Проблеми със стартера – как да ги откриеш и да свалиш стартера на твоя TDI

Стартовата система на VW TDI или Audi TDI е доста проста. Има само няколко неща, които могат да доведат до невъзможност за стартиране. Тази статия описва отстраняването на проблеми при стартирането и след това премахването на стартера.

0
6497
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Въпреки че има малки разлики в годините / моделите, основното отстраняване на проблемите със стартера е доста подобно. Стартовият механизъм се състои от стартерния двигател и соленоида. Когато завъртиш ключа за запалване, соленоидът изтласква стартера, за да задейства стартерния пръстен на маховика ( или задвижващата плоча, ако имаш автоматична скоростна кутия) и подава 12V напрежение, което завърта стартера.

Ако чуеш стъжещи метални шумове, след като освободите ключа от стартовата позиция, това обикновено означава, че стартерът е останал в изпънато положение и стърже срещу стартерното колело на маховика. Обикновено главата на стартера трябва да се прибере веднага след като върнеш ключа в позиция II. Залепването на стартерната глава се дължи на прекомерно замърсяване на стартерния вал или на повреден лагер в стартера.

Винаги изключвай както положителната, така и отрицателната клеми на акумулатора  и се увери, че в близост няма запалими изпарения или източници на запалване! Акумулаторите изпускат експлозивен водороден газ и могат да спукат и изпръскат  киселини навсякъде. Винаги носеи предпазни очила и спазвай всички предпазни мерки, изброени в ръководството за експлоатация на завода. Погледни и тези тук – Съвети за всеки механик и гараж.

Внимавай да не докоснеш клемите на акумулатора, когато поне едната страна е свързана към акумулатора или да не ги докосваш към метални предмети като гаечни ключове или бижута!

Части

Дълбоки камъни 16 мм (или 17 мм) – за болтовете на монтажните стойки на двигателя;

13 мм дълбоко гнездо – за разкачане на кабелната скоба положителния терминал ( при mk3 автомобили);

10мм гнездо – за премахване на клемите на акумулатора;

(По избор) Четка за почистване на клемите на батерията, показана по-горе;

Забележка – ако номерът на частта, която ти трябва е маркирана с наставката “x”, това  показва, че частта е използвана и възстановена единица. Новите стартери са много скъпи. Новите или възстановени единици обикновено включват стартер и соленоид и обикновено струват около 250 лева.

• Стартер за ръчна трансмисия 1996-2006 mk3 и mk4 TDI (изключваме mk5 Jetta и Golf) VW# 02A-911-023-R ( за ALH двигател), 02A-911-024-D ( за ALH и BEW двигатели), 02A-911-023-DX (реновиран стартер). Представляват стартер и соленоид с мощност 2.0kW или 2.68 к.с

• Стартер за автоматична скоростна кутия за автоматична скоростна кутия 1996-2004

– VW # 020-911-024-A (двигател ALH), VW # 09a 911 023 b (двигател BEW) (стартер и соленоид с мощност 1,8 кВт)

• Соленоид само за VW # 085 911 287 – намира се за около 100-150 лева и е обща част от повечето алтернатори или стартови механизми. Могат да се намерят и по-евтини варианти.

Ремонт на стартера

Отстраняване на неизправности при стартера

Ако стартерът на твоята кола не успее да запали двигателя от първия път, то трябва да завъртиш ключа до “изключено”, преди да започнеш отново цикъла на стартиране, докато при някои модели е възможно да запалиш без тази досадна манипулация.

Ако имаш автоматична скоростна кутия, автомобилът ще предотврати стартирането, ако скоростният лост не е в Park или Neutral.

Ако не виждаш индикацията за подгревните свещи ( за които можеш да научиш повече тук! ), когато включиш ключа, най-вероятната причина за това е лошо реле 109.

PD двигателите след 2004 г. нямат този проблем, само 1996-2003 TDI го имат. ( запознай се и с горивната система на твоя TDI )

Релето 109 управлява захранването на ECU. Погледни панела с релетата под таблото, може да се наложи да премахнеш 2 или 3 винта, за да видиш панела. Ако релето с надпис 109 е черно, то би могло да е точно от него. Актуализираната част е сива.

Нормалните симптоми на повредата са: колата “умира” по време на нормално шофиране и след това се рестартира, но чак когато релето се охлади. Тъй като първоначалните повреди са свързани с прегряване е по-вероятно да видиш този проблем по време на шофиране, отколкото при студено стартиране и къси растояния.

Първо определи дали проблемът е свързан с ниско ниво на акумулатора. Обикновено трябва да чуеш щракване на соленоида на стартера и да откриеш други симптоми на изтощена батерия. Изпробвай дали в акумулатора има поне 12V напрежение посредством мултицет, когато двигателят е изключен, и дали се зарежда до около 14V, когато двигателят работи.

Ако двигателят се развърта, но не стартира, това не е проблем със стартера, вероятно е проблем с въздушните пътища или с горивната система, а може виновник да е и сензорът, предизвикващ стартирането. Ако напрежението на батерията се понижи при стартиране, може да става въпрос за скъсана клетка на акумулатора.

Може да се окаже и дефектен ключ за запалване. Някои Golf, Jetta и Passat TDI (mk3) наистина често боледуват от този проблем. Ако имаш случайни проблеми при стартиране, но все пак успяваш да стартираш автомобила чрез клатене на ключа в ключалката за запалване, то проблемът вероятно е в ключа за запалване (този метод ще работи само няколко пъти, докато не умре тотално. Научи повече за имобилайзера на твоя TDI тук. ) , Можете да изпробваш това като завъртш и задържиш ключа в позиция за запалване. Трябва да видиш най-малко 8V при стартера (клема 50, показана на снимката по-горе).

Лошата или слаба връзка със стартера може също да предизвика проблеми при стартиране. Увери се, че електрическите връзки към стартера са чисти и не съдържат корозия. От соленоида до стартера преминава дебел многожилен кабел , който може да се повреди и да причини лоша връзка.

Моделите на VW след около 2000-та година имат имобилайзер, но все пак ще ти позволи да стартираш двигателя без проблем. Въпреки това, обаче, ще изключи двигателя след 1 секунда, ако има проблем с имобилайзера. Друга улика е светещата предупредителна лампа за имобилайзера на таблото.

Така че ако двигателят стартира добре, но бързо се изключва, няма нищо лошо в стартера. Може да има нещо нередно с ключа за запалването.

Алармената система също може да бъде дефектна и да предотврати достъпа на запалването до стартовия соленоид на букса 50. Алармата е част от централния модул за комфорт (CCM), който също управлява електрическите прозорци, дистанционното управление без ключ и куп други финкции.

Ако имаш ръчна скоростна кутия, превключвателят за безопасност на съединителя или окабеляването може да са повредени, което може да предотврати пускането му в експлоатация (Passat от 1996-1997 има странен предпазен прекъсвач за съединителя, поставен под педала на съединителя, но не е свързан по никакъв начин с механизма за блокиране, той е свързан само към системата за круиз контрола). Има също така реле на таблото с бушоните под таблото за управление.

ВАЖНО: Изпробва следващия тест, само ако се чувстваш комфортно, работейки по електрическите системи на автомобила! Можеш да пуснеш 12V напрежение директно в стартовото окабеляване, за да заобиколиш соленоида и терминала. Това ще ти помогне да тестваш стартера, докато той все още е в колата. Извади положителния и отрицателния щекер на стартера и пусни 12V към окабеляването. Ако стартерът се върти, тогава проблемът е в окабеляването, управлението или соленоида. Ако стартерът не се върти, тогава проблемът е в стартера или неговите кабелни връзки. Двигателят ще се помъчи да заработи, така че бъди внимателен!

След като извадиш стартера от автомобила, можеш да направиш същия тест, за да определиш дали трябва само да смениш соленоида.

Отстраняване

Увери се, че няма източници на запалване, включително запалими пари или течности наблизо! Когато извадиш клемите на акумулатора може да има искра, която може да възпламени всички изложени на директно влияние запалими течности. Въпреки че дизеловото гориво не се запалва лесно при стайна температура и налягане, винаги се грижи да евакуираш всички горива и пари, когато работиш с електрическата система.

Винаги изваждай първо отрицателния терминал на акумулатора и го връщай последен! Ако работиш близо, или с акумулатира и кабелите, отстрани от себе си всички свободни или непокрити бижута – часовници, пръстени, верижки, и спазвай всички предупреждения в ръководството за експлоатация на Volkswagen.

Повдигни безопасно автомобила, както е указано в ръководството за експлоатация на завода, и извади предпазния капак или плочата под двигателя. Възможно е да не успееш да достигнеш до долния болт на стартера отгоре.

Изключи както положителния, така и отрицателния терминал на акумулатора и безопасно ги постави настрани (2x 10mm гайки). Предлагам да ги обвиеш с ръкавици или електрическа лента, така че да не могат да се докоснат. Това би било подходящо време за почистване на кабелите, на клемите и терминалите на акумулатора с четка за почистване на акумулатори.

(По избор) Извади акумулатора – той може да се държи на скоба с 13 мм. При някои модели може да се наложи да извадиш въздуховодите за да получиш по-добър достъп.

Ако не си извадил клемите на акумулатора, махни ги сега! Внимателно извади всички куплунги и кабели от кабелната конзола или стартера. Също така отстрани положителния проводник на стартера (1x 13mm гайка). Използвай удължител с дълбоко гнездо от 13 мм, за да премахнеш скобата на кабела, която държи проводниците (1×13 мм).

Има няколко начина да стигнеш до него: можеш да използваш 13-милиметров дълбок камък и да го налучкчаш слепешком. Местоположението му е означено на снимката по-долу с червената стрелка. Ето една снимка на скобата отзад. Тя е закачена на 16 мм (или 17 мм) болт, който държи стартера на място.

Ето още една снимка с инсталираната скоба. Твоят болт може да е захванат с клипс, но има модели, които са законтрени с 13 мм гайка, лежаща на върха на 16-милиметровия стартерен болт. Така можеш да изкараш скобата. Използвай старо огледално парче за да улесниш намирането на болта.

Отстрани болтовете, придържащи стартера, към кожуха на трансмисията (2x 16 мм или 2 х 17 мм).

Само за mk3 Golf / Jetta / Passat: тези болтове са свързани към тампона за мотора от другата страна. При Mk4 Jetta / Golf / New Beetle не е така. Възможно е да ги махнете без да поддържате двигателя (тъй като има общо три болта, които свързват двигателя с тампона), но ще бъде трудно за сглобяване. Предлагаме ти да поставиш дървен блок и крик под двигателя, за да го задържиш на място. След отстраняване на стартера, незабавно постави болтовете отново в монтажните отвори на тампона. Това ще ти помогне да предотвратиш изпускането на двигателя.

По избор: Можеш да използваш и скоба за поддръжка на двигателя, както е показано по-долу, но тези скоби са трудни за намиране, а и доста скъпи.

Mk4 автомобилите се нуждаят от демонтиране на болт, който държи конзолата на климатика. Тя е закрепена по същия начин, по който горната скоба за кабелите е прикрепена. Отново, ако имаш mk4, не е необходимо да поддържаш двигателя, както е показано по-горе.

Стартерът вече може да бъде премахнат. Монтажът на новия или отремонтиран стартер е обратен на отстраняването. Ако болтовете (2x 16 мм) не искат да се върнат, размърдай тампона или двигателя, докато влязат на място. На снимката по-долу са болтът и резбовият край на монтажната скоба на двигателя.

Можеш също така да разхлабиш, но да не отстраниш 3-ия къс болт за монтаж на двигателя (1x16mm), за да можеш да преместиш конзолата още. По-долу е показана снимка от mk3, при теб може да изглежда малко по-различно. Отново, mk3 и mk4 са малко по-различни.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here