Модификации на TDI… за напреднали!

0
1385
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

След като направиш основните модификации на производителността, които обикновено включват чип-тунинг и по-добро гориво,  следва ред на по-екстремните и по-скъпите модификации, които могат да ти дадат повече мощност. Тези модификации ще увеличат мощността, но те също може леко да намалят надеждността на твоята кола. Първите няколко “разширени” модификации могат да бъдат закупени като афтърмаркет части или от доставчици, които изискват от теб да направиш малка модификация или персонализиране. В края на статията сме сложили някои “крайни” модификации на ниво, което изисква напълно персонализирани условия и биха изисквали по-високо ниво на майсторство от твоя милост (или от механик).

Също така не забравяй, че една модификация сама по себе си може да не даде пълното “рекламирано” увеличение на мощността. Добавяйки подкрепящи модификации, създавайки синергия, която увеличава ефективността на другите ъпгрейди е целта на цялостния силов тунинг. С други думи, две модификации, които ще дадат по 10 к.с., когато са инсталирани отделно, ще дадат 25 к.с., когато са инсталирани и двете.

При всички тези модификации, освен с по-големия комплект на интеркулера или подобрения по съединителя (за което можеш да прочетеш тук), има риск от издухване на гарнитурата на главата от свръхналягане или стопени бутала и повредени лагери, ако имаш късмет. Ако нямаш късмет, счупена биела може да се изстреля през блока на двигателя и може да отвори неприятна дупка отстрани на двигателя. Никоя от тези модификации, с изключение на интеркулера и съединителния комплект, не се препоръчват без основни познания за това как работи един дизелов двигател и какво очакваш като резултат! Също така имай предвид, че допълнителната мощност е безсмислена, ако нямаш сцепление, затова не забравяй да избереш гума, която може да прехвърли мощността на асфалта!

Също така имай предвид, че когато правиш тези модификации на 4-цилиндров VW двигател, в зависимост от твоите лични предпочитания, може да достигнеш до точката, в която вложените пари ще бъдат по-големи от постигнатата мощност. Може да се окаже, че бензинов спортен автомобил ще бъде по-оправдан избор по отношение на достигането на максимална скорост срещу изразходваните средства.

Например, Dodge Ram Cummins с 5.9-литров мотор може да извади 400 к.с. и 700 Nm въртящ момент само с основни подобрения на производителността, използвайки обикновени части и много по-малко пари и усилия, отколкото да напомпаш обикновен 4-цилиндров TDI до 240 к.с. и 420 Nm въртящ момент. В крайна сметка цялата идея на модифициране на твоята кола е да отговаря на твоя вкус и предпочитания, така че продължи да четеш!

Разширени подобрения на производителността

(P.S.: Aко тези тук не ти харесват, погледни и тези!)

По-голям интеркулер

Всяка кола, която работи на по-високи нива на налягане от турбината, може да се възползваш от тази модигикация. Причината, поради която споменаваме това като усъвършенствана модификация на производителността, вместо да е основна модификация на производителността е защото някои интеркулери, рекламирани като директни заместители, все още изискват до 8 часа тестване и модификация. Някои TDI модели нямат директни заместители и се налага доста работа по монтиране на интеркулер. По принцип интеркулерът ще трябва да се побере в пространството на стария интеркулер, трябва да има правилните тръбопроводи и адаптери за тръби (най-вероятно силиконови адаптери) и да разполага с подходящи монтажни отвори за болтовете. Всичко това изисква подробно измерване и снабдяване с части.

Предлагат се по-ефективни интеркулери със страничен монтажза VW Mk4 TDI, но дъното на интеркулера излиза под края на предната броня, което го прави по-уязвим за повреди при паркиране или при легнали полицаи, отколкото с обикновен интеркулер. Ако това е приемливо за теб, това е най-добрият ти избор. Също така има налични комплекти за предно монтиране за автомобили VW Mk5 TDI, които да заместят оригиналния интеркулер, но те се нуждаят от наместване и подрязване за да се поберат. Ако и за момент почувстваш несигурност в това да смениш дизайна, местоположението или вида на интеркулера си, най-добре е да говориш с местен магазин за автомобилни части, специализиран в турбокомпресори и производство на турбо части.

Персонализиран чип тунинг

Toва е тунинг на компютърния модул, който е специфичен за твоята кола. Тъй като всяка кола е малко по-различна от останалите, използването на обикновен чип, или по-лошо – тунинг кутия, която се връзва към компютъра на автомобила ти, можеш да не постигнеш желаните стойности на мощност и икономичност. Чип, създаден по спецификациите на твоя автомобил може да даде на автомобила малко по-добра мощност и икономичност, но все пак всеки автомобил е различен. В допълнение, твоята толерантност към дима, финансовата възможност за по-силен съединител и т.н., са различни.

Комплект съединител / маховик / притискателна плоча

С по-големия въртящ момент, който колата ти ще получи от увеличаването на мощността, идва необходимостта от по-голяма сила на прилепване на съединителя. Тъй като турбодизеловите двигатели произвеждат повече въртящ момент отколкото конски сили, това може бързо да създаде предпоставки за приплъзващ съединител, ако отидеш далеч над основните модификации на производителността. TDI моторите също така са склонни да произвеждат пикове във въртящия момент, които създават скок на мощността. Това създава приплъзване на съединителя там, където не трябва да има никакво.

Комплектите на съединителя се класифицират с номинален въртящ момент, така че избери съединител, който ще надхвърли прогнозираното ниво на мощност, която искаш. Също така предлагаме да избереш пълнолицев съединителен диск. Звездовидните съединители притискат по-силно и по-твърдо, затова са по-подходящи за драг състезания, но, поне според нас, не са подходящи за всекидневно шофиране. Звездовидните съединители са или залепнали за маховика, или не, което ще предизвика трудно шофиране при нормални условия на улицата.

Можеш да се запознаеш обстойно със съединителя на твоя TDI тук!

Общият ъпгрейд на TDI обикновено се състои в подмяна на притискателната плоча и съединителя. Съединителят на TDI не е същият като съединителя при  vr6, има различен фабричен номер и е малко по-различен. Комплектът съединител за vr6 ще бъде директна част за монтаж към маховика на MK3, но автомобилите mk4 изискват нов маховик или комплект за съединители специфичен за mk4, защото използват двумасов маховик.

Оригиналният маховик на дизеловите автомобили е напълно пригоден за повторно използване, ако искаш да запазиш същия размер. Просто се увери, че ще почистиш основно повърхността на маховика, когато инсталираш нов диск на съединителя и избърши маховика и притискателната плоча с алкохол за почистване или почистващ препарат преди да инсталираш съединителя, за да постигнеш най-добри резултати. Също така имай предвид, че за автомобили, които ше се състезават на драг пистите, тежкия маховик е за предпочитане пред лекия маховик. Това е така, защото можеш да съхраняваш повече енергия в тежък, въртящ се маховик.

По-голям турбокомпресор

По-големият турбокомпресор ще осигури по-голям поток от въздух по-ефективно при по-високи нива на налягане, отколкото по-малък турбокомпресор, който е надвишил обсега на ефективността си. Имай предвид, че по-големите турбини са компромис между мощност в по-високите обороти срещу мощност в по-ниските обороти. С други думи, губиш мощност в ниските обороти и получаваш висока мощност във високите обороти. Ако имаш 4-цилиндров TDI и го използваш за ежедневно шофиране, съветваме те да не избираш турбо, което е прекалено голямо, тъй като губиш повече мощност за ежедневно шофиране, отколкото ри 6- или 8-цилиндров дизел. Ако имаш VNT турбо (турбокомпресор с променлива геометрия), загубата на мощност в ниския край на оборотите няма да бъде толкова забележима в сравнение с конвенционалното турбо. Ако вече си направил други модификации за ефективността на колата ти, нивото на мощност в ниските обороти може да е по-високо от това на автомобил с оригинални части, и тъй като способността за шофиране е много субективна, най-добре е първо да провериш модификациите по колата на някой друг.

Много продавачи на дизелови части продават хибридни турбокомпресори (комбинация от оригинални и по-големи компоненти) и по-големи турбокомпресори, които могат да бъдат директно закрепени към мястото на турбото. Освен ако нямаш опит в избора на турбо компоненти, преди да смениш турбокомпресора, постарай се да получиш колкото се може повече съвети. Не разчитай на съветите само на един човек, защото неговите предпочитания за управляемост и цели на изпълнението могат да бъдат различни от твоите и е много субективен фактор!

Изпускателна тръба за повишена турбо реакция

Частта от изпускателната тръба, излизаща от турбото, се нарича downpipe, поради конфигурацията на автомобилните изпускателни системи. Само няколко автомобили имат изпускателна тръба, която е насочена нагоре, в който случай тръбата се нарича “up-pipe”. Сечението на тръбопроводите непосредствено след турбото е най-чувствителната oткъм потока на изгорели газове част от цялата изпускателна система. Има продавачи, които продават тези части като директни заместители за модификациите на автомобилите от сериите mk3 и mk4.

Имай предвид, че задръстванията надолу, произтичащи от изпускателната уредба, ще намалят ефективността на тази част. За да получиш най-голяма стойност и най-добри резултати от даден тръбопровод, използвай го с изготвени специално за твоята кола изпускателни тръби. Няма продавач, който да продава пълна турбо-изпускателна система.

Цялостна персонализирана система за отработените газове при TDI

Изграждането на пълен потребителски ауспух за изгорелите газове изисква някои монтажни знания и опит в заваряването, така че го включихме в най-трудните модификации на мощността. Разбира се, може да се направи изпускателна уредба след катализатора. Повечето хора няма да се занимават със заваряването на тръбите, тъй като вероятно ще бъде много по-лесно и по-бързо да отидеш в магазин за ауспуси.

Имай предвид, че малко сервизи могат да направят турбо-тръба, тъй като се изискват повече тестване, монтаж и премахване на повече компоненти, отколкото повечето сервизи са съгласни да направят (или ще искаш да платиш), почти всички сервизи за ауспуси могат да направят по поръчка downpipe-back изпускателна система, защото е лесно достъпна. Изходните колектори на изпускателните тръби са изложени на много повече топлина от изпускателната система с катализатор, така че необходимостта от висококачествена изработка е по-значима. Избягвай да добавяш права тръба без ауспух, защото състояния, изискващи проверки на емисиите, изискват ауспух и това ще доведе до очевидна издънка по време на визуална проверка. Добре изработеният заглушител също така няма да намали количеството енергия, което преминава през него, както и ще направи изпускателната система много по-тиха. И накрая, добавянето на прави тръби може да предизвика дразнещ резонанс при по-ниски обороти, освен ако не добавиш резонатори.

Чрез премахването на ограниченията в системата за отработените газове след турбото, създаваш най-голямото енергийно съотношение преди и след турбото, което прави турбото по-ефективно. Това означава да направиш изпускателната тръба възможно най-права, като използваш само сгъвки, направени машинно, като се увериш, че потокът на газовете е гладък.

Mодификации на ефективността на екстремно ниво

Тръбни изпускателни колектори

Добре разработените тръбни колектори с еднаква дължина винаги са по-добри в изпълнение от чугунените колектори, но са по-трайни, струват повече и трудно се произвеждат. Те повишават потока на отработените газове от турбината, като гарантират, че импулсите на отработените газове не пречат помежду си. Тъй като изпускателните импулси излизат от главата на цилиндрите в различно време, правейки тръбите на цилиндрите с една и съща дължина помага на изходящите импулси да достигнат до зоната на турбо колектора без да се сблъскат с другите импулси на изгорелите газове, дължащи се на разликата във времето.

Това подобрява потока и развъртането на турбината. Оригиналното турбо също може да бъде част от изпускателния колектор, така че промяната само на колектора може да не е възможна без да се налагат повече модификации. Щом си стинал до идеята за тръбни колектори, не би трябвало да имаш проблем с необходимите промени, тъй като всичко ще бъде персонализиран проект … или бъди готови да платиш на някой друг да го направи!

Основният проблем с тръбните колектори е, че те трудно могат да бъдат произведени и да се поберат в ограниченото пространство на двигателното отделение. Тъй като те са заварени, вместо да са изляти от чугун, въпрос на време е заварките да се пропукат и да се получат течове на изгорелите газове. Всеки заварен колектор ще се спука, единствената разлика е, че добрите материали и добрите заварки ще изкарат много по-дълго, отколкото лошите материали и лошите заварки.

Посредственият тръбен колектор може да се пропука още преди да е минал 2000 километра. Проблемът е, че постоянното натоварване, породено от топлинните цикли, теглото на турбото и тръбите, висящи от изпускателния колектор, както и по-голямата вибрация на двигателя (особено при дизелов двигател) ще отслабят метала и ще доведатдо пукнатини. Добрата заварка може да бъде достатъчно здрава, за да се прикрепи плътно към метала около нея, но в този случай металът около заварката просто ще се счупи.

Отливният чугунен колектор се отлива като цяло парче, така че те са много по-малко податливи на напукване по време на нормалния живот на автомобила. Въпреки това, изпускателният колектор може да бъде свален без прекалено много проблеми при TDI, така че си зависи от теб. Продавачите и призводителите на авточасти вече продават резервни олекотени резервни колектори за TDI.

Модифициран дълъг блок

Това е най-екстремното ниво на модификация на двигателя, тъй като изисква нов или възстановен двигател и високо ниво на тестване и познание. Ако автомобилът вече е преминал през различни модификации на двигателя, като поръчкова система за изгорели газове, по-голяма горивна система и турбокомпресор, както и по-голям междинен охладител, но все пак искате повече мощност, имате нужда от поръчков тунинг на двигателя.

Някои от дейностите на поръчковия тунинг на двигателя биха били разпробиване на цилиндрите, за да се направят с по-голям диаметър, по-дълъг ход на буталата (не е желателно при дизелови двигатели) или да се намалят коефициентите на компресия, като се изпилят буталата. Изравняването на повърхността на цилиндъра или задълбочаването на кухината в буталото намаляват съотношението на сгъстяване. С намаляването на коефициента на компресия губиш мощност в ниските обороти, но можеш да използвате по-високо налягане на турбокомпресора и да постигнеш висока мощност във високите обороти.

Имай предвид, че парите, вложени за всички тези модификации ще надхвърлят цената за закупуване на употребявана спортна кола, която ще бъде по-бърза и ще се управлява по-добре от това, което ще сътвориш ти.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here