварителна горивна камера или във всмукателния колектор.

1989-2003 VW TDI


TDI технологията е въведена през 1989 г. в 5-цилиндровия TDI двигател със 120 конски сили на Audi 100. В периода 1996-1997 г. Passat, както и някои модели на Jetta от 1997 г. използват 1Z двигателя. В годините 1997-1999 Jetta използва двигателя AHU (същите бутала и биели като на по-новите ALH двигатели). 1997 г. е година на преход за TDI двигателите. Повечето автомобили от 1997 г. трябва да са екипирани с 1Z, но някои късни модели може да са сглобени с AHU двигатели.

Тези двигатели споделят основния план на двигателя с по-ранните 4-цилиндрови двигатели на VW. Те всички използват Bosch VE VP 37 електронна ротационна помпа за впръскване на гориво. Помпата за впръскване се задвижва от зъбно колело, поставено на линията на ангренажния ремък. На пазара има много модели на нагнетателни помпи Bosch; всички TDI помпи са с електронно управление и лесно могат да бъдат модифицирани, за да се монтират успешно на всеки 1996-2003 TDI.

През 1998 г. VW представи нов двигател ALH в New Beetle (98-99 Jetta все още използват AHU). Автомобилите с ръчна скоростна кутия и с двигател ALH са все още с най-нисък разход на гориво и най-надеждни от всички генерации на TDI. 1998-99 New Beetle и всички 1999.5-2003 New Beetle, Golf, Jetta използват ALH двигателя.

2004-2006 TDI


Това са всички Pumpe Duse (PD), нов тип директно впръскване. Съчетава помпата за впръстване и инжектора. Технологията не е нова, но заради все по-големите изисквания към вредните емисии, PD технологията остава най-доброто решение.

PD двигателите имат значителни механични разлики от по-ранните не-PD автомобили. Kолите от четвъртото поколение на TDI използват двигателя BEW (2004-2006 Голф / New Beetle), a автомобилите от петото поколение използват BRM двигателя (2005.5-2006 5-то поколение Jetta TDI). Всички PD мотори използват електрическа горивна помпа с ниско налягане (около 0,5 атмосфери) в резервоара за гориво – нещо, което по-ранните TDI нямат.


2009 + 4 цилиндров TDI


Те използват така наречените комън рейл двигатели. Технолигията не е нова, но е видяла големи промени. Common Rail работи по-чисто и по-мощно, но тъй като това е нова за VW технология, е ималa доста малки технически проблеми. Промяната към комън рейл технологията е направена, за да се срещнат стандартите за емисии Euro. Заради масивната реклама, бързите доставки и по-високите цени на горивата, тези TDI са най-често срещаните.

Докато 2009-2010 Jetta седан използва същата каросерия като 2005-2006 Jetta, но има съвсем различен двигател / скоростна кутия и система за контрол на емисиите. Отново, стилът на купето не е задължително да следва модела на двигателя.

След 2012 г. Passat TDI използва това, което с насмешка наричаме “версия 1.5” на това поколение Common Rail двигатели. Запазвайки много основни характеристики, CKRA двигателят на Passat използва различна горивна помпа, горивни инжектори, турбо, както и въздушно-воден интеркулер.

2009 + 6 цилиндрови VW Touareg TDI, Audi Q7 TDI и Porsche Cayenne дизел


Те също използват комън рейл, но във V6 двигател TDI двигател и с AWD. Въпреки че много от основните принципи на впръскване на горивото се прилагат и за тези, по-големи двигатели V6, самият двигател е много по-различен. Основната разлика за крайния потребител е много по-голяма мощност, наличност на AWD куатро, и че всички използват разтвор за инжектиране в изпускателната система, за намаляване на емисиите.

2013+ Golf

Te използват версия 2.0 на Common Rail двигателите. Двигателят е ново поколение, ЕA888. Основните разлики са: интегрирани балансиращи валово, променливо охлаждане и смазване, въздушно-воден интеркулер, отделни охлаждащи кръгове за главата / блока, както и ревизия на основни компоненти. Променливото охлаждане позволява на колата се затопли по-бързо.

Митът за подгряването на горивния филтър

Незнайно защо, но някой някога е пуснал мухата за това, че горивните филтри на TDI имат подгряващ елемент. През цялата история на съществуването на TDI никога не е имало подгряващ елемент. Само някои ранни New Beetle TDI от 1998 имат горивни филтри, които се затоплят малко от линията за връщане на гориво. Когато се връща горивото от двигателя, то е затоплено от топлина, идваща от двигателя и от повишаване на налягането. Когато е студено, затоплено от линията за връщане, горивото се връща обратно през филтъра за гориво и обратно до двигателя, за да се затопли и да се предотврати желиране на гориво.
Всъщност има няколко модификации на TDI, които идват от завода с адаптери за горивните филтри, които използват антифриза в двигателя да подгреят отоплителен елемент над горивния филтър.

Bosch VE помпа за директно впръскване, 1996-2003

Ако двигателят ти изглежда като тези (mk3 в лявата част на екрана, mk4 в дясно), имаш VE двигател


Тези машини използват Bosch VE VP 37 помпата за впръскване на гориво.  Горивото се изтегля от резервоара при засмукване с ниско налягане от инжекционната помпа и я нагнетява до над 230 атмосфери при инжекторите. Зацепването на помпата за впръскване е много важно. Това е често срещана причина за грешки в работа на автомобила, както и той въобще да не запали. 

Голямото налягане, генерирано в инжектора, е създадено чрез ограничаване и фокусиране на горивото към инжектора. Всеки инжектор на гориво е пружинен, двуетапен 5-портов. Всички двигатели се охлаждат с вода, 4-цилиндрови, с 8 клапана. Ето един страничен срез на инжектор за директно впръскване на горивото. Инжекторът е двуетапен – пилотно впръскване преди  основното впръскване омекотява вълните на налягането на горивната помпа и е сигнал за началото на инжектиране до сензора за повдигане на инжектора. То става при около 190 атмосфери, но е ревизирано от VW до 220 атмосфери, заради емисионни проблеми. Основното инжектиране настъпва около 220-230 атмосфери. Пружините затварят дюзата, когато налягането на горивото вътре в инжектора спадне.

По-долу ще видиш снимка на цилиндровите глави на стар дизелов двигател

Pumpe Duse (PD) TDI 2004-2006

Ако колата ти е 2004-2006 VW TDI, то тя най-вероятно е снабдена с Pumpe Duse двигател. Това включва всички Jetta, New Beetle, Golf, Passat и Touareg TDI. Най-забележимата промяна е Pumpe Duse инжектори и липсата на Bosch VE горивна помпа. Ако имаш mk4 Jetta / Golf / Beetle двигател с капак, който изглежда като този по-долу, то имаш Pumpe Duse. 


Pumpe duse името на марката на VW и Аudi за блоковата инжекторна технология. Всеки инжектор всъщност е миниатюрна помпа за гориво – Pumpe Duse е в груб превод “помпа-дюза”. За разлика от по-ранните TDI, който нямат електрическа помпа за гориво, Pumpe Duse автомобилите използват помпа за ниско налягане (около 0.3 – 0.7 атмосфери) в резервоара за гориво, наречена подкачваща помпа, за да придвижи горивото към двигателя. Горивна помпа със средно налягане при двигателя, наречена тандемна помпата в края на разпределителния вал, сгъстява горивото до 3-7 атмосфери в релсата на горивото вътре в главата на цилиндъра.

Горивото постъпва във всеки инжектор и когато се задейства от разпределителния вал, сгъстява горивото. Разпръскването се извърва внимателно във времето чрез действието на електрически соленоид. Високото напрежение на разпределителния вал и горивните инжектори са част от причините VW да препоръчва Pumpe Duse автомобилите да използват масло на двигателя, одобрен от VW за Pumpe Duse двигатели. 

За разлика от по-ранните автомобили, Pumpe Duse автомобилите използват охладител на гориво в предната част на колата. Това се дължи на по-високите температури, които системата за Pumpe Duse генерира в обратната горивна линия. Разпределителният вал има още четири гърбици, за задвижване на Pumpe Duse инжекторите. И понеже гърбиците заемат място, тези за клапаните са по-тесни, отколкото преди. А много често срещан проблем е износени гърбици на разпределителния вал. Ако двигателят звучи много лошо на празен ход и страда от проблеми при работа, то вероятно има износване на  разпределителен вал. 

Освен разликите във впръскването на горивото, компонентите на двигателя също са различни. Благодарение на по-високото налягане, буталата са по-тежки, имат по-малка игла, както и нямат импресии за главите на клапаните, като при по-ранните бутала. Те също така разполагат с малко по-силни биели и по-големи лагери. Всички двигатели са все още с водно охлаждане и 4 цилиндри, но двигателите на Volkswagen Passat са малко по-различни от другите TDI. Двигателят при Passat е 2.0L, 8-клапанен надлъжен и използва различни компоненти от 8-клапанните двигатели 1.9 TDI. Също така, тези двигатели имат и 16v конфигурации, които дават още по-добра смес на гориво и въздух, както и по-добра ефективност при изхвърляне на изгорелите газове.

В ляво е разрез на Pumpe Duse инжектор. По-долу вдясно е схема на инжектора в цилиндровата глава – шината за гориво е вградена в цилиндровата глава. Големите промени спрямо миналите инжектори са пружинната клапа, която се задейства от разпределителния вал, инжекторите за гориво със странично пълнене, както и със соленоидното действие

 

 

 

По-долу ще видиш снимка на главата на двигателя на Pumpe Duse кола. Можете да видиш Pumpe Duse инжекторите в предната част на разпределителния вал и рокерите над тях, от които се задействат буталата на разпръсквачите.

VW използва и инжектори с пиезоелектретни клапани, след като Европейската комисия въвежда още по-стриктни правила за изгорели газове.

Common Rail TDI 2009 – 2011 +


Volkswagen премина изцяло на комън рейл двигатели през 2009 г. за да отговарят на стандартите за емисии. В техните рекламни материали се посочва, че техните двигатели отговарят на изискванията за по-тихи, по-мощни двигатели, но всъщност бе с цел постигане на нивата на емисиите след приемане на Лисабонския договр през 2008-а. По-старите двигатели не могат да отговарят на съвременните стандарти за емисиите. Jetta / Golf използват TDI двигатели с кодове CBEA или CJAA, 4-цилиндрови напречноразположени турбодизели със 140hp, 320 нютонметра въртящ момент. Touareg / Audi Q7 използват TDI двигател с код Cata, надлъжен V6 turbodiesel. Te използват една и съща електрическа помпа за ниско налягане в резервоара като при PD и сгъстяват гориво до около 0,5 атмосфери. След това отива в междинна помпа за налягане, намираща се над тампона на двигателя от страната на пътника и нагнетявя горивото до около 5 атмосфери. След това е ред на помпата за високо налягане (HPFP). В HPFP дизеловото гориво се сгъстява до 1800 бара в така наречента “обща релса”, показана по-долу на двигателя CBEA. Общата тръба / релса се споделя от всички инжектори на гориво. За разлика от повечето общи комън рейл системи, които са направени от външни доставчици, VW правят сами общата си релса. (Bosch прави горивната помпа). Горивото се измерва в помпата, но регулаторен клапан за налягането на горивото в десния край на релсата също контролира налягането на горивото в релсата. Натискът е вторичен продукт на ограничението, така че при затворен изпускателеб клапан, горивната релса повишава налягането.

Има няколко съобщения за HPFP ненадеждност (по-рядко е отколкото можеш да си представиш), която въвежда метални люспи в горивната система. Това причинява сериозни щети, защото ще се нуждаш от подмяна на горивните инжектори, клапани, помпа и филтри.

 

Голямото предимство на съвременните комънрейл системи са  пиезоелектрическите инжектори на гориво. Те предлагат много по-добър контрол върху впръскването на горивото, количеството и продължителността, спрямо по-старите инжектори. За разлика от по-старите системи, те могат да инжектират гориво напълно независимо от разпределителните валове. Пиезоелектричните инжектори използват вид пиезоелектричен кристал, който се разширява в отговор на електрическо напрежение вместо електромагнитни соленоиди като при Pumpe Duse инжектори. Кристалите могат да се съкращават 4-5 пъти по-бързо от соленоид. Разширяването на кристала придвижва иглата на дюзата. Иглата може да се направи с около 75% по-малко маса. 

Ефектът от тези по-бързи, по-точни инжектори е тих, по-мощен и по-чист двигател. Чрез инжектиране на малки количества гориво преди основното впръскване се изглаждат вълните на натиска на горенето при дизеловите двигатели, като по този начин усмиряват и изглаждат на вибрациите на двигателя. По-старите инжектори са имали само пилотен и главвн път, докато пиезоелектрически инжектори на гориво може да има до 5 инжекции за оборот. Това води до гладки и спокойни двигатели. Комън рейл инжекторите разполагат 8 дупки, което позволява едно и също количество гориво да се инжектира в по-фина мъгла, която също увеличава икономията на гориво и енергията.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here