Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Драги ми TDI-ецо, твоето превозно средство може да е стегнато и работещо в момента, но рано или късно може да се окажеш до лакти в него, развивайки някой болт. Очевидно това може да ти донесе някои нови предизвикателства – има си пръв път за всичко.

Ето няколко основни неща, които научихме в автомобилната индустрия, които биха могли да ти помогнат при извършването на много основни диагностични процедури за дизелови двигатели. Много от тези процедури са еднакви с бензиновите двигатели, но сме наблегнали на дизела.

Въведение

Ремонтните процедури не са същите като тези, с които си свикнал, слушайки бащи и дядовци, поправящи бобини с кламер или заместването на някой ремък с дамски чорапогащи /вече и жените не са жени/.

Най-големите разлики се срещат в модерния електронен двигател и технологията на предаване. Диагнозата на проблема сега е основната ни грижа. Много механици могат да монтират и демонтират части, но най-добрите са експерти в правилната диагностика на реалния проблем.

Когато например дизелов двигател изгасне изведнъж, знаеш, че няма да търсиш дефектна свещ или жица, защото тези части просто не са налице, или поне не по начина, по който биха били налични в бензиновия двигател.

Вътрешни компоненти

Първоначално определянето на състоянието на вътрешните компоненти на дизеловия двигател изисква една идея по-различно мислене. Тъй като тези двигатели са много шумни в сравнение с двигателите разчитащи на бензин и искра, много по-трудно е да чуеш лагер или ролка.

Опитът и използването на стетоскоп и прецизен манометър ще ти помогнат тук, както и отчитането на показанията на километража и вида на грижите, на които автомобилът е бил подложен .

Лагерите и буталата сериозно биват малтретирани от дизеловото гориво поради високите налягания на цилиндрите, но имай предвид, че те също така са конструирани да бъдат много по-здрави от тези на бензиновите двигатели.

Друг фактор, който трябва да се вземе под внимание, е, ако някога е бил използван “етер”. Лично сме виждали как тази практика всъщност прекърши подсилен колянов вал, представи си колко може да повреди лагерите, буталата и щифтовете.

Вакуумният манометър може да бъде полезен за диагностициране на бензинови двигатели, но тъй като дизелите не се командват от количеството въздух, те естествено произвеждат мощност без вакуум, така че манометърът няма да ти каже нищо.

Компресията е основата на TDI двигателя

Както и при всеки друг двигател, може да се използва тест за компресия, за да разбереш как пръстените, вентилите и уплътнението на главата се държат. Отчитанията се правят на отворите на дюзите за впръскване или дупките на запалителните свещи, в зависимост от препоръките на производителя.

Отстрани всички дюзи или подгревни свещи преди манипулацията, така че двигателят да може да се върти възможно най-бързо и изключи електромагнитния проводник за спиране на горивото, за да се спре потока към дюзите.

Разбира се, манометърът трябва да е в състояние да издържи много по-високи налягания от тези на бензиновите двигатели.

Типичните спецификации са от 27 до 35 атмосфери, а ако даден образец не е близо до тези показания, може да е трудно или невъзможно да се запали (в крайна сметка компресията е това, което запалва горивото в дизелово гориво).

Ако един цилиндър е само 5 атмосфери по-ниско от неговите съседи, той ще бъде в състояние да престане да възпламенява горивото, причинявайки притрисане, както и загуба на мощност и ефективност.

След като си установил “слабия цилиндър”, изстискай малко количество моторно масло в горивната камера и отново направи теста. Ако показанията се вдигнат драматично, сегментите вероятно са виновни. Ако покачването е малко, вероятните заподозрени са клапаните.

Друга очевидно възможна повреда е уплътнението на главата, тъй като високото натоварване на дизеловото гориво (натиск) има страхотни изисквания по отношение на връзката между блока и главата. Добро показание, че това уплътнение е дало фира, е много ниското показание на два съседни цилиндъра. Между другото, не забравяй да провериш състоянието на ангренажния ремък!

Тестът за компресия ти показва състоянието на основата на двигателя и трябва да се направи, когато подозираш, че вътрешните части причиняват проблем. Но има много повече за дизелово диагностициране и ще ти го разбием в правилните процедури за конкретните оплаквания.

Невъзможност за стартиране на TDI двигателя 

Двигател, който трудно стартира или изобщо не запалва, може да страда от няколко заболявания. Вече споменахме липсата на компресия, така че ще преминем към горивната система.

Първото нещо, което трябва да провериш, е доставката и състоянието на този течен въглеводород – дизелът. Типичната инжекционна помпа ще има вътрешна помпа, която придвижва горивото от резервоара към компонентите, които генерират високото налягане, необходимо за дюзите.

И ето къде можеш да направиш скъпа грешка: Виждали сме случаи, при които инжекционната помпа е заменена само за да се установи, че двигателят все още не иска да запали. Истинският проблем? Изтичане на вакуум (обикновено при връзка или филтър) или блокиране на системата за захранване между резервоара и помпата.

При VW има прозрачен маркуч между филтъра и помпата и ако видите постоянен поток от мехурчета (няколко са добре), може да си сигурен, че има засмукване на въздух. Добър бърз тест е да извадиш маркуча от изхода на филтъра, да го потопиш го в контейнер с гориво, а след това да се опиташ да запалиш.

Ако двигателят стартира сега, можеш да проследиш течовече чрез прилагане на вакуум от ръчна помпа към линията от филтъра и да разкопчаваш и закопчаваш различни стави от резервоара напред, докато получиш вакуума за задържане.

Блокирани линии за гориво или филтър

За блокирането може да има няколко причини. Потърси смачкана линия или сгъстен маркуч, след което провери дали филтърът е запушен. Друга възможност е ограничението, причинено от натрупването на водорасли или гъбички, които понякога растат в резервоара, особено ако в горивото има вода.

Накрая, ако живееш на места, където температурите, особено през зимата, са ниски, образуването на восъчни кристали в горивото може да спре потока. Типичен 2D има точка на появяване на восък от около -12 градуса по Целзий, така че ако температурата е около това число, огледай се за мътно, белезникаво гориво. Ако го намериш, вероятно това е причината двигателят да не стартира.

Изпитването, посочено по-горе (замествайки доставката на гориво от контейнер), е полезно и за откриване на замърсяване на горивото и проблеми с потока. Също така, горивото с вода в него ще изглежда сякаш е пълно с мехурчета, докато се движи през прозрачен маркуч.

Щом си сигурен, че снабдяването с гориво е наред, разбери дали нещо стига до дюзите за инжектиране. Разхлаби гайката, която държи линията към един от инжекторите, и провбвай да запалиш двигателя.

Ако нищо не изтече, има голяма вероятност соленоидът за спиране на горивото да не получава ток. Ако кабелът показва 12 волта с включен ключ, тогава самият соленоид трябва да се смени.

Ако всичко е наред, провери функционирането на механизма за предварително задействане при студен старт, което прави инжекцията по-рано от нормалното, за да се помогне на двигателя да се запали.

Предварение на инжекционната помпа

Инжекционната помпа трябва да бъде правилно “настроена”, за да работи двигателят TDI. При по-старите TDI ще ти е необходим специален адаптер и индикатор, за да провериш и коригираш тази настройка, докато други двигатели изискват различни процедури, включително в някои случаи използването на инструмент за определяне на предварението, който “вижда” светкавицата на изгаряне или усеща пулса на налягането в инжекторната линия. Потърси правилните инструкции в ръководството за наличната кола. Отново, помисло за ангренажния ремък

Неизползваеми свещи

Особено при студено време, дефектната система за подгревни свещи може да доведе до условия на трудно стартиране или въобще да не стартира. Първото нещо, което трябва да провериш е дали свещите получават ток или не.

Временно отдели проводника от сензора за температурата на двигателя, така че системата да работи независимо от това колко топла е охлаждащата течност, свържи тестовата лампа към добра основа, включи ключа за запалването и незабавно провери конекторите за свещи с тестовата лампа.

Трябва да видиш напрежение за определен период от време, след което светлината трябва да изгасне (не забравяй да изключиш запалването). Ако няма ток, достигащ до подгревните свещи, първо провери предпазителя, който може да е вграден или да е в кутията с предпазители.

Ако предпазителят е добре, провери кабелите и всички разглобяеми връзки, които може да са в електрическата верига. Ако все още не си намерил проблема, релето за свещите вероятно е виновникът.

В случаите, когато подгревните свещи получават напрежение, но въпреки това подозираш, че системата е източник на проблем със стартирането, виж дали някоя от свещите не е изгоряла (електрически отворена), като извадиш проводниците или шината от всички куплунзи, свързвайки проводника на тестовата лампа към положителния терминал на батерията и пробвай всеки терминал на всяка свещ. Ако светлинният индикатор не се включи, тази свещ е прекъсната и трябва да бъде подменена.

Амперметър в последователно свързване между захранващия проводник и шината може също да се използва за проверка на свещите. При Volkswagen трябва да видиш първоначален пик от 140 ампера, който след това трябва да падне до 36 ампера. Ако получиш значително по-малко от това, се показва изгоряла свещ (например, една прекъснала свещ ще доведе до отчитане от 27 ампера). Можеш също така да тестваш свещите поотделно – замествайки всички, които точат повече от 9 ампера или изобщо не теглят ток.

Въпреки че подгревните свещи могат да се проверяват електрически, те може да не са в състояние да изпълняват задачата си поради тежки въглеродни отлагания, така че ги отстранявай и ги почиствайте, ако е необходимо.

Лоша работа на двигателя

Грубият ход и неспособността за запалване, разбира се, са индикации за дисбаланс в двигателя. Освен проблемите с компресията, лошото впръскване към един или повече цилиндри е често срещана причина.

Първоначалният тест е подобен на доказалата се във времето практика с откачане на кабелите на свещите един по един на бензинов двигател, за да намериш този, който не оказва влияние върху качеството на празен ход.

При дизеловото гориво изключваш цилиндрите, като разхлабиш всяка връзка към дюзите, така че течът да освободи достатъчно налягане, за да предотврати отварянето на дюзата (носи очила и внимавай да насочиш изтичащото гориво далеч от възможни източници на запалване – използвай парче ламарина или картон като дефлектор).

Ако деактивирането на един цилиндър има малък или никакъв ефект върху това как работи двигателят, то той е този, върху който трябва да се концентрираш.

Показания за слабост в TDI двигателя

Има и едно интересно косвено средство за намиране на слаб цилиндър: Измери електрическото съпротивление на свещите, което може лесно да се направи с цифров омметър с ниско отчитане.

При работещ двигател на празен ход, изключи проводниците от клемите на свещта и запиши съпротивлението между клемата на всяка свещ и заземяването. Колкото по-добро загрявне прави една свещ, толкова по-голяма ще бъде стойността на съпротивление на елемента й, така че цилиндърът, който работи неефективно, ще покаже по-ниско съпротивление, отколкото този, който работи добре.

За съжаление, други фактори могат да повлияят на показанията, така че този тест не винаги ще доведе до точни резултати. Това все пак е полезна техника, стига да не разчиташ напълно на това.

Още едно средство за намиране на слаб цилиндър е да се измери температурата на всеки колектор на изпускателната тръба, за което ще ти е необходим много точен цифров пирометър.

Всеки цилиндър, който произвежда ниски стойности, трябва да бъде заподозрян. Както при теста за съпротивление, описан по-горе, това е само полезен показател, а не окончателен тест.

Ангренажен ремък

Ниската компресия в няколко цилиндъра може също така да означава, че ангренажният ремък е прекъснат и е възможно да се повреди двигателят!

Проверка на дюзата на инжектора на проблемния цилиндър

След като изолираш проблемния цилиндър, извади дюзата му и я прегледай за очевидни повреди и натрупвания. Ако имаш “поп” тестер /спрей с високо налягане, с който се тестват дюзи/, прикрепи дюзата към него и натисни (внимавай да не поставиш свободната си ръка под инжектора, тъй като спреят с високо налягане може да проникне в кожата и да причини отравяне на кръвта).

Трябва да виждаш компактен, равномерен, конусовиден модел на пръскане, когато работиш с тестера. Провери налягането при отваряне спрямо спецификациите. При Volkswagens това трябва да бъде от 115 до 130 атмосфери, а дюзата не трябва да се капе, когато налягането се задържи за повече от 15 секунди.

Всяка дюза, която има слаб облак на разпръскване или налягане на отваряне, значително различаващо се от спецификациите или от показанията на нейните другари в двигателя, трябва да бъде сменена или ремонтирана.

Устройствата на Robert Bosch, намиращи се във VW, както и при много други дизелови двигатели, могат да бъдат разглобени за почистване и подложката над иглената пружина може да бъде сменена, за да промени налягането при отваряне (колкото по-дебело е шасито, толкова по-голямо е налягането при отваряне).

Инжекционна помпа

Инжекционните помпи за дизелови двигатели са изключително добре изработени и обикновено изкарват почти вечно, при условие че не получават доза замърсено гориво. Те също са изключително скъпи.

Освен ако всички други компоненти не се проверят добре и / или имаш съмнения, че е налице некачествено гориво, помпата вероятно не е причината за проблема. Във всеки случай, бъди много сигурен в диагнозата си, преди да осъдиш инжекционната помпа и ако не възнамеряваш да станете специалист и да инвестираш много пари в специално оборудване, не се опитвай да я обслужваш сам. Замяната с нов или възстановен елемент е общото правило.

За тези, които имат проблеми, които са извън техния основен опит, би било разумно да се намери най-добрият наличен диагностичен механизъм, дори ако работната сила е по-висока. По този начин, всъщност ще спестиш пари в дългосрочен план, просто като проблемът е правилно диагностициран и правилно ремонтиран за първи път!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here