Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Тестът за компресия ще ти каже каква е компресията на двигателя ти. Не трябва да  се бърка с leakdown тестът, който вкарва въздух в цилиндрите и измерва степента, с която въздушните смеси излизат навън. Leakdown е друг тест, с който да се определи състоянието на двигателя. Той също така не е тест за наличие на пукнатини по тръбите на турбо пътитщата.

Компресията за всички 1.9L дизелови двигатели без PD (ALH AHU, 1г) и PD двигателите (BEW) като нови имат копмресия между 25 и 31 атмосфери, като минималната граница, на която е нормално да работи е 19 атмосфери. Максималната разлика между цилиндрите е 5 атмосфери.

Забележка – нормално е да се получат отчитания до 35-38 атмосфери на TDI двигател, като това може да се счита за нормално. Спецификациите по-горе са за нови двигатели, след като двигателят се разработи, можеш да видиш по-висока компресия. Имай предвид, че голямата надморска височина ще намали тестовите четения на компресията.

Изключително ниската компресия на двигателя може да бъде признак за износване на  бутало / цилиндър, лоши клапани, проблем с гарнитурата на главата или пукнат двигател. Дизеловото гориво е мазно, така че буталата и стените на цилиндъра не се износват по-бързо от тези на бензиновите двигатели, при равно натрупване на километри.


Процедура


Почисти областта около подгревните свещи. Окабеляването на подгряващите свещи е маркирано в червено по-долу. Областта около свещите е склонна да задържа мръсотия и пясък – неща, които не искаш да попадат в двигателя. Може да използваш сгъстен въздух или пачка хартиени кърпи и да използваш някой спрей за почистване на карбуратори за да почистиш областта. Винаги носи предпазни очила!


Загрей двигателя до работна температура. Металните части на двигателя се разширяват, когато са горещи, което значи, че студените и топлите двигатели ще имат малко по-различна компресия.Следващата стъпка е премахване на всички подгряващи свещи.

Време е да извадиш тестера за компресия и да намериш правилния адаптер. Запомни: Не използвай тестер на компресията за бензинов автомобил, защото границите са напълно различни. Ако тестера на компресията не държи налягане, често срещан проблем е стъблото вътре в адаптера да идва в насипно състояние. Използвай шпиндел за затягане на клапани или много тънки клещи за да завъртиш пружината на стъблото вътре в адаптера по посока на часовниковата стрелка.

Провери дали адаптера се завива с лекота в отвора за подгряващи свещи. Ако не се  завива плавно в продължение на поне няколко витки, може да повредиш нарезите на подгревните свещи – спри и го провери. В някои автомобили подгревните свещи не се завиват направо в главата. Нарезите са под ъгъл, така че се пази от паралакс  (грешка спрямо ъгъла на гледане към главата на двигателя).

Един трик – можеш да се опиташ да завъртиш винт / адаптер / болта / и др., обратно на часовниковата стрелка за да го разхлабиш, а след това по посока на часовниковата стрелка за да затегнеш.

Прикрепи тестера за компресия и изключи релето на горивната помпа или куплунга. На  по-ранни от 2003-а година VW дизели просто следвай кабелите, излизащи от помпата за впръскване на гориво за да намериш куплунга. В снимката по-горе, премахването на черния куплунг в долната част на екрана ще запази горивния соленоид в затворено положение, което ще елиминира подаването на гориво и ще държи помпата изключена. MK4 автомобилите са сходни. Не трябва да се впръсква гориво в двигателя, докато тестваш компресията, защото двигателят ще се опита да запали! Отново, увери се, че няма източници на открит огън или искри в близост!

Увери се, че колата е изключена от скорост или в “Паркинг” позиция, ако работиш с автоматична скоростна кутия, преди да завъртиш ключа на двигателя. Имай предвид, че ако искаш някой цилиндър да не се тества, то отново трябва да са с отстранени подгревни свещи, защото ще се натрупа компресия. Ако свещите са на мястото си, цилиндрите ще поглнат енергията от развъртането на двигателя, което може да повлияе на показанията за сгъстяване и ненужно източване на акумулатора. Използвай асистент да запали двигателя. 4-5 развъртания на двигателя би трябвало да са напълно достатъчни за да обърнетеш внимание колко далеч и колко бързо се движи стрелката на тестера за компресия. Двигателят трябва да се развърта, докато компресията спре  да се повишава. Преминаваш към другите цилиндри и записваш стойностите, така че можете да ги сравниш по-късно.

За разлика от бензиновия двигател, добавяйки масло при дизеловия двигател не се препоръчва поради високата компресия в цилиндъра. Рискуваш да се повредят тестера за компресия или телесна повреда, защото маслото може да се самовъзпламени. Не забравяй, че дизеловият двигател може да работи и с масло, а пиковата компресия, достигната в горивния процес може да е над 100 атмосфери – по-далеч от границите на тестера на компресията. Освен това, ако направиш тест за компресия и резултатите са лоши, можете да направиш теста отново. Няма да има никакъв смисъл да добавяш масло, тъй като вече знаем, че има някакъв проблем или с уреда, или с двигателя.

Ако показанията са все още незадоволителни, монтирай подгревните свещи и стартирай двигателя. Остави го да работи, докато двигателят е напълно загрял и повтори теста. Ако четенията все още са незадоволителни, може да имаш проблем с тестер за компресия (може да е неточен / счупен), лошо уплътнение или нарушени резби около подгревните свещи, лоши шайби или уплътнения на горивен инжектор. По-сериозните щети могат да бъдат износени клапи, пръстени, бутала, или износени цилиндри. На този етап можеш да бъдеш сигурни, че нещо не е наред с двигателя или тестера за компресия. Имай предвид, че два различни тестери на компресия могат да покажат различни показания на един и същ двигател.

Професионалният клас тестери са склонни да бъдат по-точни от по-евтините уреди, които могат да показват малко по-високи или по-ниски резултати. В този случай, не се притеснявай за малко по-ниски стойности на четене, стига компресията да е еднаква за всички цилиндри и двигателя работи на празен ход добре, пали през зимата и не се вижда дим. Всичко това е приемливо и не трябва да се тревожиш за това. Имай предвид, че голямата надморска височина също ще покаже по-ниска компресия на теста.

Както вече споменахме, компресията на дизеловите двигатели може да бъде в голям диапазон. За сравнение, бензиновите двигатели обикновено могат да имат не повече от 1 атмoсфера разлика между цилиндрите при компресия на двигателя от около 8-12 атмосфери, в зависимост от колата.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here