Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Преди големия сняг, който неминуемо ще ни изненада и тази година, ще се постараем да те запознаем с това какво са зимните гуми, дали имаш нужда от тях и кои са най-добрите.

Всяка година тревожно гледаме прогнозата за времето, за да видим дали ще се борим със сняг или нашата зима ще бъде мека и влажна. В резултат на това няма край на дискусията дали зимните гуми наистина са необходими.

Дълбоките зими преди няколко години донесоха интересни премеждия на шофьорите, но оттогава шофьорите до голяма степен отхвърлиха зимната гума като необходимост, освен ако на хоризонта няма сериозна заплаха от сняг.

Зимните гуми имат много повече предимства, отколкото само способността за стъпване и изкарване на колата в снега. Нашето задълбочено ръководство обяснява защо определено си струва да се замислиш за онзи промеждутък между есента и пролетта.

Зимните гуми – детайлно обяснени

Зимните гуми са точно това, което предлага тяхното име. Те са оптимизирани, за да работят най-добре в студени условия, като поставят по-малко предимство на екстремните сцепления при топло време, което летните гуми се очаква да донесат, когато слънцето грее и асфалтът е горещ.

Все още няма гума, която може да се справи с всичко, така че докато една зимна гума може да не е страхотна на топла и суха състезателна писта, гумата с висока производителност през летните месеци ще бъде безнадеждна в снега.

Добрата зимна гума е предназначена да изпълнява много специфична работа – да те предпазва и да се движиш в студено време. Повтаряме – няма такова животно като всесезонната гу

За да се постигне това, зимните гуми са проектирани и изработени по различен начин от летните гуми. Те съдържат по-естествен каучук, което означава, че те са по-меки – и по този начин са по-леки от летните гуми при наистина студени температури. Освен това те имат допълнителни канали и фигури в протектора, които са предназначени за по-добро разпръскване на вода и капчици, което позволява по-добро сцепление при мокри условия.

Наистина, имаш ли нужда от зимни гуми?

Това е лесен отговор, ако искаш колата ти да бъде по-безопасна и по-приятна за шофиране през по-студените месеци. Изпитахме летни гуми срещу зимни гуми в студени условия и има огромна разлика в способностите им за ефективност – с летни гуми, предназначени за температури над 7 градуса по Целзий, едва ли е изненадващо, че сме разочаровани в арктическото време и непочистените улици. Една статистика е трудно да се пренебрегне – кола, екипирана с летни гуми, може да спре до 0 км/ч до три пъти по-дълго на покрит със сняг път, отколкото със зимни гуми.

Никога не бихме ти препоръчали да караш на сняг, ако можеш да го избегнеш, но ако редовно пътуваш в студено време, комплект от зимни гуми може да направи повече, отколкото просто да улесни шофирането – това може да ти спести живота. Дори ако имаш автомобил с четири задвижващи колела или SUV, ще откриеш, че представянето на авотомобила в студено време е много по-добро със зимни гуми.

Основни разлики между зимните и летните гуми

Най-очевидната разлика за всеки, пазарувал поне веднъж чисто нови зимни и летни гуми, е твърдостта на каучуковите смеси, използвани за създаването на една зимна или лятна гума. Всъщност има цели четири вида гуми, които ще засегнем тук:

Зимни гуми

Използват мека, гъвкава каучукова смес, която дава добро сцепление със сняг и лед. Като цяло не са толкова издръжливи, колкото останалите видове, но добре поддържана зимна гума /разбирай демонтирана и прибрана на сухо, тъмно място/ може да издържи поне 3 зими без да загуби прекалено много от първоначалните си качества.

Гуми за всякакви метеорологични условия

През последните години се появиха така наречените универсални гуми /не ги бъркай с всесезонните гуми, повече за тях – по-долу/, които бяха добро решение за тези, които не искат да сменят гумите си всеки път, когато завали сняг. Те, обаче, са истински компромис, когато става въпрос за сериозна зимна обстановка, особено за нашите географски ширини.

Техният каучуков състав е една идея по-твърд от този на зимните гуми, като имат и допълнителен пласт гума по страничните бордове на гумата. Животът им също е кратък. Нй-добрите универсални гуми рядко надживяват 3-годишната граница, запазвайки добро сцепление както на 45-градусовия асфалт, така и в затрупаните от сняг родни пътища.

Всесезонни гуми

Основната разлика между универсалните и всесезонните гуми е, че те не са пригодени за сняг. Въобще. Под 7 градуса по Целзий гумата губи своите прилепващи към асфалта свойства и прави управлението на автомобила най-малкото рисково, да не говорим за почти невъзможно, когато гумата срещне снежна покривка.

Изработени са най-често от твърди каучукови смеси, на които са нарязани специални шарки, които дават по-добро сцепление на мокър асфалт. Очакваната продължителност на живот е от 3 до 4 години, в зависимост от стила на шофиране.

Летни гуми

Летните гуми, наричани някъде и състезателни, или performance, се изработват от твърди каучукови смеси. Те започват да бъдат най-полезни при температура на асфалта поне 20 градуса по Целзий, което леко размеква гумата и я прави по-податлива на странично напрежение.

Кои зимни гуми са най-добри за мен?

Новите. Да, звучи банално, но новите гуми, независимо какви и колко скъпи, ще работят в пъти по-добре от старите, независимо от начина им на съхранение. Моля те, не купувай гуми втора употреба, защото с този си ход рискуваш живота на теб, спътниците ти и невинните хора, пътуващи по нашите шосета.

Но наистина, кои зимни гуми са най-добри? Миналата зима направихме тест на над 20 модела от ниския, средния и високия ценови клас. След щателно обработване на резултатите и сравняването им с тестовете на немското дружество ADAC и авторитетното авотомобилно списание AutoBild, смятаме, че е време да те запознаем с 10-те най-добри гуми на българския пазар.

Ще разделим тестовите ни гуми в няколко категории: Спиране на сухо, управление на сухо, спиране на мокро, управление на мокро, спиране на сняг, управление на сняг, шум, цена и икономичност. От всеки тест гумата ще получи максимум 10 точки. Общият брой точки ще класира най-добрите зимни гуми на пазара. Тежък тест, нали?

Тестът: Битката на зимните гуми

На пръв поглед всички нови зимни гуми биха ти свършили работа. Реалността, обаче, е доказала, че има много и съществени разлики между отделните производители и размери. Спряхме се на един от най-масовите размери в последно време – 205/55 R16. Време е да обявим и победителите, и победените.

10Nexen WinGuard Sport 2

На десета позиция попадна този модел на фирмата Nexen. Nexen WinGuard Sport 2 ни дава усещане, че нещо не е точно както трябва с колата. Оказва се, че тази гума е малко по-специална от другите, защото износването й е доста над очакваното ниво за зимна гума – малко под 50 хиляди километра, или ако трябва да сме точни – 48, 375 километра, което направо си е постижение за зимна гума. За този си пробег и цената й вече става приемлива – само 15 лева на 1000 километра, което наистина е добър показател.

Защо тогава не е най-добрата сред ТОП 10-те зимни гуми? Защото е ужасна при спиране на мокро, относително нестабилна при маневриране на сняг, както и има тенденцията да “плува” при аквапланинг още при 80 километра в час. Това, съчетано с относително ниската скорост, при която гумите губят сцеплението си при мокри условия, прави гумата несигурна на пътя и удачна само за много къси разстояния.

9Kleber Krisalp HP3

Kleber по никакъв начин не ни изненадаха с тяхната Krisalp НР3. Посредствена зимна гума, която обаче е предназначена да прави това, което една зимна гума трябва да прави най-добре – да се движи на сняг.

На сухо гумата бива задмината с лекота дори от марки, които далеч не са в ТОП-10 листата на най-добрите зимни гуми. Спирачният път е средно 50 метра, контактът с пътното платно се губи при около 110 километра в час. На мокро нещата не се променят драстично – Krisalp отново остава в дъното на класациите.

Това, което спасява гумата, е способността и да разцепва аквапланинг препятствия с зашеметяващите 91 километра в час, само 2 по-малко от първенеца в ранклистата – BFGoodrich gForce Winter 2

Когато снежната покривка закрие плътно пътищата ни, Kleber Krisalp HP3 идва като месия – гума, проектирана и създадена за сняг. Отнема й само 26,7 метра да спре напълно от 50 километра в час, управлява се достатъчно добре в зимни условия и цената й е приемлива за гума, която ще мине и през недотам почистени терени – 23 лева за 1000 километра. Всичко обаче си има цена – при това близо 10 000 километра по-близка от предишната гума. С точност – 36 375 изминати километри и ще ти се наложи нов зимен чифт.

8Bridgestone Blizzak LM001 EVO

Дълго се чудихме дали да не поставим тази гума на деветата позиция. Единственото, което я различава от конкурена си Kleber Krisalp HP3 е балансираното изживяване на сухо, мокро, сняг и лед. Гумата еднакво добре, макар и посредствено, се справя както със контрола на мокър асфалт, така и с тежки зимни условия. Даже бихме казали, че на мокро тази гума отстранява конкурентите си с лекота. Мокрото спиране от 80 до 0 километра в час отнема само 32, 5 метра, скоростта, при която се получава аквапланинг е 90, 7 километра в час, а управлението на кола с тези гуми на мокър асфалт е стабилно до около 75 километра в час.

Недостатъци – спирането в сняг, макар че всички тестови гуми дадоха доста близки резултати. Усеща се моментно колебание в спирането, но не е толкова фатално. Управлението на сняг, обаче, може да се приеме за незадоволително. Цената също допринася за черните точки тук – 24 лева на 1000 километра, като до износване тези зимни гуми ще изминат около 40 000 километра.

7Fulda Kristall Control HP2

На седма позиция застава братовчедът на Kleber Krisalp HP3. Въпреки неубедителните 45,5 метра при сухо спиране, не можем да очакваме добри резултати тук от зимна гума, макар Kleber-ът да се представи с 10 сантиметра по-зле.

Управлението на сухо, обаче, е друга бира, с резултат при загуба на сцепление при средна скорост от 109,4 километра в час. Определено не можем да очакваме от зимните гуми да не са шумни, но този път по-твърдите каучукови смеси, използвани във формулата на Fulda Kristall Control HP2 наистина се набиват на уши. Не е неприятно, но все пак…

Както вече споменахме, не можем да очакваме от зимна гума да спира добре. Въпреки това Fulda Kristall Control HP2 се справя прилично добре, отбелязвайки резултат от 35,5 метра. Управлението на мокро е едно от нещата, които куцат на тази гума – само 71,3 километра в час средна скорост при мокър асфалт. При аквапланинг тези гуми са сред ТОП 5 в нашия лист, заковавайки границата на стабилност на 90.5 километра в час.

При зимното спиране нещата са относително добри – 28,1 метра от 50 до 0 км/ч и средна скорост на управление в зимни условия 52,2 км/ч. Това, което наистина грабна вниманието ни бе цената на гумите. При малко над 18 лева на 1000 километра и над 47 000 километра пробег, наистина е гума, която заслужава парите си.

6Semperit Speed Grip 3

Не очаквахме да чуем за тази марка след няколкото им неуспешни зимни модели. Този път от Semperit са се погрижили да получим точно това, за което плащаме – сравнително евтина гума, еднакво посредствено балансирана както на сухо, така и на мокро и сняг, но с къс живот.

Сухото спиране е доста незадоволително – малко над 45 метра от 100 до 0 километра в час. Управлението е доста добро, гумата е гъвкава в завоите и позволява добро сцепление и с висока скорост. Шумът е като ня всяка посредствена зимна гума – силен, но ненатрапчив.

Semperit Speed Grip 3 спира на мокър асфалт от 80 до 0 за 34,4 метра, което е малко над средното за тестовата ни група. Управлението на мокро също е добро, но по-мощните дизели ще изпитат затруднения с тази гума в пиковете на въртящия момент. Аквапланингът започва още при 86 км/ч.

На сняг Semperit Speed Grip 3 се представя доста добре – спира от 50 до 0 км/ч за 27,4 метра, средната скорост за каране е 51,1 км/ч, но отново опираме с проблема при повече мощност.

При 28 лева на 1000 километра, тези гуми определено не заслужават да похвалим Semperit. Пробегът им е едва 33 375 километра, но признаците на стареене започват още на 20-22 000 километра. Ако направиш неблагоразумието да изкараш и един летен сезон с тях – приеми ги като годишен консуматив.

5BFGoodrich gForce Winter 2

Aко живееш на място, което е чувало за снегорин само по приказките – това е твоята гума. Безапелационният победител на сняг за нас. Както се и очаква, тези зимни гуми не се справят добре на сух асфалт – колата е несигурна, което често води до подзавиване. Спирането на сухо е под средното за този клас гуми, както и управлението.

На мокър асфалт нещата коренно се променят и звярът в гумите се събужда. Спирането на мокър асфалт е точно 35 метра от 100 до 0 км/ч, а управлението е напълно задоволително за истинска зимна гума. Нивата на шум също са ниски, което спомага за комфорта при шофиране.

Идва момент за аквапланинг. С 93,3 километра в час, тези зимни гуми превъзхождат конкурентите си осезаемо, а дори да загуби сцепление, шарката е достатъчно добре измислена да прилепи гумата обратно на асфалта.

При спирането на сняг BFGoodrich gForce Winter 2 няма равен – 25,9 метра. С 52,3 килметра в час тези гуми доказват, че мястото им е само и единствено едно – там, където има сняг!

За жалост не може и без негативи, като първият е цената – около 25 лева на 1000 километра, при общ възможен пробег от 38 625 километра. Скъпичко, но нека не забравяме, че това е гума, профилирана за сняг, а не за смесено каране. 38 хиляди километра на сняг са доста! А и този дисбаланс между сухото, мокрото и снежното изживяване наистина пронизва един почти сигурен претендент за ТОП-3

4Goodyear UltraGrip Performance Gen 1

На четвърта позиция класираме една добре балансирана гума, която за жалост все още масовият потребител не може да си позволи – Goodyear UltraGrip Performance Gen 1.

Сухите тестове доказват, че при спиране и управление гумата се държи като всесезонна – стабилна, дори при температури, близки до отрицателните. Нивата на шум от тези зимни гуми също са в рамките на допустимото – 72 децибела.

На мокър асфалт силата на Goodyear UltraGrip Performance Gen 1 започва да личи. Спирането от 80 до 0 км/ч става за малко над 33 метра, колата се усеща стабилна и прецизна в завоите, без значителна разлика в стила на шофиране. При аквапланинг бележи задоволителен резултат – 88,1 километра в час, като отново технологията на шарката позволява бързо овладяване на колата при спадане на скоростта.

На сняг гумата се представя добре. Спира за 27,7 метра, управлението е прецизно и има сцепление дори в пиковете на въртящия момент.

Тук, обаче, идва тежката присъда за Goodyear UltraGrip Performance Gen 1 – цената. При малко над 34 лева за 1000 километра и пробег от едва 32 250 километра, тези зимни гуми остават далеч от най-добрите гуми в класа си.

3Dunlop Winter Sport 5

Бронзът отива при тази чудесна зимна гума. Добре балансирана, отлично представяне във всички видове зимни обстановки, но отново износването и цената оставят Dunlop Winter Sport 5 на две крачки от титлата.

45,1 метра. Точно толкова трябват на Dunlop Winter Sport 5 да спре среден клас кола от 100 до 0 километра в час. Което е една идея повече за зимна гума от премиум класа на Dunlop. Управлението на сухо също не е кой знае какво, но това е нормално, когато става въпрос за зимни гуми. Нивото на шум е 73 децибела.

На мокър асфалт гумите се представят добре, като спират колата от 80 до 0 км/ч за 33,6 метра. Управлението на мокро е по-добро от на Goodyear-a, главно заради по-меката каучукова смес. Като аквапланинг, обаче, гумите започват рано своето носене по водата – 86,8 километра в час, за да сме по-точни.

На сняг гумата се справя чудесно – спира за 27,6 метра, управлението, макар да има проблем във високите обороти, е стабилно, прецизно и предсказуемо.

Както почти всички премиум гуми, тук също е направен компромис с издръжливостта. Ще ти струва средно 30 лева на 1000 километра да подкараш Dunlop Winter Sport 5, като максималият им пробег е 35 250 километра.

2Michelin Alpin 5

Никакви изненади тук – гума, създадена за всичко, което зимата би й предложила. Прекрасен баланс между сухо, мокро и снежно каране.

На сухо гумите не са в оптимума си, затова е нормално да очакваме спирачен път от 45,4 метра при спиране от 100 до 0 км/ч. За сметка на това управлението в сухо време е предсказуемо, без почти никакво приплъзване и нивото на шум е приемливо.

На мокро спирането от 80 до 0 трае само 33,3 метра, а управлението е може би най-прецизното, което някога ще изпиташ – колата върви там, където искаш, точно както искаш. Аквапланингът започва сравнително рано – при 88,7 километра в час, но патентованата и използвана в редица поколения и марки шарка позволява на гумата да възвърне светкавично изгубеното сцепление и да продължи уверено пътя си само с лека корекция на педала на газта.

Учудващо, спирането на сняг за Michelin Alpin 5 е извън ТОП-10 на зимните гуми, но е приемливо – 28,7 метра. Управлението също не е сред най-добрите на тестовете, но определено в киша и мокър асфалт няма по-добра гума.

При 24 лева за 1000 километра за премиум гума с пробег от 44 хиляди километра, цената си заслужава всяка стотинка. Единственото, което кара Michelin Alpin 5 да отстъпи от първенеца в класацията е… цената.

1Continental WinterContact TS 860

Дойде ред за най-добрите сред най-добрите зимни гуми – Continental WinterContact TS 860. Изключително добре балансирана гума, която носи със себе си сигурността, че веригите ще останат приятен аксесоар, заемащ място в багажника.

Сухо спиране от 100 до 0 км/ч? Няма проблем, само дайте на тези гуми 44,5 метра. Управлението на сухо също е много отзивчиво и прецизно, давайки среден резултат от 110, 8 км/ч. Е, не е от най-тихите гуми, но при 73 децибела навън, едва ли ще усетиш разликата.

Мокрото спиране от 80 до 0 км/ч отнема 33,5 метра. На фона на другите представители на зимните гуми, този резултат ни озадaчи. Да си признаем, очаквахме повече. Това, обаче, бе подготовка за другата дисцплина – управлението. Continental WinterContact TS 860 се справят изключително добре, дори когато нарочно опитахме здравината и захвата на ръчната спирачка. Връщат колата бързо в пътя и не й дават да се шляе много. Аквапланингът настина не започва от високо – едва 87, 5 километра в час, но колата бързо се вразумява и сцеплението идва светкавично.

Спирането от 50 до 0 км/ч отне на Continental WinterContact TS 860 само 27,5 метра, а управлението в сняг доказа управлението и на мокър асфалт – безупречно.  Цената? Да, малко солена, около 32 лева на 1000 километра при пробег от 34 500 километра. Но тази гума си заслужава всяка стотинка.

Заключението:

Въпреки, че Michelin Alpin 5 се справи по-добре в някои тестове, Continental WinterContact TS 860 е една от най-добре балансираните гуми на българския пазар. Спира добре, има огромно сцепление на мокро и в сняг и е гума, която съвсем спокойно би могла да спаси човешки животи. Всички зимни гуми в класацията ни доказаха едно простичко, но важно правило – по-добре нисък клас, но чисто нова зимна гума, отколкото висок клас гума, но втора употреба, особено след 10 000 километра /една пълна зима/, след които всяка гума е загубила 50% от еластичността си, както и от потенциалния си живот.

Карай внимателно!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

43 КОМЕНТАРИ

  • Nokian WR D4 се класира 14-та в тестовете ни, главно заради недозавиването и лошото завиване на мокро. А, да, благодарим и за епитета!

 1. На какви условия тествахте гумите, като при положение, че условията, в които масово ще се изполват не са налични. Това Ваш тест ли е? На един и същ автомобил ли използвахте гумите. Един и същ водач ли управляваше автомобила?

  • Гумите са тествани на един и същ автомобил, управлявани от един и същ човек. Проучването е направено както в Швеция, така и тук, на родните пътища. Именно за това даваме и фактори като спиране на сухо, управление на мокро /разбирайте киша и дъжд/, както и на сняг. До този момент всички тестове, които сме провели, както и другите ни технически статии, се оказват точно такива, каквито сме ги написали – обективни.

 2. Смешници сте, KLEBER и GOODRICH са една и съща гума, на един и същи производител, с еднаква шарка, а сте ги сложили, че едната е пълен боклук, а другата перфектна. Съвсем случайно попаднах на сайта ви, но едва ли ще вляза отново. Нормални тестове на гуми правят ADAC, където е посочено и с какъв размер гума е направен теста. Вашият тест ми звучи повече като нещо, което сте чували “само по приказките”.

  • Оказали сме точно и ясно, че става въпрос за тест на гуми 205/55/R16. Основната разлика межу Kleber Krisalp и гумите на BFGoodrich са каучуковите смеси, от които са изградени. И да, Kleber-ът не се държи като BFGoodrich-a.

  • Смеем да защитим позицията си, споменавайки, че Клебера е добър на сняг, но на сухо и мокро е нестабилен, за това е там. Като цяло разликите между десетте гуми са минимални, но все пак трябва да се наредят в класация, която обективно да покаже най-добрите зимни гуми за 2017-а.

  • Гумите на Vredestein за жалост не бяха включени в класацията поради нежелание от тяхна страна да проведем тест с техни гуми.

 3. Бриджстоуна след семперит и Фулда…няма Нокиан в класацията…не е сериозно това класиране.

  • За жалост множеството критерии, по които тествахме гумите понякога изхвърлят една или друга гума извън класацията на топ 10-те. Разликите между всички в първата петица са изключително минимални.

 4. А Debica попада ли въобще в класацията, че аз съм с такива тази зима, какво е Вашето мнение? Благодаря!

  • Debica, особено модела Frigo 2, дори и не е тествана заради множеството сигнали за изкривени гуми, балони и много бързото износване. Оригиналът им, Sava Eskimo, се класира на 19-а позиция.

  • За жалост не ни позволиха, господин Раденков, поради причината, че тестовете не са провеждани в България, както и политиката на фирмата. А ние, след този задълбочен тест, казано честно останахме без моментен ресурс за чифт от този модел.

 5. Интересна класация.
  Любопитно ми е къде в нея се е позиционирала гумата Bridgestone DM V2? https://www.youtube.com/watch?v=8OifbH5siF0
  Гумата като шарка е най-зимна от цялата класация, минуса й е по-малкия скоростен индекс до 170 км/ч. Всички представени тук гуми са реално добри, както е направен й теста – при смесени условия.

  • След допитване до колеги установихме, че тези гуми са много добри за сняг и тежки условия, но на сухо и мокро са далеч от сигурни.

 6. Здравейте. Дали имате някаква информация за тези гуми – KUMHO WINTERCRAFT WP51 91T 195/65 R15
  Предварително благодаря!

  • Да, имаме. Това беше една от тестваните ни гуми, която за жалост не успя да се добере до топ 10. Причините – лоша стабилност, дълъг спирачен път при мокро време и доста изявено недозавиване още при ниски скорости.

  • В България тестовете на някои нискобюджетни решения все още се провеждат. Топ гумите бяха тествани в Savukoski, Финландия, от независима фирма.

 7. Чиче, а veredstein snowtrac 5 тествали ли сте. Пирели SottoZero по почти всички тестове на адак е в топ5, при вас сигурно е на 62-ро място или въобще не сте тествали такива гуми?

  • Баце, таа гума а сгодна, ама тия кияце от Vredestein не ни позволиа да тестваме техни гуми. Политика, баце!

 8. Къде в България има киша в момента. Как смятате за обективен тест,който е извършен при температура доста над средната за земния сезон. Обективнара гума за Швеция далеч не е такава за България. Защо триете коментарите на хората, които следят абсурдната Ви статия?!

  • За сега нито един коментар не е отпаднал от дискусията. Vredestein ги няма, защото не ни позволиха да направим тест. Иначе за кишата и снега – не мислите ли, че ако вече имаме киша и сняг в България, този тест се обезсмисля? Доверили сме се на фирма, която направи тестовете в Savukoski, Финландия.

 9. Я си заврете статията в …. аз написах коментар за информация а вие го изтрихте.. защо ли не ме интересува МАЙНАТА ВИ

  • Господин Богданов, такъв език не Ви подхожда. Уверяваме Ви, че дискусията е свободна, както и този сайт, който съдадохме само и единствено да помагаме на всички автомобилисти.

 10. Бая смешна класация… хората в Германия ги дават Клебера на 3то място, а ви ги изкарахте най смотаните гуми смешници…

  • Разликите в гумите в топ 10 класацията са изключително минимални, Клебер-а има малко по-голяма нестабилност на сухо.

  • В момента тестваме Cordiant, oтзивите са смесени, на сухо спирането е лошо, на мокро се държат прилично, няма изявено недозавиване. На сняг е ясно, че са добри. Животът им също ще е къс, базирайки се на информация от минали години на колеги. Надяваме се да са променили рецептата си за каучуковите сплави.

 11. Защо триете коментарите?Пак питам като човек!!!Защо в тестовете на ADAC Клебер е на 3то място,а при вас е на 9то?

  • Разликите в гумите в топ 10 класацията са изключително минимални, Клебер-а има малко по-голяма нестабилност на сухо. А, да, и не трием коментари, господин Кьосев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here