Как да тестваш или да променяш обема на инжектиране на гориво и метода с чука (hammer-mod)

Тази статия показва как да тестваш или да променяш обема на инжектиране на гориво на двигател VW TDI или Audi TDI.

0
4291
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Количеството на впръскване на горивото (IQ) е количеството гориво, инжектирано в двигателя при всеки ход. То, обаче, може да се регулира в твоя TDI. Тази статия се фокусира върху 1996-2003 VW TDI, или който и да е TDI, използващ електронната инжекционна помпа за VW на Bosch.

Можеш да използваш процедурата по-долу и за по-нови TDI, но единственото което можеш да направиш при тях е да провериш IQ, но не и да го променяш. За да промениш IQ на по-новите TDI ти трябва чип-тунинг.

Инжекционното количество зависи от температурата на горивото, оборотите, натоварването, дима, продължителността на впръскването, температурата на охлаждащата течност и измерения въздушен поток.

Неправилният IQ може да предизвика бавно притирсане на двигателя, груба работа на празен ход, дим, трудно палене, лоша икономия – все неща, свързани с горивото. Препоръчва се да проверяваш IQ след като регулираш дюзите за гориво, електрическия чип или просто ако искаш да регулираш нивото на дим на автомобила.

Също така провери IQ ако току-що сi купил автомобила, защото понякога е зададен неправилно от фабриката или предишния собственик. Ако имаш ниска мощност, виж и раздела по-долу. Регулирането на IQ може също да изглади движението на двигателя при падане на оборотите.

Повишаването на горивото ще увеличи дима и мощността и ще намали икономията на гориво. Намаляването на горивото ще намали дима и мощността и ще увеличи икономията на гориво. Ако само смениш дюзите си, дори и да са дадени за рециклиране, те ще доставят различно количество гориво.

Например, когато поставиш дюзи с размер .184 на мястото на оригиналните дюзи за гориво, то IQ може да е настроено да работи с леко запушените стари дюзи, които са паднали до, да речем, .170 мм, а новите дюзи да са си .184 мм.

Лекото регулиране на икономията на гориво не се дължи само на по-ниското количество дим / гориво в атмосферата, но и леко променя начина, по който колата реагира на педала на газта. Управлението от точка до точка b изисква минимално количество енергия / гориво.

По-бързо от оптималното (за икономия на гориво) ускорение означава, че използваш повече енергия / гориво от минималното. Намаляването на количеството гориво чрез промяна на IQ води до подобен резултат. Тъй като повечето водачи използват по-голямо ускорение, отколкото е необходимо за максимална икономия на гориво (да, ние също!), намаляването на IQ може да бъде като даване на водача повече контрол на краката за максимална икономия на гориво.

Не препоръчваме да слагаш IQ извън обичайния си диапазон върху немодифицирана кола! Педалът на газта във всички TDI се задвижва по жичен път, което означава, че няма кабел, свързан с механична дроселова клапа. В основата на педала е електронен потенциометър, който изпраща сигнал към компютъра на автомобила. Промяната на IQ не влияе на сигнала на педала за газта.

Колко би могло да увеличи икономията или увеличаването на мощността? Разликата е малка и има твърде много вариации между типа шофьори, стилове на шофиране и автомобили, за да се каже, че това ще доведе до забележима промяна. Тъй като този тест няма да навреди на колата по никакъв начин, опитай се да настроиш IQ в рамките на нормалния диапазон, карай автомобила известно време, след което виж дали и как ти харесва.

Има два начина за настройване на IQ – чрез адаптация на софтуера чрез VCDS и компютър или механично. Понякога инжекционната помпа е настроена неправилно от фабриката и изисква механична настройка.

Ако достигнеш ограничението доколко можеш да коригираш IQ чрез адаптиране на софтуера, тогава трябва да настроиш IQ механично. Във вътрешността на регулатора на количеството на горивната помпа (QA) има електронно задействано рамо, което се движи назад и напред, за да регулира IQ. Ако софтуерът казва на рамото да се придвижи докрай, но е в границите си, настрой физическия диапазон на движение.

Правила за коригиране на реакцията на IQ и QA

Нормалният диапазон за стойност на IQ от завода, за немодифициран автомобил, е 6-10 mg / kg при празен ход и 70-75 при пълна газ. Твърде ниската стойност на IQ ще доведе до това колата да е свръхнатоварена, а твърде високата стойност ще даде на колата твърде богата горивна смес.

Ако искаш по-малко гориво, трябва да се стремиш към по-висока IQ стойност, по-ниска софтуерна адаптация, следователно QA се придвижва наляво до горивния филтър (страна на пътника). Ако искаш повече гориво, трябва да търсиш по-ниска стойност на IQ, по-висок номер за адаптация на софтуера, QA се придвижва директно към акумулатора (на страната на шофьора ).

Инструменти / части

1 кабел VCDS  (изисква се компютър)

Ако трябва да направиш механична настройка:
• T-30 torx бит
• триъгълен бит за защита Bosch PN # “0-986-612-605”
• чук и парче дърво
• TDI комплект за уплътнение на помпата

Ако уплътненията на инжекционната помпа не са сменяни, възможно е движението на помпата да ги скъса, ако уплътненията са оригинални или много стари. Ако помпата ти започне да изтича през долната част на регулатора на количеството след тази интервенция, ще трябва да следваш процедурата тук, за да индексираш регулатора на количеството на помпата, преди да я извадиш и да замениш уплътненията.

Процедура

Тестване и промяна на IQ със софтуерна адаптация

Карай автомобила и го остави да се затопли до нормална работна температура. Докато си на празен ход, включи VCDS кабела и стартирай софтуера.

Кликни върху “Двигател” и ще видиш екрана по-долу (информационните номера на контролера може да са различни). Кликни върху “Вход” в екрана по-долу. Влез с код “12233” и натисни Enter. Върни се на последния екран и кликни върху “адаптация”. Избери блок 1.

Блок 1 трябва да показва IQ. Стойността на IQ обикновено е около “3.0-5.0 mg / str”. Ако IQ се движи около 1 до 6, тогава двигателят не се е загрял или има вътрешна повреда на инжекционната помпа или неизправност в ECU.

Стандартният номер за адаптация, независимо дали имаш чип или не, е 32768. По-нисък номер на адаптация, въведен в празната клетка, ще намали зареждането с гориво и ще увеличи стойността m / R “x.x”. По-високият брой адаптирани номера ще увеличи зареждането с гориво и ще намали стойността “x.x” mg / R.

Натискайки “test” след въвеждане на адаптационния номер и IQ, стойността “x.x” mg / str ще се промени. Има механична граница за това колко високо или ниско можеш да промениш номера за адаптация, тъй като това е просто софтуер.

Ако достигнеш ограничението, софтуерът няма да ти позволи да кликнеш върху “запазване”. Кликни нагоре или надолу, за да промениш номера за адаптиране, докато не видиш къде е границата. Ако не можеш да стигнеш до желания IQ, тогава трябва да направиш така наречената “модификация с чука”, за да променяш механично обхвата на движение на QA, виж по-долу за подробности.

 Отново: Ако искаш по-малко гориво, трябва да се стремиш към по-висока IQ стойност, по-ниска софтуерна адаптация, следователно QA се придвижва наляво до горивния филтър (страна на пътника). Ако искаш повече гориво, трябва да търсиш по-ниска стойност на IQ, по-висок номер за адаптация на софтуера, QA се придвижва директно към акумулатора (на страната на шофьора ). 

Натисни “save”, когато си доволен. Когато си готов, върни се и се увери, че стойностите, които искаш, са все още там, защото ако забравиш да цъкнеш “save”, няма промяна. Отиди на тестово кръгче. След коригиране на IQ трябва да забележиш разликата в отговора на газта, мощността и дима. Докато колата има достатъчно задвижваема мощност, предпочитаме настройката да е леко отгоре, защото това ще помогне за намаляване на дима (неизгорено гориво).

Тестване на IQ и проверка на правилния обхват на IQ

Ако имаш проблеми с ниска мощност, проблемът може да е лошо QA или QA извън настройките. Понякога QA се фиксира неправилно във фабриката или предишен собственик е сменил пломбата под QA и не е коригирана правилно.

Карай автомобила и го остави да се затопли до нормална работна температура. Докато си на празен ход, включи кабела VCDS. Кликни върху “двигател” – трябва да видиш екрана на горната снимка. Кликни върху “Измервателни блокове”. Отиди в група 15 или кликни върху “нагоре” 15 пъти. Трябва да видиш екрана по-долу.

Inj Qty (действително) при празен ход обикновено е 3-5 mg / str. Пълният дросел (на снимката по-горе) е около 34-36 mg / str. При неактивност, заявеният интензитет на количеството (ускорител) може да бъде 0, защото не докосваш педала за газта. Ако IQ се движи около 1 до 6, тогава двигателят не e достигнал работна температура или има вътрешна повреда на инжекционната помпа или неизправност в ECU.

Отиди на тест драйв, като се увериш, че помощникът ти работи на компютъра – не искаш да се разсейваш и да катастрофираш колата! Индивидуалните количества и исканите трябва да останат близо едно до друго, докато шофираш. Ако те не са, имаш проблем с подаването на гориво, за който компютърът е наясно. Причината не е педалът за газта, тъй като това трябва да задейства код за грешка. Това може да е повреда на помпата, лошо ECU, лошо QA, залепване на електромагнита за спиране на горивото или лоши инжектори / дюзи за гориво.

Hammer mod за механична промяна на обхвата на движение на QA

Ако си достигнал ограничението на настройката на софтуера, за да промениш IQ, трябва да промениш механичния диапазон на движение на QA. Това позволява електронното рамо в помпата да се движи по-далеч.

Нулиране на IQ чрез VCDS до фабричната стойност по подразбиране.

По този начин сменяш само едно нещо в даден момент. Обърни внимание на стойността на IQ. Отново:
 Ако искаш по-малко гориво, трябва да се стремиш към по-висока IQ стойност, по-ниска софтуерна адаптация, следователно QA се придвижва наляво до горивния филтър (страна на пътника). Ако искаш повече гориво, трябва да търсиш по-ниска стойност на IQ, по-висок номер за адаптация на софтуера, QA се придвижва директно към акумулатора (на страната на шофьора ). 

Карай автомобила и го остави да се затопли до нормална работна температура. Изключи двигателя. Извади капака на двигателя (3x 10 мм гайки).

Разхлаби 3x T-30 torx болта и 1 триъгълен болт Bosch, ограден по-долу. Използвай Bosch PN # “0-986-612-605” или еквивалентни инструменти за разхлабване на защитния болт. Разхлаби ги ръчно, достатъчно, за да плъзнеш QA наляво или надясно, без да изтече гориво. Не отстранявай QA – само го разхлабвай, така че да може да се плъзга наляво или надясно, за да настроиш рамото вътре.

Първо, използвай подложка като блок от дърво или използвай каучук или дървена бухалка, за да предотвратиш повреда на метала. Докосни средната секция на инжекционната помпа, QA, наляво или надясно, за да я плъзнеш и да промениш IQ. Безопасно е да докоснеш внимателно зоните, подчертани в зелено по-горе. Това може да стане с пускането на двигателя, за да видиш промените в реално време. След като е около 4 (3-5 е приемливо), провери дали болтовете са здрави и провери отново количеството на горивото (IQ). Вече можеш да го настроиш с помощта на софтуера VCDS, като използваш горните стъпки.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here