Имобилайзерът на твоя TDI – какво не знаем за него?

Тази статия описва как функционира системата на имобилайзера, как да подмениш интелигентния ключ на твоята VW или Audi, как работи дистанционното управление и какви стъпки са необходими за отстраняване на неизправности.

0
7270
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Имобилайзерът е система за предотвратяване на кражби, намираща се в близост до патрона за запалване. Той е свързан с основния компютър на автомобила, а чипът с транспондер за радиочестотна идентификация (RFID) в интелигентния ключ на VW или Audi предава сигнал на антената, намираща се до патрона на стартера.

И не, не можеш да направиш байпас на имобилайзера с нормалните за целта инструменти за “кражба на кола”. Ако твоят VW е  произведен преди 1999 г., той не би трябвало да има имобилайзер.

Ако автомобилът ти има жълт символ с автомобил или ключ на арматурното табло, когато завъртиш ключа в положение “ON” (показано по-долу), със сигурност има имобилайзер. Тази светлина светва за секунда, но бързо се изключва, когато запалиш колата. Ако остане, имаш някакъв проблем.

Когато купуваш или програмираш нов ключ, трябва да използваш ключ, който съответства на същото поколение на имобилайзера и типа на системата за вход без ключ и да го синхронизирате с имобилайзера.

Основният симптом на дефектна система или активиран имобилайзер е, че двигателят се изключва след секунда или жълтият символ с автомобил или ключ на таблото за управление мига. Често акумулаторът, особено когато си е заминал, може да предизвика активиране на имобилайзера. В редки случаи това се задейства по неизвестни причини – вижте останалата част от тази страница за отстраняване на неизправностите.

Иммобилайзерът има диапазон от около 3 сантиметра през пластмасата на ключа и около 8-9 сантиметра, когато е извън ключа (само транспондерния чип). Въпреки че компютърът непрекъснато следи дали чипът е правилен или не, той няма да изключи двигателя след първите няколко секунди от стартирането на автомобила.

Ако искаш да бъдеш изключително внимателен, не позволявай на ключа да бъде изложен на микровълни с висока сила. Стоейки до микровълнова печка няма да направи нищо на ключа, но доста често около нас има достатъчно силни микровълнови лъчения, достатъчни да повредят транспондерния чип. Едно хубаво нещо за системата на имобилайзера е, че ако ключът бъде откраднат / изгубен, ключовете могат да се нулират от дилъра или някой с правилните инструменти за съвпадение на ключовете.

Това ще предотврати на изгубения ключ да работи нормално на твоя автомобил. След като ключовете се нулират, старият метален ключ може да отвори вратите и да стартира двигателя, но имобилайзерът няма да позволи на двигателя да работи повече от 1 секунда. Поради това, когато нулираш имобилайзера, всички ключове трябва да са налице, защото старите ключове няма да работят по предназначение.

Първата стъпка е получаването на нов Audi или VW Smart Key / дистанционен ключ

Устройството за дистанционно управление има 3 основни компонента: платката на системата за отключване и заключване без ключ, металният ключ за отваряне на вратите и запалването, както и чипът на имобилайзера, който „говори“ с антената и главния компютър. Всяка е отделна система. Чипът на имобилайзера е залепен на едната от пластмасовите половини на ключа и не може да бъде закупен от VW отделно.

Всеки чип трябва да е правилен, за да работи интелигентният ключ по предназначение. Например, дори ако купиш метален ключ, който вече е  прорязан за твоя автомобил, непрограмираният чип за имобилайзер ще изключи двигателя след една секунда. Имобилайзерът няма нищо общо с отключването на вратите, алармата или стартера. Той все още ти позволява да стартираш двигателя, но ако не е програмиран, той ще изключи двигателя.

– Ако колата няма имобилайзер, можеш сам да програмираш системата за влизане без ключ и да имаш нови нарязани ключове при всеки ключар, който има технологията за нарязване на такъв тип ключове. Ако на таблото ти няма жълт символ с автомобил / ключ на него – нямаш имобилайзер.

– Ако автомобилът ти има имобилайзер и имаш съществуващ, но счупен ключ (счупен дистанционен или сгъваем ключ), извади чипа на имобилайзера от стария ключ и го замени с друг нов или използван ключ, за да предотвратиш възбуждането на имобилайзера. Чипът изглежда като малко зърно от ориз. След това можеш сам да програмираш системата за отключване без ключ. Ако имаш нужда от нов метален ключ, просто извади ключа и смени протрития нож с нов.

-Ако автомобилът има имобилайзер и нямаш стар ключ, от който да измъкнеш чипа, то трябва да прочетеш бележките по-долу относно SKC кода и вариантите на ключовете.

Как да използваш отдалечено запалване на автомобил, оборудван с имобилайзер

Дистанционните стартери все още изискват валиден сигнал за имобилайзер, точно както обикновен ключ. Ако купуваш дистанционна стартерна система, увери се, че има одобрена релейна сигнална кутия за VW / Audi сигнали. Трябва да поставиш ключа или само половината с чипа вътре в релейната кутия. Релейната кутия се скрива някъде в колата. Когато използваш дистанционния стартер, той предава сигнала на имобилайзера в скритата кутия на антената около пръстена на цилиндъра на запалването и работи като OEM. Тези системи ще работят с всяка система за запалване с имобилайзер от 199 година насам.

Как работи имобилайзерът и разликите в имобилайзера по години

Ако светне жълтият символ на автомобил / ключ, изобразен в горната част на арматурното табло, значи имаш имобилайзер. Когато включиш колата, антената около ключа за запалването индуцира напрежение в чипа на RFID транспондера. Когато ключът бъде разпознат, модулът на имобилайзера, част от инструменталния блок, изпраща случайно число към ключа. Модулът и ключът правят едно просто изчисление и ако се съчетаят, нормалното стартиране на двигателя е разрешено. Immo 3 вдига нивото, като също така казва на ECU да направи специализирано изчисление. Поради това, лесно можеш да смениш ECU на автомобили immo2, но не и с immo3 или по-нагоре.

Трите основни вида TDI имобилайзери са immo2, immo3 и immo4. VW до 1999 г., нямат имобилайзер (с някои изключения). Те използват отделна кутия за физически имобилайзер. 1999-2000 трябва да са екипирани с immo2. 2001-2005 / 6 използват immo3. От 2005/6 до сега, автомобилите използват immo4. Около 2010 г. ключовете на VW променят дизайна си, въпреки че все още използват immo4. Сега вече масово се използва системата Immo 5. Ключовете Immo2, 3, 4 и 5 не са съвместими един с друг. С други думи, ако имаш immo2 автомобил, можеш да използваш само ключ immo2, защото чипът е различен. Immo 4 не използва отделен модул – имобилайзерът е функция, вградена в множество части.

До 2001 г. се намираха и B5 Passat, които нямат имобилайзер. Всички “Jetta”, “Golf” и “Beetle” определено са ги имали до този момент. Cabrio и Eurovans нямат предупредителна светлина за имобилайзера, а модулът за имобилайзер е отделна физическа кутия от инструменталния панел.

 

Разясняване на разликата между системите Immo2 и Immo3

Ако автомобилът ти е в преходна година и не си сигурен дали имаш Immo 2 или 3 система, свържи VCDS кабел към порта obd2 и отвори програмата. Потърси модула за имобилайзер. Отиди до блок за измерване 81. Ако видиш твоя VIN номер, 100% не е Immo 2.

-Ако нямаш immo – можеш да разменяш ключове, ECU и табла без специално програмиране. Това предполага, че номерата на частите и кодирането на програмите (настройките) са еднакви.

-Ако имаш immo2 – имаш нужда от кода на ключoвете /Security Key Code/ за да използваш нов ключ или табло, но можеш да смениш ECU без специално програмиране. Той има функция за аварийно задвижване, която ще ти позволи да шофираш до представителство на марката или до механик, които да оправят проблема, но задължително трябва да знаеш SKC кода. Можеш да закупиш използван ключ и той ще работи, ако препрограмираш чипа на имобилайзера, като използваш SKC.

-Ако имаш immo3 – имаш нужда от SKC за да използваш нов ключ, инструментален клъстер или ECU. Не можеш да използваш ключове от друг автомобил, тъй като чипа на имобилайзера може да бъде зададен само веднъж на автомобил (освен ако не смениш чипа с такъв, който работи за твоята кола). Отново, чип-ключът е разделен от дистанционното за отключване на автомобила без ключ.

-Ако имаш immo4 – монтира се на mk5 и mk6 Volkswagens и по-новите Audi. Нуждаеш се от SKC за да използваш нов ключ, инструментален панел или ECU. Не можеш да използваш ключове от друг автомобил, тъй като чипа на имобилайзера може да бъде зададен само веднъж на автомобил (освен ако не смените чипа с този от твой ключ). Същите ограничения като immo3.

-Immo5 – намира се в 8Т поколението Audi A4 (2007/2008 +) и 8k Audi A5 (2007+).

Най-евтиният и лесен начин да получиш резервен Smart ключ за VW или Audi?

Поради разликата в датите на сглобяване, генерациите на имобилайзера и отдалечената съвместимост, най-лесният начин да получиш ключ за замяна на твоя дефектен, е от официалното представителство. Да, представителствата са скъпи, но могат да напаснат ключа към колата и ако направят грешка, то ще е за тяхна сметка. Ако купуваш ключ за замяна твоя в eBay /за автомобил с имобилайзер/, трябва да разбереш как да програмираш имобилайзера, ако колата ти е преходна година, а и след като изрежеш ключа няма да можеш да се възползваш от опцията за възстановяване на средствата.

Най-евтиният начин да получиш нов ключ от дилъра е да закупиш ключ за изрязване от онлайн дилър на OEM части и да го занесеш на местното представителство, където да го програмираш. Онлайн дилърите могат да го прорежат, ако имат твоя VIN номер, но те съветваме да не го споделяш така лесно.

Независимо от броя на ключовете, представителствата обикновено ще те таксуват за 1 час, въпреки че в действителност са необходими само по-малко от 15 минути действителна работа. Имобилайзерът с интелигентен ключ трябва да бъде програмиран лично от някой, който има достъп до SKC. Номерата на частите по-долу са само наръчник, провери правилно номера на детайла с твоя доставчик на части.

Абсолютно най-евтиният начин да получиш нов ключ е да купиш инструменти за програмиране, да купиш ключ за изрязване онлайн и когато си готов, продай инструментите за програмиране. Първоначалната инвестиция в инструментите не е евтина и повечето хора в крайна сметка запазват инструментите си за програмиране, тъй като са изключително полезни.

ЗАБЕЛЕЖКА: Най-новите класове 2007+ на повечето модели VW и всички ключове за 2010+ използват допълнително криптиране върху чиповете на имобилайзера. За сега не съществуват допълнителни инструменти за програмиране на самия ключ за имобилайзера. В този случай трябва да отидеш при представителството.

-Ако имаш автомобил, произведен между 11 / 98 и 09 / 00, (първа регистрация около 1998-2001 г.), твоето дистанционно може да изглежда като # 1 на снимката по-долу, номера на частта трябва да бъде VW # 1j0 959 753 f

– Ако имаш автомобил, произведен между 10 / 00 и 05/01 (за модели 2000-2002 година), най-вероятно имаш устройство за дистанционно управление, което изглежда като # 1, трябва да е VW # 1j0 959 753t.

– Ако имаш автомобил, произведен след 05/01 (около 2001-2002 година), трябва да имаш дистанционно # 2, то е или VW # 1j0 959 753 am или 1j0 959 753 dc

-Ако имаш автомобил, произвеждан около 2006-2007 година, имаш immo4, твоето дистанционно е или VW # 1j0 959 753p, или 1k0 959 753h.

-Ако имаш mk5 или mk6 VW, произведен след 2010 година, ключът ти е нов стил и не можеш да направиш много, тъй като няма инструменти за резервни части, за да получиш SKC. Отиди при представителство.

Как да забраниш или да заобиколиш системата на имобилайзера във твоя VW или Audi

Трябва да препрограмираш модула за управление на автомобила си /така нареченото ECU/, за да изтриеш изцяло системата на имобилайзера. Светлината на таблото за имобилайзера все още ще мига, но колата винаги ще стартира и ще работи по-дълго от една секунда. Ако имаш автомобил с immo2 имобилайзер и знаеш SKC кода, можеш да направиш авариен байпас, за да можеш да откараш колата си в представителството. Това, естествено, е краен метод, който никога не препоръчваме. Все пак това е система за защита от кражби, нали?

Ако искаш да премахнеш функцията на имобилайзера от автомобила, можете да го направиш само чрез специализиран чип тунинг /да, чип тунинга не е само за по-голяма мощност, но и за други благини/. Това изисква да извадиш ECU от колата и да го изпратиш на оторизиран сервиз, където софтуерът бива пренаписан.

Проблеми, които НЕ са свързани или причинени от системата на имобилайзера

-Ако стартерът не се включи или двигателят изобщо не се “завърти”, това не е проблем на имобилайзера. Вероятно имаш проблем с ключа за запалване или проблем със стартера.

 

– Ако колата ти се изключи след повече от 3 секунди след старта на двигателя, няма нищо общо с имобилайзера. Имобилайзерът изключва двигателя в първата секунда.

Чипът в ключа няма батерия или друг вътрешен източник на електроенергия. Това е RFID чип и бива “възбуждан” от антената около ключа за запалване. Разтърсването на ключа или смяната на батерията на дистанционното няма да поправи проблема с имобилайзера. Просто погледни  снимките по-горе – няма батерии за чипа на имобилайзера. В случая с ключовете от 2010 г.. и по-нови, ако батерията умре, просто дръж ключа до мястото, където трябва да бъде запалването. RFID сигналът все още ще бъде прочетен.

– Системата на имобилайзера няма нищо общо с отварянето или отключването на вратите. Имобилайзерът няма да бъде активиран от алармената система – алармената система засяга стартера. ЕДИНСТВЕНОТО действие на имобилайзера позволява на двигателя да продължи да работи секунда след стартирането му. Отново, отключването без ключ и имобилайзерът са отделни вселени.

– Няма нищо общо със силата на колата. Ако автомобилът ти има лоша производителност или  лоша икономия на гориво, няма нищо общо с имобилайзера. Погледни тук – Ниска мощност при TDI – проблеми и решения за повече подробности.

По-подробната информация по-долу е разделена на секции за immo-2 и immo-3 имобилайзерните системи, тъй като те имат различни процедури. Не забравяй, че за да работиш с имобилайзера, трябва да имаш инструмент Vag-com / VCDS. Не можеш да използваш обикновен скенер за грешки, а трябва да използваш VCDS кабел. Можеш да използваш само аварийно стартиране без VCDS, но и дори тогава трябва да знаеш SKC кода.

Основни проблеми при имобилайзера

  1. Първо, увери се, че акумулатора на автомобила е зареден. Изтощаването му може да причини проблеми с имобилайзера. Това също води до ниски обороти на стартиране на двигателя – това ще доведе до предотвратяване на подаването на гориво.
  2. Опитай друг ключ – трябва да имаш основни и резервен ключ, който също има чип за имобилайзер. Ако поне 2 от трите ключа работят, тогава си изолирал проблема с ключа. Отново, не е нужна батерия за чипа на имобилайзера, той получава енергия от антената на запалването. Можеш да опиташ да препрограмираш чипа с процедурите, описани с по-долу.
  3. Провери кодовете за грешки – сканирай автомобила с VCDS, за да видиш дали има проблем със системата и се обърни към съответната процедура по-долу.
  4. Можеш да опиташ просто да оставиш ключа в запалването на “ON”, но да не запалиш колата за няколко минути. Много хора съобщават, че светлината на таблото просто изчезва след 10 минути, сякаш нищо не се е случило. Това, както и следващото решение, изглежда имат нещо общо със спукан кондензатор или нещо подобно. Звучи странно, но мнозина съобщават, че това работи.
  5. Изключи отрицателния извод на акумулатора и натисни педала на спирачката – това включва спирачните светлини и разрежда съхраняваното електричество от кондензаторите. Това може да рестартира immo системата.
  6. Провери кабелите и куплунгите на таблото и връзката към антената за запалване, има вероятност да са повредени. Можете да опиташ да разклатиш ключа в улея, в случай, че има проблем с индукционната бобина. Обхватът на антената / чипа, обаче, е около 3 сантиметра, така че определено не е проблем с обхвата.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here